| Autor |
Zpráva |
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 20:14
- Nahlásit
Dobrý den, mám 5 měsíční fenku křížence českosl.vlčáka a ohaře, mám ji 2,5 měsíce, a po dvou měsících, když je sama, začla z ničeho nic dost ničit věci, dřív to nedělala a teď z ničeho nic začla. Mám ji, když odejdu z bytu, pouze v kuchyni a chodbě, dám jí hračky a kosti, aby se zabavila, ale teď jí to nestačí, strhla mi záclonu s garnýží, vše co vidí shodí a rozbije, vždy, když mám pocit, že nemá nic v dosahu, tak si vždy něco najde, dokonce byly shozené věci z lednice, která má více jak 2metry. Nekouše nábytek, ale prostě na co dosáhne, zničí, ale dosáhne i na věci, které mi přijdou nedosažitelné. Jak ji mám naučit,aby to nedělala? Jak ji zabavit? Děkuji moc za pomoc
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 20:42 - Změnil/a: Grin
- Nahlásit
Jeden z důvodů - ten nejčastější - proč tohle psi dělají je, že se nudí; psa takového ražení jako máš je nutné psychicky i fyzicky unavit před tím, než odejdeš, tzn. dlouhou procházku spojenou se cvičením poslušnosti i se hrami, u kterých pes musí přemýšlet, eventuelně třeba jít na stopu, ta psy taky vyčerpává... prostě udělat co můžeš aby pes byl vyčerpanej fyzicky (až přijde domu lehne si a usne) i psychicky (a nebude vymejšlet kraviny když se náhodou neutahá fyzicky dost.)
edit: oprava chyby
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 20:51
- Nahlásit
Hančule
njn, pořídila jsi si vražednou kombinaci plemen Grinečková má pravdu budeš muset makat, makat a makat.
Hale mám 3 měsíční píždě smetákovský a teď mám i pochroumanej kotník a vážně přemejšlím, že si od dětí vemu koloběžku, nějak jsem jim přestala stíhat. A to mám plemeno, které té tvé kombinaci nesahá ani po paty
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 20:52
- Nahlásit
Hančule
no, nechci ti nijak brát iluze, ale při tom co máš za křížence se tomu po pravdě ani moc nedivím
s tím unavením, jak píše Grin souhlas, ale ono to není vždycky úplně možný, navíc často štěňata udělají bugr v prvních pár minutách, kdy mají ještě energie a chuti na likvidaci dost
Takže zaměstnat hlavu, každopádně, ale nepočítala bych, že to 100% zabere.
Odklidit všechno z jejího dosahu co by ji mohlo nějak přitahovat (pokud je to možné, někdy psa nepřekonatelně přitahuje třeba plovoucí podlaha a ta se dává pryč jaksi dost blbě ), hračky, kosti ok, ale rozhodně takový, aby psa opravdu zajímaly, tedy jen takový, který za jiných okolností nemá - hoooodně oblíbené, které dostává JEN, když zůstává sama doma.
Dalším řešením je klec, dají se koupit v mnoha velikostech, aby v ní mělo štěně dost prostoru. Většinou si na ní pes velmi rychle zvykne a chodí do ní dobrovolně. Je ale potřeba udělat mu z ní "pelíšek" a ne trestnou lavici
Další možností je prostě přečkat až to přejde, což u většiny psů opravdu přejde, ale někdy až tak kolem roka, roka a půl.
Tak si vyber
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 21:28
- Nahlásit
Víte, já jsem s touhle "pubertou" tak nějak počítala a snažila se připravit, ale ona ta únava na ní asi nezabírá, myslím, že se po dvou hodkách vzbudí a dělá bordel, pač jsem třeba přišla domu po 4 hodinách a nic se nestalo, no a když po šesti, tak to byla pohroma :-O
Vím, vražedná kombinace, proto s ní již od jejích 2,5 měsíců chodím na cvičák, je dost šikovná, ale teď jak začíná být hnusně, to je trochu těžší, ale spíše z mé strany
Nad tou klecí přemýšlím, jenže já zatím nemám tolik peněz, nevíte, zda se dá koupit levně třeba z druhé ruky a kde popř.?
Jo a ono ji to tedy opravdu přejde????
Mám ještě doma jednoho psa, no a chciji nechat vykastrovat, samo že ne teď, ale později, to ji také může zklidnit, nemyslíte?
Jinak Vám moc děkuji za rady
PS: je jí 5 měs. a má 30 kilo :-D Miluju psy a hlavně velké, vždy jsem je chovala, ale to, co dokáže ona, jsem u žádného nezažila.
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 21:39
- Nahlásit
A ještě něco k té kleci, já si nedokážu představit, že bych ji tam měla 6 hodin, co jsem v práci, jak dlouho v ní pes může být, aby to nebylo pro něj stresující?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 21:45
- Nahlásit
Hančule
Jestli ji je 5 měsíců, rozhodně v pubertě ještě není, ta přichází až kolem prvního hárání u fen, takže je možné, že to nejhorší tě ještě čeká, ale třeba taky ne, třeba si to nejhorší "vyžereš" teď a pak už bude klid, většinou to je ale opačně.
Kastrace ji v zásadě nezklidní, rozhodně ne stran ničení bytu. Ta zamezí max nechtěným štěňatům, který ovšem v případě kříženky nejsou asi úplně tím pravým ořechovým, to je jasný.
Většinou to s přibývajícím věkem přejde, ale ani to není samozřejmě záruka, jen píšu, že to tak většinou bývá.
Unavit křížence těhle plemen ... nooo to je opravdu oříšek a obávám se, že fyzická únava bude čím dál tím víc rovna sci-fi, takže opravdu, jak píše Grin - snaž se hlavně ji unavit psychicky. Všelijaký hry na schovaný balonky, pamlsky, učení čehokoliv novýho, stopování perfektně doplní vyběhání a třeba házení balonku atd.
Klec se dá určitě koupit použitá, koukni po inzerátech, aukru ... kdekoliv určitě něco objevíš dřív nebo později.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 21:50
- Nahlásit
Hančule
A ještě něco k té kleci, já si nedokážu představit, že bych ji tam měla 6 hodin, co jsem v práci, jak dlouho v ní pes může být, aby to nebylo pro něj stresující?
tak samozřejmě rozumě, 5 měs. štěně by v ní fakt 6 hodin být nemělo, i když v krajním případě ...
|
Pakunobecny
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 21:51
- Nahlásit
Hančule
aby to nebylo pro něj stresující?
Tak abys pak nebyla ve stresu ty,že nemáš kde bydlet
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 21:52
- Nahlásit
Já už jí spoustu věcí naučila, ale jakmile nejsem doma, tak ona prostě ví, že tam nejsem a kašle na vše, co umí :-D. Opravdu nechápu, jak se dostala na tu lednici :-D
Mně právě bylo řečeno, že přichází do puberty, tak tohle dělá.
Víte, ona ještě tolik hodin nevydrží bez "toalety", takže občas i jiná nehoda, takže si nedokážu představit, co kdyby to na ni přišlo a ona byla v té kleci?
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 21:54
- Nahlásit
Pakunobecny
Proto je jen v kuchyni a chodbě, když tam nejsem, no a ta začíná vypadat jako holokuchyň :-D
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 21:57
- Nahlásit
Hančule
Opravdu nechápu, jak se dostala na tu lednici :-D
Naši psi to dělali jednoduše - prostě do ní vrazili s dostatečnou intenzitou, tedy než požadovaný předmět spadl na zem
Mně právě bylo řečeno, že přichází do puberty, tak tohle dělá.
Vzhledem k plemenům, kterých je tvoje fena kříženec v 5 měsících ještě určitě do puberty nepřichází
ona ještě tolik hodin nevydrží bez "toalety",
No, to je samozřejmě problém, ale to by se mělo pomalu začít taky upravovat. Kolem půl roku už by pes měl být schopen vydržet pár hodin doma bez venčení. Na tohle by ji samozřejmě klec zrovna neprospěla.
|
eva valoi
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:04
- Nahlásit
To je strašný. Když jsme měla tady Bena, tak taky dělal strašnej bordel po zahradě. Ale on spíš kradl věci a ty pak rozkousal.
Jinak známá měla psa, kterej vždycky, po tom, co odešla, vysypal odpadkovej koš a roztahal bordel po kuchyni.
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:05
- Nahlásit
Eldoguero
Nechci tě moc otravovat svými otázkami, ale já opravdu takový problém se psy ještě nezažila :-D, Když je sama doma, tak se tam prostě vyvenčí, když tu jsem já, neudělá to, to bývají opravdu jen nehody. Lidé mi řekli, že to, že když je sama doma a udělá to, je normální, pač je malá, ale jiní psi mi to nedělali. Četla jsem zde i něco ohledně dogy, která to dělá a že jí pán za to potrestal a hned se na něj snesli, že ho týrá, že je ještě malá,jak ji tedy naučit "vydržet". Asi to zní přiblble, ale předchozího psa (dalmatina a vlačáka) jsem to naučila rychle, ale u ní je to dost těžké, mám raodst z pokroku, že to nedělá, když jsem doma. Jste to měli vidět prvních 14dní, já byla nemožně utahaná.
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:07
- Nahlásit
eva valoi
no, to začla dělat asi před 14 dny, nikdy jí koš nezajímal a najednou tohle. Teď, před odchodem, dávám vše do obýváku a ten zamykám, pač už si umí otevřít.
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:10
- Nahlásit
jo a s tou lednicí, já našla nahoře, ne tedy přímo na ní, ale na horní části dvěří otisky jejích tlapek
|
eva valoi
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:12
- Nahlásit
Hančule
Já ti neporadím, psům moc nerozumím. Akorát vím, že tohle dělají a možná to přejde samo, až trochu vyroste.
Toho psa mé známé to taky pak přešlo, po nějaké době se zklidnil a dal pokoj. Jo taky jednou sežral ze stolu teploměr, tak jeli na veterinu na výplach žaludku. Prostě taky nedal ničemu pokoj. Ani nevím, jestli to byl pes nebo fena, ale ono je to fuk.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:13
- Nahlásit
Hančule
S tím venčením je to hodně indivduální, třeba naše stafbulka se doma nikdy nevyčůrala, kdežto ovčanda byla příšerný dobytek. Některýmu psovi to trvá třeba jen do 3. měsíce, jiní se to učí do půl roku i dýl.
Ale - otázka je, jestli se z toho u tvojí fenky nestal už tak trochu zlozvyk. Jinými slovy, je možný, že ti to dělá naschvál. To by částečně souviselo i s tím ničením.
Pes se musí naučit být sám, tohle není pro psa, jako společenský zvíře, normální.
Musíš ji naučit, že přestože odejdeš, VŽDY se vrátíš, odchod = zároveň i příchod. Z návratu nedělat extra divadlo (žádný velký vítání, prostě jen Ahoj, jsem doma)
Pokud se ti vyčůrá doma za tvý nepřítomnosti, nemá smysl ji trestat, leda, že by to udělala přímo před tebou, tedy v tvojí přítomnosti.
Dopřej jí hodně pohybu (v rámci jejího věku) a uč jí být o samotě postupně.
Třeba jí to bude déle trvat, ale nakonec se to naučí každý pes.
Ještě jeden dotaz, píšeš, že máš ještě jednoho psa, ten je kde ve tvý nepřítomnosti? Myslím jesli jsou od sebe odděleni a jestli máš pro to nějaký důvod?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:13
- Nahlásit
Hančule
já právě myslim, že do klece se nevydělá, pokud bude tedy vyvenčenej a nebude tam dlouho
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:20
- Nahlásit
Hančule
já našla nahoře, ne tedy přímo na ní, ale na horní části dvěří otisky jejích tlapek
je to skokanka no
nediv se čévéčko s ohařem, nemůžeš čekat pecivála
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:22
- Nahlásit
Eldoguero
Tak s tím mým druhým psem to byl z počátku doslova průser, neskutečně žárlil a dával jí čočky, ale teď je to mnohem lepší, ona ho miluje, ale on je k ní tak trochu jako mrzout, ale jen na ni zavrčí, že nemá zájem, ale když se jedná o jídlo na lince, které ona může stáhnout, tak s ní rychle spolupracuje. Jinak on je v obýváku, ještě si netroufnu, je nechat po hromadě. Dřív jsem tu tento problém řešila a lidi měli pravdu, že si zvykne. Samozřemě jsem ho nenechala ji drtit, ale také jí jsem učila, že mu musí dát prostor. No, snad to dělám správně. Na zahradě s ní i někdy běhá, nebo spíš něco spolu zkoumají.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:22
- Nahlásit
kejtlin
hele třeba né, ale mě to čuba dělala jeden čas naschvál natruc, že zůstala sama, normálně si zechcala deku, tu narvala do rohu klece a tam seděla a "trpěla" než jí došlo, že tudy cesta nepovede
Takže otázka je, jestli je to jen to, že prostě ještě nevydrží, nebo prachsprostá vyčůranost. I když vzhledem k věku, spíš ještě nevydrží
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:23
- Nahlásit
eva valoi
Teploměr??? Tak to je síla, já doma žádný nemám, ještě že tak
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:25
- Nahlásit
Eldoguero
A ještě něco, já mám i kočku , ta s Miou řádí, jsou to kámošky, ale už jsem ji dala mimo, když jdu pryč, pač ty dvě holky tu ejdnou udělaly takový bengál, že jsme je dala stranou
|
eva valoi
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:25
- Nahlásit
Hančule
Asi chtěl potrestat paničku za to, že ho nechala doma samotnýho. No a pak si užíval u veterináře výplach žaludku.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:26
- Nahlásit
Hančule
Tak věř, že to přejde i teď.
Pokud to máš takhle, tak podle mě ta klec je dobrý řešení, klidně bych do toho šla.
Ještě dotaz - není možný ji nehchávat, v době, kdy jsi pryč na tý zahradě - v kotci teda?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:26
- Nahlásit
Hančule
kdyby to nevydržela, tak to udělá i před tebou, když jsi doma, ale možná se pletu
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:28
- Nahlásit
Eldoguero
Tak já právě pecivála nechtěla, ale takovou dračici . Teď leží vedle mě u nohou a chrápe, tak se mi moc líbí jinak, když přijdu domu, tak ji nevítám, odnaučuji skákat na lidi,když přijdou, docela se daří, je to sice slon, ale už spíš jen naráží než skáče, kolkrát i se jen celá třepe radostí...
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:30
- Nahlásit
Hančule
ta s Miou řádí, jsou to kámošky, ale už jsem ji dala mimo, když jdu pryč, pač ty dvě holky tu ejdnou udělaly takový bengál, že jsme je dala stranou
Kdysi jsme měli křížence, kterej NIKDY ani jako štěně doma nic neuděla, fakt nikdy. Tedy bydlel u babičky, po její smrti jsme si ho vzali domů, kde už jsme měli kocoura, ten ho zezačátku nenáviděl (nutno podotknout, že síly bylo skoro vyrovnaný, protože kocour měl 8 kilo a pes 11 ), ale po pár týdnech se tak sžili, že dokázali udělat doma neskutečnej bugr.
Nic nezničili to né, ale všechno schodili na zem a v tom pak lítali jak šílený.
Věkem je to přešlo taky (psa v 18 letech )
|
Hančule
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2011 22:31
- Nahlásit
Eldoguero
To právě zatím nejde, sdílím zahradu se sousedem a to je morous, nemáme ji rozdělenou plotem, to se musí časem udělat, ale ted nejsou finance. Budu shánět tu klec, koukám po velikostech, je nutné vzít tu největší?
|