| Autor |
Zpráva |
krecinek
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 15:07
- Nahlásit
Dneska budeme řešit důležitou otázku: Pořídit si k našemu téměř rok a půl starému maltézáčkovi cca třímešíční štěně border kolie? Oba psi.
zajímalo by mě,jaké to je mít dva psy-jasný,že hlavně asi po finanční stránce náročnější a hlavně časově. Vím,že až BC dospěje a snese větší zátěž jak maltézák,budu se jí muset víc věnovat,ale zase s ní budu moct dělat,co co s maltézákem dost dobře nejde-např.běh u kola (jednou jsem to s ním sice kousíček zkoušela,ale zase tak extra nadšený nebyl a reakce kolemjdoucích-škoda mluvit) apod.
Druhého psa si moc přeju, BC obdivuju, s Montíkem zloušíme i agility,takže ani BC by o tu možnost nepřišla. Jenom by mě zajímalo,jestli hned začít jednoho preferovat a popř. kterého? Nebo si to určí sami až časem,až BC vyrioste a bude mezi nima velikostní rozdíl? (no,ten bude už asi i teď...) Taky by mě zajímalo,jestli měnit stávající zvyky maltézáka-on nás bouřlivě vítá-skákáním a štěkotem a uklidní se až když ho vezmeme do náručí a pořádně se s ním pomuchlujeme, skáče venku na lidi,když ho osloví (hlavně teda starší paní,no....),spí s náma v posteli,ale nevím,jestli se na náš malý gauč ještě vejde i BC...vyhodit z postele tedy i maltézáka?A trvat na jiném chování např co se toho vítání týče? U většího psa by skákání už tam příjemné nebylo...
A chodit se štěnětem zvlášť,aby se navázal na mě a vytvořil si ke mně vztah? Jinak maltézák je přátelský,divoký, hravý a rošťačí,venku blbne témeř jako štěně, myslím,že by parťáka uvítal,že teď je na to tak nejlepší věk...Jaké to je mít dva psi?
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 15:21
- Nahlásit
krecinek
Docela šílenej záhul, a rozhodně nedoporučuju si pořizovat druhýho psa,dokud ten první není na 100% podle tvých představ vycvičenej, protože štěně se od něj hodně naučí (i neposlouchat)...
|
krecinek
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 15:40
- Nahlásit
Dines
Díky za názor.Ale myslím,že náš maltézák nikdy nebude 100% co se posklušnosti týče,prostě je to náš mazel,se kterým si rádi hrajeme,dovádíme s ním a mazlíme ho.To ale zase neznamená,že by nás nerepektoval-naopak,stačí na něj houknout,základní povely (ke mně,čekej,zůstaň,sedni,lehni,k noze) zná.Mně šlo jenom o to,že by větší pes prostě nemusel být tak rozmazlený jako je ten náš,tak jestli to půjde naučit ho při vítání v klidu sedět atd,aniž bychom přeučovali maltézáka.Ale když říkáš,že to prostě odkouká...My ještě nejsme 100% rozhodnutí,ale tohle konkrétní štěně nás prostě zaujalo,tak jsme o tom chtěli pouvažovat. Druhého pejska bych chtěla,když ne teď,tak časem rozhodně,už kvůli tomu,že by jim ve dvou bylo veseleji,venku bychom nebyli závislí na ostatních pejskařích,jestli si psi spolu můžou pohrát apod.
|
krecinek
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 15:50
- Nahlásit
janika
No jasný,že by se vítala taky jen prostě třeba na bobku jen prostě na zemi,protože 20 kg bych na pomuchlování asi těžko uzvedla To je právě to,že nevím,kterého bych měla upřednostňovat-jako prvního hladit,vítat,pamlsek...
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 15:54
- Nahlásit
krecinek
Podle mě by se měli oba naučit že se vítá na zemi a raději se vy k nim skloníte (už kvůli 20kg který by na vás skákaly) a je blbost aby jeden mohl a druhej ne, těžko BC dojde, že je těžká a tak nesmí.
Hladit oba, vítat oba, pamlsek tomu co bude v hierarchii dřív. A nebo jak to vy uznáte v tu chvíli za vhodný - přivolám, BC přijde dřív, dostane dřív. řeknu sedni, maltézák sedne dřív, dostane on.
Mám dvě čubiny a většinou na to jdu selským rozumem
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 15:59
- Nahlásit
krecinek
neposlouchej je, ja ma neposlusne skoro vsechny a je to jedno. hlavne ze je veselo
|
krecinek
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 16:04
- Nahlásit
reneeska
Takže to prostě nechat,ono to nějak vyplyne samo,který pes bude šéfovat?-samozřejmě až po nás...Prostě se přiřítí oba,tak dřepnout a mazlit oba a nebude mít šanci skákat ani jeden. Já fakt myslela,že jeden musí být jako ten "důležitější",že první dotane nažrat atd.Jinak jak říkám,ještě nejsme rozhodnutí-tak trochu se toho bojím,jestli bych to zvládla,ale strašně bych ji chtěla a vůbec,o dvou psech mluvíme už dlouho...je to totiž super pohled,když si dva psi spolu rozumí a můžou spolu skotačit bez omezení-venku to ja tak hra na pár -v lepším případě desítek-minut
|
krecinek
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 16:06
- Nahlásit
argosek
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 16:11
- Nahlásit
krecinek
Jo jo o té hře jsem taky snila, holky venku lítají bez zájmu o sebe nazvájem, rvou se jen doma, ve formě hry. Taky nejsou ani jedna nějak vycvičený, ale už na tom pracuju. Je to se dvěma složitější, to ano.
On jede z nich důležitější bude, já jsem zezačátku taky striktně dodržovala že první krmím tu starší, pak tu mladší, i u pamlsků a vůbec všeho. Ale dnes už jen u toho krmení a to asi jen ze zvyku. Ony to mají rozdělený, to je vidět, a nemusím jim to tím upřednostňováním připomínat.
Ale tohle záleží asi na konkrétní dvojici.
Spíš před pořízením přemýšlejte tak obecně, jestli zvládnete dostatečně borderku zaměstnat a dát jí co potřebuje, pokud ano, myslím že s maltézákem vyjdou
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 16:25 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit
krecinek
ja sice mela cubinu starsi kdyz pribyl druhej pes...
chtela jsem aby vedel ze ona je v ty smecce prvni..(po lidech),
takze jsem zprvu prvni dala na zem misku ji a pak hned jemu....
pamlsky podle toho kdo si to zaslouzil...
sedni..kdo to udelal prvni, dostal prvni...pohlazeni na stejno...mam dve ruce..dva psy...
jeden zlobi, vynucuje si pozornost...tak si ho nevsimam..naopak odmenin pozornosti toho, kdo se chova zadane....
nakonec to stejne dopadlo tak, ze novacek prevzal ve smecce veleni, pac cubina se do toho sefovani opravdu nema a ma radsi, kdyz ji "nekdo razi cestu", takze to prijala v pohode....
vsechno zustava stejne...krmim tak..ze sypu do obou misek soucasne...a kdyz se mi chce, dam oboum "cekej" a teprv na povel je pustim k misce...proste si to zpestrujeme..obvykle je ale nenechavam delat cirkusacke kousky kvuli potrave...kvuli pamlsku ano...
jinak vitani se odehrava na zemi...ja se sklonim...
ted uz se oba naucili tak, ze prijdu...a musej pockat, nez si sundam kabat, boty a pak se jdeme poradne privitat....
na gauc k tv se jdou vyvalit oba...proste se snazim byt fer...
je to jako u deti...
jo a jeste bych chtela dodat..ze obcas se do sebe daji (jednou to bylo kvuli upadle kulicce nesquika
ale je to akorat hodne revu a nic z toho...
ale venku bez sebe nedaj ranu..teda jo...jimmy je spis na klacicky sisticky dezto sandy je vecnej cmuchal...takze spis kdekoliv smejdi....ani si venku spolu nehrajou....ale litaj....ale jakmile by se neco melo dit, tak se navzajem chranej
uz se mi to jednou ukazalo..a dokonce kazdej z nich chrani me pred tim druhym
|
krecinek
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 16:29
- Nahlásit
Jinak tohle je kluk:
reneeska
Právě dneska sedneme a sepíšeme všechno pro a proti...
Jinak borderku jsem chtěla,jenže to měl být můj první pes a někde jsem četla,že ve městě je chudák.Tenkrát jsem fakt nic neznala(né,že bych ted mela extra vedomosti,ale uz mám psa,tak nejaka ta praxe probiha),tak jsem na to dala...vybrali jsme si teda maltézáčka-je to taky skvělý pes,takový plyšáček umazlený a naše zlatíčko.Myslím,že je na svoje plemeno dost aktivní-chodíme spolu tak na hodinové procházky denně,ale svižným tempem,pořád je vlastně v běhu,hrajeme si,honíme se...zkoušíme to agility,v létě jsme spolu chodili běhat,běh u kola se ale moc nevydařil...Tak jsem si právě říkala,že jsme si klidně BC mohli pořídit,protože bych asi užila i aktivnější plemeno.Navíc mi je jasný,že BC neunavím tak rychle jako maltézáka,takže to mám vymyšlený tak,že bych třeba vzala borderku ke kolu,pak vyzvedla maltézáka a šli na procházku...Zkrátka mi je jasný,že ona by pohybu a různých aktivit-víc cviků atd.potřebovala víc jak on.
Pak dám vědět,jak to dopadlo,jak jsme se rozhodli
|
krecinek
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 16:35
- Nahlásit
nika00
Ahoj Tak co bolonacek,uz vybirate?
Já myslím,že ten náš by se štěnetem vyšel v pohodě-jednou u nás byla právě malá čubinka BC na návštěve a on si s ní pořád hrál a byl tak jako něžný...lehal si před ní na záda a něžně do ní žďuchal,nechal ji vlézt do pelechu,nechal si sebrat hračky...Prostě druhý pes by snad hlavně udělal radost jemu
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 16:44
- Nahlásit
krecinek
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2008 16:47
- Nahlásit
krecinek
Takže to prostě nechat,ono to nějak vyplyne samo,který pes bude šéfovat?
anebo nebude sefovat ani jeden.
Jinak jak říkám,ještě nejsme rozhodnutí-tak trochu se toho bojím,jestli bych to zvládla
no urcite je to venku s vice psy slozitejsi nez s jednim - zvlaste pokud jsou sehrani. pokud pak objevi neco zajimaveho je o dost slozitejsi je napriklad odvolat - i kdyz by kazdy zvlast poslechl.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2008 00:23
- Nahlásit
krecinek
Lepší je mít tři psy.
Zeptej se na názor Bilušky
I když někdy vzpomínám, jak to bylo krásné, když jsem měla jen jednoho malého bílého pudlíka, to byl život. Vodítko jsem neznala, pojem přivolání mi byl cizí, páč můj pes ho měl, tak jsem nepotřebovala o něm mluvit...ach.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2008 08:37
- Nahlásit
krecinek
Pořád píšeš, že se "rozhodujeme" - ty a kdo? Přítel, manžel,rodiče? Jaké máš zázemí a vyhlídky do budoucna?
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2008 11:49 - Změnil/a: Sylva
- Nahlásit
krecinek
Dva psy? Bingo! ) Zn. to mnohem zábavnější život jak pro ně, tak pro pána/ičku. Poslušnost je trochu náročnější, páč se rádi podporujou v lumpárnách a dodávají si odvahu v neposlušnosti, ale stačí být důslednější.
Jsem ráda, žes popsala váš aktivnější styl. Děsila jsem se, že z vitální BC budeš chtít udělat druhého maltézáka.
Zpočátku bych upřednostňovala maltézáčka. Např. dávala mu prvnímu misku se žrádlem. Nový prcek bude i tak mít dost pozornosti, tak ať původní pejsek nežárlí a nemáte nepříjemnosti. V poslušnosti jednuše chválit toho, kdo poslechne dřív, jak už někdo psal. Až BC doroste, asi si vymění pozice nadřazenosti, ale to je za dlouho.
JInak, ježdění na kole lze přece vyřešit snadno a ke vší spokojenosti: na kolo připevni koš a jezděte všichni. Každý pes (ten co se tam vleze) se to naučí a nechce ani vystupovat. Ráda ti poradím jak na to.
Jaké máš zázemí a vyhlídky do budoucna? - dobrá poznámka.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 08:45 - Změnil/a: Falco
- Nahlásit
I když už je tahle diskuze stará, přidám čerstvou zkušenost pro někoho, kdo o druhém psovi uvažuje.
Mám 1,5 ročního psa am. kokršpaněla a momentálně na hlídání 11 týdenní štěně - fenku angl. kokršpaněla.
Měla jsem trochu obavy, protože Bard je super aktivní třeštiprdlo. Všichni mě přesvědčovali,že to bude v pohodě - je to štěně, fenka a tak.
Avra je z venkovního chovu, trošku opatrná, zahradu má zmáklou 100%, včetně hrabání děr , ale provozu v domě a venku se trochu bojí, tak to doháníme.
Bard se první dva dny tvářil naprosto otráveně a dokonce po ní vyjížděl. To jsme usměrnili. Po 5 dnech je situace lepší, půjčí jí hračku i pelíšek, když Avra kňučí, jde se Bard podívat, jestli je v pořádku, chrání jí před ostatními psy. Jakmile však Avra hračku opustí, bard si ji okamžitě nese schovat do pelíšku nebo do nějaké své skrýše.
Zásadní problém je vše, co se dá žvýkat, kousat případně sežrat. Krmím samozřejmě odděleně, ale když dám každému na hraní kousek mrkve nebo kůrky, využije Bard nejbližší příležitosti, aby Avře její kousek sebral a co nejrychleji zhltnul, přesto, že svůj nechá nepovšimnutý. Vždycky byl opatrný na to, co sežere, ale teď to neplatí. Dneska se ráno dokonce poblil, protože večer rozžvejkal a asi sežral šišku, kterou měla Avra na hraní (mimochodem on dostal taky svou a tu jen nosil).
Jak je Avra stále šikovnější, doráží na Barda, aby si s ní hrál. On moc neví, jak na to, protože ona váží 4kg a on 13kg, takže běžné psí hry s ní provozovat nelze. Takže ji honí a zažene někam do kouta, ona si lehně na záda a on nad ní stojí a neví, co dál.
První procházky absolvuju tak, že nejprve jdu na půl hodiny s Bardem, pak vyzvednu Avru a jdeme na mini procházku. Vodítko zvládá docela dobře, protože následuje Barda. Musím dávat pozor na ostatní psy, protože Bard dělá ochránce.
Myslím, že jak by Avra rostla, vztah by se zlepšoval, ale rozhodně začátek není tak idylický, jak jsem si myslela. Určitě je nemůžu nechat ani chvíli o samotě.
A určitě zanedbávám Barda. Dřív jsem s ním několikrát denně cvičila, venku jsme byli denně 3-4 hodiny. Ubrala jsem i na péči o srst. To by se asi taky zlepšilo, až by štěně vyrostlo, ale tak intenzivní práci s oběma bych si asi dovolit nemohla.
Suma sumárum: moc jsem chtěla k Bardovi druhého psa, ale již po týdnu s Avrou jsem rozhodnutá počkat, až bude starší.
1. Když je oba pozoruju, nejsem si vůbec jistá vzájemným soužitím Barda a druhého psa (měl to být samec, protože nemáme možnost při hárání držet fenu a psa odděleně)
2. Určitě bych nemohla Bardovi dát tolik vyžití jako doposud a při jeho hyperaktivitě by to nemuselo dopadnout dobře a navíc by to byla škoda.
3. A samozřejmě bych chtěla i druhého psa cvičit a pracovat s ním, a to už bych musela mít někoho, kdo by mě živil, abych nemusela chodit do práce.
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 09:11
- Nahlásit
Borderka je užasné plemeno ale její pořízení by s měl každej pořádně rozmyslet.Je to hyperaktivní pracovní plemeno a pokud si ji pořídí někdo jen proto že se mu líbí tak budou neštastní oba a všichni okolo.
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 09:25
- Nahlásit
Dotaz pro ty, kteří mají dva nebo více psů
Jak jste to udělali, když jste přivedli nové štěně? Ubytovali jste ho se starousedlíkem společně?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 09:29
- Nahlásit
Ke starousedlíkovi se mi štěňata narodily, dva kluky jsem si nechala, takže je znal od malička, pořád byli pohromadě. Pak jsem přivedla k těm třem 7 a 4roky nového 11letého, všichni jsou pořád pohromadě, v pohodě pokud se nehárá.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 09:33 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Jo měla jsem obavy, když štěňata přerůstaly tátu, že poteče krev, ale nakonec se změna šéfa vyřídila několika vytřepáními. Občas teda na sebe vrkají a předvádějí se, jsou to kluci, no, a pak se zase pusinkujou.
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 09:34
- Nahlásit
U nás to bylo jednoduché. K 6 leté kokřici jsem si přivezla štěně rotíka(fenu). Od začátku je kokr gaučák a RTW je venku, kde má svůj kotec. Ze začátku kokřice protestovala, ale už si obě zvykly na to, že vevnitř je to kokra a venku rotice. Rotvajlerce už jsou skoro 3 roky a pořád je u nás dominantní kokřice, když chce, spere ji jak malé štěně.
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 09:48
- Nahlásit
Také si teď budu pořizovat druhého psa. Zásadní pro mě bylo, pořídit si druhého psa až v okamžiku, kdy ten první je "hotovej", tzn. v době kdy první pes je dospělej, zvládá poslušnost (jakžtakž ) atd. Vím, že spousta lidí si pořizuje psa v době puberty prvního psa, ale já bych to asi nezvládla, proto jsem si radši počkala až do 4 let věku prvního psa. Co se vyžití obou psů týká - doufám, že i druhého bude bavit to, co prního (aport) protože pak s nima můžu dělat podobné aktivity. Tak jsem na to zvědavá.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 09:57
- Nahlásit
Strejda
My teda máme psy v bytě,resp. v domě,ale nikdy jsme nově příchozího nijak neoddělovali,podle mě je to dost kontraproduktivní (samozřejmě nepočítám s tím,že si někdo pořizuje štěně k asociálnímu blbovi,kterej by ho chtěl navážno napadnout). S druhým psem to vůbec byl fofr, prostě jsme ho na noční procházce našli a odnesli domů,takže na nějaký rozmýšlení coby, nebyl čas
Falco
Podle mě si to moc dramatizuješ
Když je oba pozoruju, nejsem si vůbec jistá vzájemným soužitím Barda a druhého psa (měl to být samec, protože nemáme možnost při hárání držet fenu a psa odděleně)
Je normální,že starousedlík si musí na nového člena zvyknout,ale většinou je to otázka pár dní. Předpokládám,že je Falco socializovaný,takže štěně bude brát jako štěně,ať to bude fenka nebo pes. S tím bych si hlavu nelámala pokud nemám psa,který vyloženě druhé psy samce nemusí,pak by to samozřejmě od puberty mohl být problém (ale nemusel). Ad hry - jasně,že se to musí naučit,ale za max. dva týdny by už věděl,co a jak,stejně tak štěndo My když si teď přivezli Františku,tak měla šest kilo a nejstarší Sam 40
Určitě bych nemohla Bardovi dát tolik vyžití jako doposud a při jeho hyperaktivitě by to nemuselo dopadnout dobře a navíc by to byla škoda.
To je otázka prvního měsíce,kdy si to zase vynahradí aktivitou se štěndem. Zase když budu mluvit o svých zkušenostech,od třetího měsíce chodilo a chodí štěndo na normální procházky s dospělákama - hodina a půl, dvě hoďky. Někdo štěně první měsíce přehnaně šetří,když to opět vezmu podle Františky,tak je to hyperaktivec a kdyby se neunavila na procházce,bude kravit doma,takhle aspoň hodinku,dvě po procházce zavře oči
A samozřejmě bych chtěla i druhého psa cvičit a pracovat s ním, a to už bych musela mít někoho, kdo by mě živil, abych nemusela chodit do práce.
A kde je problém? Jestli chodíte na cvičák,tak prostě budeš chodit se dvěma, jeden bude čekat než odcvičí druhý. Dělá to spousta lidí a psi tím nijak netrpí. Když jdu cvičit s dospělákama,tak mám tři, dva jsou uvázaný, třetí cvičí, točím to po deseti minutách (lovecký výcvik).
Jediné navíc,s čím musíš počítat, jsou sólo procházky s prckem. Já chodím se štěndem obden na půl,třičtvrtě hoďky na solo procházku,kde se učí soustředit na mě,navázat na mě atd. a cvičíme.
Ale samozřejmě,pokud se na to necítíš,je lepší počkat
|
wami
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 10:31
- Nahlásit
Falco
hodně z toho, co píšeš, je hlavně o zvyku, postupně zjistíš, jak je vylítat oba najednou... zezačátku je potřeba štěněti věnovat procházky i sólo, ale zase - všechno je takový, jaký si to uděláš, já mám psy 4, když je potřeba, chodím ven třeba na 3-4 loty, nebo to vypohybuju naráz, jak kdy... přitom chodím do práce, se psy aktivně dělám, stíhám korálkovat, dělat fotky...
a co se týká velikostního rozdílu - tohle řešíme akorát my, lidi, psiska moc ne... Tu nejmenší jsem taky nechala očichat a pak už se rovnou pohybovala mezi velkýma, a nikdy jí ani omylem nic neudělali, a že jsou (a odjakživa byly) jejich hrátky dost divoký
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 10:36
- Nahlásit
wami
no kraaaasny
krecinek
mam buldocka a vloni sem si k nemu poridila kelpii, taky sem mela obavy,atd...ale proste vsecko bylo vzdy OK - buldocek si na ni nikdy nic nedovolil (to spis ona na neho - je to ted trochu podpantoflac ) a od malicka byli spolu v pohode,vencila sem zvlast - ale ne kazdy den a jen cca do pul roka? (pak uz proste nebyl cas) -taky myslim, ze to my, lidi, moc resime.......ale je fakt,ze nez sme si ji dovezli, tak sem to taky vsecko resila desne
|
ell
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 11:05
- Nahlásit
Ctěla bych reagovat na tuto diskuzi, protože také přemýšlím o druhém psovi, ale nikde jsem se tu nedočetla, jak se vlastně chovat při různých situacích. Mám 3letou trp. pudlici. Psy moc v lásce nemá, jen ty, co zná opravdu od mala (druzí rodiče mají taky pudlici, starší) a i když jí zná od mala, tak na ní žárlí, např. když já se s ní vítám, tak vrčí. Další situace je když jsme venku a potkáme někoho se štěnětem, nebo i s dospělým psem a já si ho chci pohladit, tak si mi moje čuba stoupne jakoby mezi nohy a cení na něj zuby. Jak se tedy chovat v situacích, kdy si přivezem štěndo domů a náš "starý" pes si s ním tedy moc pac na seznámení nepodá, případně ho od nás páníčků bude odhánět??? Díky za odpovědi
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 11:17
- Nahlásit
ell
Nejdřív vyřeš problémy se stávajícím psem a pak teprve pořizuj psa dalšího. To,že ti diktuje,kdy a s kým se můžeš přátelit, je dost na pováženou a měla bys jí to rázně zatrhnout. Což v praxi znamená alespoň základní poslušnost - pokud mi chce pes kecat do toho, s kým se bavím, tak ho okamžitě odložím a bude se bez keců dívat,jak se s druhým zdravím, mazlím. Pokud to bez řečí snese, můžu si psa zavolat, opět si ho posadím k druhému a můžu každého hladit jednou rukou - pokud začne můj pes protestovat,okamžitě ho ho přestanu hladit a opět pošlu pryč. Časem pochopí,že jediná možnost,jak si získat mojí přízeň je slušné chování k ostatním psům a že mi do toho kecat nebude. Ale myslím,že těhle problémů,kdy pes krafe do toho,co,kdy a ským, bude asi víc. Teprve až budete mít tohle vyřešeno,pořiďte si dalšího psa
|
ell
Člen |
# Zasláno: 17 Čec 2009 11:19
- Nahlásit
jana33
Samozřejmě, že toto dělám, ale ona je jak splachovací. Vždy jí pokárám a mazlím se s tamtím, ale pak když si jí k sobě zavolám, pokračuje v odrazování druhého psa znova..
|