Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / zima zima zima
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
edna
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2006 08:55
- Nahlásit

Tak už to padá a padá. Je to první sníh, co moje prdelka (7 měsíční RR) v životě vidí a je z toho docela vykulenej. Ráda bych věděla, jak to se svejma pejskama v zimě děláte. Berete je na noc dovnitř a pak ráno je zase pustite ven? Nebo je berete dovnitř, až když jsou opravdu mrazy? Prďola má sice bezva zateplenou boudu, ale stejně si nejsem jistá, jestli může být přes noc venku. Můj cvičitel má taky RR a říkal, že v tom není problém. Ať mu do boudy nacpu slámu a že to bude ok, ale já stejně nevím.

Biluška
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2006 09:19
- Nahlásit

edna
malé psy mám v bytě. NO (tahle i předchozí) bývá venku celoročně. Ale v příliš velkých mrazech, asi tak kolem -10 (zamlada to bývalo kolem -20, ale přece jenom už má roky) ji beru do sklepa. Není tam zas až takové teplo jako v bytě, ale nemrzne tam.

Střídání - byt +20, venku -5 je přece jenom moc velký teplotní skok. Je něco jiného, když tam ten pes jde jenom na procházku a celou tu dobu se hýbe a něco jiného když je venku celý den, nehýbe se, leží v boudě a pod. Takže raději ho buď vezmi domů na celou zimu, nebo udělej pořádně teplou boudu a nech ho venku (krom těch nejhorších mrazů, to pak doporučuju nějaký sklep, chodbu a pod.)

Evik
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2006 09:29
- Nahlásit

edna
no tak zrovna RR bych se tada bála v zimě nechat venku i přes noc....Původem jsou RR z Afriky a jejich organismus podle mě není stavěný na zimy mírného pásu....

Já mám chodského psa, tj. pořádně chlupatého méďu s kvalitní podsadou. Spí v zateplené boudě.

edna
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2006 10:10
- Nahlásit

Přemýšlela jsem o garáži, ale někde jsem se dočetla, že do garáže se psi zavírat nemaj, tak nevím. Ale zase je tam topení.

stamir
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2006 19:20
- Nahlásit

zima, zima... na čo asi myslí hvalhund ?

wami
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2006 20:17
- Nahlásit

stamir
na čo asi myslí hvalhund ?
na to, jak se dostat ke sve mile...
(Jinak teda super fotka! )

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2006 20:18
- Nahlásit

edna
Přemýšlela jsem o garáži, ale někde jsem se dočetla, že do garáže se psi zavírat nemaj, tak nevím. Ale zase je tam topení.

Proč? Moji psi tam přes noc bydlí. Ale s tím, že ke garáži náleží ještě kumbálek, kde mají pelech a misky a garáž je součástí sklepa, je tam topení a na zemi dlaždice. A auto tam samozřejmě není Topení, které nejde vypnout, a je tam okno, kterým se dá větrat. Po ránu mívají zaprděno

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2006 07:50
- Nahlásit

edna
S RR venku přes zimu opatrně...nemají žádnou podsadu...jsou to přeci jen afričani...takový kokosi na sněhu
Mucholabka
zaprděno?!

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2006 07:52
- Nahlásit

blanulinka1
Ale jenom někdy

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2006 07:54
- Nahlásit

Mucholabka
když si dají k večeři fazole co ?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2006 08:01
- Nahlásit

blanulinka1
Nebo játra

Předevčírem, jak byl sníh, jsem zjistila, že Aši strašně sluší. Jako ten sníh, zvýrazňuje barvy a ladné křivky Hned mi ji pochválili dva lidi, že je hezká. A ona v tom sněhu docela vydrží-nevadí ji, normálka v něm leží a nechápe moje rozčarování-teď už neleží ve sněhu, teď má k tomu bahýnko.

Gája
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2006 08:03
- Nahlásit

Mucholabka
já si taky myslím, že garáž psům nesvědčí... v tvém případě je to něco jiného, pokud auto v garáži nemáš, ale většina lidí jo a pro psy asi není nic moc, dýchat ty výpary z aut... Já mám teď nové auto a nesmrdí, ale před tím jsem měla favoritku a ta opravdu smrděla i když týden stála v garáži, tam bych psa nedala.....

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2006 08:06
- Nahlásit

Gája
Tak to jo, s autem bych je taky nenechala. Naštěstí do téhle garáže Macík auto nedává, neb by mu tam bylo teplo a teplem by rezlo, tak ho dává do druhé garáže, kde topení není. Navíc ta psí garáž má výjezd do kopce a ještě za roh, takže při sněhu se musí odhazovat, sypat škvárou, tlačit, podkládat...a druhé auto, Passat, je velká kráva, a do garáže nevejde

Gája
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2006 08:10
- Nahlásit

Mucholabka

ajulka
Člen
# Zasláno: 15 Lis 2006 16:12
- Nahlásit

já mám svého pejska jen doma(bydlím v bytě) ale v zimě ho strašně baví se válet ve snihu

Noemi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 19:51 - Změnil/a: Noemi
- Nahlásit

Nemáte někdo nějaký nápad, co udělat s vodou v misce v tomto počasí? Než napadl sníh, tak jsem se bála, aby pejsa nebyl přes noc dehydrovaný, protože voda okamžitě po nalití zamrzala...
Dáváte něco "spešl" do krmení, aby pes lépe tyto teploty přestál? Já zatím zalívám granule ohřátým vývarem z vepř. nožiček a pořád pejsu lituji, ale domů (ani na chodbu) ho vzít nemůžu, tak doufám, že to ve zdraví přestojí...Na druhou stranu už je mu skoro rok (10,5 měsíce) a má výborný kožíšek a myslím, že berňáci jsou na takovéto teploty vybaveni a má zateplenou boudu...

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 23:19
- Nahlásit

Noemi
Berňák to přežije, pokud má pořádnou boudu. Já dávám večeři taky mírně ohřátou - to neznamená horkou, skutečně jenom teplou. No a s tou miskou, to je otázka, no. Jediný můj tip asi může být známá věc z hodin fyziky - horká voda zamrzá dřív, než studená, proto zbytečně neleju horkou, ale jen vlažnou. Dehydratace přes noc bych se nebála, když už voda zamrzne a pes bude mít z nějakého důvodu vprostřed noci žízeň, určitě bude olizovat led v misce - tedy aspoň ten můj to tak dělá

aren
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 00:12
- Nahlásit

corgi
známá věc z hodin fyziky - horká voda zamrzá dřív, než studená
Počkej, tohle mi z hodin fyziky teda známo není - jak to??
(omlouvám se za OT)

Noemi
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 07:27
- Nahlásit

aren
Protože čím více jsou si ty látky teplotně vzdálené (horká voda vs. - 15 stupňů), tím rychleji mají tendenci dojít rovnovážného stavu (tedy stejné teploty v našem případě). Takže se může stát (laicky), že ti dříve zamrzne voda, která byla skoro vařicí, než kdybys natočila obyč. studenou z kohoutku...
Ale tohle bylo vážně velice zjednodušeno...

corgi
Já toho psa tak lituji a on je na tom sněhu tak spokojený... Pořád se v něm válí, pomalu ani do boudy nejde. Takový kožich, co má, bych chtěla taky - ani po tom neustálém váléní není mokrý. Mám pocit, že kdybych ho polila kýblem vody, ke kůži se to nedostane (ne že bych to v tomhle počasí chtěla zkoušet )

Nikka
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 12:28
- Nahlásit

Noemi
Já jsem pesanoj před 2 roky koupila misku, myslím že na www.baron.cz(jukala jsem nemají ji tam) je to větší plastová miska, která se zapojí do zásuvky, tam se přemění proud na 12V(myslím) a pejskovi nikdy nezamrzne voda ani v největších mrazech. Je to naprosto bezpečné,za začátku jsem měla strach, aby od toho náhodou nechytla bouda,ale je to nesmysl..,jo a kabel je obalený takovým smotaným drátem,takže i kdyby nějakého pejska napadlo jej rozkousat, tak se mu to nepodaří.
Do boudy jsem pořídila topný panel TERATUS a taky maximální spokojenost, pokud je teplota po -10 zapínám ho...
Manžel vždycky nezapomene dodat..že se darmožrout vyhřívá za podnikatelskou eletriku( eletrika je napojena na jeho dílnu)darmožrout proto, že náš pes je vítací, ne hlídací...jo a je to dobrman..

aren
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 13:02 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Noemi
Protože čím více jsou si ty látky teplotně vzdálené (horká voda vs. - 15 stupňů), tím rychleji mají tendenci dojít rovnovážného stavu (tedy stejné teploty v našem případě). Takže se může stát (laicky), že ti dříve zamrzne voda, která byla skoro vařicí, než kdybys natočila obyč. studenou z kohoutku...
Ale tohle bylo vážně velice zjednodušeno...

Podle mně se tato doměnka nezakládá na pravdě.
Dobře, vzala jsem dvě stejné misky, do každé nalila stejné množství vody - asi 3/4litru - do jedné ze studeného kohoutku, do druhé z horkého, a položila ven.
Podle výsledku uvidím, jestli vám to budu věřit

Jo, a přijímám sázky

Noemi
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 13:22
- Nahlásit

aren
To jsem zvědavá...Budeš i průběžně měřit? Já jsem to myslela hodně obrazně, spíš jde o rychlost chladnutí. To že by zamrzla dříve ta vařicí je asi utopie... Spíš mi šlo o to, že ta studená se nebude ochlazovat ńa teplotu okolního prostředí stejně rychle (bude chladnout výrazně pomaleji) než ta teplá.
No ale mě ta fyzika nikdy moc nešla, jsem přece jen na humanitní vědy...

corgi
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 13:28
- Nahlásit

aren
Sázím na to, že horká zamrzá dřív, náš fyzikář by přece nelhal. A tuším, že tohle probírali i v tom pseudověděckém pořadu pro děti na ČT1

corgi
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 13:30
- Nahlásit

Odborné články na téma zamrzání vody:
http://www.oknavesmiru.cz/index.php?option=com_con tent&task=view&id=171&Itemid=58

http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=1839

http://fyzweb.cz/odpovedna/index.php?limit_od=8&hl edat=zmrzne

aren
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 13:30
- Nahlásit

Noemi
To jsem zvědavá...Budeš i průběžně měřit? Já jsem to myslela hodně obrazně, spíš jde o rychlost chladnutí. To že by zamrzla dříve ta vařicí je asi utopie... Spíš mi šlo o to, že ta studená se nebude ochlazovat ńa teplotu okolního prostředí stejně rychle (bude chladnout výrazně pomaleji) než ta teplá.
No ale mě ta fyzika nikdy moc nešla, jsem přece jen na humanitní vědy...

Já jsem zase spíš přes tu matiku a fyziku, a kdyby se opravdu stalo to, co se tady tvrdí, tak by mě to hooodně překvapilo.
Já souhlasím, že horká voda ztratí stupeň rychleji, než studená. Ale až se dostane na teplotu, kterou měla ta studená, chová se pak už stejně jako studená voda. Takže získáme ten časový náskok, než horká voda zchládne.
K měření nemám vhodné teploměry, takže budu chodit jen prstem zkoušet, led poznám

corgi
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 13:33
- Nahlásit

aren
Z uvedených článků vyplývá, že je to tak 50 na 50 Horká voda má jiné vlastnosti než studená, a proto může zamrzat při vyšší teplotě, což ovšem nebylo nikdy spolehlivě ověřeno. Kdybyste neměli co na práci, pročtěte si ty články a pak hurá s miskama na dvůr!

aren
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 13:46
- Nahlásit

corgi
Přečetla jsem si ty články, nejvíc ale budu věřit těm miskám na dvoře
Existují různé paradoxy, kdoví, třeba to bude jak píšou.
Ještě nikdy jsem se ale nesetkala s radou, aby hospodyňky pokrm ohřály, než ho dají na mrazák

Noemi
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 13:55
- Nahlásit

aren
Ještě nikdy jsem se ale nesetkala s radou, aby hospodyňky pokrm ohřály, než ho dají na mrazák
Maminka říkala, že teplé věci do mrazáku nepatří a v mrazáku by udělaly námrazu...

corgi
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 14:00
- Nahlásit

Noemi
Ano, naše máti by do 20 let staré calexky nedala ani čestvě uvařená vajíčka, aby to lednici nezničilo

aren
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 14:41
- Nahlásit

Tak hlásím, na studené vodě už je ledová krustička, horká zatím jen vychladla.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání