Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Chci pořídit štěně ke starší fence
Autor Zpráva
Maru
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 00:59
- Nahlásit

Dobrý večer,
máme doma 10ti letou fenku Jorkšírského teriéra - Barunku, která je od malička zvyklá jen na naši rodinu - nikdy nežila s žádným jiným pejskem, vždy byla jedináček. Je poměrně rozmazlená a kvůli nedůsledné výchově ne vždy poslechne na povel, má hold svou hlavu. Jako hlavní paničku bere mou mamku (já jsem Barunku dostala, když mi bylo 10, takže jí vychovávali spíše rodiče a také u nich dosud spí v posteli apod.). Mě Barča poslouchá, staráme se o ní s mamkou dohromady, venčení si celých 10 let dělíme s rodiči (mamka ráno, já odpoledne, taťka večer) a jsme rádi, že jí máme. Problém je ten, že nemá ráda psy. Venku se s někým občas očuchá, ale většinou strčí ocas mezi nohy a uteče. Je to pes samotář. V životě měla ráda jen dva pejsky - jednu fenku zlatého retrívra, kterou zná odmala a jednu psí paní, která minulý rok umřela (také jí znala odmalička). Když k nám nedávno přinesla sousedka své stěně, které už je větší než Barča, na návštěvu, Barunka si bránila své území. Párkrat na něj vyjela, cenila zuby, vrčela a zlostí vyplazovala jazyk.
Chtěla bych si ale nyní pořídit stěně plemene Kishu Inu, které je v ČR vzácné - je to jedno z plemen japonských špiců a bylo by vzrůstem větší, než Jorkšírka. Rodiče se ale bojí, že by Barunka další fenku nesnesla, že by byla smutná, že ona je ta menšina, která se s příchodem štěněte nesrovná... Miluju jí strašně moc, je to můj parťák, moje láska, nechci, aby byla nešťastná po zbytek života... Novou stěněcí fenku bych chtěla vychovat více individuálně - aby byla spíše moje. Byla by v mém pokoji, já sama bych jí vychovala a jednou bych se s ní odstěhovala do vlastního. Prosím vás tedy o radu a budu ráda, když mi napíšete své zkušenosti s takto starým psem (nejlépe teriérem) a novým stěnětem. Děkuju!

cernej caj
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 12:12
- Nahlásit

Maru
ja myslim, ze kdyz se od zacatku nastavi mantinely, muze jit o celkem pohodovy souziti, navic treba na drobny stene by si taky zvykla a mohli by z nich byt partaci. Samozrejme puvodni fenku neochuzovat o pozornost. Pokud by si nezvykla, byl by problem oddelovat? byla by takova moznost? treba kdyz by nikdo nebyl doma? taky aby treba mela puvodni fenka klid a mela misto, kde ji stene nebude furt otravovat, kdyz nebude nikdo doma, kdo by korigoval

Maru
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 12:48
- Nahlásit

Děkuji za názor. Napadlo mě, že bych pro stěně pořídila psí klec, která by byla u mě v pokoji a stěně by bylo v ní, kdyby nebyl nikdo doma. Až by povyrostlo, oddělovala bych je zavřenými dveřmi (starší fenka by měla zbytek bytu), kdyby to nešlo jinak. Jinak pro ostatní: pište další názory a zkušenosti, moc mi to pomůže, děkuju.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 12:56
- Nahlásit

tak klec se muze hodit skoro vzdycky, kdyz si na ni pes zvykne a i ji bere jako svuj pelisek, je to fajn

a pro milovniky zakroucenych ocasku

zbrnd
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 18:13
- Nahlásit

no mit dve fenky v domacnosti, oddelene, jednu navic v kleci mi fakt neprijde jako dobrej napad

Maru
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 18:36
- Nahlásit

Stěně by bylo v kleci jen, kdyby nebyl nikdo doma, aby neničilo nábytek. To by bylo max dvě hodiny za den, jelikož jsem na vysoké škole a převážně jsem doma. Samozřejmě nechci, aby byly fenky oddělené - taková situace by nastala pouze, pokud by opět nikdo nebyl doma a obě se nemohly navzájem opravdu vůbec snést. Jinak když bych byla doma, dávala bych pozor na to, jak se k sobě chovají a rozhodně bych žádnou z nich nezavírala.

Fifi
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 19:32
- Nahlásit

Maru
vždy byla jedináček. Je poměrně rozmazlená a kvůli nedůsledné výchově ne vždy poslechne na povel, má hold svou hlavu.
Barunka si bránila své území. Párkrat na něj vyjela, cenila zuby, vrčela a zlostí vyplazovala jazyk.
Pejsek nevyplazuje jazyk zlosti, spis byla dost ve stresu.
Pokud je fenka takhle rozcapena a zrejme i ne uplne vyrovnana, popremyslela bych, zda si stene ted porizovat.
Byla by v mém pokoji, já sama bych jí vychovala a jednou bych se s ní odstěhovala do vlastního.
Proc nepockat tedy s porizenim stenete do doby, kdy budes svym panem? Bez nejakych stresu pro stavajici fenku a reseni pripadnyho jejich ne/souziti a zavirani stenete do klece, byt jen na dve hodiny.

Ja porizovala k terierce stene vorecha. Podotykam, ze nemam fenu rozcapenou a nezije jako jedinacek - a i tak se szivala hodne tezko, ale tam to bylo asi i tim, ze fenka prisla o svoji matku, ktera ji byla oporou. Oproti tomu ted uz nebozka terierka prijala kdysi stene rtw zcela bez problemu. Je to pes od psa, fena od feny a stene od stenete, jak souziti dopadne.
K rozcapeny 10lety jorksirici bych pro klid v domacnosti stene asi neporizovala.

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 20:04
- Nahlásit

Fifi

K rozcapeny 10lety jorksirici bych pro klid v domacnosti stene asi neporizovala.

vidím to stejně. Pro fenku to bude nářez o to větší, že je rozcapená.

Maru

Přivedla jsem před lety k našemu tehdy skoro devítiletému psu - samci, starou fenku z útulku. Vzhledem k tomu, že byl celý život s námi sám, tak bylo vidět, že je to pro něj dost šok. A to byl vycepovaný, nebyly potíže se sžíváním, fenu neohrožoval, ale bylo vidět, že to je pro něj těžké.A to i přes to, že moc dobře věděl a bylo mu to i dáváno najevo, že je pro nás pořád moc důležitý.
Poté jsem k téhle staré fence přivedla štěně, fenka vyrovnaná, vychovaná a taky jí to zpočátku chvilku trvalo, nebylo jí to úplně vítáno. Nedělala žádné brikule to ne, ale bylo vidět, že jí to netěší. Ve vašem případě bych do toho rozhodně nešla.

Maru
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 20:39
- Nahlásit

Děkuju za názory a zkušenosti, se všemi souhlasím, přesto budu ráda za další komentáře.
Jinak, moje fenka agresivní venku na pejsky rozhodně není, když jí ostatní nahání, tak je dost bojácná a radši se běží ke mně schovat nebo psa obejde obloukem a pokračuje v procházce dál. Když jí některý pes otravuje a jí se to nelíbí, tak po něm chňapne (ale nikdy nikoho nekousla, spíš je to teriéří vlastnost, když se cítí ohroženi, nebojí se to dát najevo) a odběhne z dosahu dotyčného, jak jsem popisovala výš. V bytě strpěla jen dvě fenky, které jsem zmiňovala v původním příspěvku. Jinak u nás nikdy žádný pes nebyl (až na to štěně nedávno, na které vyplazovala jazyk, ale chvilkami to zase vypadalo, že jí štěně zajímalo a chtěla si ho očuchat). Nejlepší řešení, jak to zjistit, je samozřejmě si novou fenku koupit, ale je pravda, že nechci riskovat, že by moje fenka byla nešťastná, takže si to ještě pořádně promyslím, ačkoli bych hrozně moc chtěla další roztomilou kamarádku na sport apod.

Fifi
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 21:07
- Nahlásit

Maru
ačkoli bych hrozně moc chtěla další roztomilou kamarádku na sport apod.
Kishu Inu na sport? Tak mnoho zdaru.
Když jí některý pes otravuje a jí se to nelíbí, tak po něm chňapne (ale nikdy nikoho nekousla, spíš je to teriéří vlastnost,
Ne, to je vlastnost psa, ktery se citi nejisty a brani se.

birma
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 21:22
- Nahlásit

Maru
souhlasím s holkama. Podle mě by bylo fajn, kdyby ses třeba zatím sažila dozvědět víc o psím chování a snažila se pracovat se stávající fenkou, však 10 letý jork není starý pes a nejvíc se naučíš tím, když se budeš snažit odstranit vlastní chyby - její nejistotu u psů a tak. Časem uvidíš, jestli budeš mít pocit, že přijme štěně líp, nebo se třeba nachýlí tvoje osamostatnění...

Fajka
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 22:05 - Změnil/a: Fajka
- Nahlásit

Fifi
ačkoli bych hrozně moc chtěla další roztomilou kamarádku na sport apod.
Kishu Inu na sport?

noooooo....tak to mě krom jiného taky hned fláklo do očí...
přemejšlím co je myšleno sportem? a jak moc je nebo není jakýkoliv inu vhodný na sport...

Maru
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 22:29
- Nahlásit

Sportem není myšlen sport psa (ačkoli jsem nestudovala, pro jaké všechny psí sporty je nevhodná). Spíš bych jí chtěla jako parťačku na chození po horách, procházkách, myslím, že i na kole by to s ní šlo. Nejvíc bych jí chtěla vychovávat a pak jí mít prostě jako parťačku. Vím, že tito psi se nejvíce vyžívají v lovení divokých zvířat, ale jelikož jsem vegetarián, a tudíž nejsem příznivcem, tak bych to s ní nedělala. A prosím, nechytejte mě pořád za každé slovo.
Jak mám vychovat desetiletou Jorkšírku, aby se nebála cizích psů? To by mě opravdu zajímalo, protože nevím, jestli se ještě dá nebo nedá nějak převychovat. Napište mi návrhy a zkusím to.

Fajka
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 22:40
- Nahlásit

Maru
A prosím, nechytejte mě pořád za každé slovo
pokud snahu o rady berete jako chytání za slovo tak pardoooon...
já jen že doma máme dokonce dva typy inu mnoho vlastních zkušeností se sportem.... ale tak nic no...

Maru
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 23:01 - Změnil/a: Maru
- Nahlásit

Fajka

Promiňte, ale zrovna Vy jediná jste mi žádnou radu nenapsala, Vy jediná jste si rýpla. Ostatní alespoň napsali něco k zamyšlení. Tak jak já mám vědět, že Vy máte doma "dokonce dva typy Inu a mnoho vlastních zkušeností se sportem"? Občas by se to chtělo zamyslet nad sebou a ne se povyšovat nad ostatní a přispět komentářem beze smyslu. Já tu všechny žádám o rady a zkušenosti a akceptuju a zamýšlím se nad každou radou a každým (i povýšeným) názorem, od každého se snažím něco si vzít. Takže buď si přečtete Vaše reakce a uznejte chybu, nebo prosím už nepište, děkuju.

Fajka
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 23:09
- Nahlásit

Maru
Vy jediná jste mi žádnou radu nenapsala,
no já se nejdřív chtěla jen zeptat co myslíte tím sportem na to abych mohla poradit, není sport jako sport. Ale pardon odcházím, povyšovat se nad nikým rozhodně nehodlám.....

Maru
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 23:23
- Nahlásit

Jo, aha, ono to z Vašeho prvního komentáře přímo řve, ze jste mi chtěla poradit. Vaše pichlavá věta "tak to mě KROM JINÉHO taky hned FLÁKLO do očí" svědčí o Vašem milosrdném úmyslu. A třetí věta to úplně podtrhla, ještě s těmi tečkami. ;)
Jestli se tak moc nudíte a potřebujete se povyšovat a pak předstírat, že jste vše myslela v dobrém a chtěla jste poradit, tak se zabavte jinde. A pokud Vám křivdím, což si nemyslím, ale pokud, tak se omlouvám a jakoukoli dobrou radu vítám. Rozhodně tu nejsem kvůli tomu, abych se hádala.

Fajka
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 23:32
- Nahlásit

Maru
Kdybych se chtěla povyšovat tak hned bez okolků napíšu že jakýkoliv inu na sport je totální nesmysl ale protože není sport jako sport tak sem se ptala co myslíte tím sportem.

Rozhodně tu nejsem kvůli tomu, abych se hádala.

no to já taky ne a co už vůbec nemám chuť tady "slovíčkařit"

Jestli se tak moc nudíte a potřebujete se povyšovat a pak předstírat, že jste vše myslela v dobrém a chtěla jste poradit, tak se zabavte jinde.

birma
Člen
# Zasláno: 5 Led 2016 23:50
- Nahlásit

Maru
Jak mám vychovat desetiletou Jorkšírku, aby se nebála cizích psů?
Tak, že si něco zjistíš o chování psů, řeči těla, konejšivých a stresových signálech a pak to prostě zkusíš.
Doporučuju třeba: Jak vychovat nemožného psa, Lidé a psi střet kultur, Konejšivé signály, Trénink je rozhovor...
Občas by se to chtělo zamyslet nad sebou a ne se povyšovat nad ostatní a přispět komentářem beze smyslu
A už lituju, že něco píšu. Občas by to chtělo poslouchat vlastní rady...

Maru
Člen
# Zasláno: 6 Led 2016 00:01
- Nahlásit

birma

Žiju s ní 10 let, každý den, vím, jak se pes chová a co to znamená. Ale když si myslíš, že bych jí měla převychovat tak, aby se lépe kamarádila se psy, tak se ptám, jak? U štěněte je to jednodušší, to se lépe socializuje, chce si s pejsky hrát, běhat s nimi atd., ale starší fenka, která o ostatní psi nemá zájem? Z knížek nejspíš nevyčtu, jak tenhle problém vyřešit. Tak se ptám na radu tady. Jak jí mám tedy socializovat, když o to nemá zájem? Mám začít chodit na procházky s jiným pejskařem? Nebo jí mám vodit k jiným pejskům domů? Nebo jiné pejsky ke mně domů? To poslední mi přijde jako blbost.. Tak prosím zkus te kdokoliv poradit konkrétněji a jinak děkuju za snahu.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 6 Led 2016 07:27
- Nahlásit

Maru
nemusi se kamaradit, ale da se odbourat strach z dalsich psu, to bych doporucila taky nejakou z vys zminovanych knizek pripadne podle mista bydliste i najit nekoho, kdo by na vas koukl a poradil

jeste se mi i libi Restartujte sveho psa, musim to taky konecne docist

birma
Člen
# Zasláno: 6 Led 2016 07:54
- Nahlásit

Maru
Z knížek to podle tebe vyčíst nejde, ale pár vět od někoho kdesi na webu to celé shrnout dokáže? Bez souvislostí jsou některé rady ke škodě, ne k užitku

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Led 2016 11:21
- Nahlásit

Maru

Žiju s ní 10 let, každý den, vím, jak se pes chová a co to znamená.

nic ve zlým, ale tady se donedávna vědolo prt, co které psí gesto znamená. Lidé si spousty signálů těla u psů nevšimnou, nechápou, nevnímají. Víte, kdybyste věděla doopravdy co to znamená, uměla byste podle toho reagovat a tím toho psa ze situace následně i vyvést. Ty knihy, co tu zmiňuje birma jsou myslím dost dobrým souborem, kde najdete odpovědi, pokud je budete hledat.

add socializace starší fenky- není nutné ji nutit do kontaktů, pokud je nechce, je ale dobré jí naučit, jak z takové situace odejít v klidu. A to se takhle úplně po netu nedá. Úplně nejdůležitější je být svému psu oporou - ne tím, kdo rozmazluje, zvedá do náručí a ňuňá na psa, který se chová jako smyslů zbavený, když míjí psa (neříkám, že je to váš případ, neznám vás, to je jen pro ilustraci) Být psu oporou znamená, to, že mi pes může věřit, že já jsem ten kdo má situaci pod kontrolou. Důležité je psa si navázat na sebe, aby měl zájem a důvod mi věnovat pozoronost - spešl v - pro něj- vypjatých situacích. Postupným vedením psa naučím, jak se v situaci, kdy míjíme jiného psa chovat. Základem je, mít přehled o tom, co se děje v okolí, jaká je vzdálenost, kdy můj pes ještě nejančí, a nevítaným návštěníkům nedovolit, aby jí kontaktovali. Pak se odpíchnout od té vzdálenosti od ostatních psů, kdy je můj pes v klidu a tam začít pracovat na tom aby vnímal předveším mne. Předpokládá to ovšem, že je pse zvyklý vám věnovat pozornost i v jiných situacích. Až pes zvládne dobře ten první stupeň, tak postupně tu vzdálenost kracovat. Pracovat se psem a jeho pozorností a dbát na to, abych co nejvíce v těchto momentech zabránila nežádoucím kontaktům. Plus zkusit najít psy klidné, hodné a pro ni vhodné i velikostí a s těmi ji postupně v klidu seznámit, je možné že nakonec bude za psí klidnou společnost rád.a

Maru
Člen
# Zasláno: 6 Led 2016 14:32
- Nahlásit

PetraK

Děkuju! Vím, jak to myslíte, potřebovala jsem stéblo, kterého bych se mohla chytit a tohle je ono. Ještě si o tom něco přečtu a začnu s ní víc, a snad i efektivněji, pracovat a uvidíme.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Led 2016 14:53 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Drže se toho, že rčení: Starého psa novým kouskům nenaučíš, rozhodně, ale rozhodně neplatí. Ověřeno na více "exemplářích"

chtěla jsem tím i říct - zkuste se fence hodně věnovat, jak výchovně tak učením nových povelů, či kousků. Uvidíte že pes, který má co na práci, je spokojený. Je to způsobeno tím, že když "pracuje" tak především spolupracuje se svým majitelem. A to je pro psy důležité. Je to tvor smečkový, zvyklý na spolupráci s ostatními. Pokud pes jen tak žije a proflakuje se životem, značná část jeho já nedostane co, co potřebuje.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 6 Led 2016 20:37
- Nahlásit

Fajka
Takt to je, nenapsala jsi žádnou adu zadavatelce a furt jen kafráš!! No kdo to kdy viděl tohleto? Nestydíš se ty Fajko jedna?

Toto téma je uzavřeno. Nemůžete zaslat odpověď.

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání