Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Hlídací pes
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Jenakr
Člen
# Zasláno: 2 Led 2009 23:07
- Nahlásit

Dobrý den, uvažuji o pořízení psa, ale rád bych si napřed ujasnil, zda je to rozumné. Mám domek se zahradou asi 2000 m2. Pes by byl přes den venku, kde by měl boudu, a v noci by mohl spát v domě. Měl by hlídat, ale současně bych ho rád bral i ven, takže by neměl být agresivní mimo domácí teritorium (k návštěvám samozřejmě také ne). Háček je ale v tom, že v pracovní dny jsem 10 až 12 hodin mimo domov a v tu dobu by byl sám. Prosím o radu, zda by bylo vhodné nějaké plemeno. Nechci psa za každou cenu, ale jen pokud budu vědět, že by mu takový režim nevadil.

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 09:14
- Nahlásit

Jenakr
Otázkou je, co budete dělat těch 12 hodin, kdy budete doma. Jestli je to tak, že přijdete domů totálně vyčerpaný, najíte se a budete zralý na postel, těžko někdo psa doporučí. Pokud víte, že budete schopný se mu denně po návratu z práce dostatečně věnovat (procházka, nějaký ten výcvik, hra...), myslím že se najde plemeno, které to zvládne. Zahrada, jakkoliv veliká, nemůže vynahradit pozornost pána, ani není zárukou, že se pes bude dostatečně pohybovat. Dobře socializovaný pes nebude mimo dům agresivní, nechá i návštěvy, ale podmínkou je právě ta socializace a výchova, což jsou procesy náročné na čas i na nervy pána Pokud si navíc najdete čas třeba o víkendu na psí školu nebo cvičák, kde Vám pomohou s výcvikem, bude pes snad spokojený...

Kikis
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 11:09
- Nahlásit

Jenakr
Pořídit si psa není jako pořídit si na zahradu sádrového trpaslíka. Pokud už dopředu víte, že ho chcete spíš na hlídání a neplánujete se mu věnovat, cvičit s ním a tak (a cvičením nemyslím návštěvu cvičáku 1x týdně), má být většinu dne sám na zahradě a možná ho někdy i vezmete na procházku, tak to si raději pořiďte alarm - nemusíte se mu věnovat, nemusíte ho krmit, nebude vám rozrývat zahradu a hlídat bude spolehlivě. Ať si pořídíte jakékoliv plemeno, vždycky musíte psovi věnovat spoustu času a energie pokud máte být oba dva spokojení.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 13:26
- Nahlásit

Kikis
proč tak útočně?Vždyt přece píše
Nechci psa za každou cenu, ale jen pokud budu vědět, že by mu takový režim nevadil.
a tohle
Háček je ale v tom, že v pracovní dny jsem 10 až 12 hodin mimo domov a v tu dobu by byl sám.
to je bohužel režim naprosté většiny psů co žijou v bytě a nemálo jich je zrovna tady z toho serveru a spoustě lidí to připadá naprosto normál ,páč do práce chodit musej,že jo..
At napíše víc podrobností jak míní trávit čas,kdy bude doma a o víkendech a pak to bude jasnější

Kikis
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 14:32
- Nahlásit

davidkova renata
Jééé já to ale nemyslela útočně, možná jsem vyvodila předčasné závěry, ale první příspěvek nezněl "chci si pořídit psa, chci se s ním věnovat tomu a tomu..." ale "uvažuji o pořízení psa...byl by na zahradě...měl by hlídat...jsem 12 hodin mimo domov..." což neznělo jako "každý den po práci se psem vyrazím na několik hodin ven a budu s ním cvičit...". Jestli jsem "Jeněkr" křivdila, tak se omlouvám. Hlavně jsem chtěla říct, že pokud člověk psa opravdu hrozně moc nechce a nechce se mu věnovat každý den, není důvod aby si ho pořizoval jen proto, aby neměl prázdnou zahradu, což nemusí být tento případ, ale mě to tak na první přečtení vyplynulo...

Maya
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 14:44
- Nahlásit

Kikis
On ale ne každý pes potřebuje někde několik hodin lítat a hodinu cvičit, klidně bych do takovýhle podmínek tady uvedených doporučila vlčího špice, hlídání domu je jeho primární zájem, ani v domě být moc nechce, pak nemá přehled, co se děje venku, procházky spíš kratší a pomalejší, aby si mohl počuchat, na dlouhodobé běhání nemá tělesnou stavbu, když to nějaký den nevyjde, tak to nevadí, zahradu nezničí, cvičení spíš tak jen po chvilkách, moc dlouhé ho nebaví, neaportuje, takže hodinové házení míčků taky nehrozí, venku být může, v domě v létě taky, jen to spaní v domě v zimě jen v místnosti kde se netopí, jinak raději venku, pes se zimní podsadou ve vytopeném domě dlouho nevydrží.
Samozřejmě potřebuje výchovu a alespoň základní výcvik, přece jen jde už o většího psa, ale na to úplně stačí doba po práci a víkendy.
Prostě předpokládám, že když si někdo pořídí psa, že alespoň procházky několikrát týdně, i když ne denně, pro něj budou samozřejmostí a stejně tak kontakt se psem, pokud je dotyčný doma, tak vlčí špic by byl naprosto spokojen.
Pokud bude mít tazatel v budoucnu dojem, že pes je moc sám, může mu časem pořídit malého kamaráda, taky jsem to tak udělala, ale stejně to bylo jen pro můj dobrý pocit, psovi to že je sám venku vůbec nevadí, kdyby mu to vadilo, mohl by být s námi doma, ale nechce.

EngieB
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 14:56
- Nahlásit

Jenakr
Maya
Tak na špice jsem taky myslela, vlčí nebo velký Hlídá, ale není agresivní, venku je spokojený a o lidi stojí v rozumné míře. Měla jsem fenku, hodina dvě denně na vycházce stačila, pak nějaký to mazlení, ale o výcvik nestála ani náhodou. Ale když už bych měla možnost a takhle velkou zahradu, pořídila bych dva. Zrovna špic je cca 20 - 25 kg, nic velkýho a dva se na tak velké zahradě ztratí.

aren
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 15:04
- Nahlásit

Pokud si vezmete klidného třeba i staršího psa z útulku, bude vděčný i za takový režim, který nabízíte.

aren
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 15:09 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Třeba tihle dva:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/10_9246_0.html
Spolu by jim ani nebylo těch 12hodin smutno

Eimy
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 15:44
- Nahlásit

Nedávno jsem přemýšlela, že podobný téma taky založím, ale u nás je to ještě hudba daleké budoucnosti, každopádně bych měla podobný požadavky s tím rozdílem, že bych se psákovi chtěla věnovat, co se výcviku týče... (spíš tíhnu k agility)
Osobně mě napadl hovawart, ten míval původně taky podobný "určení", ne? Ale nevím, znám tyhle psiska spíš jen z obrázků v encyklopedii

Jenakr
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 15:53
- Nahlásit

Díky za dosavadní odpovědi. Takže možné by to v zásadě bylo, což mě potěšilo. Vyhledám si na internetu informace o špicích a zvážím tuhle volbu. Takové plemeno by mne samotného vůbec nenapadlo. O útulku taky uvažuji jako o jedné z možností (pro mě je hlavní, aby pes měl dobrou povahu a byl zdravý, čistokrevný původ není podmínkou), ale i tak potřebuji mít představu o vhodnějších a méně vhodných plemenech.

Pokud jde o to, co bych se psem dělal, tak čas na aspoň půlhodinovou procházku a hraní by se všední dny našel, ale samozřejmě taky záleží na počasí. O víkendu dlouhé procházky a jednou týdně třeba ten cvičák, pokud by to psovi prospívalo. Možná se to zdá málo, ale jsem prostě střízlivý realista a nemaluji si něco, co bych pak nebyl schopný dodržet. Proto mě nejdřív zajímají názory zkušených chovatelů a nesháním rovnou psa.

Pro Kikis: Psal jsem "uvažuji" a ne "chci", protože si všechno raděj dvakrát rozmyslím, než se do něčeho vrhnu. Tedy aspoň většinou Kdyby mě to ale nelákalo, tak sem vůbec nepíšu, protože je mi jasné, co všechno to obnáší (čas, peníze na žrádlo a veterináře, trpělivost atd.). Ale v pohodě, toho sádrového trpaslíka promíjím

Pro Aren: Díky za odkaz na zaběhnuté vlkošedy. Mrknu se. Taky plemeno, o kterém nic nevím...

LucieS
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 16:28
- Nahlásit

Ono je to těžké, pokud nemáte moc času se psovi věnovat a je tam velký pozemek, skvělí jsou třeba pastevci - nepotřebují výcvik ani pravidelné aktivity, realizují se právě tím hlídáním a stačí jim to. K tomu procházky a důkladná výchova, aby byl pes socializovaný a vyrovnaný, a toť vše. Ale tihle psi jsou na druhou stranu celkem specifičtí a ne každému takové plemeno vyhovuje.
Třeba takový středoasiat, neúplatný hlídač, každodenní procházky nepotřebuje, výcvik (sport, agility atd.) taky ne, k rodině skvělý mazel, ale zase musíte mít dobře zabezpečený plot a na procházkách být obezřetný a psa pouštět jen tam, kde je to bezpečné pro všechny (v pohodě to jde, ale někdo už by to bral jako omezení, že si nemůže sednout na lavičku, číst a psa nechat lítat okolo).
Taky to chce určitý cit pro psy a jejich výchovu, ne každý to zvládne a ne každému bude takový pes vyhovovat.

Kikis
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 16:31
- Nahlásit

Jenakr
Ještě jednou se omlouvám za mou možná přehnanou reakci. Asi je to tím, že jsem zvyklá se psovi hodně věnovat, aktivně sportujeme a vůbec se u nás všechno točí kolem psa, takže představa psa na zahradě, který bude spíš takovým samorostem je pro mě vpodstatě nepředstavitelná Ale zase je pravda, že spousta psů by dala nevímco za to, aby mělo vlastní zahradu, teplou boudu a pravidelný přísun potravy. Rozhodně je dobře, že uvažujete takto realisticky a přemýšlíte o tom. Přeju Vám ať se rozhodnete co nejlíp a kdo ví - třeba vás ty psí aktivity nakonec chytnou tak jak teď ani nečekáte Hodně zdaru - Kristýna a vořechdorka Linda

Maya
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 17:59
- Nahlásit

EngieB
Dva jsou dobrý nápad, akorát v tomhle případě radši fakt až postupně, když zadavatel nemá tolik času, bude mít co dělat s jedním, mít dvě štěňata najednou znamená věnovat se každému zvlášť a chce to prostě jednou tolik času, což jak jsem pochopila, tady ten čas schází.

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 20:20
- Nahlásit

LucieS
Já bych radši plemeno typu středoasiata nedoporučovala, protože tazatel je evidentně začátečník a s výchovou tedy nebude mít zkušenosti. Možná má cit, možná by to zvládl, ale přeci jen jsou to psi s naprosto specifickými potřebami. Pro začátečníky bývá jednodušší výcvik než výchova, protože ještě tolik nenahlédli do té "psychologie psa". Myslím to tak, že téměř každý naučí psa sednout, lehnout, ale rozhodně ne každý ho správně socializuje...

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 20:24
- Nahlásit

Maya
Taky si myslím, když dva, tak radši postupně - když už je jeden z puberty venku a v klidu, pořídím si dalšího, abych měla o zábavu postaráno pořád

aren
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 21:05
- Nahlásit

Zase když jsou dva, tak se spolu zabaví a není jim tolik smutno, když je páník celé dny v práci. Vzít jedno štěně a zavírat ho osamotě mi přijde hodně surové k tomu štěněti.

jablunka
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 21:09
- Nahlásit

aren
Vzít jedno štěně a zavírat ho osamotě mi přijde hodně surové k tomu štěněti.
Aha,takže každej kdo si chce pořídit psa a není obdařen luxusem práce doma,tak si má rovnou pořizovat psy dva,aby to nebylo surové????To mi přijde dost přitažené za vlasy.

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 21:15
- Nahlásit

aren
Při pořízení štěněte jsem pro "mateřskou" - alespoň týden volno a postupně malého zvykat na to, že bude delší dobu sám. Nám stačily tři dny a 8 týdenní pejsek pochopil, že musí vydržet přes noc sám a že s ním nebudeme celý den. Začal objevovat zahradu a za týden si sám vystačil. Ovšem ten, kdo si pořídí mrně, musí počítat s krmením víckrát denně, takže by se stejně měl z práce vracet, což asi ne každý zaměstnavatel pochopí...

Jenakr
Starší pes, třeba z útulku, by byl možné řešení, pokud to nebude zrovna plemeno nebo kříženec s vlastnostmi, které se pro tenhle případ nehodí. Je tady ale vždycky otázka, co pes zažil, jaké případné problémy se ukážou. Po čase třeba zjistíte, že je agresivní na malé děti, nebo má jiný "háček" a co pak? Poradíte si s tím, nebo ne? To by měl každý předem zvážit. Každopádně v útulku by měli být schopní Vám povahu každého psa popsat...

Lola1
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 23:00
- Nahlásit

Jenakr
Mám dotaz - bude to tvůj první pes? Připojila bych se trochu ke Kikis "jaký druh alarmu si mám koupit?"
Půl hodiny denně tedy není nic moc, to dvakrát si to rozmyslet je určitě dobré.
No a na toho špice by bylo dobré mimo literatury se jít aspoň in natura podívat.
Jinak držím palce, oběma, tobě i psovi.

LucieS
Člen
# Zasláno: 3 Led 2009 23:07
- Nahlásit

corgi
Na jednu stranu máš pravdu, na druhou - pokud je tazatel připraven si o plemenech hodně zjistit, objet chovatele, ptát se a seznamovat se, nemusí pastevce dopředu škrtat z výběru. Protože (upřímně) málokterá další plemena mají od pradávna za úkol být samostatný a obejít se bez psích "sportovních" aktivit. A zapálený začátečník s citem pro psa je často lepší než pejskař zvyklý na NO, to je pak teprve "kulturní šok" .

EngieB
Člen
# Zasláno: 4 Led 2009 08:35
- Nahlásit

Kikis
Ještě jednou se omlouvám za mou možná přehnanou reakci. Asi je to tím, že jsem zvyklá se psovi hodně věnovat, aktivně sportujeme a vůbec se u nás všechno točí kolem psa, takže představa psa na zahradě, který bude spíš takovým samorostem je pro mě vpodstatě nepředstavitelná.
To je právě výhoda té kupy plemen, jsou psi, pro které je aktivní sportování taky nepředstavitelné Ta moje špička veškerý výcvik bojkotovala, na cvičák chodit nechtěla a tak tak se naučila základní poslušnost, ovšem třeba házení balonku? Ani náhodou. Ale jinak super pejsek s vlastní osobností, výborný hlídač, ne uštěkaný, ale klasický a velmi spolehlivý alarm, venku spokojená, když se jí dostalo dost pozornosti. Jde o to, jestli půlhodina venčení zahrnuje veškerý styk se psem denně nebo je to půl hodina venčení a třá čtyři hodiny styku. Pak jo. Ale aby pes viděl pána jen půl hodiny, tak to je fakt strašně málo.

corgi
Člen
# Zasláno: 4 Led 2009 09:39
- Nahlásit

LucieS
pejskař zvyklý na NO, to je pak teprve "kulturní šok"
Přesně tak

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 09:21 - Změnil/a: Sali
- Nahlásit

Jenakr
byli by dva sedmiletí vlčí špicové, samci, sžitý párek od mala, k osvojení, kontaktuj Bilušku., na foru Pro Davídkovou Renatu.

kachna_
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 09:43 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

Sali
jsi rychlejší , tady je jejich fotka

Kalliope
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 10:30
- Nahlásit

Jenakr
ten párek vlčích špiců nad mým příspěvkem si myslím by byl dobrý nápad. Při tak velké pracovní vytíženosti bych si asi na štěně netroufla, sice jsem také 8 hodin denně v práci a s dojížděním to dělá devět, ale naši psi jsou od mala vždy s někým. Koupit si 8 týdenní štěně v osm ráno vypadnout a vrátit se někdy kolem šestý či sedmý večer domů asi není pro malý štěně úplně ideální, samostatnějšímu psovi už by to tak vadit nemuselo

Jenakr
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 22:53
- Nahlásit

Díky za tip. Od začátku jsem v duchu pomýšlel spíš na dospělého psa právě kvůli tomu času, který se štěněti musí věnovat. Popravdě jsem ale uvažoval jen o jednom psu Hned si ale stejně žádného psa (psy) stejně vzít nemůžu, nejdřív bych si musel opatřit kvalitní boudu jako úkryt před zimou, sněhem a deštěm během dne. Zatím jsem stále ještě ve stadiu úvah, zda se mnou opravdu může být pes za výše popsaných podmínek spokojený.

Pokud jde o vlčí špice, jak moc jsou hluční? Samozřejmě, že štěkání k psovi patří, ale nerad bych nějak extrémně uštěkaného psa, abych si udržel dobré vztahy se sousedy

Biluška
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 07:15
- Nahlásit

Jenakr
Špicové nějak extrémně uřvaní psi nejsou. Samozřejmě když mají důvod tak štěkají (třebas pošťák, člověk za plotem a pod.), ale rozhodně neřvou od rána do večera na každý padající list.

Meta
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 07:32
- Nahlásit

Jenakr
Odcházím do práce v 5:00, vracím se 16:40. Posuď sám, zda je Bert spokojený pes. Ovšem - se štěnětem jsem byla tři týdny na psí "mateřské", snažím se psovi věnovat co nejvíce, kromě mě se mu věnují i další členové rodiny, takže většinou tak dlouho sám není. Navíc mu přes den společnost dělají i dva kocouři. Přesto věř, že spokojenost psa záleží víc na tobě, na tvých prioritách a snahách než na pracovní době...prostě - když se chce, jde i nemožné.

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 13:58
- Nahlásit

Jenakr
Hlavně se nenech uvrtat do plemen, která "nejsou vhodná pro začátečníky" - typu pastevec a další...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání