Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / 3 letý pes čůrá doma
Autor Zpráva
soukupka
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 09:34
- Nahlásit

Dobry den, mame doma psa - civavu, ktery nam kazdy den a je jedno jestli je rano, odpoledne nebo vecer necha kdekoliv prekvapko v podobe louže. Nejhorsi na tom je, ze on neudela louzi jednu ale hned nekolik. Pejskovi se věnujeme, chodime na prochazky minimalne 30ti minutove, cely den ma otevřeno na zahradu, vodu ma po cely den, ale i tak to stále dela. Mam pocit, ze to doma znackuje nebo to proste dela naschval. Vazne netusim co s nim. Zkouseli jsme i takovy ten sprej co ma pejskum udajne smrdet a nastrikali jsme ho na mista kam chodi curat v dome nejcasteji, ale nezabralo to. Zvlastni taky je, ze to dela jen kdyz to nikdo nevidi. Doma neni temer nikdy sam. Mame dvojdomek a kdyz jsme s přítelem v praci, tak je vedle u babicky, ktera ho take pravidelne venci. Pes vi, ze zo co dela je spatne. Pokazde kdyz prijdu do mistnosti kde se vycural, tak se krci a jde pryc protoze vi, ze dostane vynadano. Prosim podadte co s nim...

soukupka
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 09:37 - Změnil/a: soukupka
- Nahlásit

Rada bych jeste dodala, ze jsme po dobu tri tydnu zkouseli i pamlsky odmenovat za to, ze cural venku ale vubec si nas nevsimal, ani neotocil hlavu a to jsme delali velky "divadlo" a rikali mu jak je sikovny a tak... take jsme byli u veterináře a je zdrav. Bylo nam řečeno ze ho mame stale zavirat do klece. Prijde mi to vazne tvrde reseni a tak se vas ptam o jinou radu. DEKUJI

birma
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 09:50
- Nahlásit

soukupka
Jen když ho nikdo nevidí to dělá, protože má čurání spojeno s trestem. Já bych pokračovala v chválení venku. Tam si vás nevšímá vůbec nebo jen v souvislosti s čuránim?

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 10:00
- Nahlásit

soukupka

Pokazde kdyz prijdu do mistnosti kde se vycural, tak se krci a jde pryc protoze vi, ze dostane vynadano.

a tady je jádro pudla, teda čivavy
Nikdy jsem štěně ani dospělýho psa za to netrestala. Od prvního okamžiku učím, že výkon venku je chválen a žádoucí, výkon doma nevynese nic, žádnou mou reakci, tedy ani tu negativní. S jedinou výjimkou když se občas mojí starý fence stane v určité době že po příchodu domů, asi vzhledem k věku, jí ještě po utření tlapek a odchodu na pelíšek něco málo ukrupne a vidím, že je z toho sama nešťastná, řeknu jí, že se přece vůbec nic neděje, že to uklidíme.

Jak probíhal nácvik čistotnosti, když byl štěně? Tam bych viděla, asi ten začátek.
S tou klecí je to myšleno tak, že pes si nejprve zvykne na klec - prostornou!!! - jako na svůj domeček, pelíšek, zázemí. A je v ní rád - to se opravdu dá naučit. Ostatně psi mají rády "domečky", raději než pelíšky, jsou v nich chráněný jako v noře (a klec se dá přikrýt dekou a vznikne domeček, kde má pes opravdu klid, moji psi nemají klec, ale mají v předsíni "boudu" /bydlík ve které mají pelíšky a mají to tam rádi). A až když se pes naučí brát klec jako svoje zázemí, tak je možné ho v době nepřítomnosti majitele, v té DOSTATEČNĚ PROSTORNÉ kleci zavřít. Protože normální pes si svůj pelíšek neznečistí.

kachna_
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 10:08 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

PetraK
vidím, že je z toho sama nešťastná, řeknu jí, že se přece vůbec nic neděje, že to uklidíme
no ale myslíš, že u očůrávání od psa je to stejné? (resp. může být, to chápu, ale pokud značkuje, tak jestli to vůbec má souvislost s páníčkem)
normální pes si svůj pelíšek neznečistí.
chápu majitelku, že jí je líto pejska omezit v pohybu
No ale lepší nápad, než tu prostornou klec, psíka naučit, že je to v nepřítomnosti jeho domeček a po dobu nepřítomnosti zavírat, aby přestal a zvyk vymizel a pokračovat ve chválení venku, taky nemám.
birma
Tam si vás nevšímá vůbec nebo jen v souvislosti s čuránim?
dobrej dotaz

soukupka
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 10:09
- Nahlásit

Kdyz byl maly, tak ho pritel ucil na plinu. Plina se dala pryc a od te doby co zacal na curani zvedat nohu tak je pry problem. Ja bohuzel civavaka od stenete neznam. S pritelem bydlim pul roku a chovani pejska se mi vubec nelibi. Sama mam civavu- fenku, ktera mi v mem byte tyhle veci nedela. Jakmile ji vezmu k priteli tak to sem tam udela taky. Myslim si, ze to ma fenka dela jen proto, ze citi jak tam cura ten pes, tak ji to asi prijde noemalni....

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 10:34
- Nahlásit

kachna_
no ale myslíš, že u očůrávání od psa je to stejné? (resp. může být, to chápu, ale pokud značkuje, tak jestli to vůbec má souvislost s páníčkem)

ne-e, to ne, není stejný, jen jsem to psala v souvislosti s tím, nereagováním, ve smyslu, pokud má ten pes problém "technický" - což tady dle veta není- přijde mi "vhodný" ujistit toho psa, že svět nespadne. Spíš tak jako komplexně myšleno, ne na tuten případ.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 10:35
- Nahlásit

soukupka
Kdyz byl maly, tak ho pritel ucil na plinu. Plina se dala pryc a od te doby co zacal na curani zvedat nohu tak je pry problem.

Klasika. Pes se díky plínce naučil, že čůrat v bytě je normální a v pořádku. A jakmile začal zvedat nohu, tak už holt nebude čůrat jen na plínečku - je to samec, potřebuje své značky rozmístit všude po povoleném území. Proto je i u těchto pidiplemen potřeba učit od začátku venčení pokud možno jen venku, plínku maximálně pro nějaké dlouhé nepřítomnosti pána...

No stalo se a je potřeba to vyřešit. Především ho za to netrestejte - vůbec! Za á tomu stejně nerozumí a za bé není fér trestat psa proto, že dělá to, co jste ho naučili. Pokud to chcete odbourat, tak holt bude potřeba hodně zamakat - přeučování zlozvyku dá vždycky víc práce, než naučit to správně hned od začátku. Takže psa musíte mít doma pořád pod bedlivým dohledem, nespustit z něj oči, aby neměl příležitost se někam uklidit a tam nenápadně čůrat. A chodit ven co nejčastěji, klidně po hodině, a samozřejmě pokaždé, když uvidíte, že chce zvednout nohu. Za každé vyčůrání venku odměnit, pokusy o čůrání doma netrestat, jen jemně přerušit (zvednout psa a běžet s ním ven). Pokud ho nebudete moci mít pod dohledem, tak holt bude v kleci - není to nijak drastické opatření, pokud je pes na klec trošku naučený, tak ji miluje a odpočívá v ní rád - je to jeho bezpečný prostor, jeho "nora". Samozřejmostí je psa na klec postupně a po dobrém navyknout a zavírat vždycky jen psa utahaného, vyřáděného a vyprocházkovaného, který je rád, že může odpočívat. A není od věci dát mu do klece něco na žvýkání.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 10:39
- Nahlásit

soukupka

A ještě bych dodala, že
chodime na prochazky minimalne 30ti minutove

je dost málo i pro čivavu... Pokud bude doma po pořádné procházce spokojeně chrnět, tak nebude mít takovou potřebu značkovat.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 10:40
- Nahlásit

soukupka

Tak já se přiznám, že psy učím rovnou ven, protože právě (ač to své plus určitě má) to učení na plínu, hadr, noviny, může pak dělat problém. . Já sama za sebe bych: začala jakoby od začátku se štěnětem, furt ven, chválit každou dobrou, doma bych vygruntovala maximalisticky byt, pomohla bych si, kde to půjde savem, kde to nepůjde tak octem a pak to přečistila vodou s éterickým olejem, abych maximálně přerazila vše označkované. Psy měla neustále pod dozorem - ať naučené na tu klícku, nebo s vodítkem. Abych minimalizovala možnost, že se mu to povede. Ale - to jsem jen teoretik v tomhle směru. Zatím jsem nikdy tohle řešit nemusela. Spíš by to chtělo, aby se ozval někdo, komu se podařílo značkování odstranit.

birma
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 11:03
- Nahlásit

Já bych ještě doplnila odstranění všech koberců v bytě, pokud tam jsou. Protože nejenže drží pach, ale připomínají plínu a navíc psi obecně čurají radši na měkké povrchy, protože se jim nic neodráží na nožičky

soukupka
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 19:47
- Nahlásit

Ano, pejsek si nas nevsima kdyz ho venku chvalime. Chova se jako bychom tam nebyli. Nekdy ani neotoci hlavu a jde dal... V dome nemame koberce vubec. Vsude je podlaha nebo dlazba. Se savem nesetrim, takze zkusim jeste i tu octovou vodu.

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Zář 2014 22:08
- Nahlásit

soukupka

pejsek si nas nevsima kdyz ho venku chvalime

A nejenom to, peče na vás i doma, proto to dělá. Jste mu úplně volní venku i doma, on si myslí, že tomu vládne a chová se podle toho. Když se naučíte dobře fungovat na procházkách, vysvětlíte mu, že všechno řídíte naopak vy, uleví se mu a přestane i váš problém.

ho pritel ucil na plinu. Plina se dala pryc a od te doby co zacal na curani zvedat nohu

Plína je slepá ulička, to už tu psali jiní. Ale u kluka je to o to horší, že jakmile začne zvedat nohu, přestane být močení z velké části řízené vůlí, stane se z toho podvědomá činnost řízená okolnostmi. Naopak to funguje, pes co dřív čůral na povel, si pro pamlsky může chodit dál, ale naučit psa, co zvedá nohu, čůrat na povel, už jde těžko.
Takže radím přeučovat spíš tak, jak sem psal nahoře, ne přímo.

pitvora
Člen
# Zasláno: 18 Zář 2014 04:17
- Nahlásit

soukupka
pejsek si nas nevsima kdyz ho venku chvalime. Chova se jako bychom tam nebyli. Nekdy ani neotoci hlavu a jde dal...

Jak píše Walda, u vás je špatně opravdu celý vztah pán-pes. To čůrání je jen příznak. To, co bylo psané výš o učení čistotnosti, pořád platí, ale hlavně budete muset hodně zapracovat na vztahu, na tom, abyste pro něj venku nebyli jen otravná zátěž na konci vodítka, ale abyste na tu procházku šli spolu a spolu si to užili.
Pro inspiraci:
https://www.youtube.com/watch?v=JMdf48YKQV8
https://www.youtube.com/watch?v=xXIOTLwfzgI
https://www.youtube.com/watch?v=qabIbjGS3yo&list=U Ut6jF0MyVvfX40__pq2RfMg

Maya
Člen
# Zasláno: 18 Zář 2014 08:41
- Nahlásit

soukupka
Ano, pejsek si nas nevsima kdyz ho venku chvalime
Tak pro něj ta pochvala není odměna. Musíte najít něco, co bude chtít a bude to považovat za odměnu a tím ho za to odměňovat, jinak to celkem nemá smysl.
To, že vy si myslíte, že pochvala je odměna, je úplně jedno, důležitý je, jak to vidí ten pes.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 18 Zář 2014 09:34
- Nahlásit

soukupka
Ano, pejsek si nas nevsima kdyz ho venku chvalime. Chova se jako bychom tam nebyli. Nekdy ani neotoci hlavu a jde dal...

Čím odměňujete? Co má nejradši? Šunka, sýr, párek, kůže ze slaniny... (ano, je to nezdravé, ale mluvím o velmi občasných extraodměnách a stačí malinký kousíček), případně vařené maso, sušené plíce... Ale taky oblíbená hra, přetahování o hračku, míček, pomuchlání, honička... O nic z toho nemá zájem? Vůbec?

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Zář 2014 11:21
- Nahlásit

aňoňouma

Čím odměňujete

když já si myslím, že to tady není o odměnách jako takových, ale o vztahu, ten tam není. Ten pes si jede svoje, nepotřebuje nikoho - proč asi , protože nemá nejmenší důvod. chtělo by to celý posunout do jinam, aby páníček nebyl ten kdo jen venčí, krmí, panuje, ale ten, kdo je skutečným páníčkem.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 18 Zář 2014 15:54
- Nahlásit

PetraK
Ale to jo, samozřejmě. To už tu padlo. Nicméně i tak si myslím, že ze začátku budou muset "nasadit těžký kalibr" v odměnách, aby toho psa aspoň trošku namotivovali na sebe. Jako že pánečci jsou ti, ze kterých najednou padá špek a stojí za to si jich aspoň občas všimnout.

soukupka
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2014 13:26
- Nahlásit

Nemam pocit, ze by si nas vubec nevsimal. Je pravda, ze me poslechne vic nez pritele, protoze ja jsem ta, ktera mu vynada a hraje si s nim. Je velmi mazlivy a nosi mi hracky atd...Zacala jsem pred dvema dny s kousicky sušeného masa pro psy a musim uznat, ze je to lepsi. Chodime ven častěji, vic nez driv a za kazdou blbost kterou udela dobre odmenujeme. Myslim, ze to jeho curani timhle stylem zvladneme.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2014 07:35
- Nahlásit

soukupka
No super

ja jsem ta, ktera mu vynada a hraje si s nim
A pokud co nejvíc omezíš nadávání a budeš hlavně odměňovat, stoupneš u něj ještě víc v ceně

Toto téma je uzavřeno. Nemůžete zaslat odpověď.

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání