Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Chtěl bych poradit - výběr plemene
Autor Zpráva
Mikli
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2005 17:08 - Změnil/a: Moderátor
- Nahlásit

Zdravím všechny
Chtěl bych si pořídit psa,ale nevím jakého.Hrozně se mi líbí bulterier ale jsem nezkuseny,a nerad bych,aby nastaly nejake problemy.Labrador je taky supr pes,ale nema pry schopnosti obranaře.Kdyz je labradoruv pán napaden,tak ho ten pes branit nebude???
Chtel bych se zeptat,co by jste mi doporučily.
Tady napíši mé představy o psovi:
Aby to nebyl flegmatik.Aby ho bavily vycházky do lesa,i delší tůry.Aby dokazal branit sve obydlí a sebe i členy rodiny.Samozřejme ne bezduvodne utoky.Nic takoveho.
Nechci ho venku ale doma.
Jeste nemáme díte,ale planujem.Tak aby dobře snesl přírustek v domě.
Vyrovnaná povaha.
Každej mi říkáo začátku si kup třeba neco malího at se neco naučís.Ale myslím ze to není jako kdyz jsem mel poprve řidičak a koupil škodovku abych se to naučil,pak ji vzít a zbavit se jí.U psa to proste nejde.Prece si nebudu kupovat nejakyho psa/třeba bišona/,abych se naučil se psem.
Předem dekuji

Nela
# Zasláno: 27 Čec 2005 21:56
- Nahlásit

Tvoje představy o psu jsou pěkné. Ale z toho není jasné, jaké plemeno poradit. Flegmatiky najdeš u každého plemene, nemá to s výběrem plemene mnoho společného, tak jako každý člověk je buď cholerik nebo .... a nezáleží na tom, jestli je pražák nebo brňák.
Procházky baví snad každého psa, do lesa určitě loveckého psa, například setra, ale určitě i německého ovčáka, labradora, howavarta..... Hovawart i NO jsou dobrými hlídači teritoria, ale ty píšeš, že chceš mít psa doma, takže chápu, žes v bytě, a to je trochu o něčem jiném. Co se týká výchovy, záleží hlavně na tobě, jak psa povedeš, jestli mu dáš možnost socializace mezi ostatními psy různých plemen i velikostí a samozřejmě stáří. Pak není ani problém s přírůstkem v rodině, tedy s dítětem. Až budete mít mimčo, nesmíš psa odstrčit, měli byste ho s mimčem seznámit a nechat ho, aby si ho očuchal. Ale strašně záleží na povaze psa. Pokud budeš mít dominantní zvíře, je dobré seznámit psa s dítětem mimo domácí teritorium. Ale to už je asi moc dopředu. Nikde jsem ale nenašla (kromě těch procházek), co jsi ochotný obětovat pro psa ty? I to je totiž strašně důležité, protože od toho se taky odvíjí výběr plemene.

elvira
Člen
# Zasláno: 27 Čec 2005 23:46
- Nahlásit

ahojky,no naprosto souhlasím s Nelou,ze tvého dotazu je zřejmé,že nechceš malého psa,ale máš nějaké zkušenosti s velkým?Já a můj manžel chováme Bullmastiffy,a taky jsme měli co obětovat,třeba speciálně tohle plemeno potřebuje strašný kontakt s pánečkem,moc miluje svou rodinu,neskutečně hlídá,ale taky něco za něco,tomu psovi musíš dát tolik co on tobě - celý svůj život.Jinak jestli máš zájem jen tak jukni na stránky www.bulllmastiff.cz,z těch stránek čiší a sálá,jak má vypadat soužití s tímto plemenem.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 06:38
- Nahlásit

K tématu labrador a obrana pána:
podle mého názoru (mnozí nebudou souhlasit) se LR nehodí k výcviku obrany.
Ale je to inteligentní pes a většinou závislák na svém pánovi. Vycítí, kdy o něco opravdu jde a pak svého člověka bránit bude. Stalo se mi to v minulosti dvakrát, že v poměrně nepříjemné situaci se moje mazlící, vítací fena LR postavila tak razantně na mou obranu, až jsem zírala. K ničemu takovému nebyla nikdy cvičena, prostě jen správně vyhodnotila situaci.
Spousta lidí se bojí téměř každého psa a takový černý labrador přece jen docela budí respekt. A o to vlastně jde - ne aby pes každého rovnou "zakousl", ale aby potenciálního útočníka odradil.

Usanda
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 09:57
- Nahlásit

A co howavart? To je hodně podobné GR.
Asi bych nedoporučila nějaké "mastifní" plemeno, každý začátečník at chce či nechce naseká chyby ve výchově a u těchto plemen se to může vymstít. Proto bych ani toho bulíka nedoporučila.
Každý pes ti bude hlídat obydlí- instinkt teritoriality.
Bezdůvodné útoky-zase nezáleží na plemeni ale navýchově.

Myslím si,že téměř každý pes,který svého pánečka miluje,by ho v případě ohrožení bránil.To zjistíš až se to stane, jinak to nejde ani vyzkoušet.

Něco malého bych taky nedoporučila-třeba takového bišonka si neumím představit po 15ti km túře

Tak třeba ten LR, nebo kříženec. Kříženci jsou všechno dohromady, věrní,ostražití,hraví. Kdo má křížence doma,určitě ví,o čem mluvím.Každý je jedinečný!!!

Livi
# Zasláno: 28 Čec 2005 10:11
- Nahlásit

Nemohu souhlasit s názorem Ketrin. Protože mám 5 letého labradora dělám s ním od mala obranu. Mám složeno několik zkoušek dle IPO a NZŘ. A je mnohem lepší obranář s daleko tvrdšími zákusy než leckterý NO či dobrman apod. Ale to závisí jednak na chovu ze kterého pochází. Tak jako jsou exteriérový a pracovní NO, takové máme i LR. Nicméně, pes má určité předpoklady a záleží na pánovi, jak je bude rozvíjet. I NO může být gaučák jako LR pokud k tomu bude veden. LR je takový společník do nepohody. V zimě s ním jezdíme na běžky, v létě na kolech. Na obranu páníčka se staví kdykoli. Někdy máme trošku problém, že ten můj mě brání i před manželem.At o pokud jsem k němu otočená zády a od by mě chtěl třeba jen ze srandy plesknout.jinak miluje děti a je super do společnosti. Jezdíme s ním i na tábory.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2005 10:18
- Nahlásit

Livi
No nic ve zlém, ale bránit před manželem, který chce jen ze srandy plesknout, to mi připadá u LR trochu na pováženou.
Jinak-psala jsem, že je to můj názor a nikomu ho nevnucuju. LR je lovecké plemeno a já proto dělám lovecký výcvik a zkoušky, i když nejsem myslivec, čili jen sportujeme. Běžky a kolo - samozřejmě také.
Jezdíte na klubové retrívří tábory ? (Třeba se známe, aspoň od vidění) A můžu se zeptat na jméno psa? Zajímá mě to, protože těch LR obranářů asi moc není.

pigie
# Zasláno: 31 Čec 2005 08:26
- Nahlásit

Nuz, k tej obrane, moj vtedy len 10 mesacny fundlak sa rozbehol so stekotom podobnym hrmeniu, ked zdialky videl ako moj ujo so mnou zatriasol. Dovtedy by ma ani nenapadlo, ze je niecoho takeho schopny... Samozrejme, zastavil sa, ked zistil, ze to je znamy clovek. Ale aj tak, uz viem, ze sa na neho mozem spolahnut, keby sa nieco vazne naozaj dialo. A pritom to je naozaj velky flegmatik!

Eimy
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2005 08:59
- Nahlásit

Usanda
S tím hlídání obydlí bych to až tak jednoznačně neviděla... Ne každej pes ti bude hlídat. Znám psy a není jich málo, co štěkají, ale jakmile se dostaneš k nim, tak se s tebou začnou mazlit.

Ale s tim , že voříšci jsou jedineční souhlasím.

Usanda
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2005 09:38
- Nahlásit

Eimy
No, většinou je hlídání o tom udělat bububu. Je jasný,že ne každý pes vetřelce rozcupuje na kousky, ale když vidím,že někde výhružně štěká pes,tak tam normální člověk neleze,ne?

Eimy
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2005 10:09
- Nahlásit

Usanda
No, nevim nevim... Třeba u nás na chalupě je hlídání našich psů (a vždycky bylo) o tom pustit někoho maximálně za bránu a tam ho udržet... což se jimi přes jejich velikost uspěšně daří... To, že pes zaštěká a když někdo vleze dovnitř, tak ho začne olizovat je takový hlídání nehlídání...

Anonymní
# Zasláno: 31 Čec 2005 16:33
- Nahlásit

Ahoj, neznám Tvůj vkus ale určitě si vyber psa, který se ti líbí, vzhledově i povahově a pak se spoj s dobrými chovateli, kteří ti budou schopni říci vše upřímně a psa ti neprodaj jen proto, že se ho chtěj, co nejdříve zbavit. Záleží hlavně na výchově. Z bulíka může být největší mazel a hlídač a bišonek klidně pes,k terý terorizuje celé své okolí. Přeji šťastnou ruku při výběru

Anonymní
# Zasláno: 31 Čec 2005 22:01
- Nahlásit

Pes se dá na 80% vychovat, takže když budete mít třeba toho zlatého retrívra, tak vy sám si určíte jak se pes bude chovat a to tím jak ho vychocáte.
Zlatý retrívr ale není obranářské plemeno, které by Vás chránilo, není na to ten tip a zloděj se ho nelekne, vše je ovšem dáno tou výchovou..
Já bych Vám asi doporučila něm. ovčáka, ale hlavně fenu, která půjde líp zkrotit a nepostaví si hlavu.
Pokud jde o to děťátko, tak je mají zvířata radí, občas se ale stane, že to berou jako narušení smečky a své místo si hlídají, takže je důležité si psa ohlídat a důrazně mu to vysvětlit.

P.S. Každý pes rád chodí do lesa a na tůry, pokud je k tomu od mala vychován a je se svým pánem..

P.P.S Mnoho zdaru!!

Ela
# Zasláno: 2 Srp 2005 10:42
- Nahlásit

A oc něco středního - kokr, bígl (pozor,když chytí stopu, ztratí se i na několik dnů) nebo jezevčík?

haha
# Zasláno: 2 Srp 2005 19:18
- Nahlásit

já bych asi radila taky labradora, jsou to dobří psi a pokud si seženeš kvalitní štěně z dobrého chovu aby nemělo zdravotní problémy je to kamarád na tůry a do přírody jako dělaný , je blbost že by zdravej pes nezvládl pochod lesem apod. nezapomeň že jsou to původně pracovní rybářský psi kteří se tvrdě nadřeli v ledový vodě a takový ty vypasený obludy co někdy potkáváš z nich vykrmujou jejich páníčci , k dětem je taky dobrej a svýho pána brání opravdu každej pes pokud ho má rád

Terri
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2005 21:02
- Nahlásit

Mikli
Přidala jsem Ti k názvu tématu "výběr" ok? Ať je to jasný už z názvu...

Monyschka
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:50
- Nahlásit

Nemohu souhlasit, jak říkáte, že nezáleží tolik na povaze plemene, ale na tom, jak ho člověk vychvá. Je to samozřejmě taky pravda, ale z takové Border kolie gaučáka neuděláte, tak jako z Jorkšíra neuděláte pastevce
Ale je pravda, že u většiny plemen to nejspíš jde, ale na povaze plemena taky záleží...
A jak tu už někdo řekl: Labrador je takovej kámoš do nepohody a zvládne i delší túry, ale dej si bacha, ať ho nevykrmíš, to by se z takového k tobě hodícího pejska stala líná obludka s DKK... Ale jinak bych ti ho asi taky doporučila, pro začátečníky je vhodný a není těžko vychovatelný. Nebo ještě Zlatý retrívr, to je podobné, je to takový mílý pejsek, který bude mít rád tvé dítě mocinky
Bulíka nedoporučuji, pro začátečníky není dvakrát vhodný...

lasta
Člen
# Zasláno: 16 Srp 2005 09:42
- Nahlásit

Na téma "výběr štěněte" pro Mikliho: já bych hlasovala pro nějaké menší plemeno...Mám výborné zkušenosti s kernteriérem, naše fenečka je pohodový psík, má velice dobrý vztah ke všem dvounožcům, děti prostě miluje. Je to temperamentní houževnatý "sporťák", má ráda procházky, je stále dobře naložená, připravená na jakoukoliv rošťárnu... Máme ji v bytě, dokáže i pořádně hlídat, ale není "ublafaná". Jako každý teriér dokáže být tvrdohlavá, ale je bystrá a učenlivá, myslím, že kerna může zvládnout i začátečník, ale musí mu obětovat čas...jako ostatně každému psovi.

haha
# Zasláno: 17 Srp 2005 22:38
- Nahlásit

Mikli
a co takhle boxer, to je taky fajn pes, určitě tě bude bránit, je inteligentní, učenlivej, děti maj většinou rádi, jsou hraví a na tůry do přírody jak dělaný

LUCKA
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2005 22:40
- Nahlásit

LIVI
Ty máš labradora s PP? A copak má za zkoušky, jestli můžu vědět?

LUCKA
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2005 22:41
- Nahlásit

KETRIN
Ahojky, také mě velice zajímá, po čem má LIVI labradora no vida, další labrador obranář? že by?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2005 06:49
- Nahlásit

LUCKA
No víš, přečti si to, bránit před manželem, to se mi nezdá v pořádku. To asi nebude povahově typický LR, je mi líto.

LUCKA
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2005 14:48
- Nahlásit

Mě je taky líto. Myslím, že se bude jednat o psa bez PP. A ještě mi tady nesedí pár věcí - několik zkoušek z NZŘ (dobře, beru ZM, ZVV1 a to je vše. kdyby měl pes vyšší zkoušku - ZVV2, už by se o tom psovi vědělo dávno). A také se mi zdá divné, jak může mít několik zkoušek IPO (IPO má "jen" 3 stupně obtížnosti) a labrador na IPO nemůže - výjimkou je můj Borg a Askia Seneca Bohemica (světlá fenka). Nám to povolili, jakožto závodníkům v mládeži České rep. A i kdyby měl ten labrouš IPO1, také bych o něm musela už vědět. Také mě mrzí to, že se už LIVI neozvala. Kdo ví co to způsobilo Třeba si uvědomila, že nám došlo, že nemusela psát pravdu...a že jsme jí na to "neskočili".

Ketrin
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2005 06:36
- Nahlásit

LUCKA
Tak nějak. V těch IPO a ZVV... se vyznáš Ty. Mě zase nesedí, to jak LIVI diferencuje mezi "exteriérovými" a "pracovními" chovy. Na to se totiž u LR už dávno nehraje. Je jasné, že někdo se věnuje tomu a druhý onomu, ale správný a typický labrador je současně exteriérově typický i pracovně výkonný (nakonec to zmiňuje i standard) a k tomu samozřejmě zdravý a s typickou povahou. "Pracovními" chovy se ohánějí většinou ti, jejichž psi se moc nechytají na výstavách. Ale u LR se -naštěstí!- zatím pořád ještě typické pracovní vlohy dobře přenášejí na další generace, i když se s nimi třeba nepracuje. Záleží pak na každém majiteli, zda bude pejska rozvíjet po pracovní stránce nebo ne. Příkladem je moje fena, pocházející z ryze "exteriérového" chovu, a složila jsem s ní všecky lovecké zkoušky i navzdory mému amatérskému a začátečnickému přístupu. Takže když se někdo ohání "pracovním" chovem - asi u NO apod. je to něco jiného, ale u LR to tak nefunguje.

LUCKA
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2005 07:22
- Nahlásit

KETRIN
No bude v tom asi nějaký vtípek V tom se sice zase nevyznám já a nemůžu posoudit, jestli i u labroušů je "pracák" x "exteriérák", ale myslím si, že máš pravdu. Když si to tak vezmeš, já nemám exteriéráka (na výstavy nejezdím), nemám ani pracáka (když děláme všestranný výcvik, tak to se u labroušů nepočítá, "pracant" se myslím tím, když dělá lovecký výcvik) takže já mám "exota"
Četla jsem, že se chystáš na nějakou zkoušku a že ti to teďka pejsánek blbne nebo co? tak to přeju hodně štěstí, ať se to spraví a budu na vás myslet!! Ty nám drž palce celý tento víkend. Strávím ho v Trutnově na mistráku mládeže ČR - poslední závod s mým "exotem"

Ketrin
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2005 07:31
- Nahlásit

LUCKA
Budu držet! Pěkně jim to tam všem natřete! Nás to čeká příští víkend-dvoudenní všestranné zkoušky, no je na to ještě mladý, ukousla jsem si velké sousto. Ale i když se nezadaří, pro psa je to vždycky výborná a cenná zkušenost.

Anonymní
# Zasláno: 19 Srp 2005 08:55
- Nahlásit

je ještě někdo na těchto stránkách? potřebovala bych poradit, už jsem dotaz napsala do dvou diskuzí, ale nidko se neozývá, asi nejni ta spárvná doba

Anonymní
# Zasláno: 19 Srp 2005 08:57
- Nahlásit

haloo, je zde ještě někdo, s kým bych mohla hodit řeč o výběru štěněte? Jitka

Maya
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:03
- Nahlásit

Je to ten dotaz ve foru Výběr štěněta a kam?

Anonymní
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:10
- Nahlásit

pravděpodobně jo (1+1, alergie, labrador, maltézák atd)?

Maya
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:17
- Nahlásit

Tak jsem tam napsala odpověď.
V podstatě štěně ano, labrador ne, maltézák nebo jakýkoliv jiný nepracovní pes ano. Detaily tam.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání