Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / Kde ohlásit týrání
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:07
- Nahlásit

Ahoj,
včera jsem měla otřesný zážitek a nedokážu to pustit z hlavy. Potřebuju poradit, kde je možné nahlásit týrání psa. Jeden člověk "chová" mimo jiné čínské chocholaté psy, viděla jsem fenku a její štěně asi (to proběhlo pod nohama jen na minutu a hned ho zahnal). Fenka byla katastrofálně vyhublá, vážila max 3 kila, jen kosti, prohnutá páteř, na zadních nohách špinavá od výkalů. Vypustil ji ze skříně se slovy, tam je máme, proto jsou tam ty dýchací průduchy!!
Nemůžu tu chuděru dostat z hlavy a chtěla bych ji odsud dostat. Na místě nešlo nic dělat, byli jsme tam v jejich dome, rodina je asociální, měla jsem strach cokoliv podniknout. Přítel se jen zeptal, jestli není nějaká hubená a borec odpověděl, že je po štěňatech a že jich měla moc Předpokládám, že je to množírna. Na dvoře měli ještě hlídacího psa v dobré kondici a z okna jsem na chvilinku zahlídla další dva menší psy.
Kde můžu požádat o kontrolu stavu těch zvířat, je možné se k nim nějak dostat legálně a psy zkontrolovat? Máte s tím někdo zkušenost, na koho je nelpeší se obrátit?

dejavu
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:10
- Nahlásit

PeKrato
mas dve moznosti, KVS a Statni policie, za chvili napisi vic

dejavu
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:13 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit

Podezření z týrání zvířat se ohlašuje na příslušnou veterinární správu, na obecní (obvodní, městský) úřad (odbor životního prostředí) či - zejména v akutním případě - na policii ČR.

Oznámení můžete podat nejen písemně, ale i ústně. Je lepší, když uvedete své jméno a kontakt; mimo jiné se tak můžete dovědět, jak se daný případ vyvíjí. Úřady jsou však povinny zabývat se i anonymním oznámením.

Jak postupovat krok za krokem

- Napsat si kontaktní údaje majitele týraného zvířete (bydliště, jméno, příjmení... apod.).
- Napsat si jakým způsobem k týrání dochází, jakých metod se užívá. Pokud jste byli svědkem přímo konkrétní situace, popište danou situaci i s časovými údaji.
- Pořídit důkazy, pokud je to možné (fotografie, video... apod.).
- Ke všem písemným záznamům pořiďte kopie.
- Obrátit se na policii České republiky, městskou policii, krajský či obecní úřad, krajskou veterinární správu.
- Příslušná veterinární správa je povinna celou věc zkontrolovat (stejně jako policie kontroluje dodržování zákonů), případně udělit potrestání. Náklady spojené s léčbou, péčí po odebrání (např. pobyt v útulku) týraného zvířete hradí a nese osoba, která tento stav způsobila, tj. majitel zvířete.

Kontakt na příslušnou KVS najdeš zde, dle místa, kde se to odehrálo. www.svscr.cz

Zejména pořiď důkazy, videa, fotky, v krajním případě i natočený zvířecí pláč přes dveře pomohl
Vyplatí se to i zmedializovat, jestli na to máš psýchu.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:14
- Nahlásit

dejavu
díky moc, myslela jsem si že to bude veterinární správa, ale nechtěla jsem tápat. jdu řešit, díky

dejavu
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:15
- Nahlásit

PeKrato
který je to kraj? najdu ti na ni kontakt.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:17
- Nahlásit

dejavu
Brno venkov

bohužel nemám žádné záznamy, byla to hodně blbá situace. pořád si říkám, že jsem fenku měla sbalit a odnést odsud, ale to by bylo o život asi

kejtlin
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:22
- Nahlásit

PeKrato
Jak jsi na toho člověka vůbec přišla?

dejavu
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:24
- Nahlásit

PeKrato
Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj Palackého 174
612 38 Brno
IČ : 65392281
telefon : 541 594 472
fax : 547 212 451
fax : 541 211 374
e-mail : kvsb@svscr.cz

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:25
- Nahlásit

kejtlin
náhoda, byla jsem tam úplně z jiného důvodu - zájem o nemovitost. uslyšela jsem škrábání na dřevo a chlap bez skrupulí otevřel skříň, odkud vyběhli dva číňánci. nepovažoval to za nic zvláštního a stav fenky okomentoval těmi štěňaty.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:29
- Nahlásit

dejavu
díky, už jsem to našla taky

EngieB
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:38
- Nahlásit

PeKrato
Držím pěsti, to je fakt síla.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:39
- Nahlásit

EngieB
Díky, zjišťuju co se dá, ať nahlásím co nejvíc údajů. Musí odsud pryč. Nedělám si iluze, že si hned nepořídí dalšího, ale nenechám ji tam.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 09:43
- Nahlásit

PeKrato
To je právě to, že u nás si může porídit hned dalšího pejsu chudáka

Kaccka
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 10:00
- Nahlásit

PeKrato
jezis to je desny, drzim palce at se s tim podari neco udelat

Tinta76
# Zasláno: 22 Říj 2009 10:09
- Nahlásit

von to klidně může bejt i chov s PP, viz zde

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 10:21
- Nahlásit

Tinta76
ty jo, mazec svět je fakt hnusnej

PetraK
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 10:23
- Nahlásit

PeKrato

držím Ti palce, ať se podaří zabojovat a věc dotáhnout do konce. škoda, že nejde toho chlapa zabít.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 10:37
- Nahlásit

Tak už to mají v mailu a uvidíme, co se bude dít. Nabídla jsem se se fenku případně vzít k sobě, tak snad to pro ně bude taky argument pro. Achjo, jsem napnuta jak maly gate.

PetraK
škoda, že nejde toho chlapa zabít
se obávám, že by jsi to tam musela vzít všechno. předpokládám, že tato strategie chovu je odsouhlasena celou rodinou

dejavu
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 12:41
- Nahlásit

Pokud se rozhodneš si ji vzít, tak nezapomeň s nimi sepsat smlouvu s datem a pak ten samý den fenu dát prohlédnout veterinářem, aby na jeji zdr. stav vystavil posudek.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 12:50
- Nahlásit

dejavu
Díky za rady. Nikdy jsem podobnou věc neřešila, takže některé věci mě opravdu nenapadnou. Takže si toho fakt cením, díky .-)
Uvidíme, jak to celé dopadne. Pokud pro ně fena představuje zdroj příjmů, nebudou se jí chtít vzdát tak lehce. I když si teda nedokážu představit, že by ta chuděra ustála nějakou další březost.
Pokud to jinak nepůjde, určitě si ji k sobě vezmu, i kdyby minimálně na dočasnou dobu ji vytáhnout z nejhoršího. I když jak se znám, jak bych ji jednou měla doma a piplala se s ní, už ji z ruky nedám. Vypadala velice mile, ještě k tomu, hned ke mě s důvěrou běžela se pozdravit Ještě ty zvířata jsou tak vděční tvorové.

dejavu
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 13:09 - Změnil/a: dejavu
- Nahlásit

Když tam pošleš někoho jiného, je jeden celkem osvědčený postup. Až budeš ty nebo ten druhý v pokoji s fenou, odlákej majitele, pro něco je pošli do kuchyně, pro rodokmen, propisku, vodu, prášky na bolení hlavy, piškoty pro psa a až vypadne, blejskni ji foťákem a taky tu skříň. Když jsou dva, druhého zaměstnat třeba prohlížením fotoalba tvého psa, kt. mu vrazíš do ruky nebo článku z novin. Případně pokud jsi tam s někým, začni nad ní ťůťat, jaká je úžasná a že chceš mít s ní fotečku v náručí, ať tě přítel vyfotí.

Pokud se nezadaří, pak zkus dojednat koupi s tím ale, že pes poslouží jako důkazní materiál k soudu, kt. jim zakáže další chov, což je clkem utopie. Protože, jak správně tušíš, koupí si fenu další za tvé prachy a aby jim zakázal chov, to si nedovedu představit, co by museli dělat, když ani té babě z Jarošova to nedali.

Takže nejúčinnější je mediální vostuda, ale k tomu jsou potřeba poměrně kvalitní fotky, ty z mobilu neradi berou.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 13:24
- Nahlásit

dejavu
Já tam teď už nemám důvod jít, neoficiálně. Tzn. pokud tam nezaklepu a nebudu po nich fenku hned chtít, tak tam nemám důvod jít. A to si teda nelajznu, byli všechno, jen ne v pohodě
Babu z realitky do toho zatahovat nechci, nikdy dřív jsem ji neviděla a té stav fenky asi nijak zvláštní nepřišel, protože se nad tím vůbec nepozastavila.
Jsem naštvaná na sebe, že jsem si ji neblískla. Totálně mě to paralizovalo, nebyla jsem schopná reakce. Asi by se to dalo nějak zaonačit na místě.
O zákazu chovu si fakt nedělám iluze, to je nereálné prostě.

Jen nechápu ty odběratele štěňat, že nechtějí vidět matku a vezmou si podvyživené štěně. Fakt mi to hlava nebere

Čekám na reakci z veteriny, snad co nejdřív odpoví.

dejavu
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 13:27
- Nahlásit

PeKrato
a nemáš kámoše, co by to absolvoval jako další zájemce?

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 13:29
- Nahlásit

dejavu
jj, už nad někým špekuluju
jaké máš zkušenosti s reakcemi té krajské správy? jsou aktivní nebo je k aktivitě musíš kopat?

dejavu
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 13:36
- Nahlásit

PeKrato
jak kde, s JM zkušenost nemám. Ale obecně je vyprudí k akci medializace.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 13:38
- Nahlásit

dejavu
OK, budu neodbytná

Kaccka
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 16:32
- Nahlásit

PeKrato
Ta kamoska co si ted nechavala kokrici pred nejakou dobou podavala trestni oznameni kvuli tyrani a byla v kontaktu i s novinarema, posilam ti mailem dva kontakty, treba se je podari presvedcit at se o to taky zajimaj. Kdyby byly nejaky fotky, bylo by to lepsi, ale i tak stoji za to to pripadne zkusit.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2009 16:49
- Nahlásit

Kaccka
díky za ty kontakty, zkusím je. ale bez fotek toho asi moc nenadělají. zkusím nějak zařídit ty fotky kdyžtak. já nejdřív zatlačím na tu krajskou správu, aby tam poslali někoho na kontrolu. oni jsou povinní to řešit, tak snad se mi je někam podaří natlačit. ale každopádně díky

PeKrato
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2009 10:12
- Nahlásit

Tak veterinární správa už moje ohlášení předala místnímu veterináři a pověřila ho prověřením celé věci. Zkrátka a dobře se tím opravdu aktivně zabývají. Budu tam volat zase příští týden, jak to pokračuje. Bylo mi řečeno, že výsledek kontroly mi určitě sdělí a že případnou pomoc z mojí strany co se týče umístění fenky si vyžádají. Teď aby tam ten vet na místě nevyměkl

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Říj 2009 10:20
- Nahlásit

PeKrato

držím palce, ať to nikdo nezazdí, jako v tom odkazu co sem dávala Tinta

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání