| Autor |
Zpráva |
katy13
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2008 12:58
- Nahlásit
Snažím se nalézt něco o historii záchranářských psů, ale bohužel se mi to nějak nedaří. Jediné co jsem zatím objevila se týký psů sanitních. Jak podle Vás souvisí sanitní pes se záchranářským??
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2008 14:46
- Nahlásit
katy13
Já mám doma knížku o využití psů v armádě (od historie) a tam se píše o psech, kteří vyhledávali zraněný vojáky na bojišti (donesli část jejich výstroje a pak tam dovedli zdravotníky nebo přímo pomohli vojákovi se dostat do zázemí)... Takže do jisté míry to záchranáři byli?
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2008 17:02
- Nahlásit
katy13
půjčte si třeba v knihovně encyklopedii psů od Desmonda Morrise - tam něco je.
A pak jestli v knihovně seženete nebo v antikvariátu přílohu - ročenku pes přítel člověka 1990 - je tam příběh Athose a jeho záchranářských začátků. Něco z historie asi budou mít ČB záchranáři - myslím, že jednou vydali i nějakou brožurku a tam bylo něco z historie - ale já jí nemůžu najít. - něco takového jsem měla. Budu ještě hledat až půjde malej spát a nebude se mi do knihovny plést.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2008 17:19
- Nahlásit
katy13
URL:
http://www.jihocesti.zachranari.cz/historie.html
možná, že najdete v těch odkazech víc.
|
katy13
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2008 22:29
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
díky za trochu Vašich znalostí nějakého prvního psa záchranáře sem objevila..ale oficiálně byli nejspíš záchranářtí psi použiti až ve 2. světové, a o tom nikde nic. Takže to aspoň ještě zkouším přes ty saniťáky..
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 09:40
- Nahlásit
katy13
ne, ne. Historie je myslím mnohem starší - psi sv. Vavřince - Bernský psi - Bernardýni. Možná, že by jste něco zjistila u chov. klubu Bernardýnů. Stopro něco bude v němčině na švýcarských stránkách. Záchranářští psi se nazývali i lodní psi - také se využívali k první záchranářské vodní práci. Takže i tady by jste měla pátrat - ti byli asi ještě před sanitárníma - hned po krysařích. Jen tipuji a pátrám v paměti. Tu brožurku jsem nenašla.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 10:06
- Nahlásit
katy13
tady URL je toho strašně moc a jsou to hezké články a skutečně obsahují hodně z historie. Je tam strašně moc odkazů a je na Vás se v tom pošťourat. Jen doufám, že umíte německy
http://www.rettungshunde-nepal.de/wemwirhelfen_eng .htm
http://www.drk-nordrhein.net/index.php?id=301
a další na URL výše
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 10:08
- Nahlásit
katy13
lze se tam dočíst, že psi svatého Bernarda zachraňovali lidi v roce 1800 - 1812, také kolik jich zachránili ....
pak je tam o vojenských psech - sanitárních apod. Vyplatí se to přelouskat třeba i se slovníkem.
|
katy13
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 11:08
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
o těch psech u svatého Bernarda sem se už dočetla, naštěstí v češtině..němčiny mám za sebou sice 5 let, ale mé znalosti dosti nulové tak uvidím jak to půjde..
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 11:11
- Nahlásit
katy13
držím palce ať se daří najít a přelouskat toho co nejvíc
také trochu němčouruju, ale nemám němčinu ráda tak se tím raději moc nezaobírám a vyhýbám se jí jak čert kříže
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 11:14
- Nahlásit
katy13
psi použiti až ve 2. světové, a o tom nikde nic.
To je právě v tý knížce, o které jsem ti psala
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 11:16 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
katy13
http://www.kosmas.cz/knihy/139749/valecni-psi-hist orie-oddanosti-a-hrdinstvi/
tohleto je vona , je hodně zajimavá, ale nějak jsem ji nestihla dočíst, ale chystám se na ni znovu, až dodělám bakalářku
edit:
Ještě by něco mohlo být v téhle knížce:
http://www.knihy-dvd.cz/krasna_literatura/valecne_ romany.htmlpsi_ve_valce.html
Tu jsem přečetla celou, tuším, že v ní taky o těch psech, co zachraňovali vojáky bylo...
|
katy13
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:05
- Nahlásit
Eimy
no tak ja hledám všechny ty informace abych svou bakalářku dala do kupy
|
katy13
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:06
- Nahlásit
Eimy
jo a diky za tip
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:19
- Nahlásit
katy13
máte tu encyklopedii psů od Desmonda Morrise?
?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:39
- Nahlásit
katy13
já chci taky takovou bakalářku
|
katy13
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:40
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
tu zrovna nemám,vlastním jiné..
|
katy13
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:43
- Nahlásit
Eimy
no nevím jestli by bylo o co stát chtěla jsem pracovat na něčem co mě baví, ale dát do kupy všechny potřebné informace mě bude stát ještě hodně nervů..
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:46
- Nahlásit
katy13
zkusím zmínky nějak ofotit a pošlu Vám je na mejlík
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:48
- Nahlásit
katy13
nezapomeňte nakouknout i do historie novofundlanďanů - lodních psů
|
katy13
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:48
- Nahlásit
Dagmar Fišerová
To by jste byla strašně hodná
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:50
- Nahlásit
katy13
Mysliš, že oteplování lidské tkáně vlivem elektromagentickýho pole je lepší?
Já si myslela, že mě to bude bavit, když jsem si to zapisovala
Něco o psech by bylo lepší, ale snad jediný zadání spojený se psama za poslední roky na naší fakultě byla časomíra pro agility
|
katy13
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:55
- Nahlásit
Eimy
no ten název zní ale odborně moc si toho pod ním nepředstavím..
já o psech neměla ve škole nikdy nic, ale na bakalářku šlo něco vykutit tak jsem to zkusila
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 12:58 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
katy13
pod tim si představ, že když telefonuješ, tak se ti malinko ohřívá hlava od antény mobilu
Co děláš za školu?
U nás jedno téma souvicející se zířátkama bylo valstně taky... napajeni pro elektrickej ohradník
|
katy13
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 13:05
- Nahlásit
Eimy
no obor který studuju má hrozitanásky dlouhý název, je to aplikovaná matematika pro řešení krizových situací - určo v tom není vidět žádná souvislost se psy
|
katy13
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 13:08
- Nahlásit
Eimy
jsi asi hodně technický typ, že?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 13:47
- Nahlásit
katy13
já si myslela, že jsem, ale ve třeťáku zjišťuju, že vlastně asi ani moc ne... Co se týče jednoduchej věcí, tak vcelku jo... Ale jakmile mám něco vymejšlet, přemejšlet, jde to se mnou z kopce
ale ten tvuj nazev je teda zajimavější než elektronika a sdělovací technika
|
katy13
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 14:10
- Nahlásit
Eimy
no název zajímavý je ale tím to tak končí:-D veškeré kecy o tom co budem studovat se ještě ani ve čtvrťáku nenaplnily
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 18:10
- Nahlásit
katy13
tak se mi nepodařilo to vyfotit - je to nečitelné mám blbý mobil.
Takže Vám nezbývá nic jiného než kouknout v knihovně - je to na str. 582 - Morris - Encyklopedie psích plemen
Nevybrala jste si jednoduché téma. Přišel syn domu a protože nedávno něco studoval do dějáku o vikingách, tak na mne vychrlil následující informaci:
První zmínky o vytváření plemene pro záchranéřské práce sahají až do doby vikingů. Původně měli vikingové na palubách psi jako doprovodná zvířata, na lov na pevnině, jako náhradní potravu a také pro případ, že někdo spadl do vody - pak se používali psi na dlouhém laně - místo záchraného kruhu. Časem zjistili, že určitá stavba zvířat je pro tonoucí lepší - zjistili, že některé typy psů umějí lépe plavat a tak začali trochu chov řídit alespoň tím, že vybírali vhodné jedince a ty společně křížili. Moc velkých úspěchů nedosáhli.
Co ještě se dá použít za počátky tak to jsou pastevecká plemena, která se např v Austrálii používali na vyhledávání ztracených osob.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2008 18:14
- Nahlásit
katy13
jeje, teď synáček říká, že také za Napoleona se v bitvách používali psi nejen jako bojoví, ale jako vyhledávači padlých vojáků a také jako asanační jednotky - požírači lidských pozůstatků - mno, fuj, prej i tohle by se dalo považovat za záchranu lidí - kvůli zdolávání nemocí, brrrr
Teda Vy jste si fakt vybrala téma
|