Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Neumí se seznamovat
Autor Zpráva
Alice88
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2013 14:20
- Nahlásit

Ahoj,
mám problém s naší fenou (4 roky) a to ten, že se neumí seznámit s jiným psem. Další věc je to, že je hrozně vzrušivá. Z naprostého klidu do stavu, kdy už mě snad ani nevnímá, se dostane během několika vteřin.
Za tu dobu, co to řeším, se mi podařilo najít pár triků, jak ji seznámit - jdeme s tím psem na procházku, počkám, až se uklidní a přestane ji zajímat a pak ji nechám, ať si ho zezadu očuchá a on ji. Když už se nechá, mám vyhráno, vyběhají se, pohrají si, pokud na ni ten pes vyjede, že si třeba hlídá najitý klacek, tak to respektuje a odejde - prostě normální pes.
Nebo třeba na cvičáku, když jeden člověk krmí psy sedící před ním, ona si tam může sednout mezi ně a nic neudělá. Nebo při výcviku, to všechny ignoruje.
Problém je pouze seznámení z očí do očí. Když se potkáme se psem, tak se začne očuchávat, vrtí ocasem, ale vidím, jak ztuhne a pak po něm vyjede. Někdy pomůže, když ji napomenu, to zase začne vrtět ocasem, ale stejně vyjede později. Přijde mi hodně dominantní (máme 3 psy, a ona je taková šéfka, všechno hlídá a řeší, ocas skoro pořád napruženej nahoru, zatímco ostatní ho mají zároveň se hřbetem nebo jim visí dolů, z rodiny poslechne jenom mě, ostatní jen když se jí to hodí), ale nejistá - čím větší pes, tím je nejistější, přitom ona sama je velká (45kg).
Ráda bych docílila toho, abychom se mohli setkat se psem a v klidu se s ním seznámit. Bohužel už nevím, co s ní dál. Všichni naši psi (i ti, co už s námi nejsou) se k ostatním uměli chovat, tak s tím nemám moc zkušeností. Budu vděčná za každou radu...Díky

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2013 14:40
- Nahlásit

Alice88

Problém je pouze seznámení z očí do očí.

no a nebylo by dobrý jí nechat seznamovat se tak, jak jí to vyhovuje? Tedy až po chvíli, kdy se se psem otrká, obhlídne si ho tak jak píšete:

jak ji seznámit - jdeme s tím psem na procházku, počkám, až se uklidní a přestane ji zajímat a pak ji nechám, ať si ho zezadu očuchá a on ji. Když už se nechá, mám vyhráno, vyběhají se, pohrají si, pokud na ni ten pes vyjede, že si třeba hlídá najitý klacek, tak to respektuje a odejde - prostě normální pes.

vždyť návod znáte a praktikujete ho. Nenutila bych jí do něčeho, co jí není příjemný, pokud jí to vyhovuje takhle, nechte jí ať se seznamuje takto. proč to komplikovat a posílat to cestou, která jí nevyhovuje?

Alice88
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2013 17:36
- Nahlásit

No jde mi hlavně o to, že když k nám přiběhne cizí pes, abych ji nemusela hned držet tak, aby na něj nedosáhla. Hlavně se bojím, když je ten pes malej. Já sama mívám modřiny, jen když do mě košem omylem bouchne. Navíc ho taky nemá vždycky.
A druhá věc je, že jezdíváme na různé psí setkání (i vícedenní), kam se přijede, psi se pustí a běhají okolo (klidně i 40). Já jí musím potom zavírat nebo s ní stojím bokem a dávám pozor. Na posledním setkání se to nespravilo ani po 5 dnech, na procházce mohla být na volno, ale jak jsme si posedali a psi běhali už jen kolem nás, tak to zase bylo špatný.

MartinaBarney
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2013 19:02
- Nahlásit

Já myslím, že seznámení ,,z očí do očí´´ berou psi jako určitou výzvu k napadení se. Mě se třeba taky osvědčil způsob jít i s druhým psem na procházku a pak je pustit. Mám psa - berňáka a u sousedů měli taky psa - berňáka. Já dostala super nápad, že půjdeme na procházku. Jenže když jsme se sešli před barákem, nechali jsme je očichávat a to k sobě právě byli ,,z očí do očí´´ a vypadalo to, že kamarádi nebudou. Tak jsem řekla nic, půjdeme se projít, oni si zvyknout...a po chvilce z nich byli kamarádi.

Možná by ti pomohly tyto stránky URL. A nebo některý díl ,,Znalec psí duše´´. Tam se stále většinou řeší problém, kdy pes útočí na jiné psy.

Co jsem tak vysledovala z těch dílů, tak je potřeba sledovat i postavení uší, a jak píšeš to stuhnutí těla. A taky, i když vrtí ocasem neznamená to, že je pes kamarád. Může to být i tím, že prostě vzrušený s cílem psa napadnout. Psí chování je složité a já nejsem žádný znalec. Taky uvádíš, že je nejistá, a to může být zrovna ten důvod, proč druhém psu vyjede. (To mám opět vysledované z pořadu, který jsem uvedla výše).

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2013 19:57 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Alice88
když k nám přiběhne cizí pes,

hm, ale jí je to prostě evidentně nepříjemný , já sama osobně taky podobný kontakty nemám ráda. Představte si sebe, že jdete po ulici a nařítí se k vám neznámý člověk , fučik, jestli ženská nebo chlap /i když v případě chlapa ta reakce bude pochopitelně nepříjemnější a bude volat" ahooj,ahoj, prima že Tě vidim" a bude vá poplácávat po ramenou, objímat..... se vám to taky nebude líbit, ne? . Ona neví co může očekávat. To že vyjede nemusí znamenat nic jinýho, než normální "vypadní-překročil jsi bez vyzvání můj osobní prostor". Nevím pochopitelně jak vyjíždí, ale možná to vidíte moc dramaticky - když jinak se chová normálně. Opravdu nemůžu posoudit- jen odhaduju. Víte, když se svým psem potkáme fenku a on se jde -po dohodě s páníčkem druhé strany, nenechávám ho pobíhat, tak jak píšete, že se stává vám- seznamovat moc horlivě a fenka po něm "vystartuje" a páníček ju okřikne, snažím se jim vysvětlit, že jí okřikují neprávem, ona jedná po psím přirozeně, pes byl moc hrrr a jí se to nelíbilo -viz příklad výše.

různé psí setkání (i vícedenní), kam se přijede, psi se pustí a běhají okolo (klidně i 40).

no víte, tohle je takový vachrlatý, pokud je to bez dozoru, tak jak to na mě působí. Tohle je věc, kterou moc nemusím,protože v tak velké skupině, která se náhodně utvořila dojde ke konfliktu natošup.Navíc se dá počítat, že ne každý pes tam bude opravdu dobře socializovaný a ovladatelný.
Každému psu to prostě nemusí vyhovovat takový prostředí - můj pes to třeba nemusí, respektuju to. Já taky nejsem velká družba do velkýho kolektivu. Nezapomínejte na to, že pes se opravdu nemusí kamarádit s kdekým,jak si my lidi často přejeme a představujeme.

Alice88
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 10:06
- Nahlásit

Díky za odpovědi.
MartinaBarney Tím z očí do očí myslím, že k sobě psi přicházejí čumákama napřed. Znalce psí duše znám, viděla jsem 9 sérií. Proto si myslím, že je dominantní a zároveň nejistá. A to vrtění ocasem si nemyslím, že je s cílem napadnout. Ona k tomu psovi přijde a začne se čuchat, a když vidím, že to vrtění ustává a tuhne, tak ji napomenu a zase se rozvrtí a čuchá dál. Snažím se ji potom zavolat, aby se otočila na mě a pak ji pochválím, že se pěkně seznamovala. A ještě se mi osvědčilo, když si ona může psa očichat první a ten zatím jen stojí, pak se nechá očuchat i ona, naopak to nejde, nenechá se.

PetraK Kdyby to dělala jen na některé psy, tak to chápu, že se jí třeba nelíbí, nebo že na ni jsou moc hrr. Ale ona to dělá doopravdy na všechny. Jak na psy venku, tak třeba na cvičáku, kde to seznamování probíhá v klidu. Navíc je veliká (přes 60cm v kohoutku a 45kg) tak mám strach, aby někomu něco neudělala. Navíc když to udělá, tak málokdo má zájem v seznamování nějak pokračovat.
Ty psí setkání nejsou bez dozoru, vždycky je to někde mimo civilizaci, takže psi se pustí, my tam posedáváme nebo postáváme okolo a psi lítají kolem nás, každý na toho svého dohlíží, všichni se tam mezi sebou známe. Žádní asociálové tam nebývají, akorát občas nějací psi - kluci, co si nesednou a my. Předloni to vypadalo tak, že třikrát vystartovala, pak se uklidnila, mohla jsem ji pustit a lítala s ostatníma a celý týden byla v pohodě.
Jde mi o to, že to dělá na všechny, bez rozdílu (pes, fena, štěně, malej, velkej). Ale nakonec se dokáže seznámit s každým (pokud to není nějaký agresor). Jen by mohla vynechat to vyjíždění.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 11:37
- Nahlásit

Alice88
Proto si myslím, že je dominantní a zároveň nejisát
to nejde

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 11:47
- Nahlásit

Alice88

Ale ona to dělá doopravdy na všechny.

no protože je prostě nejistá, tak velí předem, ať se každej klidí. Tak k ní cizí psy prostě nepouštějte, zažeňte je, a fenu nechte seznamovat se tak, jak potřebuje, zkuste se opravdu vžit do její kůže. Třeba nemá potřebu se seznamovat s kde-kým. A nemá ani tu povinnost - stejně jako ji nemáte Vy.

Otázka je to, čemu říkáte vystartovala, to vám takhle na dálku nikdo moc neporadí. Kolikrát je vidět, jak páníčci zcela zbytečně umravňují fenu, která z jejich pohledu "startuje" po psovi a to jen proto, že ona normálně komunikuje. Chce to, aby vás viděl fungovat někdo naživo, takhle od stolu těžko říct. Každý pes je jiný, má za sebou různé zážitky, jinou povahu, jiný přístup, je to individuální.

davidkova renata

to nejde
přesně.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 12:18
- Nahlásit

Alice88
dominantní a zároveň nejistá

Dominantní a zároveň nejistá je hovadina. Problém je, že jakýkoliv problém v chování (a zvlášť pokud jde o agresi) se připisuje "dominanci". Už jen čekám, kdy se někde dočtu, že nějaký pes "dominantně dejchá"... Skutečně dominantní pes vyjede jen velmi výjimečně - nemá důvod si nic "dokazovat".
Tvoje fenka má (zřejmě) strachovou agresi. Zjistila, že když udělá "bububu", že ti děsiví psi většinou odejdou pryč a nebudou mít zájem o další kontakt, a ona tak svoje bubáky dostane určitým způsobem pod kontrolu. To nemá s dominancí naprosto nic společného. A na Cesara Millana a jeho "získávání nadvlády" nad psama prosímtě úplně zapomeň, v případech nejistých psů to situaci akorát zhorší. "Napomínání" či trestání za vyjíždění nemá smysl - fenka se těch psů bude bát pořád, akorát se bude cítit o to bezmocněji, že bude mít zakázané ty "bubáky" odehnat.
Jestli umíš anglicky, doporučuju pročíst tuhle knížku. A jinak souhlasím s tím, co psala Petra - chtělo by to někoho zkušeného a citlivého, kdo vám poradí naživo.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání