Yves
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2014 17:39 - Změnil/a: Yves
- Nahlásit
Dokázal by mi někdo poradit s tímto?
Mám psa z útulku bezmála 3 roky (pit x staford, cca 6 let). Má svůj pelech v kuchyni, polštář s dekou, a v obýváku má na zemi položenou další deku. Je velmi kontaktní, když jsme doma, rád bývá s námi v místnosti, takže když vařím, je se mnou v kuchyni, když se díváme na TV, někdy přijde a lehne si k nám. Asi před půl rokem začal dělat podivnou věc. V předsíni si začal lehat na kobereček, na kterém necháváme boty. Vždycky ho jakoby rozhrabe, boty si nahrne pod sebe a leží na nich. Mysleli jsme, že je mu třeba teplo, tak se chodí zchladit na dlažbu, ale dělá to nezávisle na počasí a teplotě okolí. Dělával to tak dvakrát třikrát týdně, vždycky když jsme si lehli do postele (dveře do ložnice nechávám přivřené, ale nezavírám). Poslední dobou to dělá každý den, večer a to ještě předtím, než se zhasne a jdeme spát, začal to dělat i ráno, že si lehne na boty, a nebo chodí do koupelny si lehnout na předložku.
Přemýšlela jsem, proč to dělá:
Má stres z toho, že nás celou noc nevidí? nebo že jdeme ráno do práce? - Vstávám ráno o půl páté, abych s ním šla na hodinu ven. Nejdéle za osm hodin s ním jde buď přítel nebo já, večer v šest jdeme potřetí a v devět počtvrté. Boty nikam netahá, nic doma neničí, je hodný, vychovaný a zlatý, když přijdeme domů, rád nás vidí a je v pohodě.
Je mu v pelechu teplo nebo zima? V létě se většinou zchladí na plovoučce a za chvíli si jde zpátky, zimou pokud vím netrpí.
Že by mu nevoněl pelech? Peru to jen troše obyčejného prášku bez aviváže. Navíc vždycky nakonec do pelechu jde, jen jakoby než usneme, nebo odejdeme do práce.
Dožaduje se pozornosti? To se mu docela daří, protože vždycky nasadí takový kukuč, že se kolikrát bojím, jestli mu není třeba zle (když jsem si ho přivezla, trpěl křečemi do břicha kvůli změně stravy v útulku, kolikrát si dřepnul na zadek a začal kňučet a díval se na mě stylem Bolí mě to, pomoc mi od toho, na to nikdy nezapomenu, tak podobně se dívá při těhle výletech mimo pelech..).
Nemá s tím někdo zkušenost, nebo radu, tip, co s tím nebo jak mu pomoct? Nutit ho do svého nemá smysl, zabejčí se a stejně nejde. Nalákat na piškot také ne, sice si ho sežere (nevesele, ale přece), a pak si zase lehne zpět. Je fakt, že nakonec po delší ignoraci se to pak srovná, ale zajímalo by mě, co to má znamenat.
Samozřejmě, že je to rozmazlánek, zezačátku za mnou chodil i na záchod, ale on si všeobecně rychle zvykne i na cizí (třeba se k nám na procházku připojí známý, jde s námi kus cesty a když se odpojí, tak za ním pes kouká, proč jako už s námi nejde a kam bez nás jde..). Myslím, že si toho už dost zažil, tak se mu to v mezích snažím co nejvíc usnadňovat, ano, je to můj miláček a nedám na něj dopustit. Jen by mě zajímalo, co se stalo. Na stařeckou demenci se mi tak starý ještě nezdá, od února je kastrovaný a vůbec se nezměnil.
Díky za odpovědi.
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2014 21:58
- Nahlásit
Worick: sli jsme s dvema kapkami moci zbarvene do ruzova k doktorovi,a on nam ukazal cystu/nador na prostate a doporucil kastraci. Z vlastniho presvedceni bych ho nekastrovala,ale ulevilo mu to a predeslo se daleko horsim ecem. Sice to nezmizelo,ale nezvetsuje se to,rikal,ze jsme prisli vcas.
Sicluceatlux: jen je mi divne,proc to dela,kdyz jsme doma,vic bych chapala,kdybych odchazela,boty srovnane,a prisla a boty rozhazene.. Ted jsem si zas lehla,do te doby byl na svem,jak jsem si lehla tak sel hrabnout do bot.. No ja mu to neberu,rozhazeny boty mi nevadi..ja jen se bala,aby to nebylo neco horsiho.
Diky obema za reakce.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2014 22:00
- Nahlásit
Yves
jen je mi divne,proc to dela,kdyz jsme doma,vic bych chapala,kdybych odchazela,boty srovnane,a prisla a boty rozhazene.. Ted jsem si zas lehla,do te doby byl na svem,jak jsem si lehla tak sel hrabnout do bot.
může to mít prostě jako nějaký rituál, pověrčivé chování, které vzniklo náhodou a teď se ho prostě drží.
|