| Autor |
Zpráva |
palma1
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2009 22:30
- Nahlásit
ahojte, tak doufám, že Vám se v novém roce daří mnohem líp, než nám... teda jestli platí "jak na nový rok, tak po celý rok", tak to teda bude letos pěkný mazec! přejdu to, že mi na hárající feňuli skočil hned prvního pes, teď doufáme, že z toho nic nebude... pár dní na to se mi rozbilo auto... no a dneska to Lady završila krásným útěkem - roztrhla bych ji jak hada. šly jsme na prochajdu, na kterou jsem se těšila jak malá. včera jsme se vrátili z dovči, na které jsme neměli moc čas razit na dlouhý prochajdy, takže jsem se fakt těšila, že se projdeme sněhem a na krásným sluníčku. na poli zmerčila Lejďule srny - podle ježíškovy knížky jsme najeli na novou učící metodu - viděti srnu, dostati velikánskou odměnu - tak na ní hvízdnu a druhý konec stopovačky se rozběhl ke mně, nadšená obrovskou mlskou, co dostala. tak jdeme dál. najednou jsem potřebovala šáhnout pro kapesník - no a co čert nechtěl, druhý konec stopky mi sklouznul z ruky, šlápnu na stopku, ale pejsa byla rychlejší a akorát mi krásně stopka projela sněhem pod botou... a pak už jsem si jen mohla řvát a nabízet mlsky, jak jsem chtěla. Lejďulína mizela v dáli... srny sice nikde žádný, ale čumák držela u země a jela... dvakrát, třikrát zakličkovala a byla v pr... letěla jsem sice za ní, ale pes na raketovej pohon se dohonit moc nedá, navíc se mi ztratila v roští. takže další malér na krku, tak jsem se ji šla snad po sté hledat a nenašla. vzala jsem to kolem kámošky, řekla jí, že se opět zdejchla, došla domů pro mobil, informovala zbytek rodiny o útěku, zavolala druhé kámošce... no a v tý době jejímu manželovi volala paní od myslivců z vedlejší vesnice, že má Lejďulínu doma. tak jí volám a dostala jsem sprduňk na první dobu - poslední varování, ještě jednou zdrhne a odstřelí ji... na jednu stranu se jí ani nedivím, Lejďulína prý honila srny o dobré 2-3 km dál, než mi utekla. netuším, jak se tam tak rychle dostala... musela přeběhnout 4 pole a ještě silnici. tak jsem si pro ni jela - je OK, spokojená, vylítaná - já vzteklá... paní myslivkyně už v poho, byla moc příjemná. fakt štěstí, že nás všichni myslivci znají a že hned nestřílejí.
tak doufám, že váš začátek roku je o něco příjemnější, než ten náš... a přiznám se, že taky doufám, že to rčení nebude platit...
|
palma1
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2009 22:40
- Nahlásit
jo, ještě bych dodala, že mi bylo řečeno, že tím, že s Lejďulínou chodím na stopce, ji podporuju v lovení a stopování zvěře. stejně tak jako tím, že s ní chodím na dvouhodinové procházky. prý ji mám vodit jen na krátkým vodítku a jen po silnici - takže tabu by pro nás měla být louka a pole natož les... vůbec netuším, kam a jak ji teď budu chodit venčit...
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2009 23:13
- Nahlásit
Včera mi Méďa (alia Bergeron) během procházky ve vsi vběhl k jednomu stavení (chybí tam značná část plotu) a jal se na kompostu požírat zbytky králíka či čeho (doufám, že to nebylo nic nemocného, neb má lehčí průjmík na který si sám ve sklepě naordinoval uhlí:lol . Následovala série povelů (žádný úspěch), 5 min. honička kolem kompostu (bez úspěchu), 2 x ve vzteku hozené vodítko po psovi (bez úspěchu). Pak jsem se opravdu nas... a říkám "jdu domů" a šla jsem...Během maximálné 2 sekund jsem měla psa u nohy a šli jsme domů....
Ještě ten večer jsme šli vyprovodit návštěvu (cca 200 metrů max. od našeho baráku), pejsa byl opět na cizí zahradě (u cesty a úplně bez plotu, chodí tam normálně, takže jsem ho nechala) a co čert nechtěl... Majitel pozemku zrovna vylezl z baráku a šel venčit svoje dvě jezevčice (pověstné oždibováním kotníků). Bergie si samozřejmě chtěl hrát... Následovala zhruba 5 minutová honička sněhem ve stylu 50 kilová obluda, za ní uječená panička (já) a za mnou 2 chňapající obludy . Vzhledem k tomu, že jsem měla jen pantofle, tak i z těch 200 mětrů domů mám omrzlé prsty na nohou.
Ale když se na cvičáku cvičí přivolání, tak pejsa samozřejmě přiběhne okamžitě a předpisově . Snad ta puberta někdy přejde.
Jen se mohu utěšovat, že pokud Bergeron vidí srnky (a že je to dost často), tak z nich má obrovskou radost, mává ocasem, radostný výraz...Ještě se mi nestalo, že by udělal jejich směrem jen jeden krok, natož na ně vyrazil...
P.S. Mám dojem, že ne každý myslivec může psa jen tak zastřelit. To může jen myslivecká stráž, ne?
|
palma1
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2009 23:30
- Nahlásit
myslivecká stráž
to je fakt - a ta přivezla naši feňuli k myslivkyni (teda hospodářce revíru)...
s tím uhlím je to teda šikulka. tak hlavně, aby ho průjmík brzy přešel . jinak je fajn, že pejsa ještě neví, že trefí domů sám... ta naše na to přišla cca v pěti měsících, kdy zdrhla po stopě poprvé - do té doby jsme chodili bez vodítka a v poho. hledala jsem ji po lese půl hodiny načež šla uřvaná domů. po cestě mě naložil přítel, že je pes doma. vrátila se domů z lesa přes celou vesnici... nepchopím, jak našla cestu domů okolo psů, kterých se ještě tehdy docela bála. bohužel ani s odeznělou pubertou se její vášeň pro stopování nezměnila...
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2009 23:40
- Nahlásit
palma1
jo, ještě bych dodala, že mi bylo řečeno, že tím, že s Lejďulínou chodím na stopce, ji podporuju v lovení a stopování zvěře. stejně tak jako tím, že s ní chodím na dvouhodinové procházky. prý ji mám vodit jen na krátkým vodítku a jen po silnici - takže tabu by pro nás měla být louka a pole natož les... vůbec netuším, kam a jak ji teď budu chodit venčit...
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2009 04:18
- Nahlásit
JJ jen myslivecka straz a jestli ti byli tak dobri, ze ji nepicli tak klobouk dolu pred nima. Jinak to s tim voditkem je kec, a chodit jen po silnici? Lol, by se biglik zblaznil, kdyby si videla co mi Spoty delala tyden pred vanocema, kdy jsem ji dvouhodinovku zkratila na hodinu...
Kazdopadne bych ted (v zime kdy srnky muzou dostat z honeni zapal plic a jsou hony) myslivce nedrazdila.... Dala bych ji na normalni voditko a fakt se snazila zabranit dalsimu uteku...
Ale je to tezky...
Ja byla na silvstra na akci Moravskoslezskyho coursingu.... 1.1. jsme sli vencit, dvacet psu na volno, jen Spoty na voditku... Porad si chtela hrat s pejskama,a le nemohla je poradne honit, ale obcas nejakej pes k ni dobehl a skakali po sobe atd. Furt jsem si rikala, pust ju, pust. Bude si hrat se psama, kam by tady na sirym poli zdrhla, kdyz tu ma tolika psich kamosu... Hrala si s jednou dalmatinkou, ja si prehazovala voditko z ruky do ruky, vyklouzlo mi. Jakmile Spoty ucitila, ze nema na krku tah, okamzite se vyprdla na vsechny otocila se o 90 stupnu a valila primo k mlazi, primo k lesu... Dohnakla jsem ji a dupla na voditko jen tak tak (nastesti je dost pomala)...
Predtim mi utekla hned prvni den pobytu, nastesti jsem ji dokazala na lakat a prisla ke mne (nebyly stopy ani zvirata,a le kdyby jo)... Coz me prekvapilo, pac jeste do nedavna platilo, ze v cizim a novem prostredi se me drzi a nezdrha... Tak to uz teda neplati.
Pritom ji dopravam volnej pobyt kde to jde, chvalim, trenuju, ale vysledek nevidim...
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2009 08:34
- Nahlásit
jinak je fajn, že pejsa ještě neví, že trefí domů sám...
Trefí a ví moc dobře, že trefí. Naštěstí toho moc nezneužívá.
V květnu jsem si přivezla štěníka a neustále se celá rodina snaží, aby z něj byl milý, socializovaný a perfektně vycičený pes. 99 % se to daří, ale to 1 % fakt stojí za to...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2009 11:17
- Nahlásit
palma1
Zkus elektriku. Není to tak drsný jak se zdá a lepší pár šlupek a klid než doživotní vodítko nebo zastřelení od myslivce - a že k tomu lehce dojde,když ti ještě párkrát zdrhne a tentokrát budou myslivci naprosto v právu je nasnadě
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2009 13:24
- Nahlásit
palma1
no,ono ani myslivecká stráž nemůže, ale nespolíhala bych na to a čuba nemá co honit srnky, zvlášť te´d v zimě, ale to evidentně víš a řešíš...
citace ze zákona: Myslivecká stráž je oprávněna: usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské
a služební...
tedy i na bígla. zkusila bych elektriku, mám známé s bígly a fkat to funguje a ne nijak drasticky...Já mám výhodu, nemám honiče, ale slídiče, jinak pracující plemeno. Psa od srny odvolám, je lovecky vedený, od zajíce neodvolám stopro hned, ale do dvou minut je zpět a vyloženě že by zdrhnul, to ne. Ale jemu to není vzácné, do zvěře se dostane často.al říkám,není to honič...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2009 13:37
- Nahlásit
Lucie od Arta
trochu O.T. i když ne až tak- myslíš, že hraje velkou roli to, že pes je od malička ve zvěři a tím pádem mu to není vzácné /krom toho, že se u toho učí i u tý zvěře, jak se chovat? Já osobně si myslím, že jo, ale je otázka, jestli to platí pro všechny plemena a pro všechny jedince. Jestli by prostě při vývoji toho psa- kdyby to byl pes s velkou loveckou vášní - hrálo hodně velkou úlohu to, že odmala může být v kontaktu s tou zvěří - jestli by to mělo velký vliv. Jak říkám, já si myslím, že jo, zajímalo by mě, jak to vidí ostatní, zvlášť ty, kterým prošlo vícero čoklidů rukama.
Mimochodem - tahle bíglí zdrhací vlastnost byla důvodem proč při výběru psa bígl sítem neprošel, přestože by ji jinak třeba vyhovoval. Protože pro mě je prioritou to, že se svým psem můžu navolno jít kamkoliv a můžu se na něj spolehnout a to si myslím, že bych u bígla třeba já nedocílila.
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2009 14:52
- Nahlásit
PetraK
věřím,že jo, že mu to není tak vzácný, takže když už uteče,neběsní tolik, zevšední mu ty pachy a stopičky...ale taky nemám moc zkušeností,s tímhle trošku papouškuju Mirka Horáčka z Horysu.
a asi tak,bígl se mi líbí, velikostně a vůbec, ale nevím,jetsli bych tohle zvládla, navíc chci se psem dělat loveckej výcvik a bígl pro mě úplně ideální použití dál v praxi nemá, tedy samozřjmě že má, ale na to,jak ideálně má takový pes pracovat, bych já neměla nervy, na to je tu moc silnic a tratí a blbců...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2009 16:18
- Nahlásit
Lucie od Arta
na to je tu moc silnic a tratí a blbců...
přesně tak
věřím,že jo, že mu to není tak vzácný, takže když už uteče,neběsní tolik, zevšední mu ty pachy a stopičky...ale taky nemám moc zkušeností,s tímhle trošku papouškuju Mirka Horáčka z Horysu.
no já jsem k tomuhle došla tak nějak selským rozumem - to stejný si myslím třeba o tom-krmení syrovým masem versus načínání. Myslím, že pes, který je na syrovým, není to pro něj vzácnost a je dobře krmený a není povahově výcvikem domršený, že načínat nebude-ale to je jen čistě moje teorie. Nicméně - když vidím Ešusa v poli, kde je víc než v civilizaci a když vidím známých ohařku, která se tam dostane jen semo tamo a je spíš v té civilizaci, tak tam prostě rozdíl je a nejen v tom výcviku, prostě i proto, že to má Ešus každý den před rypákem a hlavně i se za tou zvěří cíleně chodilo (to hlavně, když jsem ho to učila) a chodí občas i dnes, abychom si to připomenuli
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2009 21:22
- Nahlásit
Zver
no co myslis tim cilene chodit za zveri? Od prvniho tydne (pardon od trtiho, prvni dva tydny se bala vyjit ven) jsem s ni chodila do poli a do lesa... Vencit s viptama nebyl dobrej napad, diky tomu Spoty lovi i ocima - nejenze cmucha stopu,a le i panackuje a zajocha vidi na peknou dalku....
Vodim ji po poli na stopce, u sebe parek (najist dostava vecer na tydle prochazky chodim zasadne pred veceri takze ma mit hlad) a nejoblibenejsi hracky.... objevi se zajoch a Spoty nevnima nic, jen ma ukrutnou touhu bezet za nim, nevnima parek, nevnima okriknuti, vytrepani za kuzi, hracku, nic... Pet minut janci cmucha a steka a tahne smerem kudy bezel...
Za normalni okolnosti treba je piskot na cvicaku, tak s ni lehce cuknu a da pokoj. Kdyz uvidi zajocha muze letet vzduchem a nic!
Elektrina
Nevidim v dusledku zadny rozdil mezi elektrinou a voditkem.
Na Spotyncinu sestru elektriku zkusili, pod vedenimzkusene lektorky, ktera ma s ele dobre zkusenosti.. Pry to byl druhy pes asi z padesati na kteryho to nezabralo.... Me by to asi pomohlo kdyby zdrhala, tak jak obcas zdrha jako ze srandy, ale kdyz ma stopu musela by dostat peknou slupku a kdovi... Tm to nechci Palme rozmlouvat, ale ja mam biglici docela hodne velkou citu, nevim. Je to podle me jenom neviditelny voditko....
Bigl
Jsem za ten rok se Spoty dokonale spokojena, s utekama jsme pocitala a snazim se jim predchazet, nejdelsi zmizeni bylo asi na 40 minut, litala po popli, jinak vzdy bezim za ni, nezdrhla mi zatim v lese jen na polich... Je taky fakt, ze ji vence mam na voditku, ale kadej den se snazim o kus cesty jit na stopce, ale musim ji peclive hlidat, opravdu nos na stopce a furt ji nejak zamestnavat, ale to se mi dari... Jinak mam stesti velkeho vybehu sice ne dokonale oploceneho, ale ty diry a jedny vrata s e daji uhlidat... Co se tyce prace... No to by kazdej lovecak musel pracovat lovecky ne? Ja o loveckym vycviku uvazuju, ale spis jako jen tak, tak zase nevim jestli by to bez praktickyho vyuziti melo cenu... Mno a samozrejme sazim hodne na coursing. Ten ji bavi tak se ji ho snazim dopravat, sice ji mozna podporuju v loveni (ale zase jsme se setkala s nazorem od majitelky bigla, ze ji to pomohlo, ze si spocial, ze zajic nema cenu, ze strapecek je lepsi), ale snazim se ji tim kompenzovat to voditko.
Chtela jsem primarne psa na turistiku, spise mensi, ale zase ne malinky (pod spotyncinu vysku bych fakt nesla - Spoty je hodne drobny biglik, ma 11 kg a v kohoutku asi 33 cm), psa co pujde vedle me a nebude furt otravovat jak trebas borderka, ze chce neco delat. Ale zase kdyz budu chtit neco delat tak bude chtit taky... Pece o srst minimalni.. Myslite ze by mi vyslo jeste jiny plemeno?
Spoty je skvela, prochajdy ji bavi, ted konecne zaciname s agi to ji taky bavi, poslusnost moc ne, ale ja puvodne psa na poslusnost nechtela, ted trebas mam jinej nazor,t akze jako druhyho psa bych mozna zvolila jiny plemeno, ale vzdycky doufam uz budu mit doma to uzasny strakaty stvoreni jmenem bigl, jsou to uzasni psi...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2009 06:47
- Nahlásit
Hihi, jedno štěndo ode mně si brali lidi, co předtím měli bígla
Říkali, že pit je po té zkušenosti nemůže rozházet
|
palma1
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2009 10:06
- Nahlásit
Kniga
Spoty lovi i ocima - nejenze cmucha stopu,a le i panackuje a zajocha vidi na peknou dalku....
objevi se zajoch a Spoty nevnima nic, jen ma ukrutnou touhu bezet za nim, nevnima parek, nevnima okriknuti, vytrepani za kuzi, hracku, nic... Pet minut janci cmucha a steka a tahne smerem kudy bezel...
Za normalni okolnosti treba je piskot na cvicaku, tak s ni lehce cuknu a da pokoj. Kdyz uvidi zajocha muze letet vzduchem a nic!
mám takový tušení, že máš mýho psa, akorát jsi ho jinak pojmenovala a ten můj je drobítek větší (Lady je nejštíhlejší na cvičáku, ale i tak má skoro 14 kg). chování má ale úplně stejný. zkoušíme tu metodu z nový "ježíškovy" knížky - metoda "viděti srnu/zajíce/koroptev/... - dostati hodně žrádla a mlsek", takže se docela dařilo, že když viděla srnu, tak jsem ji i odvolala - sice na ni třeba 5 vteřin civěla, ale pak přišla (na stopce), ale se stopama je to horší - ty já necítím ani nevidím, takže než zareaguju (a pokud se to Lady povede viz minule), tak je feňule v trapu. možná je to i tím, že pokud ji fakt mám na stopce a nevyškubne se, tak jsem klidnější a určitě mám i jinou intonaci - možná i proto ona pozná, že už má volnost a může letět.
o elektrice jsem už uvažovala - prostě mám o Lejďuli strach a jsem ochotná vyzkoušet cokoliv. kamarádka má známýho, který ji má, ale teď momentálně taky půjčenou, takže čekáme, až se vrátí... teď s těma mlskama jsem měla ale takovou radost, že na zavolání přijde, že jsem si říkala, že ji snad ani nebudeme potřebovat. po neděli jsem už zase jiného názoru - alespoň na to, když vyrazí za tou stopou.
jinak vzácný by jí to taky nemělo být. bydlíme na vesnici - pomalu hned za barákem a všude okolo pole, takže nikam jinam než na pole a do lesa nechodíme (se stopkou), může si čmuchat jak chce, prochajdy má taky dlouhý - snažím se alespoň hodinu každý den, o víkendech nebo pokud mám volno tak na 2 a víc hodin (to mi myslivkyně taky vyčetla, protože prý je trénovaná na dlouhé trasy a tím má velkou vytrvalost a jen tak se neutahá)
co se týče sportů - děláme poslušnost - na cvičák chodíme od cca 5ti měsíců - střídavě s úspěchama a pak horším obdobím, ale docela to jde. zkoušeli jsme agi, ale Lady to bavilo vždycky jen chvilku - do tý doby, než přišla na to, že nalevo od překážek proběhla myš nebo něco a že se to dá báječně čmuchat... takže běžela přes překážky a pak najednou odbočila (já běžela dál)... možná, že by se to časem zlepšilo, ale je taky fakt, že to bylo hodně finančně náročný a platit dva cvičáky a dojíždění na každej zvláště byl fakt záhul a bylo to na můj plat moc.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2009 10:27
- Nahlásit
palma1
o víkendech nebo pokud mám volno tak na 2 a víc hodin (to mi myslivkyně taky vyčetla, protože prý je trénovaná na dlouhé trasy a tím má velkou vytrvalost a jen tak se neutahá)
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2009 18:46
- Nahlásit
Palmo heled jak hazis biglici balonek? Hazis nebo kopes? Ja ted tenisak zasadne kopu! Spoty to bavi asi tak o 150 procent vic!
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2009 15:43
- Nahlásit
Ajo tady to postnu taky
Aneb porad mi lidi rikaji, z e mi SPoy zdrha, ze mame pilovat poslusnopst, ze pak zdrhat nebude... tomu enverim.. no tady jsou dve videa z treninku vcerejsiho... Prijimam rady jak se jeste zlepsit atak...
1. video
2. video
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2009 16:25
- Nahlásit
Kniga
Ti neni blbý se takhle nepokrytě chlubit?
Já mít takovou poslušnost, to by byl vegééét
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2009 17:05
- Nahlásit
Dines
neni pac se chlubit musim, ptrotoze po te co jsme si parkrat stezovala na Spotyncino zdrhani tak lide proste ziskali asi dojem, ze s tim psem nedelam, ze s ni necvicim a tak. Ze proste ji jednou za ctvrt roku pustim z voditka a pak se divim ze mi utece... Porad jen piluj poslusnost, pouzivej mlsky a hracky a tak. Coz vse delam a rikam to tem lidem, jenze mi asi neveri.
Ted minuly tyden jsem jen prala na mujpsovi novopecenym majitelum bigla, aby zvladli privolani a hned se tam objevila prudicka, ze to jako je ta SPoty co se vsude resi uteky a vychovne problemy? Coz me dostalo, protoze ano resim uteky, ale rozhodne ne vychovne problemy. Druha se obula hned zapeti abych nekecala na netu a spis s tim psem zacla delat... Takze jsme uz tem lidem co jsou na me nastvany potrebovala ukazat, ze proste Spoty neni uplne nevychovany pes... Ze neco umime, jo jsou tkm chyby, jsme pomala, presnost to taky neni kdovi jaka, ale mam z tech videi radost I kdyz vim, ze kdybych takhle s ni chtela cvicit na poli tak mi zdrhne tam jsme rada, ze ji donutim sednout nebo lehnout, kdyz je na voditku asili ze zajicu... Ale proste mam radost a tak se s ni chci chlubit
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2009 18:08
- Nahlásit
Kniga
Ale proste mam radost a tak se s ni chci chlubit
Myslím že máš čím
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2009 19:38
- Nahlásit
Kniga
moc pěkný a krásnej aport s činkou bez překusů
BTW. máte zajímavý nápisy a malůvky na chodbě
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2009 16:41
- Nahlásit
DIky
Napisu na zemi jsem si vsimla az kdyz jsme video stacela doma na youtube No clovek to po letech proste nevnima a berach uz ppak fotak chtel, tak jsem nemohla to jit pretacet, nemluve o tom, ze by me Spoty asi zabila, kdybych ji chtela jeste drezurovat ju to bavi chvilku, jen apk zacina stavkovat...
No nekdy aportek taky vali v tlamce... ne vzdycky, ale nekdy jo
|