| Autor |
Zpráva |
Deena
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 09:31
- Nahlásit
Dobrý den, moc prosím o radu. Doma máme desetiletého irského setra, velký mazel, vždy si nechal vše líbit, na nikoho nikdy nevrčel, nikdy po nikom nevyjel. Před třemi týdny se ho však mamka v rámci mazlení snažila k sobě přitáhnout za packu, on po ní ale bez jakéhokoliv varování vyjel a dost ji pokousal. Před dvěma dny se situace opakovala s mamky přítelem, kdy ho chtěl ležícího na zemi překročit, prý se ho ani nedotkl, on ho ale opět bez varování napadl a skončilo to opět šitím. Chováme se k němu pořád stejně, nic, co by ho mohlo nějak vykolejit se nestalo, vážně nevím, kde se stala chyba a jak se takovémuto nepředvídatelnému chování vyvarovat. Za rady předem moc děkuji.
|
Crysa
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 09:51
- Nahlásit
Deena nedělejte v první řadě nepředvídatelné pro něj, může být hluchý, pak se lekne všeho co ho probere z lehkého spánku nebo se nečekaně objeví v jeho těsné blízkosti. A tahat psa za nohu, která může být už sama o sobě prolezlá artrozou? to jste se snad přepsala.. myslím že jakýkoliv sedmdesátiletý dědeček vás zbije holí když ho budete chtít přemisťovat tahem za končetinu nedivím se psovi.
Prostě se k němu chovejte tak, jako by už byl slepý a hluchý a od kloubů bolavý. Toto je stáří. Stáří vždycky bylo a je o toleranci ke staříkovi a maximálním klidu pro zvíře na jeho odpočinek a dlouhých kondičních vycházkách.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 09:55
- Nahlásit
Určitě bych doporučila podrobné vyšetření na veterině.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 10:04
- Nahlásit
Deena
dost ji pokousal. .....pokousal,nebo kousnul?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 10:13
- Nahlásit
Deena
jak píše lamalucni nechte udělat podrobné vyšetření, může mít v těle nějaký bolestivý problém, plus jak píše Crysa může být hluchý, špatně vidět a reaguje z leknutí takhle.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 10:17
- Nahlásit
nechte udělat podrobné vyšetření
včetně mozku.
|
Deena
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 10:36
- Nahlásit
děkuji za názory!
Crysa no on se právě jako desetiletý pes nechová, málokdo by mu typoval 10 let, je dost aktivní, pořád by si hrál, někde něco proháněl.. v tom případě je těžké se k němu chovat jako ke starému psovi, když on sám se tak nechová.. a ted se prostě objevila tahle situace, ve které se vždy choval úpně jinak a my nevíme, proč tomu tak je, žádnou jinou změnu jsme nespozorovali..
lamalucni na vyšetření byl, je v pořádku
žanda pokousal, právě to nebylo jen jedno kousnutí a dost, prostě se do ní pustil hlava nehlava
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 10:41
- Nahlásit
Vero
včetně mozku.
jo to máš pravdu, žes to vypíchla, já to nějak zahrnula do toho zevrubnýho vyšetření. Páč tam klidně někde problém může být.
Deena
Zkuste prozkoušet zatím jak slyší a vidí.
a to vyšetření jste dělali kdy?
|
Deena
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 10:46
- Nahlásit
PetraK
po tom prvním napadení, přibližně tři týdny zpět
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 10:47
- Nahlásit
Deena
aha, tak to jo, já myslela, jestli jste třeba nebyli předstím. A co všechno vet prošetřoval?
|
Deena
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 11:05
- Nahlásit
po napadení je povinost nechat vyšetřit psa, že je zdravý, takže tomu odpovídala prohlídka, u vyšetření sem bohužel nebyla, ale prý zrak, sluch, teplota, poslech..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 11:09
- Nahlásit
Deena
ale prý zrak, sluch, teplota, poslech..
aha. No tak asi teď budete muset asi nechat udělat podrobnější vyšetření - určitě ten mozek, plus zkontrolovat jestli ho někde něco netrápí - začla bych krom vnitřních orgánů tou nohou.
Je mi jasný, že člověku není moc hej, když se něco takovýho stane.
|
Deena
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 11:19
- Nahlásit
děkuji za radu, určitě to je to hlavní, co bychom měli udělat, doufám, že se přijde na příčinu problému..
jinak nám veterinář ještě doporučoval nějaké prášky na zklidnění, ale to nevím, jestli je to správné řešení, dnes se chystáme ještě na konzultaci s jiným vet
A to, že člověku není hej, je bohužel naprostá pravda, 10 let má doma největšího mazla a pak aby se pomalu bál kolem něj jen projít
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 11:24
- Nahlásit
Deena
hm, pak to nevidím na problém věku a neslyšení,ale spíš bych se bála nějakého problému právě na mozku- taklhe reagoval u nás jeden dobrmaník......
pes,který tě miluje , doteď nekousal ,může možná vystartovat ale včas se zarazí,když mu dojde,kdo ho za "nohu" tahá.....tahle reakce je nepřiměřená.l...
chce to vyšetření,jak píšou již děvčata výše....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 11:48
- Nahlásit
Deena
dnes se chystáme ještě na konzultaci s jiným vet
no to je dost rozumný krok, myslím, když veterinář na základě - tak asi trochu povšechného vyšetření sahá hned po uklidňujících práškách a nejde trochu do hloubky a nenapadne ho, že problém by mohl být někde uvnitř.
10 let má doma největšího mazla a pak aby se pomalu bál kolem něj jen projít
no, já si právě představila, že by se to stalo mně. Tak držím palce, ať se přijde na to co je příčinou a ať se to dá taky pořešit.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 11:58 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
Deena
jako taky bych nechala starýho psa v klidu,dobře to napsala crysa,nicméně na ten mozek bych se zaměřila,třá tady monča měla děsnou zkušenost (((
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&topic=8455&forum=4&page=0
moje kamarádka též..se 14letým vořechem,zničeho nic po ní vyjel,natvrdo,jednou jí to vzbudilo i v noci...stál u postele a vrčel jak kdyby jí chtěl zabít..pak vždy jak mávnutím kouzelnýho proutku opět normální..byl to nádor,bohužel,takže to ukončili
Doufám,že váš případ to nebude,ale je to určitý vodítko odkud taky to může pramenit a je dobrý ho vyloučit..nebo to druhý.-(((
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:02
- Nahlásit
Deena
prý zrak, sluch, teplota, poslech.
A pak doporučil prášky? Ach jo
Určitě to chce hloubkové vyšetření, krev, a prověřit mozek, nechci strašit, ale to chování mi nejvíc vychází na nějaký problém tam. Každopádně držím palce, ať to brzo zjistíte a ať to jde vyřešit. (A pro sichr... nepouštět moc k dětem.)
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:06
- Nahlásit
Každopádně bych prozatím radši dala náhubek - pro zichr.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:07
- Nahlásit
lamalucni
Každopádně bych prozatím radši dala náhubek - pro zichr.
zase dobrej postřeh.
Já vím, že se člověku asi nebude chtít, protože to je takový připuštění si toho, že není něco v pořádku a člověku by se do toho nechtělo, ale..... sichr je sichr
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:16
- Nahlásit
souhlas se vším výše. Jinak jeden přípodotek. V životě sem svý psy nepřekračovala, vždycky musí uhnout oni, to jen tak na okraj.
Máte desetiletýho psa, co se tak nechová? Vždyť je to setr, ty jsou živý nad živý. Jinak držím taky palce, aby "jen" morousovatěl, nikoli něco se nervovou soustavou
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:22
- Nahlásit
stetisek123
. V životě sem svý psy nepřekračovala, vždycky musí uhnout oni, to jen tak na okraj.
když spí? nebo když odpočívá? proč by měl vstávat? Od mala jsem Ešusa učila, že když ho někdo překročí , nic se neděje. I jsme to měli jako cvik na cvičáku, A překračovali i cizí - aby třeba pes v MHD nevyšiloval.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:26
- Nahlásit
stetisek123
nic proti tomu,každej to máme jinak- a pokud to vyhovuje všem zúčastněným,pak je to OK-já jen že zase klidně překračuju, a dokonce jednou překračoval i pingl v hospodě,když mi nesl jídlo- vzhledem k mému plemeni byl statečněj )
Ne - chci říct, že pokud tak bylo činěno i dřív a bez problémů, asi bude opravdu jinde zakpanej pes.........
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:28
- Nahlásit
žanda
dokonce jednou překračoval i pingl v hospodě,když mi nesl jídlo-
no přesně, pes který jde se mnou všude musí být na takový situace zvyklý, i proto jsem byla ráda, že se tohle na cvičáku dělalo i s cizíma lidma.
takže pokud na to pes byl zvyknutej, a najednou vystartil, nejde o problém s překračováním, ale páč je něco špatně,.
|
Deena
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:31 - Změnil/a: Deena
- Nahlásit
.
|
Deena
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:35
- Nahlásit
před chvílí vystartoval jen na zvuk prskajícího omastku, tak máme namířeno k veterináři, tak nám držte palce
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:36
- Nahlásit
Deena
, jo držím a hodně.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:36
- Nahlásit
PetraK
autobus mě ani nenapadl,jak jsi psala výše- z mého pohledu je to taky samozřejmé a je fakt, že i náš cvičák to měl ve svém programu. I si mezi psy figurant lehal )
Deena
citát nevidím (
|
worick
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 12:42
- Nahlásit
Deena
vypadá to na zdravotní problém a řekla bych stejně jako holky, že by to mohl být mozek. Jelikož to co popisuješ, to jsou i příznaky vztekliny (neboj, ta to určitě není) ukazuje to na ten mozek Držím palce...
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 14:51
- Nahlásit
Deena
Držím palce!!
PetraK
Jo, opravdu u nás doma uhybaj psy. Pokud nespěj v pelechu, samozřejmě. Tam sou ve svým "domečku" a tak je neruším,a le pakliže se mi někde motaj, musej uhybat oni. Přišlo by mi trapný chtít po číšníkovi, aby s plejma rukama a fofrem v lokálu ještě přeskakoval moje čoklíky. Nebo důchodci v MHD, ale i normální lidijové, moji psi v buse jsou narvaní v koutě, aby nepřekáželi.
Máme dokonce povel (vypadni ), když se mi motaj v kuchyni. Znaj ho a mastěj na místo.
Ale jinak jak sem psala, byl to přípodotek a neměla sem na mysli, že to byl důvod výpadu. I když teĎ už bych toho psa fakty nepřekračovala.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2012 14:56
- Nahlásit
stetisek123
já to taky jako výpad nepsala- to jsem neměla v oumysle a doufám, že to z toho je jasný. každej tak, co mu vyhovuje....
|