| Autor |
Zpráva |
Walda
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2010 09:21
- Nahlásit
Biluška
Kdo chce mít zkoušku z poslušnosti ať si jde udělat ZOPku, ZZO
Chjo, no tak dobře.
Poslušnost u CT zkoušek přezkušujem proto, že když náš tým někam přijde, musí společné vystupování psovoda a psa vzbuzovat důvěru. Pes nusí být zvládnutý a vzájemná komunikace musí být na určité úrovni, což je třeba posoudit tak objektivně, jak jen to jde. Využije se nejen přivolání, ale i spolehlivé odložení, klidná chůze u noihy, polohy psa u nohy, aport atd.
Proto poslušnost neděláme sterilně na cvičáku, ale za provozu v parku, aby to k něčemu bylo.
Víme o tom, že dost lidí, co jdou k nám na zkoušky, předem nechápe, proč na té poslušnosti tak trváme. Ale postupně se jim to při pravidelné praktické práci ukáže. Dostanou se do řady neobvyklých situací, které se poslušností zvládnou mnohem líp a elegantněji, než jen tahem za vodítko.
Opačný přístup mi připomíná třeba USA, kde canisterapii (tam se to ale jmenuje jinak) může dělat každý Bobík, hlavně když si páníček nastuduje manuál.
někdo to bezproblémů přizná a někdo jiný pije víno a káže vodu, viď Valdíku?
Co tohle má být? Argumentuješ už jak Psíček.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2010 09:26
- Nahlásit
Walda
Dostanou se do řady neobvyklých situací, které se poslušností zvládnou mnohem líp a elegantněji, než jen tahem za vodítko.
Jistě. Já s tím souhlasím. Většina mých psů tu poslušnost má, páč i pro mě je to mnohem jednodušší. Ale znám i psy, kteří ji nemají (třeba moje Mia) a přitom je canisterapeut jak vyšitý a má skvělé úspěchy. Zato třá Getka má poslušnost jak víno,věřím tomu, že u vás by zkouškami prošla levou zadní, ale do praxe bych ji nikdy nevzala
Co tohle má být? Argumentuješ už jak Psíček.
Fakt? No tak pokud tomu pořád nerozumíš tak tedy ještě jednou :
Mazec je hlavně to, že Walda sám nedávno jedné paní vykládal, že když se pes lekne, uskočí, ale je ochoten spolupracovat dál tak zkouškama projde
Prosím tě, už se přestaň ztrapňovat, tentokrát jsi ten "konkurenční boj" nebo jak to chceš nazvat fakt přestřelil
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2010 10:44
- Nahlásit
Biluška
Mě se nelíbilo, že tu vypisuješ, jak CT pes může bejt lekavej. Že pes může po ráně odběhnout od psovoda. Takovej pes by opravdu canisterapii dělat neměl, nebo by se to mělo zkusit docvičit a pak ho nechat pracovat. Jen jsem chtěl, abys to uvedla na pravou míru, aby to tu nezůstalo bez vysvětlení.
Na druhou stranu vím, že lidi většinou svý psy podceňujou a následně se ukáže, že pokud dají psovi prostor, je lepší, než si mysleli. Proto je rozhodující, co předvedou ve skutečnosti.
Takže, pokud toho psa z tvé citace znám, je dobrej a paní měla takovéhle obavy ohledně reakcí, snažil jsem se jí vysvětlit, ať ke zkouškám jde. Když jsem takovou věc řekl, bylo to v tomhle smyslu a žádnej moc mazec to proto není.
A pak, ty to cítíš tak, že nám konkuruješ? Podle mě je způsob přezkušování a i následný práce tak jinej, že k nám chodí úplně jinej typ lidí, než k tobě. I lidi, co jsou běžně zvyklí skádat zkoušky z výkonu za náma pak přijdou a říkají, že si předem nemysleli, že i v tý celkový zátěži nebude zkouška tak náročná, jako nakonec byla. A to třeba v poslušnosti neposuzujeme CT psy zdalekja tak přísně jako asistenčáky, ale ve speciálkách samozřejmě ano.
A kromě toho, my z našich CT týmů nemáme žádnej finanční prospěch Naopak říkáme i jim, pokud to jde, ať dělají CT zdarma jako dobrovolníci. Takže nevím, proč konkurence.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2010 11:00
- Nahlásit
Walda
Mě se nelíbilo, že tu vypisuješ, jak CT pes může bejt lekavej
Já jsem nikdy neřekla, že může být lekavej. Řekla jsem, že může zareagovat, ale ne nepřiměřeně. Což může, za tím si stojím. Protože když někomu za zadkem spadne na zem komínek plechových kýblů tak se lekne taky. Člověk i pes. Upřímně řečeno, kdyby ten pes nezareagoval tak budu podezírat majitele, že psa něčím nadopoval (nebo, že je pes hluchej).
Na druhou stranu vím, že lidi většinou svý psy podceňujou a následně se ukáže, že pokud dají psovi prostor, je lepší, než si mysleli. Proto je rozhodující, co předvedou ve skutečnosti.
Ano. Posuzuju psa jako celek. Nedá se to nacpat do škatulek a říct přesně- toho se nesmíš leknout, tohle musíš udělat, tohle nesmíš...prostě vidím chování toho psa a poznám jestli to s ním půjde, nebo ne.
Když jsem takovou věc řekl, bylo to v tomhle smyslu a žádnej moc mazec to proto není.
To ti je zajímavý, že oba řeknem v podstatě totéž, u jednoho to je mazec a u druhého není
A pak, ty to cítíš tak, že nám konkuruješ?
Já spíš cítím jistou řevnivost z vaší strany. Počínaje tím výlevem paní DAušové na téma "nemá žádné povolení na tuto činnost", přes tvoje "tyhle dečky jsou naše" až po tady tohleto.
Co kdybyste si prostě dělali svoji práci a mě nechali dělat tu moji?
|
Žanetka
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2010 13:31
- Nahlásit
zuzanarosakova
Taky máš krásný miláčky. Jinak souhlasím s kejtlin, také si myslím, že nějaká extra příprava na zkoušky nepomůže, jasan, že by bylo dobrý, aby pejsek berle a vozíček neviděl poprvé až na zkouškách, ale jinak buď ,,to" v sobě má nebo ne.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2010 15:54
- Nahlásit
Biluška
Tak třeba mají rozum a zkouší to, co bude pes v praxi potřebovat. Poslušnost při CT opravdu nevyužiješ. Snad kromě přivolání (je dost trapné když ti pes lítá někde po ústavu a nemůžeš ho chytit) je ti zbytek poslušnosti na prd
taky právě myslim, jsem viděla video ze zkoušek a tam dělali vpravo v bok, vlevovbok a takový věci, který si myslim právě moc nevyužiju..
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2010 16:03
- Nahlásit
Žanetka
no my jsme dnes byli na socializační procházce, potkali jsme děti, dělníky s vrtačkou do betonu, kočárky, dokonce důchodkyni s berlema (ale teda neupadly jí ) a nakonec na zpáteční cestě začala bouřka a práskaly hromy, takže dobrej tréning myslim jo a ráno jsme vlstně ještě trénovali ležení v posteli, to mu šlo nejlíp, má fakt talent
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2010 16:08
- Nahlásit
zuzanarosakova
o a ráno jsme vlstně ještě trénovali ležení v posteli, to mu šlo nejlíp, má fakt talent
Učím psy polohovat na povel "hajíbuci" . Nevím čím to je, ale bezvadně ho umí i moje osmitýdenní štěňata co ještě neznají ani své vlastní jméno
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2010 16:34
- Nahlásit
Biluška
Učím psy polohovat na povel "hajíbuci
my pužíváme "hajušky" případně "hajušinky"
|
Žanetka
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2010 18:21
- Nahlásit
zuzanarosakova
Tak to souhlasím, na takovéhle polohování má talent snad každý pes Akorát mě pěkně štve, že ten náš polohuje převážně u přítele a já se můžu doprošovat a ponižovat jak chci a je mi to prd platný. Někdy už na pokraji zoufalství používám osvědčený trik kňučení, ale po podrobném zkoumání Arny zjistí, že žádný nešťastný pesan v dohledu není a znechucen mojí podlostí se opět stěhuje k drahouškovi, kterého demonstrativně líže hlava nehlava a poočku sleduje jestli si dostatečně uvědomuju, svoji špatnost, že jsem zneužila jeho dobrotivosti...no není to nespravedlivý
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2010 22:52
- Nahlásit
Žanetka
Někdy už na pokraji zoufalství používám osvědčený trik kňučení, ale po podrobném zkoumání Arny zjistí, že žádný nešťastný pesan v dohledu není a znechucen mojí podlostí se opět stěhuje k drahouškovi, kterého demonstrativně líže hlava nehlava a poočku sleduje jestli si dostatečně uvědomuju, svoji špatnost, že jsem zneužila jeho dobrotivosti...no není to nespravedlivý
tak to náš Rambík by se najradši mazlil se všema přítomnejma lidma najednou, takže v tomhle ohledu si nestěžuju. Ale Rockánek se teda nechává přemlouvat a vydrží se mazlit jen chviličku a mizí. Asi se řídí příručkou pro cudné ženy z 19 století : že dávat se musí pomálu a hlavně s nechutí!
|
Žanetka
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2010 11:37
- Nahlásit
zuzanarosakova
Tak bude další canisterapeutický přírůstek. Chceme si pořídit ještě feňuli a jelikož budoucí psí tchýňka konečně v pátek porodila 5 krásných holek a dva kluky jako buky, tak už se strašně těším na prcka. Ty pesani by stejně měli zůstávat štěňátky dýl...rostou moc rychle
|
brut
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2010 12:13
- Nahlásit
Biluška
Walda
ohledně padajících berlí bych mohla psát romány.... padají mi neustále a je jen málo psů, co to naprosto v klidu ustojí ( a to i ti, co mně znají a jsem s nima v pravidelném styku). Musím říct, že reakce jsou poměrně rozdílné od uskočení, po stažení ocásku a vrčení až po cenění zubů a pokusu o"útok" na spadlou berli.
Nic příjemného a pro lidi, kteří nemají psa, tak poměrně stresující.
A ještě jedna poznámka... podle mně by se poslušnost, alespoň základní měla při všech CT zkouškách dělat... nikdy člověk nemůže říct, kdy jí bude potřebovat. Navíc by měla být plněna ne na cvičáku, ale někde v "provozu" v trochu stresujících podmínkách, aby byla vidět i ovladatelnost psa a vypořádání se s různými sutuacemi.... ale to jen na okraj z pohledu člověka, který se pohybuje na druhé straně mezi různě postiženými ( a poslouchá o čem oni mluví)
|
Žanetka
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2010 20:46
- Nahlásit
Biluška
Ahojky,
chtěla jsem se zeptat kdy přijdou podklady k přednáškám do škol a zda můžeme začít ještě během června nebo až od příštího školního roku?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2010 20:49
- Nahlásit
Žanetka
Určitě během června. Smlouva už je na cestě k tobě.
|
Žanetka
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2010 21:00
- Nahlásit
Biluška
Super. Děkuji moc Jinak v červenci si jedeme pro štěňátko, takže bude další posila
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2010 21:01
- Nahlásit
Žanetka
Není nad štěňátka
Dneska jsem měla štěňata na kanysce. Je úžasné sledovat jak i ti nejzašpklejší důchodci tajou a dělají kuči-kuči
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2010 21:03
- Nahlásit
Biluška
kdybych vzala gošu na přednášku tak by děcka nestačila schovávat před ní věci , co goša zchvátí to už nenavrátí
|
Žanetka
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2010 21:07
- Nahlásit
Biluška
Prosímte, ještě jsem se chtěla zeptat v jakém zhruba okruhu budeme jezdit?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2010 06:33
- Nahlásit
kejtlin
Říkám štěňátka, ne třicetikilové obludy
Žanetka
Asi tak plus mínus třicet kiláků. Jak se mi to podaří trefit
|
Žanetka
Člen |
# Zasláno: 26 Kvě 2010 09:13
- Nahlásit
Biluška
Paráda Kdyby se povedlo třeba domluvit víc přednášek ve dnech za sebou, třeba 2-3 dny, tak bych od září mohla vzít i Klatovy a okolí jestli tam tedy nikoho nemáš.
|
Žanetka
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2010 15:05
- Nahlásit
Biluška
Tak dnes přišla smlouva. Mám jednu podepsat a zaslat zpátky? Jinak na mail zasílám volné dny, které mohu chodit. Jěště jsem se chtěla zeptat zda dostanu nějaký manuál co zhruba na přednášce probírat?
Děkuji
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 27 Kvě 2010 21:28
- Nahlásit
Žanetka
Mám jednu podepsat a zaslat zpátky?
jj
Jěště jsem se chtěla zeptat zda dostanu nějaký manuál co zhruba na přednášce probírat?
jj, pošlu
|
Žanetka
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2010 20:57
- Nahlásit
Ahojky,
tak mám za sebou křest ohněm Dneska jsme měli preméru v MŠ a hnedka dvě přednášky. Na první prcíky jsem všechno co jsem měla sepsaný s trémou vyhrlila a na hodinkách zděšeně zjistila, že mám za sebou teprve čtvrthoďku Tak si pesana vodili a dával pac. Druhá třída už byla lepší a hlaně jich bylo méně, akorát mě vždycky trošku utřeli, když jsem se jich na něco zeptala a oni všechno věděli, tudíž jsem neměla co rozebírat a vysvětlovat Ale zmákli jsme to
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2010 23:25
- Nahlásit
Biluška
Ahoj, nějak čas a hlavně jsem líná pročítat celou diskuzi. Chci se zeptat, jestli nabídka ještě platí. Jediný bod, který nesplňuji je ten, že nejsem mobilní (nemám auto a řidičák jsem viděla naposledy tak před devíti lety). Co jsem ale zahlídla, tak výhodou u mne je, že jsem povoláním pedagog (momentálně ale krotím mládež v odpoledních a večerních hodinách, takže dopoledne je v pohodě).
Pokud by to ještě platilo (Hradec Králové a veřejnou dopravou dostupné okolí), tak si ráda napíšu o info.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2010 10:14
- Nahlásit
Žanetka
Taky jsem měla zpočátku problém s časem.. Zkus si projít tohle téma. Je tam docela dost tipů, jak děti zabavit. Nejlepší je to fakt prokládat aktivním zapojením dětí. Jestli máš menšího psíka, tak zvedání do náruče, nasazování obojku, zkusit si s ním jít na procházku (okolo třídy), a co se dělá po návratu s pejskem? Děti si zují botičky a pejskovi se utřou ťapičky. Takže utírat nožky a tak. Ti starší si můžou zkusit, přivolání, sedni, lehni. Nejlepší je závěrečná hra na klubíčka. Tu přímo milují. Jen je potřeba vypíchnout to, že hrát může jen ten, kdo opravdu chce. Bo ti bázlivější sice hrají, ale můžou se polekat. Ještě mezi řeči o tom, jak se chovat při útoku vkládám ukázku, kdy si vytáhnu největšího rošťáka ze třídy a tan předvede, jak to vypadá, když jde kolem psa, nedívá se na něj, jde klidně s rukama u těla a pak jak to vypadá, když kolem něj letí, ječí (bacha na uši ) a mává rukama. To je taky oblíbený, jen s Mordorem se to dá hrát jen jednou. Pak se nažhaví a ječí taky.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2010 10:16
- Nahlásit
Tony
Ahoj, Hradec už je obsazený, ale kdyby se někdy třá uvolnil tak dám info
|
zajda007
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2010 10:39
- Nahlásit
A co ty Hustopeče a okolí?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2010 10:59
- Nahlásit
Žanetka
přesně jak píše impact
já ještě často dělám, že mluvím a najednou děti a ted´ na vás pejsek útočí co uděláte předved´te mi to-děcka se sbalí ty pustíš pejska a zas máš čas něco vymyslet zatímco pes na děti "útočí"
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2010 12:43
- Nahlásit
Biluška
Ahoj, můžu poprosit o zaslání infa na meil hlozi@seznam.cz..
Čubinu vhodnou snad mám, auto mám taky a pohybuju se Praha 5, 6 a okolí a směr Kladno, Beroun...
Pokud by to zde někde bylo potřeba, ráda pomůžu dopoledne mívám několikrát do týdne volná..(dělám krátký/dlouhý)
|