Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Žerou sumci malý pejsky?
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 .
Autor Zpráva
kiwikik
Člen
# Zasláno: 4 Led 2010 22:33
- Nahlásit

Biluška
jj taky jsem se na to letmo dívala, týpek řešil co stáhnulo pod vodu nějakýho kluka a snad i krávu či co.
Bellisek má recht že do vodičky nechce.

Mimuška
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2013 19:27
- Nahlásit

Takže takto. O sumcoch trošku niečo viem. Som totiž psíčkarka a zároveň aj vášnivá rybárka, venujem sa najmä lovu sumcov a možem povedať len tolko, že pravda to je. Stáva sa to síce len výnimočne ale predsa. Bolo zaznamenaných veľa útokov na psa od sumca, ba čo horšie, v niektorých prípadoch sa psík už vobec nevynoril moj známy bol dokonca pri takomto útoku, hovoril, že išlo o čivavu, ktorá plávala v jazere a zrazu zmizla pod hladinou. panička na brehu skolabovala a musela ju odviesť sanitka. navyše internet je plný takýchto článkov. dokonca boli zaznamenané aj útoky sumca na človeka, ale toto už potvrdené nemám. Moj názor je taký, že sa to može stať, ale len v čase, keď je sumec v nerese (hlavne mesiac jún, možno ešte začiatkom júla), vtedy je sumec veľmi agresívny pretože stráži hniezdo, hocičo alebo hocikto kto mu v tomto čase zasiahne do teritória može byť vystavený riziku - najviac pripadov útokov aj na človeka! a pozor práveže takéto hniezda sa nachádzajú najčastejšie v blízkosti brehov, zväčša v plytkých teplých miestach jazera, prípadne rieky, najmä v blízkosti roznych prekážok ako napr. potopené stromy, pne, kríky, piliere mostov a pod. Samozrejme k útoku sumca teoreticky može dojsť aj v obdobi po nerese, ale najmä v čase keď je voda kalná, vo vode je zlá viditeľnosť a pretože sumec je relatívne slepá ryba, tak sa vo vode riadi hlavne vibráciami ktoré zachytia jeho fúzy a koža tela. takže to nie je zámerné, ale skor menšie nedopatrenie v každom prípade, keby sa to stalo mne, tiež ma odnesie sanitka, spolieham sa len na to, že moj pes je nemecký ovčiak, tak dúfam, že z dovodu väčších romerov si ho nemože pomýliť so žiadnou rybou ale kedže obrí sumec dokáže bezproblémov zlupnúť aj dospelú labuť tak človek nikdy nevie... ale netreba robiť paniku, vravím, chodíme na sumce, brávame so sebou aj psíka, a on sa miluje kúpať, hoci aj v miestach kde sme pár hodín pred jeho kúpaním pochytali celkom slušné kúsky, a nikdy sa nič nestalo a dúfam, že to tak aj ostane. a ešte teraz som si spomenula. kamarátka mi raz spomínala, že bola kúpať svojho psa - kokeršpaniela na Váhu zrovna pri pilieroch starého mosta, zrazu pes zaskučal, ponoril sa na sekundu pod vodu, potom vystrašený vybehol na breh a krvácal, na vnútornej strane stehna mal totiž ranu podobnú poškriabaniu drotennym kartačom - sumec ma presne take zuby. od vtedy jej psik do hlbokej vody už nevliezol. ale neboj, tebe sa to určite nestane

Eninka
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2013 19:56
- Nahlásit

Já jsem chodila rybařit několik let a setkala se s mnoha rybáři a jejich zkušenostmi a co se mezi nima říkalo, hlavně co se týká setkání člověka se sumcem ve vodě, tak údajně sumec na člověka neútočí a pokud člověk o sumce ve vodě zavadí, spíš se lekne a zazmatkuje, což jsem zažila na vlastní kůži, když jsem v noci plavala na jezeře a "hrábla" na kapra - málem jsem se leknutím utopila

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání