Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak ho motivovat - už fakt nevím
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
corgi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 14:43
- Nahlásit

Lámu si hlavu, vymýšlím všechno možné i nemožné, ale na puberťáka to nějak nezabírá. Bude mu rok, těžká puberta. Vždycky byl na jídlo, takže fungovaly pamlsky. Jeden druh ho tak do týdne omrzí, takže střídám všelicos, hlavně smradlavé věcičky jako střívka apod. (syrečky si schovávám až na krizi). Hračky ho moc nezajímají, když vezmu na procházku třeba nějakou obzvlášt oblíbenou, vydrží mu nadšení asi půl minuty. Samozřejmě ze sebe dělám šaška, pracuju s hlasem, s gesty, ale na cvičáku je to k ničemu. Tam ho na 99% zajímají jen ostatní psi. Den předem nic nejí, takže musí být hladový, přesto je schopný si nevšímat šunky, kterou mu mávám před čenichem. Musím pořád zvyšovat hlas, okřikovat ho. Postupem času pochopil, že já jsem ten, kdo zkazí každou zábavu. Po cvičáku mi týden trvá, než přestane po povelu dělat otrávený obličej a s radostí třeba jde u nohy. A pak zas cvičák a zas totální demotivace. V podstatě místo aby se na cvičáku naučil nevšímat si ostatních psů, naučí se tam nevšímat si mě. Propadám se do země, když tam vidím borderoidy, jak šílí po míčku. Já bych mohla chodit ověšená míčky jak vánoční stromeček a reakce žádná. Mám se smířit s tím, že je můj pes, jak řekla místní cvičitelka "trochu víc samostatný"?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 14:57
- Nahlásit

corgi
Prosím tě, a jak na tom cvičáku cvičíte? Půl hodiny v kuse v řadě? Možná bude lepší se "trhnout" a věnovat se psovi tak, jak potřebuje on, ne jak požaduje výcvikářka, i já jsem tuto chybu udělala s fenkou, když byla mladá. Pár minutek polítat, jenom motivovat, žádnou velkou zátěž, ale přitom jej učit...a schovat-zavřít aby si odpočinul! Jestli není schopný se soustředit, je třeba se mu přizpůsobit, protože když se to bude lámat přes koleno, tak ho maximálně otrávíš, ale nic tím nenaženeš.

corgi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 16:12
- Nahlásit

Mucholabka
Chodíme tam o půl hodiny dřív, psi se spolu vylítají, pak je ale ostrý předěl, prý aby se naučili rozeznat čas ke hře a čas k práci. Jemu dlouho trvá, než se začne soustředit, takže ho chvíli při cvičení v řadě doslova tahám jak krávu na porážku. Pak se to zlepší, jenže potom se dělají takový věci jako nácvik přivolání tím, že všichni sedíme v boudě se psy, já se jdu schovat za plentu, zavolám, můj pes je vypuštěn a běží ke mně. Tím většinou ztratí soustředění, takže to, co se dělá potom, už nevnímá. Taky občas zavíráme do boxů, s tím nemá problém, není to závislák. Je tam v klidu, ale jak se jdu všichni psi vyndat, vznikne zas mumraj a je to zas v čudu. Byli jsme ve skupině začátečníků, kde byla větší sranda, dělali jsme tam překážky a jen základy v řadě, jenže všichni začátečníci kromě mě odpadli a tak jsem za vola u pokročilých

Noemi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 16:46
- Nahlásit

corgi
U nás je to dost podobné... Už jsem si zvykla, že z našeho "premianta" cvičáku se stala pubertální obluda. Jne v našem případě přepírám 40 kg.Teď jsme zhruba 6 týdnů na cvičáku nebyli, protože jsem byla přes 3 týdny nemocná (a kromě mě se nikdo na cvičáku honit nebude) a zbytek jsme byli někde v "čoudu"... Tak jsem zvědavá, co se bude dít, až se zase vydáme cvičit... Zajímavé je, že jsme kupodivu doma nezvlčili, spíše naopak (to je pak motivace, jí na cvičák...)

corgi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 17:23
- Nahlásit

Noemi
Doma to máme taky v pohodě, tam stačí zapískat hračkou nebo ukázat kousek tvrdýho chleba a je to. Ovšem ten cvičák, to je maso... Holt někdo musí bejt nejhorší

Maya
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 19:05
- Nahlásit

corgi
Ty znáš mého psa?
Jsem zvědavá, co kdo poradí, protože já teda za ty roky na nic nepřišla. U nás je to stejný pořád, v mládí super motivace na hračky a mlsky, v pubertě zlom a už to tak zůstalo. Když jsme mimo domov, zajímá ho všechno možný kolem a jinak nic a to je jinak docela žravý, ale venku bych mohla mít v kapse zlatý prase a nic.
Ale zase na druhou stranu mi spousta lidí závidí jeho vyrovnanou a sebevědomou povahu, protože ho nic nerozhází a ničeho se nebojí.

Fifi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 19:38
- Nahlásit

corgi
Bude mu rok, těžká puberta.
Ze svy zkusenosti muzu rict jediny. Vydrz, Prtka, vydrz, nejsi v tom sama. Casem tenhle stav ohluchnuti a demence prejde (snad). A mozna ti nezbyde nic jinyho, nez se ve vycviku vratit o krok zpet.
Pak se to zlepší, jenže potom se dělají takový věci jako nácvik přivolání tím, že všichni sedíme v boudě se psy, já se jdu schovat za plentu, zavolám, můj pes je vypuštěn a běží ke mně. Tím většinou ztratí soustředění, takže to, co se dělá potom, už nevnímá.
Neco jak rikala Muchos, kdyz vis, co ti presne nevyhovuje a co ti psa rozhodi v koncentraci, tak se tomu vyhni, cvic si bokem a proste si zkus vic tahat psa na sebe (misto sunky uvareny srdicka, jatra..). Chvilicku, jeden, dva cviky, kratky sekvence, veeelika pochvala a slus - neco jako u roztekanyho stenete.
Az zvladnes tohle, muzes se zaclenit castecne na nektery cviky zase do skupinky, zkratka od jednodussiho ke slozitejsimu. V psi puberte taky nekdy neuskodi krom cukru (pamlsku) pouzit i ten bic (tzn. mam na mysli duslednost, "nechces - musis" ) , za predpokladu, ze si psa uz predtim naucila, co po nem chces. A hlavne udrzet na uzde svy nervy.
Je tam v klidu, ale jak se jdu všichni psi vyndat, vznikne zas mumraj a je to zas v čudu.
Opet, tak si vyndam psa driv, nebo pockam, az si je vyndaji ostatni.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 19:51
- Nahlásit

Fifipani,ja bych to nenapsala lip,ono cvicit v rade je dobra vec,ale ze zkusenosti vim,pokud je to dlouho a dlouho to trva,tak to vadi i mne,natoz psimu pubertakovy,tak jak pise fifi,vydrzet a mit nervy svoje v poho,pak jak je clovek vzteklej,je to jeste horsi a pes zmenu chovani pozna.

LucieS
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 20:01
- Nahlásit

Musím pořád zvyšovat hlas, okřikovat ho.

Postupem času pochopil, že já jsem ten, kdo zkazí každou zábavu.

Po cvičáku mi týden trvá, než přestane po povelu dělat otrávený obličej a s radostí třeba jde u nohy.

naučí se tam nevšímat si mě.

takže ho chvíli při cvičení v řadě doslova tahám jak krávu na porážku.

Tohle fakt chceš? Ty děláš všechno proto, aby tě ten pes vůbec nebral .
Dít se to mě, okamžitě z toho cvičáku vysvištím. Pro dobro psa. Dej výcviku smysl, cvič v rámci procházek.
Co je cíl toho, abys tam chodila? Aby poslouchal? To naučíš i venku.
Puberta je u některých psů období, kdy je lepší se omezit na základní cviky, nezvyšovat náročnost a počkat, až to psovi zase začne normálně myslet. Chodit na cvičák přece nemusíš.
To, co si teď na vztahu se psem zkazíš, budeš pak hoodně těžko napravovat.

Fifi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 20:13
- Nahlásit

LucieS
Pekne ste to rekla, pani.

Noemi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 20:27
- Nahlásit

Co je cíl toho, abys tam chodila?
Já bych třeba nejraději na cvičák nechodila, ale Méďa ho prostě miluje... Když ráno nasedáme do auta, může se zbláznit, neví jestli má skočit do kuru nebo raději řídit, abychom tam byli rychleji.... Na cvičáku je tak rád, že vidí tu spoustu psů, že mě prostě nevnímá, jen by se pořád s někým kámošil... Já přijedu z cvičáku úplně vyřízená a otrávená (přetahujte se půl dopoledne se skoro 50 kg), pejsa sice vyřízený, ale naprosto spokojený a šťastný... To bych mu nemohla udělat...

Fifi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 20:45
- Nahlásit

Noemi
(přetahujte se půl dopoledne se skoro 50 kg),
A nemuzes se domluvit a zajet si tam, kdyz tam neni tak narvano? Proste jen s par pesanama? Nebo se domluvit s nejakou bandou pejskaru na vychazku?
Ja to vidim u nas, zacatkem roku prislo par lidi do kurzu (absolutne zacatecnicka zalezitost), psove se neumeli kamaradit, hrat si, byla jim horda psu vzacna natolik, ze absolutne nevnimali. Neb chodili na vychazky solo. Dneska si poletujou urechtany v chumlu, mnozi se notne srovnali a maji v ty svy kurzovy smecce odvolani navzajem od sebe, dovedou se soustredit chvili i na chuzi, polohy, prekazky. Predevsim panickove zvladli zaklady a maji sami radost z toho, ze jim to jde, rozhodne neodjizdej otraveni a vyrizeni - to by me pak vycvik fakt netesil.

LucieS
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 21:39
- Nahlásit

Noemi
No jo, ale tvého psa výcvik na vašem cvičáku baví. To je fajn.
Bylo to myšleno na corgi, jejíž pes je ze cvičáku úplně v háji.

corgi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 22:10
- Nahlásit

Maya
U nás je to stejný pořád, v mládí super motivace na hračky a mlsky, v pubertě zlom a už to tak zůstalo
Taky tak, jako malej byl v pohodě a puberta dosedla dost těžce.
na druhou stranu mi spousta lidí závidí jeho vyrovnanou a sebevědomou povahu
Naprosto přesný, kliďas, suverén, můžem chodit kolem cirkulárky, po jezu, za popelářema....... a nic

corgi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 22:16
- Nahlásit

LucieS
Už jsem cvičák jednou změnila, protože u nejmenované ZKO praktikovali tahání psa za kůži na krku přes celej cvičák k majiteli spojený se řvaním "ty mrcho, panička ti řekla, ať k ní jdeš". Na mém psu to naštěstí nestihli použít...
Já tam chodím hlavně kvůli tomu, aby si zvykal na ostatní psy. Tady nepotkáme někdy za celý den nikoho, jindy tak 2 psy za den, a to je málo. Pes se na cvičák vyloženě těší, nikde jinde nemá šanci se vylítat s kamarády. Když jsme tam přišli, byla skupina začátečníků, to bylo OK, ale jak říkám, začátečníci v zimě odpadli, takže jsem teď s pokročilými a to prostě ještě nezvládá. Doma na tom dělám, ale prostě nemůžu nasimulovat situaci s 10 dalšíma čoklíkama

corgi
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2009 22:19
- Nahlásit

Jo, a ještě dodám - známe se s majitelkou bráchy mého puberťáčka a ta má naprosto stejný problém, přestože chodí na úplně jiný a možná lepší cvičák (psí škola Sirius) a přestože je povahově úplně jiná než já

Noemi
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 09:16
- Nahlásit

No jo, ale tvého psa výcvik na vašem cvičáku baví. To je fajn.
Bylo to myšleno na corgi, jejíž pes je ze cvičáku úplně v háji.

Ale výsledek je stejný, pejsa nevnímá a neposlouchá...

Walda
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 09:37
- Nahlásit

corgi

Hele, a jak chlupáč funguje přes týden mezi cvičákama - běžná poslušnot na procházkách, cvičení na procházkách, na zahradě? Orientuje se na tebe? Dokáže tam přepnout z vlastní zábavy na cvičení?

corgi
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 09:54
- Nahlásit

Walda
Doma v pohodě, na zahradě stačí hračka a motivace je skvělá. Na procházce ho hračky moc nezajímají, ale pamlsky jo. Pokud ale potkáme cizího psa, tak je to jako cvičák - chce si hrát s kamarádem a mě nevnímá. Snažím se chodit třeba kolem cizích zahrad, kde jsou psi, a upoutat jeho pozornost. Kolem uřvaných vzteklých psů za plotem jdeme v klidu, třeba i u nohy, v pohodě. Ale jak je za plotem nějaký kamarád, tak za ním chce jít. Někdy po něm chci třeba aby sednul nebo lehnul a pak k tomu plotu jdem, aby se očuchali, očůrali, pokecali. Jindy odvedu pozornost pamlskem a jdem pryč, on se chvíli ohlíží, ale pak to vzdá a je zak OK. Blbý je, že potkáváme na procházce málo psů, že nemá možnost se vyblbnout jinde než na tom cvičáku. Ráda bych se domluvila s někým na společném venčení, ale tady je to samá důchodkyně, žádný mladý pejskař

Walda
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 11:03 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

corgi

na zahradě stačí hračka a motivace je skvělá. Na procházce ho hračky moc nezajímají, ale pamlsky jo

No vidíš, takže z toho bych vyšel. Hračky ho zajímají, né že né, ale prostě jinde má silnější podněty.

Nedávej mu doma hračky na samostatné hraní, ať si hraje s tebou.
Omez hraní na zahradě, ať se mu stane vzácným. Vždycky jen před procházkou namotivovat na sebe a jde se. A postupně se snaž přenést jeho ochotu ke hře ze zahrady ven. Ať se klidně na zahradě zakousne do míčku a veď si ho na procházku na míčku.

Na procházce se ho snaž zatím nebuzerovat, klidně se na nějaký čas vyhýbej zahradám s jeho kamarády, než dosáhnete lepší motivace. Naopak se ho kdekoli snaž přimět ke hře, jen na chviličku a než ho to omrzí, přestaň s hrou ty a jděte dál. Nehrajte si s klackama, šišama nebo čímkoli co najde, ale jen s tvýma věcma.
Kdykoli k tobě o vlastní vůli přijde, pochval ho a odměň. Nejdřív pamlskem, časem míčkem.
Pokud aportuje, občas mu hoď aport. Jeden dva, ne víc a hned aport schovej. Pokud neaportuje, rozhodně na aportu začněte pracovat. Buď přes přetahování, nebo klidně učeňák.

Na cvičák nezanevři. Chodí tam rád, těší se na kámoše, tak si tam choď ověřit, jak se vám schopnost motivace zlepšuje, učte se tam přepínání mozku mezi hrou a prací a tam si klidně dovol ho před ostatními psy buzerovat. Líbí se mu tam, tak to vydrží.

A uvědom si: co by za to někteří dali, kdyby jim pes fungoval mimo cvičák a na cvičáku ne. (Ti, kteří to mají obráceně )

corgi
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 11:51
- Nahlásit

Walda
Díky za tipy, seberu miláčkovi hračky ze zahrady a budem to zkoušet takhle. On tedy o míčky ani aportování zájem nemá, ale líbí se mu podlouhlé nebo pískací a přetahování. Nevím proč, ale kulaté věci ho nějak nebaví Zkusím zapracovat na tom aportování, asi jsem si to u něj hned od štěněte zkazila tím, že jsem mu nedávala hračky z ruky, ale házela pryč. Na cvičák rozhodně nezanevřu, protože je z něj nadšený. A unaví se tam taky slušně, to je k nezaplacení.
Je fakt zvláštní, že jeho brácha má úplně to samý - asi je půjdem k chovatelce reklamovat

Walda
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 12:13
- Nahlásit

corgi

líbí se mu podlouhlé nebo pískací a přetahování...Zkusím zapracovat na tom aportování

Pokud je ochoten zakousnout se do nabízené hračky a přetahovat se o ni, máš půl práce hotové. Přivaž hračku na provaz, stačí tak 2-3 metry, přetahujte se, pak najednou hračku pusť, couvej od něj a lákej ho jako při nácviku přivolání. Opakuj mu "přines" nebo "aport" a lákej ho, ať ti hračku přinese do ruky. Provaz máš jako pojistku, aby ti z hračkou neutekl a nezačal si s ní hrát sám. Pokud jí nebude chtít sám přinést, přitáhni si ho provazem a co nejrychleji chytni do ruky hračku a zase se přetahujte.

Ještě principy:
- přetahování o hračku je odměna za aport, musí se mu stát oblíbenější zábavou, než jeho sólo hra

- neodměňuj aport pamlskem, odměna za aport je aport a přetahování

- nepřetahujte se přes ten provaz. Provaz je jen pojistka, aby i s hračkou nezdrhnul, nebo prostředek jak ho donutit, aby hračku přinesl k tobě. V takovém případě se ho snaž přitáhnout co nejrychleji k sobě a co nejrychleji vzít do ruky přímo hračku. Tepv pak se zase přetahujte.

- nácvi nesmí ukončit on. Dávno před tím, než ho to přestane bavit, nácvik ukonči ty. Příště až hračku vytáhneš z kapsy, musí se na ní tzěšit a rovnou se zakousnout.

- až to bude vypadat, že už provaz nepotřebujete, dej ho pryč, ale netoleruj mu jakékoli nepřímé příchody s aportem. Když tak se vrať zase k provazu.

- v době, když budete opouštět provaz, mumůžeš občas už hodit aport pár kroků od sebe na zem, zpočátku ale ještě na provaze.

- až začnete aportovat, netrvej na formalitách, na klidu při odhození aportu a předsednutí při odevzdání. Než aport odhodíš, nech ho zakousnout se, rachle mu aport odeber a rovnou odhoď , naviguj ho k přinesení a chval ho a rovnou s jeho příchodem chytni aport a hned se zase přetahujte.

- hlavně ho nácvikem neunď ,musí se furt těšit

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 12:33
- Nahlásit

corgi
Pamatuješ jak jsem ti před lety říkala "nebuď blbá, nekupuj si korgáče, zblázníš se z toho? "

Jestli tě to uklidní tak k nám chodil na agi korgáč Boris. A projevoval se úplně přesně stejně jako ten tvůj. Panička tvrdí, že venku ji normálně poslouchá. Na cvičáku z něj nikdy nevyrazila ani pitomé "sedni" Připadalo mi to, že odmítá poslouchat, aby se před kolegama neztrapnil. Něco na způsob když přijde ženská pro chlapa do hospody, aby šel domů a on (ač by jinak sklopil uši a kmital) tak má pocit, že by se ztrapnil před kámošema a řekne "stará nikam nejdu"

corgi
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 18:42
- Nahlásit

Biluška
Ty, hele, víš že na tom něco bude? Dneska teda hrál slušňáka, protože tam byly samý psí slečny. Takže dělal něco jako "dneska tě poslechnu, abych zamachroval, ale šaška ti dělat nebudu". A jinak si s paničkou jeho bráchy notujeme, je to přesně stejný. Běžím, volám houpačkááááááá a on "to si snad ze mě děláš pr...". Přeběhne jí, koukne na mě "no a teď jsi jako spokojená, nebo budu muset blbnout dál?".
Cvičitelka dneska prohlásila, že ze sebe dobře dělám kašpara, protože můj pes vypadá jako když plní ty povely ze soucitu se slabomyslnou paničkou

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 19:42
- Nahlásit

corgi
Neříkej "houpačkááááá", je to děsně dlouhý . Říkej třá "hooooou" . To jen tak na okraj.

Uvědom si, že corgi nejsou sportovní psi. Ŕekla bych, že to nejsou pracáci, ale to bych zase rozpoutala šílenou diskuzi . Takže se budu držet toho, že to nejsou psi na sport. Nemůžeš po něm chtít bůhvíjaké výkony. Spokoj se s tím,že poslouchá a netlač ho do věcí, na které prostě nemá

corgi
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 19:58
- Nahlásit

Biluška
Tak pracovní třída se pro ně otevírá, ale většina má spíš zkoušky z pasení. Ovšem když člověk vidí ty videa corgáčů na agility, to je blaho. Já to stejně navážno dělat nechci, ale když už jsem na cvičáku, tak si ho vychutnávám i s překážkama. Přece jenom vidět corgiho proplétat se slalomem, to je pohled pro bohy

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 20:07
- Nahlásit

corgi
Ovšem když člověk vidí ty videa corgáčů na agility, to je blaho.
Video jsem nikdy neviděla, ale pár jsem jich viděla běhat na živo.
Upřímně řečeno, jako bůhvíjaké blaho mi to teda nepřipadlo, ale to je jedno, o tom to není. Agi je stvořené pro každého psa, spíš fakt záleží na tom jak ho budeš motivovat a co je ochoten pro tebe udělat.
Co používáš za pamlsky?

LucieS
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2009 21:56
- Nahlásit

Na cvičák nezanevři. Chodí tam rád, těší se na kámoše, tak si tam choď ověřit, jak se vám schopnost motivace zlepšuje, učte se tam přepínání mozku mezi hrou a prací a tam si klidně dovol ho před ostatními psy buzerovat. Líbí se mu tam, tak to vydrží.

Mně pořád připadá, podle toho co se píše nahoře, že je ten cvičák dost kontraproduktivní. Jakoby tam něco někde bylo špatně, když pes jinak funguje.
Asi bych zkusila ho líp "číst", sledovat jeho pocity a myšlenkové pochody. Vysledovat, kdy je to vzdor, který se musí přebít, a kdy je naopak už přetěžovaný a je toho na něj moc. Takhle mi to totiž přijde, že se cviky možná moc za sebou opakují, cvičí se moc dlouho nebo tak něco.
Třeba by to chtělo výcvik individuálně přizpůsobit a když budeš mít pocit, že pes už se dostává do blbého stadia, tak s tím na chvíli seknout a jít si sednout na stranu.

moll
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2009 06:49
- Nahlásit

možná blbá otázka, ale...na ten cvičák chodit musíte? nebylo by lepší se zatím s pesanem toulat lesem nebo loukama a motivovat ho tam na sebe? připadá mi jako normální puberťák - i lidští mlaďoši jsou radši s kamarádama a velcí lidi a zvláště rodičové jsou jim úplně ..... když nebude mít nic lepšího, bude si tě vážit. a pak po čase se můžete mezi pesany zkoušet vrátit....jinak si fakt zkazíš vzájemný vztah.

corgi
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2009 07:52
- Nahlásit

Biluška
jako bůhvíjaké blaho mi to teda nepřipadlo
Mně jo, to víš, já ty lišky prostě žeru
Co používáš za pamlsky?
Jak jsem psala, jeden druh ho tak po týdnu omrzí, takže střídám na co přijdu. Tvrdý sýr, dětská šunka, tvrdý chleba, koupené pamlsky, sušená střívka, sušené maso, játroví...

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání