| Autor |
Zpráva |
kachna_
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 12:04
- Nahlásit
jak v štěněti povzbudit zájem o aport?
Taháním o hadr, jasně. Mají se i házet míčky a nechat za nima vybíhat, když nenosí?
Já jsem nějako neschopná. Šeltie mi neaportuje, ačkoliv jako malá nosila, rodičů špic to přinese tak třikrát a dost.
Je to vlčí špic, 8 týdnů
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 12:52
- Nahlásit
kachna_
Taháním o hadr
Ano. Na vodítku, potahat, nechat vyhrát, užít si kořist, lákat na sebe, aby štěndo hadr přineslo a mohli jste se dál přetahovat. Když nepřinese tak si ho přitáhnout a hned jít zase do hry. Pokud hadr pustí, na chvíli ho schovat za sebe, naznačit mu, že o něj přišlo. Pak zas nabídnout k přetahování.
Nikdy si nehrát tak dlouho, aby to psa přestalo bavit. V nejlepším přestat. A za nějakou dobu zase...
Nedávat aport psovi na samostatné hraní. Když je konec hraní, hadr schovat.
Nedávat do toho žádné pokusy o poslušnost, pouštění a pod.. Dlouho to musí to být jen hra. Nespěchat. Podle mě je nejlepší takový postup nácviku. kdy po dlouhém období přetahování a motivace na hadr začne pes aport sám nabízet.
Pokud nechce vzít hadr do huby, necpat mu ho tam, ale tahat ho pryč od něj. Nebo použít na namotivování druhýho psa, kterej se přetahuje.
Mají se i házet míčky a nechat za nima vybíhat, když nenosí?
Ne. Proč mu je házet, když je nenosí? A nikdy se s ním o aport nehonit. jediná akceptovatelná hra s aportem je přetahování a později aportování.
Na házení čehokoli je čas až do doby, než bude do hadru magor a po puštění aportu psovodem mu ho bude cpát do ruky, aby se mohli dál přetahovat.
Šeltie mi neaportuje, ačkoliv jako malá nosila,
Velice pravděpodobně jste aportovali, dokud toho pes nenechal, nebo jste se začli moc brzo snažit o formálně správný aport s poslušností a psa to znudilo. Přišla o motivaci.
rodičů špic to přinese tak třikrát a dost.
Je třeba mu házet jen jeden aport, pak ho rozblbnout a místo odhozu aport schovat. A po čase znova. Časem házet dva aporty.....
Nikdy neaportovat tak dlouho, aby toho pes nechat. Zase v nejlepším přestat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:05
- Nahlásit
Walda
Velice pravděpodobně jste aportovali, dokud toho pes nenechal, nebo jste se začli moc brzo snažit o formálně správný aport s poslušností a psa to znudilo. Přišla o motivaci.
dotaz zvědavce - a dá se tohle napravit??
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:21
- Nahlásit
PetraK
Proč by se nedalo? Jen to chce víc času a trpělivosti,než když se začne správně od začátku
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:26
- Nahlásit
jana33
Proč by se nedalo
no já nevim právě. Sem lajka.
Říkala jsem si, že když si třeba člověk přivede pesana z útulku, tak jestli se to ještě dá třeba.A jak by člověk postupoval, když bude psovi mávat hadrem před nosem a von nic . Jak z něj udělat toho míčkovýho magora??
|
Gigi
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:40
- Nahlásit
To by mě prosím taky moc zajímalo!!!
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:42
- Nahlásit
Walda
dík
PetraK
u nás nedá, protože Beb ztratila i zájem o přetahování.
nejjednodušší cesta by byla klíkr a nejdřív naučit povel drž a potom přines.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:44 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
U nás šeltička přestala aportovat, když k nám přišel aportovací magor Ciroušek (patřil partnerovi), kterej vrčel, když někdo jinej v jeho okolí měl míček, neb ty patřej jen jemu. Do tý doby sice vlažně, ale aportovala. A jako rozaportovat jí se mi už nepodařilo. A to jsem dělala to, co psal Walda, aspoň myslim
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:47
- Nahlásit
PetraK
Pokud má člověk dospělého psa bez zájmu o přetahování a aport, tak v první řadě musí ten zájem vyvolat. Nejlíp vzít jednu věc - míček na šňůře, pešek,dumík - schovat ostatní hračky a začít si s ní hrát, blbnout,ale nejdřív bez zapojení psa - u toho blbnout, jásat,jak je to super,ale psovi nepůjčovat. Až bude mít pes o věc zájem (a i ty nejvíc otrlé začne zajímat,proč ten páník tak jásá), tak ho po chviličkách do hry zapojovat a samozřejmě chválit,jásat za samotný zájem a ucvrnkávat,jakmile má tendenci věc vzít do mordy důležité je vždycky ukončit hru ve chvíli,kdy je pes nejvíc nadšený a natěšený a nehrát se psem jiné hry - prostě musí zjistit,že to nejzajímavější na celém světě je přetahování o aportík. Tím se člověk dostane na začtek práce na aportu jako takového
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:49
- Nahlásit
jana33
nevěřim, ale zkusim
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:53
- Nahlásit
kachna_
nejjednodušší cesta by byla klíkr a nejdřív naučit povel drž a potom přines.
no a myslíš, že by se ale teda dal pak z neochotnýho aportu udělat aporotovací magor?? Si myslím, že by se s tím dal aport udělat to jo, ale nevím, jestli by se dal vyrobit aportovačně zmagořenej péf?? to právě nevim.
Ciroušek (patřil partnerovi), kterej vrčel, když někdo jinej v jeho okolí měl míček, neb ty patřej jen jemu.
no Ešus třeba kdysi dávno "dostal na budku" od jedný svý psí kámošky, která mu rázně vysvětlitla, že všechny míčky světa jsou její. Vyšlo z toho to, že se Ešus zásadně s jiným psem nepřetahuje o nic - výjimku tvoří Aischa-jeho kámoška. A pak taky to, že když budeme aportovat míček nebo hračku a přijde jiný pes/fena, tak si nechá míček/hračku vzít, nebo to dobrovolně radši nechá a jde pryč.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:53
- Nahlásit
kachna_
Když máš vlažnýho aportéra,tak nemůžeš nikdy připustit,aby jeho aport někdy dostal někdo jiný nebo aby při aportu zažila něco nepříjemného.
Já takhle rozaportovala tříletýho psa,kterej nevzal do huby vůbec nic. Jasně,je to retrívr,takže to měl někde v sobě, ale zjevně o tom nevěděl
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:58
- Nahlásit
jana33
hele, my byli rádi, že se nám psi nesežerou, nějakej aport nám byl v tu chvíli naprosto šumák
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:58
- Nahlásit
kachna_
nevěřim, ale zkusim
tak pak dej vědít, páč já jsem v tomhle asi stejnej skeptik. Já si myslím, že když to toho psa jakoby přestalo bavit, tak už ho to asi nechytne??????????
jana33
hele a myslíš, že to bude fungovat i v případě o kterým píše kachna_? Že pes věděl a pak ztratil zájem????? Já si myslím, že dobře, tak bude aportovat, ale nebude to takovej ten šílenec, co se pomate jen vidí míček. Jak to vidíš??
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 14:16
- Nahlásit
PetraK
Tak určitě nebude úplnej magor,ale znám spoustu retrívrů, kteří byli tímhle způsobem "zkažení" a dneska by za aport dali život Opačně,věřím,že jsou psi naprostí neaporťáci, který aportovat nenaučíš nebo tak max. jeden aport a dost. Ale pes, kterej měl o aport zájem a ztratil ho špatným výcvikem,se na začátek dostat určitě může
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 14:34
- Nahlásit
PetraK
Hele, já si přivedla psa 2letýho, s nezájmem o cokoli. Míček blbost, já blbost a často i pamlsky blbost (venku).
Míček byl blbost strááášně dlouho. Tak jsem se smířila, že psa naučím aspoň aport jako povel, což se přes ten hadr a pak míček na šňůrce povedlo, ale kvůli nošení samotnému by se nenamáhal. A to je retrívr Potom přišlo léto, zjistil, že ve vodě se dá plavat, že ho to fakt baví,... a rozaportovala jsem ho na gumový disk... najednou ho to skrze tu vodu prostě chytlo. A pak ho to postupně začalo nějak chytat i na suchu. A pak i s tím míčkem. Nakonec už ani nemusel mít šňůrku. Uplynuly asi tak dva roky a je z něj dost aportovací magor - bude lítat do strhání těla a bude to nejzábavnější věc na světě. Geny se holt nějak probraly... A přijde mi, že ho to baví čím dál víc, zpočátku ho to bavilo, když nebyly nablízku feny, dneska se nechá strhnout, i když předtím čul háravku...
Já samozřejmě nevím, jakou zkušenost s míčkama měl předtím - jestli ho tím někdo otrávil nebo prostě nezaujal... Ale moje zkušenost je, že není vyloučeno nadšence "udělat" i ve středním věku, nejspíš pokud to ten pes přece jen tak nějak má v sobě a tebe to taky baví... a nejspíš když se to bere jako blbnutí, když si to nedáš za úkol... páč nadšení je o spontánnosti...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 14:38
- Nahlásit
jana33
ale znám spoustu retrívrů, kteří byli tímhle způsobem "zkažení" a dneska by za aport dali život
O.K.
ještě - jen mě napadá - jestli by to takhle šlo i u "neretrívrů", páč přeci jen ten retrívr to v sobě bude mít asi hodně???
Postavím to třeba n Ešusovi - aport má rád, ale kdybych řešila zrovna jeho a šla na něj touhle tou cestou - tzn. jiný hry než přetahování by se nekonaly- tak dobře, doma by to fungalo, ale venku ne-e. Venku kdybych nastolila režim - jediná hra je přetahování, tak si asi radši půjde hledat a vystavovat zvěř. Si myslim
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 14:42
- Nahlásit
Vero
s nezájmem o cokoli. Míček blbost, já blbost a často i pamlsky blbost (venku).
no takhle právě měla kolegyně z útulku NO. Ten mě napadl právě , proto jsem se ptala.
A si říkám, jestli to tak jde i u těch "neretrívrů", páč mi přijde, že zrovna Gaston, by se asi nechytnul, že toho motivovat nebylo jak. To byl pes, který kromě procházek neměl zájem vlastně asi o nic
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 14:45
- Nahlásit
PetraK
Tahle "motivace" zabrala i u jiných plemen než retrívrů ale samozřejmě platí,že až když má pes obrr zájem doma,vezmu ho ven,ale někam,kde nebude mít zájmy jiný. A je to samozřejmě i o vztahu pán a pes - pro psa je za začátku motivací nadšení pánečka
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 14:51
- Nahlásit
PetraK
dá se tohle napravit??
Jak píše Jana, dá.
Prožíl jsem si to a asi jsem se u toho naučil o aportu nejvíc, co jsem mohl.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 15:02
- Nahlásit
kachna_
nevěřim, ale zkusim
Musíš věřit, jinak to nemá cenu.
Ale pokud jde o starší psy, tak kromě hravého rozaportování jsem tu kdysi popisoval taky aport nacvičený a poskládaný z jednotlivých cviků: http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_5646_1.html#17
To jsem si taky zkusil a prožil.
A loni jsem vedle v tématu k tomu ještě dopsal poznámku:
Možná to vypadá, že po tomhle nácviku bude pes sice spolehlivě nosit aport, ale bude to nuda a bude u toho jak mátoha. NE! Jde o to, ho přesvědčit, že tahle hra, kterou se právě naučil je výborná - přijde tomu na chuť a i po tomhle nácviku bude aportovat s chutí.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 15:15
- Nahlásit
PetraK
Walda
moje čuba, však ji znáte, nemá krom žrádla ráda nic. Možná ještě čerstvý lidský...ale s tim cvičit nebudu. Takže aport u totálně nehrajícího si psa sme museli začít přes žrádlo, přes tu metodu, co už tu někdo psal - kus žvance do krabičky a přitahovat si psa a z krabičky ho odměňovat.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 16:05
- Nahlásit
PetraK
To byl pes, který kromě procházek neměl zájem vlastně asi o nic
Tak já jsem laik bez zkušeností s jinýma psama... ale na toho mého dost dlouho tahle věta platila doslova. Myslela jsem si, že mám prostě totálního flegmatika, a nedá se nic dělat.
To ale nevylučuje s tím, že některý pes může být totální flegmatik skutečně z podstaty, kterému je nadšení vzdálené, takže vlastně není, co "probírat"... Na druhou stranu, taková povaha by asi nebyla horlivý nadšenec ani při ok vedení od začátku, nebo ne?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 16:11
- Nahlásit
Walda
Já vim, aport u dospělýho psa jsem řešila, pak jsem se smířila s tim, že aportovat nebude. Mi ta její nechuť při aportování trochu lezla na nervy, se přiznám . A protože jsem se pak rozhodla, že její povaha není to, co bych chtěla rozmnožovat (možná mou vinou, třeba jsem na ní moc tlačila,to nevím), tak jsem to přestala řešit, cvičíme jen to, co jí baví a jde a máme radost obě. Ale to, co psala jana33 mě prostě zajímá, jestli by šlo.
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 19:02
- Nahlásit
Já jsem si aport zkazila už v roce, kdy jsem chtěla dělat dogfrisbee a šla na všechno děsně rychle a pes mi přestal nosit věci. Dělala jsem to tak, že jsem šla a házela mu šišky, nebo klacky, nebo něco prostě a bylo mi jedno, jestli to donese nebo ne. Za čas mi to začal nosit, nebo jsme se s tím střídavě naháněli. Teďka to mám furt rozpracovaný bez povelu, ale většinou mi to donese a už ho učím i odevzdávat do ruky a vcelku chápe. A když nedonese, je mi to jedno... času dost
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 19:16
- Nahlásit
nebo jsme se s tím střídavě naháněli
Tohohle bych se rozhodně vyvarovala,pro většinu psů je pak zábavnější být odnašeč a nechat se nahánět zvlášť u psa,u kterého chci jednou předpisového aportu dosáhnout
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 19:27 - Změnil/a: Maky a Trix
- Nahlásit
jana33
Měla jsem napsat, že mě jde o to, že to psa baví. Předpisovej aport mít nemusím. Chci, aby se pes u učení věcí bavil a když ho baví přetahování a střídavý nahánění se, budu to s ním dělat. Funguje mi to.
edit: a hlavně, je to začátek. Ten pes ví, že pokud ho chce hodit, musí ho donýst, ale přijde mi, že se v něm ten kořistnickej pud upevňuje tímhle mnohem víc. Hodlám to omezit, ale ve chvíli, kdy si budu jistá, že to psa fakt bere, nechci si to zkazit znovu.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 20:47
- Nahlásit
All
A mam se se psem jen pretahovat a nepustit ten aport, jo? Protože jak ho pustim, tak s tim zdrhne a nedonese to ani za nic.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 22:48
- Nahlásit
zuzanarosakova
Pustit musíš, musíš ho někdy nechat vyhrát.
Od čeho máš vodítko?
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 23:09
- Nahlásit
Walda
Ajóóó;)
|