Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / Brazilská fila v nouzi
Autor Zpráva
Hyena
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2009 08:55
- Nahlásit

Kopírováno z dogtrekkingového fora:
Dvouletá žíhaná hnědo-šedá Brazilská fila, zvyklá na děti.
Majitelé se jí chtějí za každou cenu zbavit a to i za cenu utracení protože jim pořád utíká (to bude spíš věc přístupu a pořádného plotu...)

Za odvoz, pejsek se nachází v okrese Blansko.

Kontakt je přes veterináře p.Wettra (znáte ze Stezky vlka) číslo 603485668

kokrvnouzi
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2009 10:09
- Nahlásit

Dej to i sem:http://moloss-v-nouzi.webnode.cz/brazilska-fil a-a-jeji-krizenci

moll
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2009 10:59
- Nahlásit

Hyena

nejsou náhodou v původním inzerátu další podrobnosti? ať neotravuju hned veterináře....

Hyena
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2009 11:27
- Nahlásit

moll
Nejsou, jak to na foru je, tak jsem to překopírovala a veta klidně otravuj. Je moc fajn a na zvířatech mu opravdu záleží.

Hyena
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2009 12:19
- Nahlásit

šoupnu ji trochu vejš

moll
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2009 06:55
- Nahlásit

mluvila jsem s vetem - ukecal majitele, že fenu nechají žít do pátku 11.9. takže čas se jí vcelku krátí. do naší 6 -členné filí smečky už se nevejde a tak se pořád hledá nový majitel. ach jo.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2009 07:31
- Nahlásit

moll

Nezlobte se, že tu otravuju, ale nečetl jste někdo filař článek v PPČ o filách a v následujícím čísle komentář jedné chovatelky? Moc by mě zajímal názor toho, kdo toto plemeno chová nebo vlastní..

Děkuji, Lucka

moll
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2009 07:37
- Nahlásit

jo - mám PPČ s titulní fotkou filů, komentář v dalším čísle jsem nečetla. ten úvodní článek byl takový nevýrazný - styl nic proti ničemu, myslím, že nové nadšence pro plemeno asi nezískal. i když v případě brazilců je to asi dobře - i tak si lidi na ulici nedají říct a mermomocí si chtějí pohladit blonďatého tvora hmotnosti téměř 90kg, protože má tak KRÁSNĚ PLANDAVOU A SAMETOVOU KŮŽI. že kouká bokem jak 10 čertů a mručí jak atomový reaktor těsně před výbuchem si nevšimnou. už jsem senaučila vstupovat mezi našeho pesana a tyto dobrodruhy a donutit jetělem udžet alespoň ty 2 m bezpečnostní vzdálenosti.

je někde odkaz na ten komentář nebo si budu muset sehat PPČ?

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2009 08:23
- Nahlásit

moll

No, mě právě zajímalo, co bys řekla tomu komentáři, ale asi si budeš muset koupit PPČ, protože na netu vůbec netuším, kde by to mohlo být, mě přišlo, že ta chovatelka je pro totální nesocializovanost fil... nevím, no, proto jsem se chtěla zeptat někoho zkušeného, jestli nežiju v omylu já

moll
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2009 08:51
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
ten komentář je v čísle 9/09? koupím, přečtu a napíšu ....
problém je v tom, že filové mají v popisu práce být nedůvěřiví (portugalský výraz je ojeriza - překlad něco až jako nevraživost) vůči čemukoliv cizímu, co není majetkem pána a nebo nepatří do jeho smečky - a hlavní náplní práce filů bylo efektivněš likvidovat jakého koliv narušitele bez vedení pána - odtud pramení jejich silné samostatné myšlení a řešení situací. pokud nevidí smysl akce, tak žádnou akci neprovádějí a šetří síly, až je budou potřebovat. proto je nebaví aportování, opakování cviků a moc si ani nehrajou... venku se prolítají )pokud vůbec, spíš pročuchají), pak lehnou a spí. start z hlubokého spánku do 100% bdělosti a zadržení narušitele je bleskový - není možné zaregistrivat pohyb.
dělají se testy povahy temperamentu - tam semá právě projevit ta nedůvěřivost a ochota likvidovat protivníka.
tento zcela zásadní rys povahy filů je jádrem dlouholetého sporu mezi chovateli v čr. snaha o výraznou socializaci na jedné straně (moloss klub a pod) je v rozporu s prací onceiro klubu (jede podle CAFIBu =brazilský chovatelský klub dodržující původní určení filů ).
z fily není možné udělat městského punťu volně pobíhajícího po parku ve smečce pesanů kolem povídajících si majitelů. na druhé straně zase je potřeba občas jít i s filou do společnosti.
takže záleží na soudnosti majitele - ten by si měl být vědom vlastností a schopností materiálu, který má na konci vodítka, a řídit své aktivity podle toho.
na intercanisu jsem před časem potkala pár filů - pán se pyšnil tím, žefenka vyhrála....zavanul větřík, zašustila igelitka ....a fenka se krčila za pána... v kruhu táhli za krk vystavovaného psa a ten čural strachy....na druhé straně jakýsi dobrý muž seslovenska mi říkal, ať mu nešahám na psa, že je ve výcviku...chodí s ním na obrany to bych koukala, jak mu to jde s rukávem.... doopravský fila se nebojí zvuků ani prostředí a konflikt řeší efektivním výskokem směřujícím na krk a obličej narušitele - rukáv je mu pro srandu, maximálně figuranta oběhne a skočí mu na záda.
a pak si vyber jaký má být opravdový fila...
pozn.: autorku článku gábinu jem viděla taky na intercanoisu jít se dvěma filama na výstavních vodítkách (barevné stužtičky) v jedné ruce....pesové pěkní, ale na můj vkus nějak moc zvládnutí právě co se týká té socializace...

Hyena
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2009 09:16
- Nahlásit

moll
mluvila jsem s vetem - ukecal majitele, že fenu nechají žít do pátku 11.9. Ach joo. Dala jsem to na molossi do návštěvní knihy, ale moderátor se tváří jako že to neviděl. reagoval na příspěvek pode mnou a jinak nic. Tak nevím, jak moc jim na těch psech v nopuzi záleží Jináč jsem to poslala ještě známým , tak snad se někdo chytí.

LucieS
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2009 09:20
- Nahlásit

moll
Řekla bych, že tohle bude podobné jako u sao. Protože ne každý pes má tu správnou povahu, dohání to někteří tím, že na štěně nenechají sahat a trénují na figuranta...
Podle mě by štěně mělo projít normální socializací, protože ze znalosti různých situací pak vzniká jejich vyrovnanost a schopnost se správně rozhodovat. Když pes se správnou povahu dospěje, začne bránit tak jako tak, a ti se špatnou povahou by do chovu vůbec jít neměli.
Pokud si vybavím konkrétní asiaty s opravdu výbornou povahou, tak ti se v klidové situaci nechají od cizího klidně drbat, ale když jde do tuhého, zasahují ve zlomku vteřiny.

Neznám situaci u fil, ale jestli někdo "vyrábí povahu" zanedbáním socializace a tréninkem na rukáv, tak tedy potěš...

reneeska
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2009 09:25
- Nahlásit

Zkoušeli jste se obratit na slečnu z bully.cz?

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2009 09:30 - Změnil/a: Lucie Kratochvílová
- Nahlásit

moll

V tom komentáři v PPČ mě připadalo, že tam je socializace nulová a dokonce i doporučení, že jedině tak je to správně.

Rozumím tomu, co píšeš, ale když si k vám přijde zájemce o štěně fily, tak co po něm chcete? Jaké mu dáte doporučení? Do jakých podmínek v ČR se fila hodí?

ale na můj vkus nějak moc zvládnutí právě co se týká té socializace...

A není tohle vlastně účel té socializace? Umět se jednak chovat v rušném prostědí a druhak fungovat doma a chovat se jako "správná fila"? V tom komentáři v PPČ bych to tipla na to, že fily paní majitelky by všechny účastníky výstavy ti její psi povraždili.

moll
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2009 09:51
- Nahlásit

LucieS
jo - máš pravdu...já si taky myslím, že filáci a SAO jsou uvaření ze stejných surovin a za stejným účelem...taky jsem slyšela domluvu figuranta s majitelem, že tu agresivitu filáka spolu naučí i kdyby nechtěl...pes kapacity filů nebo SAO útočící ze strachu nebo kvůli naučené agresivitě je fakt jako něřízená střela...samozřejm+ě za to nemůže ten chudák pes, ale debil majitel...většinou mají radost, jak se okolí bojí jejich psa- většinou do okamžiku, kdy se svého psa začnou bát taky ....

Lucie Kratochvílová
byla jsem na evropské výstavě psů v barceloně a tam měli filové veliký kruh, všichni stáli od sebe v uctivé vzdálenosti, při střídání v kruhu byl vstup volný, nikdo nemusel přelízat přes ležící psy ani lidi, rozhodčí koukal na psy ze 2 m. takže respekt k povaze filů byl zřetelný. fila fakt není do rušného městského prosředí. když nic jiného, tak si tam psychicky neodpočine. je vynikající jako rodinný pes na samoty s dobrým plotem kolem pozemku a podobná místa.
nemáme chovnou stanici, spíš sloužíme jako útulek pro staré, nemocné a nechtěné fily (2 vlastní stařečci 14 a 11,5 roku - jeden z nich útulkáč, 2 kastrované fenky, jeden rodilý brazilec 3 roky a jeden utulkáč phill 5 let). o štěndách přemýšlíme, ale asi bychom nebyli schopni je dát z domu - právě proto, že faldíčkové válečky se každý rád vezme, ňufňá se s nima, ale v půl roce z toho vyroste demoliční četa ,která bohužel dost často končí vyhozením z domu nebo utracením - viz první příspěvek tohoto tématu...

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2009 09:56
- Nahlásit

moll

Poupravila jsem si názor a děkuju moc za diskuzi

Hyena
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2009 09:15
- Nahlásit

Tak admin webovek moloss v nouzi se zřejmě rozhodl odkazn na tuto filu ignorovat. Docela mě štvou. Psla jsem tam do knihy, co je třeba, aby jí dali do nabídky i to, že má čas jen do 11.9. a nic. Asi tato Fila není V.I.P., aby si zasloužila být uvedena v nabídce. nebo si říkají, že na těch pár dní tam dávat jednoho psa zřejmě nemá cenu

moll
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2009 09:44
- Nahlásit

jetě zkusím kontaktovat majitele a ukecat je na delší časový horizont....dám zprávu

Hyena
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2009 09:48
- Nahlásit

moll
Ta jsi zlatá. Já to poslala mezi těch pár kamarádů, co mají s těmito psi zkušenosti. A budu to rozesílat dál. Myslím, že i ten vet udělá, co půjde. Je mi tý čuby líto, zvláště, když to vypadá, že nemá problém s agrsivitou vůči lidem. Přemýšlím, co nějaký útulek?

moll
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2009 11:31
- Nahlásit

dobrý nápad - popřemýšlím o tom...do bk byse třeba vešla ...

moll
Člen
# Zasláno: 10 Zář 2009 09:13
- Nahlásit

to all
včera jsme majitele navštívili a dali dvouhodinovou řeč... výsledkem je, že fenku utrácet nebudou, nechají si ji, v případě potřeby nám budpou volat o konzultaci problému a kdyby jim došly nervy a trpělivost a opravdu se jí chtěli zbavit, tak nejdřív ze všeho budou volat zase nám. MVDr. Wetter je o situaci taky informován.

Hyena
Člen
# Zasláno: 10 Zář 2009 10:00
- Nahlásit

moll
Tak to ty si byla ta chovatelka Před 10 min jsem doktorovi volala, jak to vypadá a jestli dělat záchranou akci směr útulek. A on mluvil o chovatelce, která majitelům podala " návod na použití fily" a jak se to obrátilo. Velké díky tobě i vetovi. Lidi, udělali jste mi po ránu moc velkou radost.

moll
Člen
# Zasláno: 10 Zář 2009 10:56
- Nahlásit

Hyena
návod na použití fily....to je právě asi největší problém. dřív měli čuvače a jiné psy, a pořád říkali, že ta jejich fila se chová nějak divně a vypočítávali, co ti dřívější psi nedělali a ona dělá. při každé položce jsme s manželem kejvali hlavama a říkali "typická fila". takže vědí, že je to pes extrémně věrný všemu co patří pánovi a tím to asi tak končí. mají ji rádi, docela dobře ji krmí, ale bydlí na dvorku. takže jsme povídali co filové potřebují, co dělají a co nedělají jako jiné rasy psů a domluvili jsme pomoc na zavolání.

Hyena
Člen
# Zasláno: 10 Zář 2009 13:00
- Nahlásit

Každopádně sláva vám oběma Tak ´jak to píšeš je velká šance, že si svojí filu nakonec užijou a budou spokojení všichni.

moll
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2009 06:55
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
jsem se včera dostala ktomu komentáři o filách - je to napsané úplně přesně a výstižně. takový má fila být. ta socializace spočívá právě v tom, že naváže ten úžasně pevný vztah k pánovi a všemu, co je jeho ( a vcelku bez učení - jak je psáno v komentáři)., a pak to i za cenu vlastního života brání. jasně že se s filou dá chodit i po městě, ale člověk musí být pořád ve střehu (opět přesněpodle komentáře).
té file z inzerátu hlavně chybí pevná vazba a majitele -je na ní vidět, že je snáší, s jejich vnuky taky vychází, ale nemá v očích radostnou jiskru, když je vidí přicházet. spíš ví, že je na nich existenčně závislá, a musí je strpět. ale to asi bude i tím, že to není 100% fila, má podstatně delší a huňatější srst - má v sobě krev labradora nebo něčeho takového.

moll
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2009 06:57
- Nahlásit

Hyena
snad to tak dopadne - budem se snažit.....

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2009 19:29
- Nahlásit

moll

Díky moc

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání