| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 10:03
- Nahlásit
Jak jsem se již zmiňovala, mé přihlášení na zkoušku BH jsem brala spíš jako špatný vtip. Když jsem to oznámila Garfieldovi, vyvalil se na záda, zakryl si packou pusu, aby neprskal a pět minut řval smíchy. Slzy mu stříkaly z očí jak gejzíry. Pak jsem utla jeho velké pobavení a říkám: "Hele pse, tak pojď, ukaž co umíš." Když mi předvedl, co umí, lehla jsem si na záda já a řvala jsem rovněž. Záchvatem pláče mi slzy stříkaly jak gejzíry.
S každým dalším přečtením zkušebního řádu, jsem tomu rozuměla méně a méně. Pak jsem jej řešila s několika lidmi a každý jsme tvrdili něco úplně jiného. Hádky typu jestli jsou jen slovní povely, či jen posunkové, jestli je odložení za chůze v sedě nebo v leže nebo obojí, jestli se smí dávat povel pouze jednou a pak je nula. Jestli je celá poslušnost bez vodítka včetně skupinky a speciálek. No prostě čím víc lidí, tím víc názorů a ne a ne se shodnout.
Během 14 dní mezi složenými ZOP a nastávajícími BH jsem tedy pracovala se štěkem na fšem. Bylo to takové rychlokvaškovité, ale je fakt, že formou hry, kokinek, neustálého chválení a dělání ze sebe hodně velkého debila jsem psa zaujala a přiměla k ochotné a radostné spolupráci.
Po 14 dnech jsem šla s mamkou Amirem a dalšími na přípravku. Věděla jsem, že náš kámen úrazu je zejména v odložení za pochodu v sedě, kdy si pes velmi často lehne, protože to uměl dřív a dlouho si jen lehal, než jsem začala učit sedání. Mamce Amirovi to Gaf názorně předvedl. Ze třech pokusů odložení za pochodu v sedě si bez pardonů třikrát lehl. Rozplácl se jak dlouhej, tak širokej. Něco jako "vstaň" slyšel poprvé v životě. Má skepse nabrala na obrátkách.
V den zkoušek jsem se rozhodla přistoupit k černé magii. Psa jsem šla ráno probudit do jeho pelíšku. Lehla si k němu, přitulila si hlavu mezi přední packy a začala pohádkou o malém hodném pejskovi. Po každé větě dostal jednu pusu mezi voči, druhou mezi uši a další střídavě na všechny čtyři tlapky. Pak jsme šli ven. Venku si celou zkoušku 2x zopákli po dobrém, mým projevem byla jen pochvala, kokinka a za každé správné provedení aport na rozptýlení. Pak dostal doma hovězí zadní s vajíčkem (říkala jsem si, když bude mírně najezenej, obalí se mu nervová soustava a rozhodčího tentokrát jen pokouše, ale nesežere) a vyrazili jsme na zkoušky.
Cvičitelka mě upozornila, že pan rozhodčí je několikerý mistr ČR a SR a velký profikynolog, který je docela puntičkář. Poděkovala jsem jí za dodání sebedůvěry a šla na věc.
Samozřejmě při představení psovoda a psa rozhodčímu opět Gaf nezapomněl projevit svůj diplomatický intelekt a po rozhodčím preventivně vystartoval. Důkazem psí nevypočitetelnosti bylo, že při odložení za pochodu v sedě si pes precizně, rychle a bezmyšlenkovitě sedl. Fajn. Míň fajn bylo, když totéž zopakoval při odložení v leže, což se nikdy před tím nestalo. Nikdy! Chůze u nohy byla opět loudavá, ale to proto, že celých 14 dní dostával za každý hezky provedený krok u nohy plátek Vysočiny a Lovečáku. Proto je v Brně těchto uzenin nyní takový nedostatek. U zkoušky zjistil, že uzeniny došly a opět se vrátil na své klasické loudání. Při průchodu skupinkou osob všem osobám jasně vysvětlil, že on s něma husy nepásl a že si tu rozhodně nebudou chodit jen tak beztrestně. Dlouhodobé odložení zády ke psu bylo bez chyby - to bylo taky asi jediné bez chyby. Následovaly speciálky. Všichni se mě ptali, proč mu dávám na speciálky náhubek. Nechtěla jsem to rozvádět. Stačilo, že vím já a on proč to musí být. Projíždějícího cyklistu v těsné blízkosti ještě zvládl nervově ustát (sakra, aby né, když je se mnou na kole denně venku stokrát a potkává jich tisíc). S běžcem to bylo horší. Běžec byl nenápadný tichý "JOGGINGSTA". Poklusával kolem nás. Já syčela jak kobra křížená s krajtou, přes zatlé zuby jsem cedila: "Garfielde NESMÍŠ! Vzpomeň si na tu stráň, ještě je tam místo!" Bylo mi to ale málo platné. Gaf se odrazil, vyskočil metr do vzduchu a po něm. U toho řval: "Hájzle co tady máš co běhat, to je můj cvičák, moje panička, i to sídliště tady je moje!!!"
Rozhodčí byl oproti psovi velký diplomat a pronesl: "No pejsek je trošku agresivní, to musíte odbourat." Zkoušku jsme splnili, ale opravdu na hranici bodů, ještě -2 body a vyletěli bychom jak raketa s Gagarinem.
Když při závěrečné řeči ke mě rozhodčí přistupoval a chtěl mi podat ruku, zarazil se 2 metry ode mě a říká: "Aháá agresor! Jestli mě kousne, tak Vás od tý zkoušky vyhodím." Nastalo hrobové ticho. Všichni účastníci, figurant, vedoucí zkoušek i rozhodčí mlčky zírali, co bude dál.
Telepaticky jsem poslala Gafici zprávu, že má poslední možnost zachránit si svůj mladý život. Přeručkovala jsem levou rukou po vodítku až na škrťák a zatáhla nejvíc, jak to šlo. S křečovitým úsměvem jsem uvolnila pravou ruku a podala ji rozhodčímu. Na levé ruce mi nabíhaly žíly až po krk. Bylo slyšet, jak pes chrčí. Modlila jsem se, aby už rozhodčí svou řeč ukončí, mohlo se totiž stát, že má levá ruka už nevydrží a povolí a rozhodčí přijde o hlavu, nebo má levá ruka bude tvrdá jak slovo Paroubka a pes padne v bezvědomí k zemi....
Rozhodčí řeč ukončil, všiml si, že už mi dochází síly....
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 10:15
- Nahlásit
Páni, moc, gratuluji a slintám obdivem...
Já už jsem naše BH odložila na neurčito, obzvlášť po minulé diskusi, kde se ukázalo, že ZOP je procházka růžovým sadem kontra BH - minovým polem. Raději se nyní soustředíme na stopičku, Fpr1 bude vrcholem (či koncem) naší letošní kariéry
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 10:28
- Nahlásit
garfielde, za srdce gratuluju............ono složit zkoušku se psem co nic nechce sežrat je havaj, ale to ví jen ti, kteří takovýho psa nemaj )
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 10:29
- Nahlásit
Garfield
segra gratulujeme i z hlavniho mesta, jen mam obavu, ze jeste par zkousek a bude tam u vas na vesnici nejaky nedostatek rozhodcich a figurantu nebo co .....
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 10:30
- Nahlásit
Garfield
Gratuluji, mě psovi taky občas hrábne a chce sníst pána rozhodčího.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 10:43
- Nahlásit
Taky gratulujeme
Že bychom na to BH přeci jen šli..?
|
viky
Člen |
- Nahlásit
Garfield
moc gratuluju. Se starym psem jsem mela to samy, tak vim jaky je to cekani na sezere - nesezere ?
Nas ceka ve ctvrtek ZM a Vikousek si najednou vzpomel, ze vlasne nevi jak se delaj lomy na stope....
|
Venta
Člen |
- Nahlásit
Garfield
Moc gratuluju
Kde prosím tě najdu zkušební řád BH?
|
viky
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 10:44
- Nahlásit
Venta
zkusebni rad IPO, tam je zkouska BH
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 10:48
- Nahlásit
Venta
http://www.kynologie.cz/cks/rady/ZR_SchH-VPG_2006. 05.10.pdf
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 10:58
- Nahlásit
Venta
Je to i tady, na CZ-PES ve zkušebních řádech IPO.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 11:04
- Nahlásit
Teď jsem si vyhlídla ZPU-1. Tu když dáme, tak budu absolutně spokojená a dál se škrábat nebudu.
|
michalm
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 11:26
- Nahlásit
Garfield
no super, sem ti rikal, ze to date....
takze nejasnosti jsou jiz odbourany?
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 11:41
- Nahlásit
Garfield
hele taky gratuluju...jen se obávám že při vašich dalších zkouškách padne Brno hlady
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 12:13
- Nahlásit
Garfield
ty vole tak to normálně smekám jste dobrý -tak ještě ZPU-1, 2 atd. a je to, tak gratuluju, jsi dobrá a Gaf taky
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:10
- Nahlásit
Garfield
Ahojky dceruško, teď jsem mluvila s Gabkou a Mirka jí říkala, že prej jsem vás špatně připravila na zkoušky, prej jestli jsme si nemohli přečíst zkušební řád. Trošku mě to namíchlo a je mi líto, že jsem tam v neděli nebyla. Co jí k tomu mohlo vést, nevíš????
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:23
- Nahlásit
Garfield
Blahopřeji
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:26
- Nahlásit
Amir
No asi to, že jsme nikdo nevěděli, jak to má probíhat metodicky po sobě. Tedy, bylo jasné, že se absolvuje celá dráha jednou na vodítku, podruhé bez vodítka. Už jsme ale nevěděli, že průchod skupinou je napřed na vodítku a hned nasledovně poté bez vodítka a až pak následuje ta dráha bez vodítka a až po tom všem je to odkládání za pochodu. No a taky jsme nevěděli, jak to odkládání za pochodu bude, jestli se vrací po prvním odložení k rozhodčímu nebo se pokračuje dál směrem od něj a tak. Ale to nám nebylo jasné ani po první dvojici, která zkoušku absolvovala, protože jsme neslyšeli, co po nich rozhodčí chtěl. Konkrétně na to se Mirka ptala mě, jak jsme to v přípravce dělali, tak jsem jí říkala, že jsme si napřed zkusili projít na a bez vodítku tu dráhu, pak si dali průchod skupinkou a pak to odkládání, ona se k tomu nijak dál nevyjadřovala. Ona u toho stála, když jsme s ostatníma řešili, jak to má být a nikdo nechtěl jít první, protože to každý chtěl vidět.
Ale sama víš, jak debilně je to v tom řádu napsaný, tam o posloupnosti jednotlivých etap není ani slovo.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:29
- Nahlásit
Amir
hele mamko, ty jako beres penize na cvicaku za pripravku na zkousky a ani svym oveckam nevysvetlis, jak takove zkousky probihaji??? teda ... nechci slevu zadarmo, ale ....
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:30
- Nahlásit
Garfield
já jsem ráda, že tam v sobotu byla Gabka a viděla, že zkušební řád jsme měli, protože jinak bych u toho byla za úplnýho
blbce ... a hlavně, že jste to udělali !!!
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:32
- Nahlásit
Amir
jinak bych u toho byla za úplnýho blbce
hele mamko, jestli ti tohle nekdo nekdy rekne, tak mi to rekni a ja mu prijedu rict, ze jestli to rekne jeste jednou, tak to bude posledni, co kdy rekne ....
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:38
- Nahlásit
Amir
No vidíš, vždyť vlastně Gábina tam byla osobně, když jsme se hrabali v těch řádech a řešili, jak to teda má být.
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 13:40
- Nahlásit
Garfield
gratulujem, jste šikulky
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:08
- Nahlásit
Jirikovo
děkuju za podporu, někdy je to náročný
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:10
- Nahlásit
Garfield
ona totiž Gabce prej nic konkrétně neřekla ... no zapomenu na to, protože jinak bych se mohla nas..t a to nechci, venku je tak krásně
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:12
- Nahlásit
Amir
děkuju za podporu, někdy je to náročný
jako ze prezit moji podporu je nekdy narocny??? no to je sice pravda, ale jen pri osobnim setkani podporenem konzumaci ruznych alkoholickych pochutin, jinak to snad zas tak narocny neni, ne?
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:17
- Nahlásit
pri osobnim setkani podporenem konzumaci ruznych alkoholickych pochutin
Jirikovo
no přesně takovou podporu bych teď potřebovala
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:19
- Nahlásit
já pojedu s Jirikovo říct to taky
isdpch
tak už pojeď !!!!!
ono totiž vlastně skoro o nic nejde ale mě to pěkně nas...o, fakt, tady jde totiž o princip
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:25
- Nahlásit
Amir
Už jsem to tu psala a pak smazala, protože jsi tu nebyla a nevím, jestli to chceš ventilovat, ale mám pocit (opakovaně), že z Tvé strany panuje vůči M. nějaká nevraživost, jen vůbec nerozumím proč?
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2006 14:29
- Nahlásit
Garfield
z Tvé strany panuje vůči M. nějaká nevraživost
...něco málo špatných zkušeností z minulosti ale myslela jsem, že je to zažehnáno a pak se mi dostávají takovéhle zprávy a prostě mi to připadá divný ...
|