| Autor |
Zpráva |
Honzeecheck
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 18:00
- Nahlásit
Ahoj!
mam tři dotazy, pořídili sme si zhruba ročního pejska, křížence, z utulku, je hodnej všecko v pohodě, jen ensnese bejt sám. Museli jsme kuli němu oplechovat dveře, protože je furt škrábal.
1) jak ho zabavit když je sám? jaký hračky sou nejlepší? je hravej, ale samotnýho ho to nebaví. Je na menším dvorku
2) je rpavda, že s nebojovejma plemenama bysme s eneměli tahat o věci? Jeho to fakt baví, ale nechci v něm vypěstovat nějaký agresivní chování
3) jakou obranu proti psum? Minulýho mi roztrhali pitbullové a i když sem se snažil nedokázal sme nic udělat, kopání, mlácení, nic nepomohlo, málem sjem jen přišel o ruku. Dost se ted bojim... Jaká je nejlepší obrana? Je nákej paralyzátor nebo sprej?
Díky
|
aren
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 18:14
- Nahlásit
Honzeecheck
1) pejska hodně unavit, buď ráno nebo v předvečer. Rád si pak odpočine. Taky si časem zvykne, a uvěří, že není opuštěnej nafurt, že se vždycky vrátíte.
2) podle mého názoru je to blbost, klidně se přetahujte. Pes přece pozná, že je to hra.
3) existuje el.paralyzér i sprej, dostaneš v obchodě se zbraněma, konkrétní zkušenosti nemám.
|
Honzeecheck
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 18:23
- Nahlásit
1) samozřejmě, o to se snažim... de o to že dopoledne třeba chodim do školy, nebo v těchle deštivejch dnech se moc lítat v trávě nedá.
2,3 dik...
a ještě 4) je pravda že když se do roka anjde skutečnej amjitel, budu mu muset psa vrátit? to je docela drsný ne? co když ani nebude chtít?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 18:27
- Nahlásit
Honzeecheck
v těchle deštivejch dnech se moc lítat v trávě nedá.
Proč by se nedalo ? Máš pejska z cukru?
|
Honzeecheck
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 18:41
- Nahlásit
No... to spíš já ono to rychle řpestane bavit když je člověk mokrej až na kuži a v botách mu čvachtá. Ale jemu to nevadí, to je rpavda... i když pak klepe kosu...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 18:55
- Nahlásit
Honzeecheck
Tož dobré boty, deštník nebo pláštěnku...
a k tomu ad4) - obávám se, že je to pravda, plyne to nějak z toho, že pes je jako ztracená věc a útulek je povinen tu věc majiteli rok opatrovat - nevím, jestli se to v poslední době nějak nezměnilo.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 18:59
- Nahlásit
Honzeecheck
Není to už rok, ale půl roku, koukni:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/ob canzak/cast2.aspx
paragraf 135 odstavec 1.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 19:00
- Nahlásit
aren
to je sice pravda, ale aby se původní majitel dohledal ( on ho asi nikdo hledat nebude, že ) je minimální šance a ani ten majitel nemá pak už moc šancí psa dohledat , i kdyby třeba chtěl . No a kdyby , tak snad by byl tak rozumný, že by Vám psa po roce nebo 3/4 roce už nechal - samozřejmě ,pokud by pes byl spokojený a nesnažil se sám odejít s původním majitelem
|
aren
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 19:04
- Nahlásit
mac1
Jasně, šance je minimální, ale kdyby se ten majitel přece jen domáhal, musím mu teoreticky psa vrátit. On mi ovšem teoreticky musí uhradit náklady na "údržbu".
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 19:59 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit
Honzeecheck
Ja se vyjadrim jen k te prvni otazce zatim, neb kazda z nich je samostatne obsahle tema.
Cihani za dvermi a pak vthnout dovnitr, kdyz jste slyseli psa vyt a zbit ho, neni resenim a neni to ani dlouhodobe ucinne, vetsinou pes spusti za chvili zase a navic z majitele projevuje strach, kdyz se vrati.
Zde je kontakt na veterinarni lekarku z Brna (ordinaci ma i v Praze a nove v Plzni), zabyvajici se lecenim
poruch chovani u psu, dr. Zertovou http://www.chovani.info/
Urcite bych se s ni spojila, muze vam poradit jak psa zvykat na samotu a napsat pripadnou medikaci, protoze v moderni veterinarni psychiatrii se uz uzivaji leciva, ktera tento problem pomahaji resit, i kdyz nutno podotknout, je to v kombinaci se spravnou vychovou a neni to problem, co by se vyresil ze dne na den.
Dalsi pes by mohl problem zkomplikovat tim, ze by vyli dva, i to se, bohuzel, stava. Vyzkouset to muzete, ale pro ty ucely bych si, byt vami, nejakeho dalsiho psa zapujcila nebo vzala klidneho, dospeleho psa z utulku, ktereho bych vybrala spolecne s vasim, nekoukala bych na krasu, ale jestli se snesou a jestli v sobe nasli zalibeni. Vetsinou je vsak druhy pes resenim ucinnym jen tam, kdy pes byl na druheho psa nebo kocku zvykly a ten uhynul.
Principem prevychovy je vystavit zvire situacim, ktere u nej vyvolavaji strach nebo uzkost, aniz by se balo. V tomto pripade jde o to, ucit psa byt sam - nejprve tak kratce, aby to nevyvolalo strach a postupne prodluzovat dobu samoty. Nekdy je potreba doplnit o protipodminovani ritualu, ktere u psa strach spousteji jeste pred tim, nez majitel odejde (opakovane si vzit
kabat a zas ho sundat, vzit do ruky klice, zas je polozit ap.)
Prvnim predpokladem uspesne terapie je, ze pes krome kratkych odchodu majitele nezustane nikdy sam.
Druhy je zakaz veskerych trestu.
Psovi nedovolte spat ve vasi posteli, sedet mu na vasich nohach a vsude pana nasledovat. Ja vim, ze je to prijemne, ale po dobu terapie je toto zakazane, zvysuje to psovu zavislost na vas. Pred zahajenim terapie je dulezite dukladne nacvicit povely Zustan! a Na misto! Je dulezite to nacvicit v klidu, aby to pes nespojoval s vasim odchodem. Naucite psa na odlozenem miste, ze za dobre provedeni cviku je odmenen hrackou, kostickou, prouzkem suseneho masa, ale musi to byt tak, ze jindy tyto vymozenosti nedostane, jen po tomto cviku a kdyz ma byt sam. Postupne se od psa vzdalujete, prejdete do druheho pokoje, vemete do ruky klice, obujete boty, ale neodchazite z bytu. Psa vzdy chvalite za nevzdaleni se z mista. Kdyz se vzdali, netrestat, ale odebrat hracky a pokroutky.
Potom prejdete k druhe fazi. Odejit z bytu, ale jen na tak dlouho, aby se pes nebal, nekdy je treba zacit 1 vterinou, nekdy 1 minutou. Pes pozna podle urcitych priznaku, kdy je jisty majiteluv brzky prichod (kos na pradlo, nakupni taska) Proto je vhodne tyto predmety brat s sebou pri kazdem odchodu jako pojistku brzkeho navratu a postupne, az si pes zvyka, je nechavat doma. odobnou jistotu muze predstavovat i zapnute svetlo, pustene radio ci televize, nesmi byt ale spojeno se strachem, napr. majitel poustel radio, kdyz odchazel, aby predhlusil vyti psa, pak ma pes radio spojene se strachem.
Pri nacviku jednotlivych kratkych odchodu musi byt pauzy mezi nimi tak dlouhe, aby se pes stacil zcela uklidnit. Pred odchodem da pan psovi kost, na malou chvili se vzdali, vrati se bez jakehokoliv vitani, kost odebere. Pocka, az je pes zcela klidny a uvolneny a postup zopakuje. Naproste uklidneni je nutne, postup nelze uspechat, jinak by pes vykazoval stale vetsi strach.
Protoze kazdy pes reaguje jinak, je tezke odhadnout, jak dlouho vydrzi pes po odchodu klidny, za jak dlouho po navratu pana se uklidni a jak dlouho bude trvat vycvik. Nekdy pes reaguje panicky jen na odchod jednoho pana. Pak je dobre, kdyz ostatni pozoruji, co pes dela.
Prodluzovat dobu samoty lze jen za predpokladu, ze pes pes neprojevuje znamky strachu pred odchodem a nevita prehnane pana pri prichodu. Napr. 5 minutovy odchod snasi dobre, ale po 10 minutovem vita prehnane, takze se snizi doba odlouceni na 6 minut. Vydrzi-li klidny 15 minut, stridaji se ruzne dlouhe, nepravidelne intervaly - 2, 1, 10, 5, 15 minut.
Vetsinou jsou projevy strachu nejsilnejsi prvnich 30 minut, tato doba je tedy nejdulezitejsi, dobu odlouceni neuspechat a prodluzovat po minute. Propadne-li totiz pes panice, problem se jeste zhorsi a je nutno zas zacinat od zacatku po vterinach. Vydrzi-li pes klidny 30 min, lze dobu prodluzovat rychleji, ale vzdy prokladat kratsimi intervaly. Jakmile se dosahne 90 minut v klidu, pak je vetsinou schopen byt i 4-8 hodin sam.
Vetsina lidi to zvladne behem nekolika tydnu, i kdyz cvici po vecerech, problem je v tom, ze pes po dobu tohoto nacviku nesmi zustat sam. Pokud je to nezbytne, pak je treba osetrit leky do doby, nez bude samotu bez problemu snaset. Nastane-li situace, kdy pes musi zustat delsi dobu sam a neni osetren leky,
nesmi se pouzivat pojistky (radio, televize, taska, kost), protoze se razem zrusi asociace mezi pojistkou a brzkym prichodem pana.
Prvni uspechy teto vychovy se dostavi za nekolik dnu az tydnu. Nedostavi- li se uspech, neni nutne lamat hul, muze jit o prehlednuti nejakeho drobneho detailu, ktery je ale velmi dulezity. Uspech teto lecby pri teto poruse je obecne velmi dobry.
V pripade medikace se uzivaji tricyklicka antidepresiva, progestiny, barbituraty, fenitiaziny a benzodiazepiny. Odpoved je velmi individualni, musi to byt jen pod dohledem odbornika, kazdemu psu sedi neco jineho. Tyto leky se podavaji pouze na komplexni pocatku terapie a hlavne u psu, kteri panikari i po nekolikasekundove nepritomnosti pana nebo u psu, kteri museji
zustavat sami po dobu delsi, nez si doposud zvykli. Spravny lek nema psa utlumit, aby se nerusil jeho ucinek s vycvikem. Pouha lecba prasky bez terapie vycvikem k samote je ucinna jen u psu s velmi mirnym strachem ze samoty (obcasne stekani, vyti). Lecba leky je vzdy jen docasna a majitel musi po prvnim podani byt se psem, aby pozoroval ucinky. Vetsinou se podava 10-14 cela davka, dalsich 10-14 dni polovicni a 10-14 dni ctvrtinova.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 20:14
- Nahlásit
Honzeecheck
AD 1 na dejavu asi nemám určitě bych ale jako první volbu nesáhla po lécích, spíše bych dala pejskovi čas, aby si na samotu zvykl, zbytečně bych ho nelitovala, když se rozhodne protestovat, spíše by měl dostat ještě vyhubováno.
AD 2 absolutní blbost, každý pes se rád přetahuje a není to o "bojovém" nebo "nebojovém" plemeni, ani o agresivitě. Přetahování je každému psovi vlastní v rámci boje o kořist, lovu, hry. O mé 3,5 měsíční fenečce pitbulla na cvičáku tvrdili, že mě zežere, až vyroste, protože vrčela, když se tahala o hadru; a nesežrala-každý pes má při hře jiný projev, některý to bere víc navážno. Podle mě je tahání o hadr nejlepší hra pro mladého pejska.
AD 3 proti psům jediná-pořídit si většího, než má ten druhý, většina lidí tady si myslí, že mají psa proto, aby ho chránili, můj názor j opačný, pes je zvíře pracovní a pes mí chránit mě, ne já jeho. Já mám tu výhodu, že mám psy velké, v případě napadení mají volné pole působnosti. Proti Pitbullovi psa neubáníš pepřáčkem, to je směšné...pitbulla je nejlepší znehybnit, kousnutého psa taky, aby pit nemohl překusovat, a v případě překusování je od sebe rychle oddělit, hlavně netahat psy od sebe, když jsou zakousnutí. Případně se nestarat o svého psa (pokud je na to člověk sám), ale zaměřit se spíše na psa napadajícího, toho zkopat do kuličky nebo jednoduše (lehko se to řekne) vzít cizího psa do svých rukou-chytit pod krkem a za ušima, ale chce to cvik a hlavně nehysterčit. Nohama psovi chytit zadek, člověk tak udrží i pita.
AD 4 to záleží na smlouvě, kterou jsi sepsal s útulkem, musí to tam být uvedeno.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 20:33
- Nahlásit
pes z útulku - to znám... je šťastný, že konečně má svého člověka a nechce o něho znovu přijít....náš filák taky nesnášel samotu, štěkal a škrábal dveře...pomohla trpělivost a postupný nácvik - odchody na chvilinku, která se postupně proslužovala. natrénovali jsme odchodový rituál - dovedla jsem psa na místo, pěkně ho uložila (ne povel, ale rozhovor s hlazením), dala mu piškot a řekla, že se brzo vrátím. odešla jsem za dveře a za chvilinku se vrátila pochválila, jak se pěkně choval.a opět piškotek, aby se naučil, že za chvílí samoty bude něco příjemného. a v pelíšku měl moje triko, aby cítil pach (stejně jako se dává štěńatům deka vonící po mamince). trvalo tak týden, než pochopil, že může klidně čekat a že já se za ním určitě vrátím. netuším, jakého křížence máte, ale u našich filů pomáhá na všechno klidná domluva. držím palce.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 20:37
- Nahlásit
moll
Tys to napsala hezky! Kdybych byla pejsek z útulku, tak bych si chtěla zvykat u Tebe.
Dejavu: Psovi nedovolte spat ve vasi posteli
S tím ostře nesouhlasím
|
moll
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:00
- Nahlásit
aren
dík za pochvalu
ono se mi někdy zdá, že vlídné slovo a laskavá ruka udělá víc než odborné přístupy.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:01
- Nahlásit
moll
Taky to tak vidím
|
moll
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:10
- Nahlásit
každý normální pes a jeho pán je jsou na sobě závislí. důležité je, aby pes získal důvěru ve svého nového pána a věřil, že se mu vždycky vrátí domů a nenechá ho opuštěného jako ten předcházející.....takže já své psy klidně nechávám sedět mi na nohách (i když je to někdy nepohodlné), chodí za mnbou po baráku kam se hnu a lustrujou mi talíř i vše ostatní co dělám...a já na ně mluvím a oni mi nějak rozumí a i bez přísných povelů dělají co potřebuju.
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:37
- Nahlásit
Honzeecheck
v těchle deštivejch dnech se moc lítat v trávě nedá
tohle je to pravý ořechový počasíčko pro labradory já totálně zmoklá a zmrzlá na kost, ale labradorka spokojená, mokrá, špinavá, myšky, voda, aporty... jóó, prostě vysmátá a doma je tuhá jak špalek přesně do doby, než se přiblížím ke kýblu s granulema
(omlouvám se za zlehčování tématu...)
|
filp
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:42
- Nahlásit
Jako nelepší hračku na zabavení mého štěněte,který kousal nudou do všeho,co bylo v dosahu v době mé nepřítomnosti byl nápad p.Eichlera.Kus klacku s navrtanými děrami o půměru 20 milimerů a následně naplněný paštikou.Nekousl už do ničeho jiného.Je pravdou,že jsem měl celou místnost posetou párátky.Na obranu při rvačce - osvědčený způsob - odtáhnout cizího útočníka za varlata.Mužové pochopí.Opravdu silou a s odvahou.Pepřák ani paralizér nepomůže.Další možnost potom mohu půjčit na obranu svého filáka,také původně útulkový pes.Ten to řeší s pitbuláky razantně.Bere jejich hlavu nekompromisně celou do mordy a stiskne.Znovu už neůtočí.Není zabiják,jen to řeší natvrdo.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:47
- Nahlásit
filp
odtáhnout cizího útočníka za varlata
No, já nevím, to mně teprv kousne, ne?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:48 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
aren
Taky si myslím, jak ho nechytnu za zadek i za předek, tak jsem synem smrti. A šahat, jestli je to fena, nebo pes, by se mi taky nechtělo.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:48
- Nahlásit
filp
Jinak pro "odlehčení" jsme měli jednou incident s filicí, která popadla do mordy celého Píďu a zdrhala s ním.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:52 - Změnil/a: moll
- Nahlásit
s tím navrtaným klackem super nápad!!!! a o řešení psí rvačky je možné teoretizovat, ale praxe závisí výhradně na hmotnostní kategorii zúčastněných psů - o odtažení psů od seba za cokoli je možné mluvit v případě lehčích psů, pokud spolu bojujou natvrdo a likvidačně psi kolem 6O kg, tak je nejlepší voda - moooc vody. a že by bylo možné takto těžké zmítající se a cupující se psy chytnopu za cokoliv a držet a tahat - nemožné (vlastní zkušenost).
|
filp
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:53
- Nahlásit
Jo za varlata,funguje to.Většinou není po ruce kbelík s vodou.Musí se rychle a razantně.Zažil jsem to s filákama,kromě naražené nohy jseme z toho vyšli všichni dobře.Ta noha byla moje.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:55
- Nahlásit
filp
Většinou není po ruce kbelík s vodou
Obáám se, že v případ pita by ti byl prd platný celý bazén vody.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:56
- Nahlásit
Mucholabka
ona naprdnutá fila taký není mazánek ....
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 21:57
- Nahlásit
moll
věřím
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 22:01
- Nahlásit
aren
Tys to napsala hezky! Kdybych byla pejsek z útulku, tak bych si chtěla zvykat u Tebe.
a já myslel, že u mne, ...to by totiž hnedle od prvního dne byla v teple mýho bříška
|
filp
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 22:03
- Nahlásit
S pitama mám zkušenosti veskrze dobré.Většinou s mýma filákama nebojují.Maximálně si chtějí kousnout a po obraně mých drobečků to vzdávají.Lepší je však se konfrontaci vyhnout.Ono to vždycky některého pejsana bolí..
|
moll
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 22:03
- Nahlásit
overgod
nebuď zlej - chvíli si aren bude zvykat u mě , chvíli u tebe --podělíme se .
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2007 22:04
- Nahlásit
Mucholabka
Obáám se, že v případ pita by ti byl prd platný celý bazén vody.
no vono stačí třeba i nějakej služebák "s dobrým" karakterem, ale myslím naštěstí takoví nekončívaj moc v útulcích...
|