| Autor |
Zpráva |
MartinM
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:00
- Nahlásit
Můžete mi prosím doporučit někoho z okolí Ústí nad Labem, kdo by pomohl s výcvikem 7 měsíčního Labradora? Mě poslouchá na slovo, ale pokud ho venčí dcera,zdaleko jí neposlouchá tak jako mě. Díky
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:19
- Nahlásit
zkus to napsat sem . tady ti urcite poradi, ale asi budou chtit vic informaci, napriklad kolik je dceri ...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:21 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit
To není jen o výcviku. Kolik je dceři let? Pokud tebe poslouchá na slovo, měl by si být dceři nejlepším učitele sám a vysvětlit jí, jak psa vést, aby si získala respekt.
Já jsem z Děčína, respektive z Jílového. Nenabízím tedy výhradně sama sebe, ale když mrkneš na www.mujpes.cz, najedeš si na diskusní fórum a tam vyhledáš Ústí nad labem a okolí, objevíš partičku fajn lidí, kteří pořádají společné výlety. Určitě budete i s dcerou vítáni a dá se podebatit o tom, co a jak.
Ale kdyby byl zájem, mě můžete kontaktovat na neferneri@seznam.cz
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:53
- Nahlásit
Dceři je dvanáct. Pokud jsem s ní venku já a společně ho cvičíme, tak jí poslouchá. Ale jakmile je sama, přestane jí poslouchat.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:56
- Nahlásit
MartinM
no tak to bych rekl, ale jako laik ne zkuseny chovatel labradoru, ze ji proste nerespektuje jako vudce a sobe nadrazeneho clena smecky. pokud tam jsi ty, tak respektuje jeji povely, protoze vnima tvoji autoritu. pokud je dcera sama, tak zkousi, co vsechno si muze dovolit ... ale jak rikam, jsem laik, odbornik by ti k tomu rekl urcite vic
|
MartinM
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:01
- Nahlásit
Jirikovo: To si myslím taky,že ji nebere jako jednoho z vůdců smečky, ale nevím jak to napravit
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:06
- Nahlásit
MartinM
dat psovi jednoznacne najevo, ze dcera je ve smecce vys nez on. na druhou stranu, labrous je zatim mlady a castecne to jen tak zkousi, kam az muze zajit. myslim si, ze je dobre, ze jsi pritom, kdyz ho dcera cvici. pes se tim uci, ze ji musi poslechnout, protoze jinak prijde vyssi autorita. a casem zacne podle me poslouchat i bez tve pritomnosti.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 18:38 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit
ale je také fakt, že některé děti ve 12 letech prostě ještě psychicky namají na to, aby na psa mohli působit jako vůdčí. neříkám ale, že je to váš případ, jen je potřeba pořítat i s tím.
měli byste začít na psa působit nenápadně - nechte dceru ať psa krmí, než mu ale dá jídlo, ať splní nějaký povel, dbejte na to, aby pes nevycházel ze dvěří a stejně tak i nechvázel dovnitř dříve než dcera, ať si se psem hraje, ale vynechá silové hry (např. přetahování), pokud je nezvládá. Pokud zvládá, je to jen dobře, ale ať vždy končí hru sama - dříve než psa přestane bavit. jsou to jen zdánlivé maličkosti, ale pomohou psovi si uvědomit, kde je jeho místo. On tomu porozumí a dceři to určitě pomůže také k tomu, aby si uvědomila, že prostě nemohou být rovnocení partneři, má-li ji poslouchat a musí být důsledná. Časem pak ať dcera občas zaleze k psovi na pelech, neměl by se vůbec snažit ji jakkoliv dostat ven, ani prosením. udělá-li to, prostě ho pokárejte a sedněte si tam k ní. za nějakou chvíli místo uvolněte psovi. Pak je dobré čas od času "během řeči" položit psovi jen tak ruku na kohoutek. Teď si to od ní určitě nenechá líbit, ale pokud bude mít to předešlé působění úspěch, bude to pes brát jako samozřejmost. Zároveň s tím samozřejmě procvičovat poslušnost. Rozhodně bych ale nenechala dceru psa venčit samotnou, dokud si nevšimnete, že ho ani nenapadne, jít do dvěří před ní a tak. To by pak bylo k ničemu, hodně rychle by si uvědomil, že venku na něj prostě nemá a točilo by se to pořád dokola.
Také musíte dceři pořádně vysvětlit, co má udělat, když pes neposlechne - tz. když dá "sedni" a on nic, nebude povel opakovat, ale psa posadí sama ručně...to určitě znáte, jen to musí dodržovat i dcera.
snad to má hlavu a patu
|
MartinM
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 19:12
- Nahlásit
Nefer: Dcera ho krmí,než mu dá žrádlo tak mu dá povel a poslechne. Doma problém neni ale jak jsou venku tak mu "rupne" v bedně
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 19:31
- Nahlásit
MartinM
Omlouvam se, ale budu mit ponekud odlisny nazor. 7 mesicni labrador je urcite kus psa (kolik vazi?) a dle meho nazoru by ho 12 leta holcina vencit samostatne nemela. Staci, aby s ni trhnul, a leti oba dva - treba pod auto, nebo se pejsek navolno vyda k nejakymu psovi a ten ho porve.
Urcite ji nebere jako vyse postaveneho clena, sam pejsek ma ted se sebou dost co delat, dospiva a potrebuje jasnou autoritu! A to vase dcera urcite neni. A nijak to nezmenite, pes vnima situaci v rodine a velmi dobre chape, ze dcera je podrizena vam, tudiz ve vasi pritomnosti se bude chovat slusne a dcerku poslechne, ale venku sami spolu - jsou to proste dve deti, jedno psi a druhe lidske.
Ma rada je jasna - cvicte se psem vy, az pejsek dospeje a zklidni se, urcite ho venku zvladne i dcera.
|
MartinM
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 19:42
- Nahlásit
Fifi:
je to drobeček má 33 kg Je fakt, že když se rozhodne někam běžet tam dá práci ho zastavit. Mě akorát zarazilo,že se mnou defakto chodí pořád navolno neodběhne, ani k jinému psovi a pokud nedostane povel, nehne se ode mne a s dcerou to je jinak. Mám strach o to, aby až bude starší dceru vůbec poslouchal, když v 7 měsících si z ní moc nedělá.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 19:52
- Nahlásit
MartinM
Skutecne, s vencenim pejska vasi dcerou budte velmi opatrny. Pokud to casove zvladate, radsi ho alespon do 1 roku - pres jeho pubertu, kdy je pejsek nejvic neposlusny a ma roupy - vencete sam a dejte mu zaklady poslusnosti a privolani. Vas bude poslouchat vzdy, uznava vas jako vudce smecky a podridi se(pri spravne vychove a vedeni, coz asi ma se poslusnosti nauci rychle), ale vystihl jste to - z dcerky si nyni moc nedela a hned tak delat nebude.
|
MartinM
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 20:06
- Nahlásit
Fifi: s poslušností není žádný problém pokud je se mnou. Jde mi o to jak z dcery udělat dvojku ve smečce
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 20:15
- Nahlásit
MartinM
Ja vim,vas posloucha a dceru ne, vse chapu.
Pokud dcera nema takove ty psi pudy, tak to bude tezke. Ja ve 12 letech uz litala se psem na cvicaku a zvladala jsem ho v pohode. Nepisete, jaky vztah ke psovi a jeho vycviku ma vase ratolest - a to je podstatne. Myslim, ze dcera uz dvojka ve smecce je! Krmi ho, pejsek ji respektuje, poslechne ve vasi pritomnosti...
|
MartinM
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 20:32
- Nahlásit
Fifi: dcera je z něj přímo "podělaná" Tráví s ním maximum času a hrozně se mu věnuje, ale blbounovi přeskočí, občas poslechne, ale většinou až na podruhý nebo potřetí, když je už dcera hodně důrazná
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 20:42
- Nahlásit
MartinM
Vas blboun potrebuje nyni v puberte hlavne pevnou ruku! Jinak pokud nekdo doporuci nejaky ten cvicak - tak znel vas puvodni dotaz, tak tam se treba pejsan nauci pod vedenim instruktora vasi dceru respektovat. Myslim, ze pokud nechcete vyslovene lovecky vycvik(coz asi nechcete), urcite by vam pomohli na jednom z techto cvicaku:
ÚSTÍ N.L. - BUKOV -- ŠÍPKOVÁ Jana - Telnice 87, 40338 Telnice u Ustí nad Labem
ÚSTÍ N.L. - STŘEKOV -- JANEČEK Jaroslav - K. Čapka 854, 41801 Bílina
|
MartinM
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 20:58
- Nahlásit
Díky všem za radu
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 21:02
- Nahlásit
MartinM
At to vyjde, a dejte za cas vedet...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 21:30
- Nahlásit
podle referencí, které mám, bych doporučovala spíše Bukov
píšete, že dceru venku někdy poslechne, ale až na podrhé nebo napotřetí, když už je hodně důrazná. v tom je ten problém. musíte jí vysvětlit, že musí být dostatečně důrazná hned napoprvé.
pokud dcera psa bez problémů krmí, používala bych i to další co jsem popsala, to určitě. půjde to rychle. pes je mladý, dobře "načatý". pracujte spíše s dcerou. musí se naučit dávat povely dostatečně rozhodně hned napoprvé a pokud ho pes neposlechne, musí vědět, co dělat. a to není, že povel zopakuje ještě dvakrát a bude bezradná, musí ho prostě přimět splnit ho hned. pes si nesedne, posadí ho sama - pes si nelehne, položí ho sama, nepřijde na přivolání - přítáhne ho k sobě za stopovačku, kterou holt bude muset mít...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 21:33
- Nahlásit
a ještě jedna věc, cvičák je dobrá volba, ale stále si myslím, že když vy sám víte co a jak, měl byste ji učit hlavně vy. záleží samozřejmě na povaze dcery, ale co jsem tak pozorovala holky v podobném věku, co přišli k nám prvně na cvičák do kurzu, měli velké problémy se studem. bály se mluvit pořádně nahlas, psa pochválit a bylo to všechno vpodstatě k ničemu
|
MartinM
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 21:52
- Nahlásit
Nefer: díky, za rady zkusím bukov a zapracuju na obou
Dcera problémy se studem nemá, spíš naopak
|
Handy
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2005 14:07
- Nahlásit
MartinM
Hele zkus se taky mrknout na www.delicatesse.cz/forum
to je forum labroušů
|
evina
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2005 14:52
- Nahlásit
MartinM:já mám psa 7.měsíců a dceru skoro 14 let.Přesto jí také nebere a neposlouchá.Já to ale neřeším...zatím s ním cvičím pouze já a pokud s ním jde ven dcera,tak pouze na vodítku.Vím,že neví jak na něj a zbytečně by ho kazila.Až psí divoch pobere "rozum",tak s ním bude moci chodit také na volno.To si patrně ještě ale počkáme
|
Handy
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2006 11:09
- Nahlásit
Hele mně je 13 let a musím říct, že náš 8 měsíční labrador poslouchá nejlíp z rodiny mě a nikdo jinej s nim nechodí na volno. Ono je to asi o té informovanosti a o tom, jak hodně času s ním kdo tráví.(to se rozhodně nechci nijak vychloubat, jenom konstatuju)
|
haha
|
# Zasláno: 1 Led 2006 11:27
- Nahlásit
Handy
ono to ve věku není spíš ve psu a tvém vztahu k němu,ale i na povaze psa dost záleží ,mám 12 letýho bráchu a 4 psy ,ovčouna a voříška si klidně bere ven ,vodí je navolno a psy ho respektují ,středoasijat s ním jde i poslechne ale moc se mu nechce ,bere to jako povinnost a myslí si že on má na starosti bratra,kříženec pita a labradora ho nerespektuje vůbec ,na dvoře si s ním hraje ale ven ho vzít nemůže protože by ho absolutně nezvládl.ale pokavaď ty chodíš s vaším psem ven nejcvíc ,nejvíx si s ním hraješ apod.není důvod proč by tě neměl poslouchat.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 1 Led 2006 12:34
- Nahlásit
Handy:já to nemyslela tak,že by někdo v tomto věku nebyl schopný psa zvládnout.Sama jsem měla před lety pár kamarádek které byli fakt šikovné a bylo jim málo přes 12 let.Moje dcera ale není(bohužel)do psů tak "zažraná",takže jí informace okolo výchovy a výcviku příliš nezajímají.Navíc jak napsala haha:záleží i na psu a ten náš je takový janek bláznivý-divoký,že si nedovedu představit jak by ho zvládal úplný začáteník.
|
Handy
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 11:18
- Nahlásit
Hele ten náš to je taky pěkný třeštidlo...taky to odvolání od psů není 100%, ale jde to
|
MartinM
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 17:00
- Nahlásit
Fifi: nemáš prosím tě telefon na paní Šípkovou co vede cvičák na Bukově? Zkoušel jsem hledat kontakt na netu i ve zl. stránkách a bezúspěšně . Díky
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 2 Led 2006 18:09
- Nahlásit
snad bude stačit tohle: http://www.zko-bukov.unas.cz/
|
MartinM
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2006 14:24
- Nahlásit
nefer: díky moc