Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Ulovil zajíce
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Lexter
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 01:33 - Změnil/a: Lexter
- Nahlásit

Zdravím,

po dlouhé době vcelku závažná věc a to že mi pes ulovil zajíce. Cvičíme na stopce a odvolávání od zvěře se mi velmi daří (i když to někdy chce hodně zvýšit hlas) a když už se zaběhne, netrvá to ani minutu a vrací se. Přesto dnes na prochajdě mu jeden zajíc skočil přímo do tlamy. Na povel (což mě dost překvapilo) zajíce pustil a odběhl stranou abych mohl převzít kořist, bohužel zajda už dodejchával, takže jsem to mohl jen ukončit o pár vteřin dřív.

Chápu, že jde o pud, kterému se jen velmi těžko odlává, zvlášť když zvíře stojí před psem necelé dva metry.

Jak prosím toto cvičíte vy? Mě napadlo zajít někam do ZOO a prát do psíka vědomosti. Jen aby mě hned nevyrazili .

A když už, znáte na jižní moravě zoo, kam může i pes?

Četl jsem http://www.psycholog-psu.com/loveni.html, přišlo mi to zajímavé, přewsto to ale popírá smysl pochval za to že se pes z útěku vrací. Jsem z toho trošku zmatený, někdo říká dát piškot až se pes vrátí, někdo si ho nevšímat, někdo zase ono. osobně praktikuji naštvané odejití a pak ať si mě pes zase nějak získá. Když ale čtu tak odlišné rady, člověka to dokáže znejistět.

impact
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 08:59
- Nahlásit

Lexter
Do ZOO může v Brně a nebo na SV. Kopečku u Olomouce.

Ke zbytku se raději nevyjadřuju. Po rok a půl trvající dennodenní práci na stopce jsme se dopracovali k EO, jinak bych tu čůzičku musela zabít. I přesto se jí včera na velmi krátké vycházce podařilo šlápnout na zajíčka, takže jsme si dvacet minut postáli v mraze. Naštěstí se čupka vrací přesně svojí stopou. A naštěstí už je po honech, tak nebyl v dostřelu žádnej mysliveček.

A to, že každej radí něco jinýho bude nejspíš tím, že každýmu funguje něco jinýho. Nám pro jistotu nefunguje nic. Čupka má dokonalý přivolání. Na první vyslovení jména smykuje a letí ke mě. Než potká ušáčka.

corgi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 09:07
- Nahlásit

Lexter
Myslím, že zoo a realita je dost odlišná. Spíš bych se domluvila s někým, kdo má domácí farmu, vzala ho tam, mezi slepice a jinou havěť, poutala pozornost na sebe, odměňovala. Ale stejně je to zas něco jiného než popsaná situace, kdy ho ten zajíc přímo vyburcoval k tomu, aby ho ulovil.
Psychologa psů číst nebudu, ale když se mi náhodou přihodí, že pes nepřiběhne hned (většinou hajzlíci něco žerou nebo loví myšky), jdu dál svým směrem a když se ke mně připojí, divím se "Ty už jsi tady?", a dám radostně K noze nebo Sedni, Štěkej, prostě něco, co je veselé, co mají rádi, za co je můžu odměnit. Za samotný zpožděný příchod nic nedávám.

Lexter
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 12:55
- Nahlásit

Díky, zkusíme vše . Nějaká farma se najde, máme tu ve městě i malou domácí zoo s kdejakým chlupáčem a opeřencem. Snad tam budeme moci jít.

Jen to má tu nevýhodu, že se mamka začla být že začne lovit i psy . S bratrovou fenkou jsou pořád v sobě už od mala a najednou si usmyslela že to vypadá jako lov. No nic, dlabat na to a cvičit.

kachna_
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 13:24
- Nahlásit

Lexter
No nic, dlabat na to a cvičit.
no ono taky nic lepšího dělat nemůžeš. Ješště tak doufat, že to nebude mít následky.
PetraK to cvičí tak, že vezme psa na vodítko a cíleně vyhledává zvěř. Učí se zvěř zvedat, prohledávat místečka... Vlastně je to taková hra na lovecký výcvik. psy to baví a cvičí se při tom ovladatelnost u zvěře.
Najdeš ten přesný popis tady v tématech o přivolání.

Lexter
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 18:59
- Nahlásit

Následků se nebojím, cokoli se dá napravit.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Led 2013 19:44
- Nahlásit

Lexter
Cvičíme na stopce a odvolávání od zvěře se mi velmi daří (i když to někdy chce hodně zvýšit hlas) a když už se zaběhne, netrvá to ani minutu a vrací se. Přesto dnes na prochajdě mu jeden zajíc skočil přímo do tlamy. Na povel (což mě dost překvapilo) zajíce pustil a odběhl stranou abych mohl převzít kořist, bohužel zajda už dodejchával
no rozhodně bych doladila přivolání,zaběhnutí a vrácení se za minutu je špatně ,ale jinak teda nevim..pokud mu ten zajíc fakt naběhne do tlamy,většina psů reflexivně prostě cvakne.Mám čubu skvěle pořešenou stran lovu,leč je to predátor jak prase a lovila by jak vzteklá kdyby mohla,jednou jí takhle přesně naběhla veverka hotovo konec,byla mrtvá během pár vteřin (naštěstí sama),nestihla sem vůbec nic,bylo to strašně rychlý.Od tý doby se nic už nestalo(je to skoro 5 let)ale vim jistě,že ona věděla co udělala a mooc se jí to líbilo,od tý doby bych si jí netroufla nechat samotnou třeba s kočkou(přestože do svejch 3 let s ní žila v bytě),vidim totiž jak se na ně dívá.Takže tohle byl náš následek jedný náhodný vraždy a nemyslim,že by to šlo moc napravovat aniž bych obětovala pár koček nebo králíků..to samo neudělám,je mi fuk co si čuba myslí,hlavně že přijde okamžitě na přivolání..

danajasa
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 11:21
- Nahlásit

Lexter
Jak prosím toto cvičíte vy? Mě napadlo zajít někam do ZOO a prát do psíka vědomosti.
Hele představ si,že takle spíš po obědě a naráz ti do vokna vrazí hlavu tyranosaurus rex a pokouší se tě zabít-vyskočíš cvrkneš si do trioly máš tiky vyhodíš obsah žaludku rex se stáhne a pak zaůtočí znovu eště třikrát a další týden čekáš v nervech jako prase kdy se to stane zas.NO A TAKLE BUDOU CÍTIT TY ZVÍŘATA V ZOO

Lexter
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 13:31
- Nahlásit

danajasa
A proč bych něco takového měl psovi proboha dovolit? Jen proto že je to těžký tak přeci necouvnu.

Klučina má rok, je velmi vnímavý, nevuidím jediný důvod proč mu nevysvětlovat.

Lexter
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 13:37
- Nahlásit

davidkova renata
Nj, špatná zkušenost je špatná zkušenost. Mě to spíš nabudí k větší snaze, kdybych se něčeho s ním bál, mohl bych to rovnou zabalit. Tak to aspoň vnímám já.

danajasa
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 13:59
- Nahlásit

LexterA proč bych něco takového měl psovi proboha dovolit?
Já sem asi nepochopila jak si tu návštěvu zoo představuješ esli jako ho necháš z metru kouknout na na burunduky a jiné hlodafce a béš mu řikat"hele tak todle se taky nežere" a nebo prostě dojdeš ke lví kleci a von určitě pochopí že za každým zajícem stojí za rohem lev takže se na to má vys...radši

Lexter
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 14:01 - Změnil/a: Lexter
- Nahlásit

Tohle pro mě bude jednoduché, přesměrovávat pozornost, zkoušet si hrát a cvičit. Ono to zpočátku samozřejmě nepůjde, ale s přícházející únavou pes začně vnímat i jiné věci než jen zvářata a to bude moje chvíle.

Můžeme to urychlit báglem na zádech s flaškou vody. Pesan se unaví prostě dřív když má práci v podobě tahání nákladu. Ona se dá dělat spousta věcí, já jen musím přijít na to co u něj bude lépe fungovat.

Já tak nějak nevím proč si tak útočná . Jednou s něčím mám problém, tak ho vyřeším a je mi vcelku jedno jak náročné to bude.

danajasa
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 14:07
- Nahlásit

LexterJá tak nějak nevím proč si tak útočná . Hele páč víc lidí se zmítajícíma se uřvanýma psama na vodítku v zoo znamená,že ty vypsychařený zvířata to nedaj a prostě zakážou vstup se psy do zoo jednou pro vždy a pro všechny.Proto to vůbec nerada vidím takové nápady

Lexter
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 14:09
- Nahlásit

danajasa
Takových lidí znám hodně, to jo. Nestrkej mě s nima do jednoho pytle buď tak hodná.

Když to někdo nezvládne prosím, já jsem si jistý, že psa zkoriguju.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 14:29
- Nahlásit

Lexter
Nj, špatná zkušenost je špatná zkušenost. Mě to spíš nabudí k větší snaze, kdybych se něčeho s ním bál, mohl bych to rovnou zabalit. Tak to aspoň vnímám já.
já se nebojim ,chodim v lese bez vodítka a obojku jako ostatně všude,jsem si jistá její ovladatelností,já odpovídala spíše na to zda je možný efektivně zabránit cvaknutí psa v momentě kdy mu kořist skočí do huby víceméně..za mě myslim,že je to prostě dost reflexivní záležitost zejména u psa pro kterého je lov zajímavej,přece jen je to šelma..něco jinýho ale je,že by se měl otočit na první povel když už vyrazí a okamžitě přijít,to je bez diskuze a na to jsem s e zaměřila já..s veverkama sebevrahama jsem holt tak úplně nepočítala

Lexter
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 14:33 - Změnil/a: Lexter
- Nahlásit

davidkova renata
. Já se též snažím bez vodítka kde se dá. Jen když projdeme okolo jorka a ten uštěkanej prcek už startuje. Kaiovi to přijde nesmírně zajímavé, takže se musel hlídat. Už je ale dokáže docela úspěšně ignorovat. Bral to jako napadení, začíná chápat, že se jork stejně nepřiblíží na méně než kilometr a kdyby blíž tak zase řevem utečen. Psi jsou někdy boj .

To já zas všude bez vodítka nechodím, vnímám ten zákaz volného pobíhání psů a úplně kašlu na to jak je pes ovladatelný. Nejsem tu jen já, ale i lidi co se psů bojí. Upřímně řečeno i když je pánův pes zvládnutý na jedničku nevidím rád jeho pobíhání mezi lidmi. Můžu si bejt jistej jak chci. Jednou jsem si chtěl pořídit psa a tak je i na mě respektovat ostatní lidi a to že to rádi nemají.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 14:38
- Nahlásit

Lexter
donedávna to na sídlišti prostě nešlo. Projdeme okolo jorka a ten uštěkanej prcek už startuje
jo to je jasný,pokud to pesan nemá ještě srovnaný ,je samozřejmý,že požiju bez problémů vodítko
To já zas všude bez vodítka nechodím, vnímám ten zákaz volného pobíhání psů a úplně kašlu na to jak je pes ovladatelný
já to mám přesně obráceně..ovšem snažim se chodit tam kde lidi nejsou páč mi dou na nervy.

Lexter
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 14:43
- Nahlásit

davidkova renata
To jsme dva. Raději si vyjdu někam do klidu než se dívat na ty ksichty s jezevčíkem tahnoucí pupek po zemi.

No nic, jdu cvičit, neděle je na to jak stvořená.

PetraK
Člen
# Zasláno: 13 Led 2013 21:22
- Nahlásit

Lexter

zkusila bych nezakazovat, ale dostat to pod kontrolu. Takže na té stopce za tou zvěří jít a učit ho na ní reagovat na povel čekej. Abych to tak zjednodušeně popsala. Páč já jsem to, o čem se tu zmiňuje kachna_ psala už několikrát, dá se to najít. Je to cesta, taková delší, pravda, ale funkční. Je to pro psa v podstatě simulace lovu, kdy ale pravidla určuje šéf=páníček.

Lexter
Člen
# Zasláno: 14 Led 2013 00:14
- Nahlásit

PetraK
Chápu, když budeš ctít pravidla hry, můžeš si hrát. Zkusíme tuto cestu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Led 2013 09:00
- Nahlásit

Lexter
Chápu, když budeš ctít pravidla hry, můžeš si hrát.

tak nějak. Se psem, kterýho předtím vybiješ hrou, pracuješ na stopce, ale rozdíl je v tom, že ty mu tu zvěř nezakazuješ, neodvoláváš. Jdete za ní cíleně, musíš být jedno oko a psa pozorovat, poznáš na něm, když na zvíře narazí, je tam vždy min. malý okamžik, kdy si ověřuje /pochopitelně, pokud to zvíře rovnou nevyrazí/, kde to zvíře leží (dobrý je začínat na koroptvích, bažantech, ty leží do poslední chvíle) , a to je ten moment, kdy psovi dáš čekej (předpoklad je, že už to čekej má zažité v ostatních běžných situacích, můžeš pokud třeba má spolehlivé sedni, dát třeba to, prostě povel, který ho spolehlivě zastavuje), pokud poslechne, supr, supr, chválíš jako blázen, odměňuješ (počítej s tím, že zpočátku o odměny a chválení nebude zájem, bude našponovanej, zajímat ho bude jen ta zvěř, ale ochodí se to časem) , pokud neposlechne, nevadí, máš ho na stopce, bez emocí, čehokoliv ho do toho povelu v klidu doveď. A jděte hledat další zvíře. Zpočátku měj tu stopku krátkou, abys byl u něj blízko, klidně by mohlo stačit propínací vodítko, až bude spolehlivě reagovat na tom vodítku, můžeš ho dát na stopku a tu postupně prodlužovat. Stopku neměj na volno, tak jak se běžně používá na zašlapávání, měj ji pak i na celou délku normálně v ruce, jako dálkové ovládání. Když bude zvládat to čekej, tak poté udělej ty první krok, abys to byl ty kdo zvíře vyplaší. Pes vyběhne a zase následuje čekej, čekej! A zase zpočátku to nepůjde samo od sebe. Ale obrousí se to. dělej časem taky to, že někdy po tom prvním povelu čekej, už se otočíte a půjdete pryč - s povelem k noze! Aby si pes zvyknl, že ty určuješ, kdy se "loví" a kdy se "lovit" nebude. Snad jsem to napsala srozumitelně a na nic nezapomněla. Jo vlastně ano na jednu důležitou věc, teď v zimě, kdy je zvěř oslabená, to necvič, už takhle mají záhul, nebylo by to fér. Zkusila bych- pokud by byla ta možnost aspoň na tu farmu a tam si cvičit, aby tě v přítomnosti zvířat vnímal.
Jinak je to cesta na dlouho, chce to hodně času, trpělivosti, klidu, nevzdat to, když to bude vypadat, že se to nikam neposouvá, pes už má za sebou zážitek, bude to trvat dýl.

mac1
Člen
# Zasláno: 14 Led 2013 15:48
- Nahlásit

ono také záleží na tom, co má za psa ( možná jsem přehlédla) , něco jiného to bud s ohařem a něco jiného třeba s honičem

PetraK
Člen
# Zasláno: 14 Led 2013 16:03
- Nahlásit

mac1
jiného třeba s honičem

eh, tak to bezpochyby, S honičem to jaksi bude o něčem jiném.

Vero
Člen
# Zasláno: 14 Led 2013 16:05
- Nahlásit

Lexter
Cvičíme na stopce a odvolávání od zvěře se mi velmi daří (i když to někdy chce hodně zvýšit hlas) a když už se zaběhne

Moc nemám představu, jak to cvičíte? Na stopce a pak je pes navolno, takže se příležitostně zaběhne? myslím, že to je dost chyba, která podkopává výsledky, pokud to chápu správně.

Lexter
Člen
# Zasláno: 15 Led 2013 01:37 - Změnil/a: Lexter
- Nahlásit

mac1
Kus lovečáka, kus ovčáka . Jmenovitě Retrívr a Belgičák. Zajímavé že psy pase jako ovce.

Vero
Máš pravdu, jsou situace kdy to prostě nevychytám. Budu se snažit víc.

PetraK
Díky za obsáhlou radu, že to bude trvat déle mi nevadí, aspoň bude co zajímavého dělat . Zastavuji ho na povel stůj. Začil jsem si to se psem víc jak čekej.

PetraK
Člen
# Zasláno: 15 Led 2013 08:27
- Nahlásit

Lexter
ho na povel stůj

prima to nevadí, důležitý je, aby to měl max. zažité v běžných situacích - se psy a tak. Máš se pak od čeho odpíchnout.

aspoň bude co zajímavého dělat .

to bude, myslím, že vás to bude bavit, tím že je v něm ten retriever, tedy lovečák, ochotný v tomto směru s člověkem spolupracovat, budeš mít na čem stavět.Postupuj pomalu, neuspěchej to, ať máte mezi sebou důvěru, až se to naučí - resp. naučíte, bude pes pak hrdobec, že má svůj úkol - páč ty jako člověk si moula, kterej nenajde, nevidí, necítí vůbec nic .

Vero má pravdu s tím, že to chce vychytat, aby se neopakovaly neúspěšné pokusy, protože pokaždé, když se mu podaří zdrhnout, se tohle chování upevňuje - on se tím odměňuje, odměnuje se sám, a ty nemáš možnost to přebít žádnou motivací, vrací tě to o několik, ne o jeden, ale o několik, kroků zpátky proti tomu, jak se ti podaří postoupit, když tě začne poslouchat.

tak přeju příjemnou zábavu - protože zábavou by to mělo být, obrň se tunou trpělivosti, protože on už bohužel víc o čem to je, když si to zvíře drapne, nevýhoda má proti tobě velký náskok. Kdybys byl ženská, řeknu ti, kup si tak dva vagóny čokošky, budeš to potřebovat, takhle nevím, čim by ses měl odměnit ty, přepočítáno na pivo, bude z tebe alkehůlik, když se budeš odměňovat za pevnej nerv

Lexter
Člen
# Zasláno: 16 Led 2013 22:55 - Změnil/a: Lexter
- Nahlásit

PetraK

Tak mi kai zrovna leží u nohou a po pokoji se mi prohání tři pískomilové. Drží pozici a pozoruje. Raději ho mám samozřejmě na krátkém vodítku ale drží se klučina jeden. Dřív to absolutně nebylo možné.

Jinak ano, nehodlám to cvičit nyní v zimě, ale u nás je to težké. Vylezu z baráku na pole nebo do lesa a do pěti minut jsem někde u houfu srnek, takže to cvičím aniž bych zrovna chtěl. Jen se je nesnažím stopovat bůhvíjak daleko. Ano, zažil jsem Kaiovo trojčení a i když chválím jako prase a dávám pamlsky, sere na mě jak na placatej kámen. Každopádně se dá zastavit aniž by napnul stopovačku. To mě velmi těší.

Zrovna mu jeden pískomil přelezl přes packu a jsou od něj asi tak metr. Pozoruje, tělo jak z oceli ale ani se nehne. Když se chce rozejít, znovu ho položím a když je hodný, chytnu jednu a může se s ní pomazlit. Princip je stejný, ale i když je situace jiná, myslím že se tak dobře učí sebeovládání. Bo něco dělám špatně?

Každopádně mám dotaz. Když jsme s Kaiem na stopě, mám ho nechat napínat vodítko a mírně tahat? Když zatáhne pořádne, stopnu ho, pochválím a po uklidnění jdeme dál. Ale mírný nadšený tah by spíš měl podporovat?

Ajaj, zrovna mu pískomil vlezl na hřbet. Napnul se, ale nevyrazil! Kurňa. Nečekal jsem takový pokrok během pár hodin. Ale chápu, že je to jen začátek.

Jen při první procházce po této radě nám zas přebehl přes cestu zajíc a já neodolal to zkusit. Nakonec jsme se vraceli autobusem, protože jsme skončili v dědině 12km daleko. Po cestě spousta fotek. Vystopovali jsem zajíce, srnky, ondatru. Pozorovali a pak šli dál. Nechal se, když se jich dost nabažil. Jen jsem ho mírně korigoval, aby mi neplašil zvířata v záběru . Zdownoval jsem ho když bylo potřeba a v klidu si nafotil co jsem chtěl. Musím ale říct, že na stopu má ohromný talent. Ať jsem chodili kudy chtěli i přes místa kde se váleli srnky, zajíce nezratil. Nevím, jestli je to zcela běžné, ale stop jsem míjeli tisíce a vždy nabral správný směr.

Kdyby mi někdy dřív někdo řekl že budu psa učit lovit a ne mu lov zakazovat, asi bych si myslel že se zbláznil. Ale dává to smysl. Pes těžko může ovládnout něco, co neovládá .

Jen když ji chytám já sám, je nutné vysvětlit, že pomoct nepotřebuju . že mi stačí když mi ukáže kde jsou. Ale jsou to mrchy chlupatý. Vůbec se ho nebojí, lezou mu až pod čelisti.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Led 2013 08:55
- Nahlásit

Lexter

a já neodolal to zkusit.

to je chyba! velká chyba. Přeciž nemůžeš čekat, že se to pořeší za pár dní? Aby byl pes spolehlivej a ty to mohl zkusit, to je opravdu na hodně dlouhou cestu. Teď jsi se vrátil o hodně kroků zpátky - viz to co psala Vero. Ty se naopak musíš maximalisticky snažit o to, takovým věcem zabránit, on nesmí dostat šanci utéct, protože tím se natvrdo upevňuje to utíkání a rozpouští se to neutíkání, protože pochopitelně ten útěk je sledování zvířete je pro něj ta nejvyšší motivace, ty jsi se svou hrou ,chválením a pamlskama zůstal někde - s prominutím - v hajzlu, nezajímá ho to v ten moment. Ty ho nejdřív musíš naučit - dovést - k tomu, že ty a tvoje pravidla a pochvala a pamlsky jste ta nejvyšší motivace, priorita, on musí sám o sobě chtít zůstat v tvé přítomnosti. A to opravdu nedokážeš za týden.

To cvičení doma se zvířaty - to je gůt, učí se u toho ovládat.

Ale mírný nadšený tah by spíš měl podporovat?

ne já bych tohle nepodporovala. Neřešila jsem tahání- tedy pokud by se mnou nesmýkal, to by mě dost štvalo, ale on tohle nedělal, nicméně určitě bych to nepodporovala, naopak bych se snažila o zklidnění.

Lexter
Člen
# Zasláno: 17 Led 2013 09:11 - Změnil/a: Lexter
- Nahlásit

PetraK
Ehm? Byl celou dobu na stopovačce a dělal přesně to co si řekla. Nikdy nedostal šqanci utéct, směl se mnou jít hledat jen když se choval jak já chci. Já přece neřekl, že jsem ho pustil.

Když nám přeběhl přes cestu, okamžitě jsem ho zastavil povelem. Pochválil a když se choval jak chci, šli jsme dál. Nesměl tahat a ani nic co si nám zakázala .

Neodolal jsem zkusit tebou popsaný postup. Možno abych otestoval sebe jak mi to jde. Nikdy ode mě nebyl dál než tři metry.

Já se neubráním cvičení, protože tady je zvěře na každém rohu.

Tož ještě jednou, nebyl navolno a dělali jsme přesně co si říkala .

můžeš pokud třeba má spolehlivé sedni, dát třeba to, prostě povel, který ho spolehlivě zastavuje), pokud poslechne, supr, supr, chválíš jako blázen, odměňuješ (počítej s tím, že zpočátku o odměny a chválení nebude zájem, bude našponovanej, zajímat ho bude jen ta zvěř, ale ochodí se to časem) , pokud neposlechne, nevadí, máš ho na stopce, bez emocí, čehokoliv ho do toho povelu v klidu doveď. A jděte hledat další zvíře.

Mno a dělal jsem něco jiného?

Taky jsem řekl, že jsem chválil když uposlechl. Když ne, prostě jak jsi říkala jsem ho do povelu dovedl. Nic víc. Jen to mírné tahání jsem nijak neřešil ale teď už vím.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Led 2013 09:37
- Nahlásit

Lexter

Já přece neřekl, že jsem ho pustil.

ahá , tož to je o něčem jiném

Když nám přeběhl přes cestu, okamžitě jsem ho zastavil povelem. Pochválil a když se choval jak chci, šli jsme dál. Nesměl tahat a ani nic co si nám zakázala

supr, supr, tak takhle jo.

Neodolal jsem zkusit tebou popsaný postup. Možno abych otestoval sebe jak mi to jde. Nikdy ode mě nebyl dál než tři metry.

paráda

Já se neubráním cvičení, protože tady je zvěře na každém rohu.

to jest ovšem výhoda, blbý by naopak bylo, kdybys neměl jak cvičit, protože zvěře by bylo málo, tohle je veliký plus.

Mno a dělal jsem něco jiného?

tož to jánevím, přeciž - nebyla jsem tam a z toho psaného jsem to nepoznala.

Jen teď tak nahlas přemýšlím- jestli není kontraproduktivní jít po tý spopě tak dlouho aby se v tom sledování stopy moc nepodporoval? Myslím, že by bylo lepší to ukončit tím, že to zvíře najde a ukáže Ti ho.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání