| Autor |
Zpráva |
pigie
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 06:03
- Nahlásit
Bela
Nekecaj, raz si ho vycesala a ze vraj nasetrene
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 07:08
- Nahlásit
handula
No to bude trvat, než s Bucky nasbírám 2 kg chlupů
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 09:14
- Nahlásit
Mucholabka
Nechci ti brát iluze, ale z Bucky to asi nepůjde. Kdysi jsem někde četla, že ten chlup musí být cca 7 cm dlouhý (nejméně), jinak to spřádat nelze. Byl o tom kdysi článek v nějakém babském časopise.
Handula
Prosím tě, můžeš se zeptat té sousedky jestli by šlo smíchat chlupy z více plemen? Aby jí to pak nedělalo bligule, protože každé to plemeno má jiné chlupy. Konkrétně bych tam dala šeltie, malamuta a setry, ten zbytek je buď krátkosrstý, nebo kudrnatý. Ale ti tři mají chlupy rovné, jenom v jiné délce a struktuře.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 09:24
- Nahlásit
Svetry z psích chlupů neskutečně koušou. Nechte si udělat pořádnou podšívku.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 09:27
- Nahlásit
Smečka
Kámoška má svetr ze svého vlčího špice a o kousání nic neříkala. Akorát, že se v něm nesmí zmoknout, protože pak děsně smrdí a hrozně dlouho schne.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 09:35
- Nahlásit
že bych černobílý svetřík s pálením , ale schovávat to než toho bude kilo, když vidím jaké hromady vyčešu a jak to nic neváží :-/ , ale morbidního tedy na tom nevidím vůbec nic , naopak , byla by mi zima , řekla bych "Peťulko, ohřej mě " a hned bych vynadala Robčovi " podívej, jaký jsi tu zase udělal čurbes, to Péťa mě hezky hřeje, to je hóóódný pejsek ( předpokládám, že Péťa umře dříve než Robča, když je o 6 let starší , fuj, fuj, nechci na to ani pomyslet )
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 09:36
- Nahlásit
Biluška
si nemyslím, že by to pak smrdělo, ona ovce také není zrovna voňavá a svetry z ovčí vlny nesmrdí
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 10:02
- Nahlásit
SmečkaSvetry z psích chlupů neskutečně koušou. Nechte si udělat pořádnou podšívku.
neee, praveze z haskacov nekusu vobec. je to angorska vlna, mam overene
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 10:06 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
pigieNekecaj, raz si ho vycesala a ze vraj nasetrene
no sice iba raz, ale vidis, uz mam nasetrene
taky je to "vlnic"
a bolo by toho aj viac, keby to on potvora zcasti nepustal bez mojho povolenia samovolne na dlazku, takze ta druha polka je v nasom vysavaci
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 10:42
- Nahlásit
Moje kamarádka má svert z bobtaila a ten se nedá nosit. Prý jí paní která svert pletla řekla, že podšívka je pro psí svetry nutná. myslela jsem tedy že všeobecně.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 10:43
- Nahlásit
Akorát, že se v něm nesmí zmoknout, protože pak děsně smrdí a hrozně dlouho schne.Biluška
Asi záleží na tom, jak je vlna vyčištěná ne?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 13:00
- Nahlásit
Smečka
Je možné, že i pod tím "vlčím špicem" je podšívka. Jsem se nikdy neptala. Až přijde na cvičák tak to zjistím
Mimochodem, prosím tě, můžeš mi poslat svůj mail? Bych se potřebovala na něco soukromě zeptat
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 13:07
- Nahlásit
Biluška
smecka13@centrum.cz
|
cat
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 14:37
- Nahlásit
a jak se dělá svetr z naháče?? to musí trvat dlooooouho
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 21:46
- Nahlásit
a jak se dělá svetr z naháče??cat
In memoriam.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 21:53 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
Dnes jsem vyčesala asi čtvrt gramu chlupů
Hele, když ne svetr, tak plstěnou deku bych z nich udělat mohla, ne? Jsem byla ve skanzenu a ukazovali, jak se taková plsť dělá z oveček.
Jo, a v knížce o psech od Morrise je i plemeno, které chovali indiáni na vlnu.
Indiánský vlnatý pes
Clallam-Indian Dog
Jde o původního psa indiánů ze severozápadního okraje USA a jihozápadu Kanady. Areál rozšíření sahal od Tacomy na sever až k ostrovu Vancouver.
Je to nejneobvyklejší plemeni severoamerických indiánů. Jako první z Evropanů se s ním setkal roku 1792 Geroge Vancouver, a to poblíž místa, kde dnes leží město po něm pojmenované. Podle G. Vancouvera byli tito bílí psi s vlůnitou srstí podobní pudlovi a Indiáni je stříhali jako ovce. Překvpailo ho, když spatřil skupiny Indiánů, jak se přesunují v doprovodu smečky 40 ostříhaných psů. Bylo to vysoce specializované plemeno, vyšlechtěné jako zdroj srsti pro stavy místních tkalců. Výtvarník Paul Kane namaloval v polovině 19. století obrazy těchto psů. Vidíme na nich bílá, středně chundelatá zvířata ne nepodobná neupraeným pudlům, s drobnými ušními boltci a chundelatým ocasem, jak důstojně postávají vedle ženy pracující na tkalcovském stavu.
Ze psí vlny se vyráběly přikrývky, kamaše a klobouky. U opkrývek se vlíkna ze psí srsti používala jako útek, jako osnova sloužila vlákna ze srsti horských koz. Pak však začali Evropané prodávat Indiánům levné přikrývky, ti ukončili vlastí výrobu a pozoruhodní psi se stali zbytečnými. Koncem 19. století nenávratně vymizeli.
|
cat
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:03
- Nahlásit
Smečka: ježiš to je moc kdybych chtěla z mexického, tak asi nic, ale takový čínský - ten má ty chocholky aspoň na některých údech! to pak ale trvá dlouho je nastřádat, asi bude svetřík drahý
Mucholabka : tak asi by to šlo... já bych tu deku dala psovi za trest do pelechu, aby věděl, jaké je to peklo v tom spát
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:09
- Nahlásit
Pak do stejné skupiny psů skýtajích srst řadí ještě Nagahillského špice (naga dog) z Indie, prý se podobali čauovi, ale jazyk neměli modrý. Nagové tuto srst barvenou používali pro vetkávání vzorů do oděvů. Srst se nestříhala, ale trhala, a i přesto byli psi přátelští k lidem. Pes byl při škubání omámený drogou a potom se potíral směsí bylinek.
Za USA je pes pro srst Dlouhosrstý pes Pueblanů-vlna na barvené paruky, pláště, košile... Kolem roku 1540 již byli vzácní. Srst prý 10 cm dlouhá.
Za Kanadu Nootkský vlnatý pes. Vyskytovali se na ostrově Vancouver, srst podobná ovci, vztyčené ušní boltce, poslušní. Bílí, hnědí, černí. Stříhali se jako ovce, srst prý byla kvailtou opdobná ovčí. Prý ho chtěli na vlnu chovat i ve Skotsku a v roce 1842 a 1843 ho měla Londýnská zoologická společnost. Brzy prý vyhynuli.
Za Peru/Chile Dlouhosrstý pes Inků. Výroba teplých zimních plášťů. V kraji prý nežila jiná velká zvířata poskytujícíc srst, psy Indiáni občas i mumifikovali. Psi měli žlutou dlouhou srst, podobali se koliím.
Toliko výcuc.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:11 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Mucholabka
z jakej je to knizky?
aj mexicki Indiani vycesavali srst z civav (ci co to mali) na vlnu
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:12
- Nahlásit
Bela
Z těch toho asi moc nebylo
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:13
- Nahlásit
Mucholabka
bolo - z dlhosrstych
niekde som to citala
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:15
- Nahlásit
Bela
Jako to jo, ale že to je malý psík ale možná byli v té době o něco větší a měli jich hodně, že jo?
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:17
- Nahlásit
Mucholabka
jj, udajne boli o dost vacsie a asi ich mali mrte
ty mas toto info z akej knizky?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:20
- Nahlásit
Bela
Desmond Morris, Psi.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:22
- Nahlásit
Mucholabka
aha, dik, tu neopoznam, ale videla som ju v knihkupectve. Je dobra?
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:25
- Nahlásit
cat
Já spíš myslela že by mohla být vestička.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:28
- Nahlásit
Bela
Já ti ji klidně prodám lacino už mám přečteno. Jsou tam zajímavé informace, pěkně v kostce, je to hodně jiný atlas.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:30
- Nahlásit
SmečkaJá spíš myslela že by mohla být vestička.
vesticka pekne cvockami vybijana
Mucholabka
dik, kuknem naprv u nas v Levnych knihach (tusim tam som ju videla) a ked nie, tak sa ohlasim
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:33
- Nahlásit
Bela
Jj přesně tak.
|
cat
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2008 22:35
- Nahlásit