Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Proc to dela?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Kairo
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 06:27
- Nahlásit

Chtela bych se zeptat jestli nekdo nevite proc by rocni fena mela napadat soji ctyrletou matku. Provadi to hlavne v dobe kdy ta starsi fena spi. Uz jsme z toho doma zoufaly. Ted je ta starsi fena zase pohryzana a to docela dost. Manzel uz chce abycha dala jednu z nich pryc a ja nad tim zacinam vazne uvazovat driv nez se pozabijeji. Jeste jsem uvazovala i o kastraci te mladsi ale nevim jestli by to pomohlo aspon trosku. Oni spolu dokazi hodiny blbnout, zrat z jedne misky, spat v jedne posteli ale jak te mladsi rupne v kouli tak to stoji za to. Omlouvam se za dlouhy prispevek ale jsem z toho nestastna a nevim proc na ni porad tak utoci. Mam fenky plemene shiba inu.

inu
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 07:24
- Nahlásit

já teda nejsem žádný odborník a kor ne na shibiny, ale pravda je, že už jsem několikrát četla, že se matky s dcerama jaksi nesnášejí.
Já bych je navrhovala rozdělit.

Šárka
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 07:33
- Nahlásit

a zkoušli jste ji útočení zakázat? Snad jo. Kastrace by mohla pomoci, pak už jedině asi odloučení. Roční se asi snaží být ve smečce nad matkou. Také by si to mohli vyříkat.

moll
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 07:45
- Nahlásit

mladší hryže starší fenu, když ta spí....a to se ta starší ani neprobudí? pokud se probudí - co následuje - opravdová pranice na krev? zkuste detailněji popsat situac, při kterých se dohryžou. jak vypadá to "když mladší rupne v kouli"....k analýze problému a tím i k radě chybí info - zkuste doplnit.

baška
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 07:46
- Nahlásit

Pokiaľ tie hryzania nie sú vážne, tak by som si to nevšímala.Ak by to staršej fene vadilo, sama si urobí poriadky. Ak však mladšia zraňuje do krvi tak s tým treba niečo robiť - najprv ju prichytiť a zakázať jej to a potom ich v čase kedy k hryzaniu dochádza oddeliť. pravdepodobne mladšia hryzie vtedy keď sa nudí.

inu
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 07:58
- Nahlásit

ona přece píše, že je starší fena hodně pohryzaná a že se to děje, když tato spí

Kairo
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:11
- Nahlásit

No ta starsi se vzdy probudi samozrejme, ale jen se utoky snazi odrazet. Prijde mi ze se ji i zacina bat. Nikdy jsem neprisla na duvod kdy presne zautoci. Dneska obe v pohode spaly pak se ta mlada vzbudila te starsi na trech mistech prokousla nohu. Ta se zmohla jen na knuceni. V panelaku bohuzel moc mista na oddeleni neni takze mi opravdu asi nezbyde nic jineho nez ji dat pryc. Prijde mi ze jsem nekde musela udelat chybu ve vychove. Jinak kdyz k tomu dojde tak ji beru za kuzi na krku a zaviram do koupelny za trest. Ona nesnasi samotu tak je to pro ni ten nejhorsi trest co muze byt

Šárka
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:36
- Nahlásit

Psíček
doporučuje se to a u našich psů to pomohlo, zklidní to, ale tady se jedná o ,mladšího psa než v našem případě

Miju
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:44
- Nahlásit

Kairo
taky mám shibu... obávám se, že chování, které si popsala není u shib ojedinělým jevem... toto píší na stránkách shib:

Společenská charakteristika
Při správné výchově a dobrém přístupu je svému pánovi i celé jeho rodině velmi oddaným a milým společníkem. K cizím lidem je přirozeně nedůvěřivá, ale nebývá agresivní bez zjevného důvodu. K ostatním psům je shiba velmi dominantní, absolutně nerespektuje jejich soukromí a často je napadá. Není proto vhodné chovat více psů ani téhož plemene.

Kairo
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:48
- Nahlásit

Miju to mas pravdu. Tuhle charakteristiku znam, ale taky znam lidi co tech shib maji nekolik a bez problemu. Asi jsem opravdu u te mladsi neco zanedbala jinak nevim proc by byla takova. Jeste nedavno byla v pohode a najednou tohle. Uz je to druhy utok. U toho prvniho jsem pokousana od ni byla i ja kdyz jsem je oddelovala.

gabi
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:49
- Nahlásit

Kastrácia skľudní akurát tak majiteľa, že spravil čo mohol.
Výchovné problémy to neporieši. Mávali sme v panelákovom byte viac ako dvoch psov a každý mohol byť oddelený hlavne v našej neprítomnosti. Neviem aký vzťah máte s tou mladšou. Pokiaľ vidíte ako najlepšie riešenie dať ju preč, tak to urobte.
ak Nie, tak vydržte, ona je terez v trochu nervoznejšom období a skľudní sa sama aj bez kastrovania keď s ňou prestanú šiť hormóny. Tiež by ma zaujímalo ako také napadnutie prebieha. Je mladá fena pri plnom vedomí, keď hryzie? Náš pes vyskakoval a hrýzol keď sa prebudil a vyľakal. Bolo to hryzenie zo strachu.
Musíte odpozorovať z čoho pramení ten útok, bude ľahšie vymyslieť spôsob ako ďalej.

Koko
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:50
- Nahlásit

Kairo
Já bych tedy na kastraci nesázela. Měla jsem fenu ve 4 letech kastrovanou ze zdravotních důvodů a její povaha se tím vůbec nezměnila. Naopak mi přišla živější a energičtější, když s ní necloumali ty ženské hormony. Protože předtím při hárání a po něm bývala jak bluma.
Řešila bych to opravdu důsledně mladou fenu hlídat, při jakémkoliv náznaku, že půjde po té starší jí dát rázně najevo, že ty jsi šéf a rozhodně si to nepřeješ. Ze společné misky bych je nekrmila. Moje feny se nažerou každá ze své a až mají dojezeno dám jim volno a můžou si vzájemně misky zkontrolovat. A když budou doma osamotě tak opravdu ne spolu! To jde snad i v paneláku - třeba jedna pelech v chodbě druhá v kuchyni.

Ariška
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:51
- Nahlásit

Teď na klubovce p. Blatoňová říkala, že šiba není smečkové plemeno, že je má taky oddělené.
Ale Kairo máš pravdu, jsou lidi, co mají více šib. Asi záleží taky na konkrétní povaze.
Držím palce

vlk
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:51
- Nahlásit

Miju
Mám dvě šiby, a zas taková hrůza to není. Ale holt člověk musí počítat s tím že do sebe občas vlítnou. Jde jen o to nenechat to dojít až do krvavé fáze. U nás se nejvíc rvaly o hračky a žrádlo, takže hračky mají rozdělený a žerou každá v jiné místnosti a je klid.... horší asi když je to jen tak z ničeho nic. Mladá si asi potřebuje něco dokázat, takže chytit při rvačce a zmydlit, aby věděla že nesmí. ono ji to časem přejde.

Miju
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:53
- Nahlásit

Kairo
myslím, že to není tvoje chyba... shiby jsou prostě svérázné bytosti

reneeska
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:54
- Nahlásit

JJ MIju má recht, píše se to o nich, ale zkušenost s nimi nemám.
Já bych zkusila pořídit klec, pokud se chcete vyhnout útokům a i tomu dát mladou pryč. Prostě bych ji na noc a dobu vaší nepřítomnosti zavírala, pokud to není celej den
nesnáší samotu? Asi bych ji spíš odkázala na místo a se starší se před ní mazlila, ať si to vyžere )
Ale možná plácám

Kairo
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:58
- Nahlásit

koko no nevim jak je tady oddelit kdyz nikde nemam dvere krome hlavnich. Jinak kazda ma svoji misku ale obcas zerou spolu spolecne. Sami doma nebyvaji ja jsem na materske a manzel pracuje doma. Jen ty utoky se odehravaji v noci kdyz spime. Zatim se to takhle stalo dvakrat. Vlk ja vim spolu jsme to uz resili. Kdybych vedela co je ten spousteci moment. Kairo by ted nejradsi byla porad jen na balkone ale to je kravina

Miju
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:58
- Nahlásit

Kairo
možná se v ní prostě ta nenávist k dalšímu psu hromadila... zkoušela jsem k té naší vzít útulkáče... shiba se tvářila tak nenávistně, že jsem pochopila, že to nepůjde...a obávám se, že pokud si necháš obě, nebude šťastný žádný člen vaší smečky

gabi
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:59
- Nahlásit

Ono je to aj u detí tak, že ak to "zlobivé" zavriete do pivnice za trest, tak nič dobré z toho nevzíde. Navyše sa môže začat ešte mstít. Lepšia je cesta cukru a biča. Ale veľmi opatrne a v rovnováhe. Aby si uvedomila že ak bude dobrá, tak z toho má výhody. A nie naopak. Inak prikláňam sa k tomu, že ak ich nemáte pod dohľadom, tak preventívne oddeliť. Respektíve vyčleniť pre tú staršiu miesto, kam môže len ona. Aby sa mala kam uložiť v kľude a bez strachu tam odpočívať.

gabi
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:01
- Nahlásit

Kairo by ted nejradsi byla porad jen na balkone ale to je kravina
to je tá staršia alebo mladšia?

Kairo
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:02
- Nahlásit

Miju no jeste uvidim po te kastraci jak na tom bude a jinak pujde pryc. Stejne neni do chovu tak jsme se domluvili s manzelem ze ji nechame vykastrovat nez pujde z baraku aby na ni nikdo nechoval. A jak tady i nekdo navrhoval tu klec na spani tak to taky neni spatny napad. Zatim se pokusim udelat vsechno co pujde ale pokud se to nezlepsi tak jine reseni nevidim. Obe fenky mame radi ale ta starsi se ji uz opravdu zacina bat a to neni dobre

Kairo
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:04
- Nahlásit

gabi Kairo je ta starsi. V posledni dobe se na balkon pred tou mladsi chovava. Te mladsi se tam nelibi

Koko
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:05
- Nahlásit

Kairo
Existuje takový plůtek mezi futra (i mezi obložky jestli máte). Je to na bázi rozpěry, takže manipulace v pohodě. Jinak jestli nechceš ani to tak kup mladé klec a bude holt nocovat za mřížema když se neumí k mamince chovat. Opravdu ji nenech starší fenu terorizovat, kor když píšeš, že se jí začíná bát.

gabi
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:07 - Změnil/a: gabi
- Nahlásit

Jasne. Vedela by si naučiť mladšiu že do izby kde spáva Kairo, nesmie? Stačí na to nízka doska položená v zárubni.

Ariška
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:08
- Nahlásit

Miju
chci se tě něco zeptat, můžeš skočit na americkou akitu?

baška
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:11
- Nahlásit

Kairo
a nemôžeš si tú staršiu brať na noc k sebe do spálne? Brala by to mladšia príliš tragicky?
Možno že si pozerala talk show Šípa, kde mal toho experta na zvládnutie zlých psov. Pravdepodobne by doporučil - vystriehnuť keď mladá napáda staršiu a kusnúť ju do nohy, aby vedela, že to nie je med lízať. Alebo jej vyskúšaj dať na noc náhubok - nie je to síce bohviečo, ale možno by to pomohlo. Inak je jasné, zo správania tej mladšej, že chce byť na vrcholu hierarchie a starú odsúva.

gabi
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:14
- Nahlásit

baška, kusnúť rozvášnenú šibu do nohy? To ti ktorý expert poradil. Lebo ten od Šípa to určite byť nemohol.

reneeska
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:28
- Nahlásit

gabi
Šíp tam měl desenskýho

Šárka
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:30
- Nahlásit

baška
mylím si, že kdyžby ji napadla s náhubkem a tá matkase ji bojí, tak náhubek nepomůže.

Já jen psala, že u nás pes po kastraci přestal napadat a ne že se změnila povaha či aktivita, ale spolehnout se na to nedá. Myslím, že důležité je to tomu psovi zakázat.

vlk
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:36
- Nahlásit

Šárka
zakazovat cokoli šibě, je úkol téměř nemožný.....

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání