| Autor |
Zpráva |
Gwina
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2011 07:17
- Nahlásit
Ahoj, chystám se pořídit štěně a nejsem si jistá, kam můžu počítat, že ho budu brát s sebou. Sídliště je plné majitelů psů, většina z nich nezodpovědných - psi jsou nevychovaní, trávníky plné nášlapných min. Takže než pejsek bude plně doočkovaný - pouštět ho do té džungle tady, nebo nechat vyčurat, naložit do auta a pořádně vyvenčit až na baráku (rekonstruujeme domek na vsi). S tím souvisí i další věc - je pro malýho prcka vhodné často jezdit v autě (kolem 40 minut) - počítám že minimálne zezačátku bude v přepravce. A můžu ho brát do stáje ke koním? (Nájemní stáj, lidi v pohodě, žádní jiní psi, ale pár polodivokých koček). Nebo je tam riziko nákazy moc vysoké?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2011 09:55 - Změnil/a: kejtlin
- Nahlásit
Gwina
brala bych ho spíš k baráku vyběhat. ke koním opatrně, bylo by dobrý, aby věděl, že koně existují-odmala, ale riziko nevím no, asi bych se toho bála, zejména tetanu, na ten bych nechala očkovat určitě až to bude možné, jestli ho chceš brát ke koním běžně.
edit: jinak 40 minut v autě by pro štěně neměl být problém
|
Gwina
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2011 15:45
- Nahlásit
ok, díky za reakci. Příští rok se máme stěhovat a budem s sebou brát i koně, takže pes s nimi bude každý den. Očkovat na tetanus určitě nechám, ale jde mi teď o těch několik týdnů, kdy nebude mít ještě všechno hotové.
Další věc - chci ho určitě brát na socializační hodiny na cvičák. Všichni tvrděj, že bez debat hned, jak si ho přivezu od chovatele. Ale nevyběhnou se mnou majitelé cvičáků s tím, že jsem se zbláznila, vláčet jim tam nedoočkované štěně? Poradili byste mi dobrý cvičák na socializaci v rozumném dojezdu z Bohnic? Vím o cvičáku v Troji v Loděnicích, ale dost lidí z něj není zrovna nadšená (důvody neznám). Přes půl Prahy se mi štěndo vláčet nechce, aby nebylo utahaný dřív, než tam vůbec dorazíme.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2011 17:18
- Nahlásit
Gwina
čus,hele někde na cvičáku chtěj štěně plně naočkovaný a někde třeba ne.. bejt tebou zkusim se voptat tady
http://www.zkoliben.estranky.cz/
hlavní výcvikářka je moje kámoška a
bydlí taky v bohnicích shodou okolností.-)))
jinak jsem taky z prahy ze sídliště,já teda brala psa ven vždy už od začátku,akorát jsem se snažila aby někde něco neblemcal a vyhýbala se cizím neprověřeným psům..ke psům co z okolí znám jsem ho pouštěla,vím že jsou naočkovaní a zdraví(relativně )Myšlenka nechat psa vyčurat a naložit ho a odvézt na barák je docela lákavá,to jo,ale bych si dala bacha na socializaci jak směrem k lidem,tak směrem ke psům páč esi to dobře chápu,na baráku žádný kontakty tohoto charakteru mít nebude a to se ti může snadno vymstít
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2011 17:56
- Nahlásit
Mně tedy přijde daleko horší zanedbat socializaci, než riskovat nákazu. Přece jen je to díky proočkovanosti psí populace hodně malé riziko. Takže bych neváhala a prcka brala všude, co to jde.
Nebo je ještě jedno řešení - pokud je štěně od dobrého chovatele, vem si ho až ve věku třeba 3 měsíce, a nebudeš to muset řešit.
Co se týče koní, dávej určitě pozor u prcka, někteří koně po psech jdou, některým je jedno, že na něj šlápnou, a takhle malé štěně nemá ještě úplně zábrany se jim pod ty nohy motat. Takže pejska tam vzít, ale mít ho vždy pod dozorem. Ten tetanus je dobrej, taky ho očkuju. Od koček podle mě nemá moc co chytit, tak akorát blechy.
|
Gwina
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2011 18:35
- Nahlásit
Uvedomuju si, prave proto porizuju stene driv, nez se odstehujeme, protoze je to mala vesnicka, barak hned u lesa na vcelku liduprazdnym miste. Socializovat bych mohla leda na traktor nebo stado divocaku (manzela nepocitam ). Spis jsem to myslela tak, ze stene uchranim zdejsich "pejskaru" (fakt mi dost casto naskakuje husi kuze a otevira se mi kudla v kapse, z toho co tu denne vidim) a podnety bysme ziskavali hlavne na cvicaku nebo kousek dal od sidliste, kam uz ta nejhorsi smetanka nedojde. + sousedka ma momentalne trimesicni stene podobneho plemene, nebyl by problem domluvit se na spolecnem venceni. Barak byl minen na opravdu poradne prolitani po lese. Ale je pravda ze se vlastne muzu vyhnout tem nejhorsim exotum proste tak, ze si budu na stene davat bacha. Asi to fakt bude lepsi.
Ad kone - nebezpeci zraneni se nebojim, do styku by pes prichazel prakticky jen s mym valachem, ktery si necha od psu i kontrolovat zradlo ve zlabu nebo cistit nozdry, jeste se jim nastavi. Kdyz mu za zadkem poskakovalo stene jackrussela, tak stal jak prikovanej a bal se pohnout, aby na to malou bilou vecicku nahodou neslap. Ale dozor je samozrejmosti, ono ho ani jen tak litat po staji nebo po vybehu proste nechat nemuzu, to by me ostatni hnali (a pravem).
Za tip na cvicak dik, proverim
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2011 18:39
- Nahlásit
Gwina
Ale je pravda ze se vlastne muzu vyhnout tem nejhorsim exotum proste tak, ze si budu na stene davat bacha. Asi to fakt bude lepsi
hele v každým případě musíš mít oči navrch hlavy a štěně ochránit před případnejma vysíračema a vůbec nebezpečim! o tom žádná,ale furt si myslim,že městskej ruch je jako socializačka nenanhraditelnej,to prostě sousedky štěně nezvládne i kdyby bylo zlatý...
|