| Autor |
Zpráva |
barus10
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2011 10:49
- Nahlásit
Dobrý den, včera jsme byli na neoficiálních závodech. Paní rozhodčí mi vytkla, že povely říkám moc přísně. Prý na zkouškách a oficiálních závodech je za to jasná 0. Mi se to nějak nezdá, protože když jsem byla na zkouškách, byl tam jeden pán se psem, který taky dával hodně důrazné povely a nakonec měl nejlepší hodnocení. Proto se chci zeptat jak ve skutečnosti je? Předem děkuji za odpověď
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2011 11:18
- Nahlásit
barus10
A co to bylo za zkoušky? Jestli podle KJ Brno (ZOP, ZPU1...), tam by se mělo na vztah psovod-pes teoreticky dbát. Ovšem sama mám kamarádku, která se svým psem sbírá jednu zkoušku za druhou (podle IPO a NZŘ) a ta na něj jinak než polořevem ani nemluví, protože prostě jinak neposlouchá. Paní rozhodčí by podle mého soudu tu nulu těžko mohla dát, pokud by cvik byl splněn bezchybně. O intonaci nebo hlasu v žádném zkušebním řádu nic není psáno - nebo jsem je četla blbě
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2011 11:44
- Nahlásit
barus10
Nikdy jsem neslyšela, že by nějaký rozhodčí penalizoval psovoda za intonaci. Jde spíš o styl vypracování psem. Pokud pes pracuje radostně, rychle a pokud možno přesně (v závislosti na zkušebním řádu a vykonávané zkoušce), pak je jen na psovodovi zda na psa šeptá nebo "křičí".
Dokážu si představit, že by rozhodčí podotkl něco v tom smyslu, že není třeba na psa vřeštět, protože pes nás na vzdálenost cca metru (od psovodových úst k uchu psa ) slyší víc než dobře, ale pokud pes nevykonává povely očividně pod tlakem, se strachem apod. tak opravdu nevidím problém.
Těžko samozřejmě soudit, když u toho člověk nebyl, jestli šlo opravdu jen o intonaci nebo i o něco (nebo třeba převážně o něco) jiného.
|
barus10
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2011 11:50
- Nahlásit
Byly to ZZO, dle NZŘ. Právě můj pes, když na něj mluvím hezky tak na mě kašle. A když jsem trošku přísnější tak poslouchá skvěle. Včera to byly neoficiální závody, tak říkala že na takových závodech to nebude moc hodnotit, ale přesto jsme měli skvělou chůzi i s očním kontaktem a strhla nám za to 2 body. Říkala mi, že se to bere za agresivní chování psovoda stejně jako když ho plesknu.
|
barus10
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2011 11:54
- Nahlásit
Já po pejskovi nějak neřvu. Jen to prostě říkám přísně. Dávám na to větší důraz. Když to řeknu takovým normálním hlasem, tak se na mě akorát vykašle. Třeba zrovna tu chůzi. Když mu řeknu tak normálně "K noze" tak se dívá po ostatních, čuchá na zemi nebo dělá jiné blbosti. A když už mu to řeknu důrazněji, tak se kouká na mě a vypadá to mnohem lépe.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2011 12:26
- Nahlásit
barus10
Hm, pokud to bylo takto, pak moc nechápu. Přísnější intonace mi přijde normální. Znám psovody, kteří dávají psům povely více než důrazně a nikdy jsem neslyšela, že by je za to někdo penalizoval.
Třeba si rozhodčí vykládá agresivní chování psovoda po svém.
|
barus10
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2011 12:39
- Nahlásit
Taky bych řekla, ale raději jsem tady napsala. Nebyla jsem na tolika závodech, abych to mohla soudit. Děkuji za odpověď
|