Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Akce, výstavy, zkoušky, závody, exhibice / ZZo versus ZOP, co je těžší?
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Venuše
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2006 15:10
- Nahlásit

Ahojky, chtěla bych s naším ještě štěndem zkusit ZZO nebo ZOP, zatím nic navážno, spíš jen tak na zkoušku.Co je podle vás těžší? ZZO nebo ZOP.Požadovaný věk bude mít těsně splněn, tj.10 měsíců.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2006 18:09 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

já viděla u štěněte těžší ZOP (kvůli poslušnosti bez vodítka).
Ale na ZOP máš zase aport.

Venuše
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2006 19:04
- Nahlásit

Terri
Tak ten nám docela jde, teda v případě že si hrajem a blbnem, tak to nosí krásně, to by snad zvládnul.Ale v ZZO je zas odložení za chůze, tak to je docela problém, pokud by teda nevadilo, že se na chvilku zastavíme.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:38
- Nahlásit

Terri
myslim, že aport je na ZZO, teda ne myslim, ale určitě + teda to odložení za chůze a na ZOP nevim jestli je aport, myslim, že ne, ale to bych zase kecala......

wami
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:41
- Nahlásit

Kalliope, Terri
Na ZOP neni odlozeni za chuze a neni tam aport.

Odlozeni za chuze a aport jsou na ZZO.

Venuše
spíš jen tak na zkoušku.Co je podle vás těžší? ZZO nebo ZOP.
Zkus oboji, zkouska je od slova zkusit to. U obojich tehle zkousek byvaji rozhodci docela mirni, zvlast, kdyz jde o mlada 10mesicni stenata (aspon podle moji zkusenosti). A ver mi, ze na zkouskach docela casto pes pokazi to, na co spolihas, a predvede perfektne to, ceho se hodne bojis...

Venuše
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:51
- Nahlásit

wami
Tak jsem to právě myslela, jen to zkusit. Pravda je to ještě mrně, tak po něm zázraky nechci, ale je fakt, že si aspoň vyzkouší "práci" s ostatníma pesama a lidmama. Většinou totiž fungujem sami nebo s kámošem labradorem.Však o nic nejde.Na každé té zkoušce je něco, takže zkusíme oboje,že jo.

Mel
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:54
- Nahlásit

Venuše
Je to jak píše Wami, na ZZO je aport (velmi obtížný cvik - pokud má být proveden správně) i to odložení. Podle mě je nejlehčí ta ZOPka.... a pokud nějak ten výcvik nežereš, klidně to zkus (ZOPku když uděláš, nemůžeš pak už opakovat, takže si nemůžeš vylepšit skóre)

Terri
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:57
- Nahlásit

Jsem se přepsala, napsala jsem u obou ZOP
já viděla u štěněte těžší ZOP (kvůli poslušnosti bez vodítka).
Ale na ZOP máš zase aport.

Samo, že aport je na ZZO Ale protože jsme aport kromě správného odevzdání tehda uměli, tak mi to přišlo celé lezčí, než ZOP.

Venuše
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 09:54
- Nahlásit

Mel
No já ten výcvik docela žeru, ale psisko moc ne.Né dělám si srandu.Spíš to beru, abych ho nějak zabavila, je to docela třeštiprdlo.Ty cviky bych neřekla že sou těžký, spíš je blbý to provedení a předepsaný povely. Např. "aport" je u nás "donééés", nebo "volno" je u nás "běž"

Venuše
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 09:55
- Nahlásit

Mel
ZOPku když uděláš, nemůžeš pak už opakovat, takže si nemůžeš vylepšit skóre) Tomu trochu nerozumím

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:06
- Nahlásit

My jsme zkoušeli ZZO i ZOPku cca v roce psa, ZZO jsme tenkrát neudělali (hodně kvůli mé nervozitě) a ZOP jsme naopak zvládli za velmi dobře.
Pro mladého psa považuji za těžší ZZO, ale to jen v případě, že pes není aportér a pokud mu dělá problém odložení za pochodu. My tento problém u ZZO měli. V ZOP není aport, ani odložení za pochodu. Odložení jako takové máme prima, a chůze u nohy bez vodítka teď už taky slušné. V podstatě můžu říci, že když jdu s pejsou jen tak na prochajdu, jde lépe u nohy bez vodítka, než na vodítku. Platí to dnes a platilo to i před tím rokem a půl, když jsme dělali ZOPku...
Ono je to strašně individuální...záleží na psovi. Jinak já jsem toho názoru, že raději jít na zkoušku už s vyzrálejším psem než s pubertálním štěndem. My dělali zkoušku, když byl pes ten největší "pubu" a taky to bylo na tom vidět. Taková ta roztěkanost, zaujetí vším možným, jen ne páníčkem ....Kdybych bývala počkala, mohli jsme to dneska mít třeba za plný počet...

Mel
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 10:08
- Nahlásit

Venuše
To je napsáno v řádu v druhé části - všeobecná ustanovení:
Splní-li pes zkoušku, nemůže ji znovu opakovat (neplatí pro závody), ani nesmí nastoupit ke zkoušce nižší.

Venuše
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 11:52
- Nahlásit

Mel
Asi sem natvrdlá, ale chápu to tak, že když neudělám ZZO tak můžu jít na ZOP, ale naopak ne?Já myslela, že ZZO a ZOP můžu dělat tak dlouho, až se nám to povede

Walda
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 12:05
- Nahlásit

Venuše

Tak to je. ZZO a ZOP jsou dva různé zkušební řády, můžeš dělat obě zkoušky v libovolném pořadí. Ta poznámka v řádech říká, že například ZOP splněnou na 80 bodů si novým složením nemůžeš už nikdy zlepšit na 100 bodů (ani by to nemělo smysl), a že když složíš ZPU-2 nemůžeš jít na ZPU-1, což je stejně bezpředmětné.

Venuše
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 12:23
- Nahlásit

Evik
Tak to on bude zřejmě v pubertě pořád, je totiž hyperaktivka,malej dominanťák a paličák dohromady.Ale zase na drughou stranu, v létě na táboře, a to byl ještě menší, tak celej týden jsme se trápili na "tréninku", ale když byla táborová soutěž na ostro, tak jsme se umístili na bedně

Venuše
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 12:26
- Nahlásit

Walda
Jo takle, tak to jo, to už je mi jasný, a je to logický

Mel
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 12:33
- Nahlásit

Venuše
no, já předpokládála, že když řešíš, na kterou zkoušku jít, že víš, o co se jedná... Jak píše Walda, je tu několik zkušebních řádů a každý má "své" zkoušky. Takže ZZO spadá pod národní zkušební řád a ZOP pod zkušební řád kynologické jednoty Brno. Kromě těchto, jsou ještě další zkušební řády, prohlédnout si je můžeš tady na serveru pod odkazem zkušební řády...http://www.cz-pes.cz/zkusebni-rady-index.ph p
Takže ZOPku opakovat nemůžeš, ale třeba nároďák o opakování zkoušek nic neříká, takže ZZO můžeš skládat kolikrát budeš chtít... jen nesmíš opakovat nižší zkoušku, takže když třeba složíš ZVV2, tak nemůžeš už nastoupit znovu k jedničce

Venuše
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 12:46
- Nahlásit

Mel
Jojo, to už jsem všechno študovala, jen to mám raděj vysvětlený polopaticky

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 14:35
- Nahlásit

Evik
Tak to on bude zřejmě v pubertě pořád, je totiž hyperaktivka,malej dominanťák a paličák dohromady.Ale zase na drughou stranu, v létě na táboře, a to byl ještě menší, tak celej týden jsme se trápili na "tréninku", ale když byla táborová soutěž na ostro, tak jsme se umístili na bedně

tak to já si myslela taky, že mi pes z puberty nevyroste, ale jak se zdá, tak se pomaloučku začíná umoudřovat. Teď je mu 2,5 roku Taky má sklony k "dominanci" - tedy ve smyslu takového toho "měření sil" mezi zhruba stejně starými psy, ale to mu už stačí jenom říct "klídek" nebo "nešéfuj" a je v pohodě

Venuše
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 16:06
- Nahlásit

Evik
No on mu v té dominanci ještě napomáhá kamarád labrador, kterej je takový tele, že si od toho malýho prcka nechá všechno líbit.To už mu teda musí doslova skákat po hlavě, aby mu mírně naznačil, že toto teda jaksi ne

Arguskaaa
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 22:17
- Nahlásit

Obě dvě zkoušky jsou lehounké, takže prostě udělej obě dvě. Vážně se není čeho bát, jsou jednoduché

Joker
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 22:28
- Nahlásit

pro mojí starou fenu BOM je těžší ZOP, protože je tam SLV a ona prostě vstaň neumí. A pro mojí mladou je zas těžší ZZO, protože je tam aport a na ten je ona moc zbrklá a chování o samotě, což taky nezvládá. I když včera jsem s oběma skládala ZOP a mladá mě vypekla tím, že při ovladatelnosti bez vodítka mi zdrhla na mazlení k rozhodčímu. Ale i tak máme V.

Venuše
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 08:07
- Nahlásit

Arguskaaa
Spíš mi taky jde o to, jak bude prcek reagovat. Pravda něco jinýho je sranda cvičení doma a na prochajdách, a něco jiný na ostro před rozhodčím.Taky je možný, že pesa bude v poho a podělám to já, že.

Venuše
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 08:21
- Nahlásit

Joker
U nás bude asi nejhorší ta jeho závislost na labradorovi, z toho je fakt hotovej.Tak nám poradili, aby se při zkoušce někam schoval

Arguskaaa
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2006 17:31
- Nahlásit

Venuše
no pokud budeš tak pesimistická hned na začátku... Tak párkrát zajdi na cvičák (třeba dvakrát před tou zkouškou), kde se ta zkouška bude konat a uvidíš. Já jsem se taky trochu bála, ale udělaly jsme je v poho, není to vůbec tak hrozné

Venuše
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2006 18:51
- Nahlásit

Arguskaaa
Já nejsem ani pesimistická, to já se spíš připravuju na tu horší variantu, no a pak budu mile překvapená víš?
To je těžký, každej máme svoje nálady, a jednou tiká jak hodinky, z toho se sním nemůžu domluvit.Halt je to puboš jak vyšitej.To samí mám doma v lidské podobě
Ale určitě to zkusíme.Už za týden!UF

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2006 22:55
- Nahlásit

Tedy dovolte jiný názor, já bych tedy na štěndo nespěchala, po svých zkušenostech vím, a jsem přesvědčená, že je lepší mít věci upevněné a jisté. Na zkoušce totiž nemůžete psa opravit, nesmíte na něj sahat, dovolí si věci, které mu při nácviku neodpustíte, velmi rychle to prokoukne, a ejhle, jakmile tam stojí někdo s lejstry, je hotovo. A ta nervozita psovoda dělá taky strašně moc. To co pes včera uměl, dnes neumí, protože mluvíme jinak, máme jiný - nervózní hlas.... Zkrátka já bych tedy nespěchala. Ale je to jen můj názor, nikomu ho nevnucuju.
Zkouška je sice od slova zkoušet, ale měla bych mít psa připraveného. A na NZŘ - ZZO většinou rozhodčí nedodělaný aport neodpouštějí, také je náročné odložení a odvolání psa od lidí, co si hrají s balónem... No nemyslím si, že je ZZO pro štěně jednoduchá. Ale sami uvidíte...

Venuše
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2006 16:51
- Nahlásit

Majda
V poho, beru i tenhle názor.Je mi jasný, že bude zkouška vypadat jinak s třeba 3 letým pesem, a jinak s tím naším 10ti m třeštiprdlem.Jsem smířená i s neúspěchem, ale jak sem už řekla, zkusím to, nic nebudu hrotit, a když to nepude, tak se prostě sbalíme, odkráčíme hrdě středem a bude to A stejně ho pochválím, a hóódně moc.Vždyť se svět nezboří.

Terri
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2006 16:59
- Nahlásit

Venuše
Já si zase myslím, že ZOP a ZZO jsou pro mladé psy (to samozřejmě neznamená, že jsou jednoduché), a taktéž ideální pro otrkání začátečníka psovoda.
Na druhou stranu souhlasím s Majdou v tom, že pokud není někdo připraven, tak mu to rozhodně neuteče. Není problém potom udělat s dvou-tříletým psem více zk po sobě

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 22 Říj 2006 17:02
- Nahlásit

Venuše
Je mi jasný, že bude zkouška vypadat jinak s třeba 3 letým pesem, a jinak s tím naším 10ti m třeštiprdlem
...a jinak s devítiletou světem protřelou dámou

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání