Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Registry čipovaných zvířat
Autor Zpráva
rejnok
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2006 13:16
- Nahlásit

Hledám adresy a kontakty na registry čipovaných zvířat. Údajně jich funguje v ČR několik, bohužel jejich databáze nejsou propojeny. Často se setkávám s čipovanými zvířaty, u kterých však nelze zjistit majitele, protože:
1) veterinář načipuje psa, ale neupozorní majitele, že je nutno psa do nějakého registru přihlásit,
2) pes je evidován v pro mě neznámém registru.

Já znám pouze:

www.narodniregistr.cz
www.czpetnet.cz

Předem děkuji za kontakty na další registry!

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2006 15:04
- Nahlásit

rejnok
Mi ho vet rovnou přihlásil do registru.

ko4ka
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2006 10:18 - Změnil/a: ko4ka
- Nahlásit

já se zrovna dozvěděla, že registrů je celkem 5 Což jako nechápu, jelikoš jak bylo v televizi řečeno, tak pokud najdou zvíře nějak načipovaný a zrovna tam maj databázi jinýho registru, tak mu majitele ani nenajdou Proč nemůže být buď jeden jedinej registr a nebo ty všechny s nějakou centrální databází? Má pak vůbec význam toho psa čipovat a teda doufat, že když se ztratí, tak bude mít to štěstí, že ty, co ho najdou, mají přístu do stejné databáze v který on je přihlášenej?

Smečka
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2006 10:41
- Nahlásit

Registrační karta čipovaného zvířete se posílá na Komoru vetrerinárních lékařů v Brně.Pokud to vete neudělá v rámci čipovacího úkonu sám,měl by na to upozornit,majitel pak musí kartu poslat osobně.Měla jsem za to, že Komora(pomocí registru) eviduje všechna čipovaná zvířata.

fromeli
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2006 10:45
- Nahlásit

Tak my máme Datamars a jsme vedení v Národním registru a krom toho tedy na pražském magistrátě.

Zdenka
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2006 10:58
- Nahlásit

Já mám Alvic,WERFT spol.s.r.o Kotlářská 53 Brno 60200 ten nám nabídla veterinářka

Evik
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2006 11:02
- Nahlásit

my máme taky psy očipované Datamarsem. Ten čip musí splňovat nějaké evropské normy, což ten Datamars splňuje. Většina vetů u nás myslím používá tento typ čipu. Psy mám přihlášené ve dvou registrech, současně na MHMP a ještě u úřadu, kam spadám dle bydliště. Stejně jsem ale názoru, že když už se pes nedejbože náhodu ztratí, je nejlepší, pokud nosí na obojku takovou tu "kapsičku" s papírkem, kde má napsáno jméno, adresu majitele a telefon. Ještě tam mám navíc větičku, že za poctivé navrácení peněžitá odměna. Tak to mám u obou psů.
Ne každý nálezce ztraceného psa totiž s tím psem jde na veterinu, aby zjistil, zda je očipovaný...každého to totiž nenapadne. Když je nálezce poctivý, najde papírek hned na obojku a psa vrátí. Všechno je pak rychlejší. Kdežto když najde psa hajzl, který ho bude chtít prodat, sežrat či si ho prostě sobecky nechat, protože se mu líbí, tak ten se nebude ovšem zabývat ani papírkem, natož čipem...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2006 13:27
- Nahlásit

Zdenka
Jsem taky v ALVICU, ale uvažuju, že si ju hodím ještě do národního.

Zdenka
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2006 13:33
- Nahlásit

tak to mě potěšilo,už jsem myslela že tam jsem sama moc jsem se v tom nevyznala a daly jsme na veterinářku

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2006 13:39
- Nahlásit

Zdenka
Mi ani nedala na výběr, kam chci zapsat. Kolik tě to stálo? Mě myslím 850 i s pasem a registrací.

Zdenka
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2006 14:45
- Nahlásit

Nám vlastně taky na výběr nedala řekla jsem že chci čip a pas na dovču a bylo to a s cenou přesně nevím platila jsem to rovnou i s očkováním a nechala jsem tam 1500,takže docela řacha,ale co bych pro tu naší nuninku neudělala

impact
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2009 12:47
- Nahlásit

Lidi jak poznám, který čip mají psi? Mordor čip má, hledala jsem číslo v národním registru a nic. Je možný, že ho nenechali zapsat? A jak poznám, který čip má? Nemám nic, jen nálepku v očkováku.

impact
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2009 12:49
- Nahlásit

Btw. a kde všude mám tedy zkusit hledat?

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2009 13:20
- Nahlásit

Smečka
Na Komoře veterinárních lékařů se registrujou pasy, ne čipy.

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2009 13:22
- Nahlásit

impact
Je to možný, že čip není zapsaný nikde, už jsem pár lidí potkala, kteří netušili, že se čip musí někde registrovat a vet je na to neupozornil, prostě si mysleli, že načipojou psa a mají vystaráno.
Jinak další registr je tady http://www.identifikace.cz/

Mel
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2009 13:51
- Nahlásit

impact
zajdi za vetem, ať ti přečte číslo čipu a podle počátečních čísel poznáš, co to je za typ (první tři čísla by měla být země, další tři snad ten čip - když zapátráš na netu, najdeš si to. Jen bacha na to, že některé čipy neodpovídají ISO normám a těm chybí ta země a bůhvícoještě)

Mel
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2009 13:55
- Nahlásit

impact
Tak jsem to našla - tady máš ty kódy výrobců a začátek by měl být 203 - což je ČR.

Rendy
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2009 17:06
- Nahlásit

To je zajímavé. Na czpetnet jsem našla oba, v národním registru jen jednoho.
Jak poznám, který čip odpovídá ISO normě? Nechala jsem čipovat oba psy v rozmezí asi dvou let a jeden čip začíná 203.. a druhý 972.. Oba jsou čipovaní u stejného veterináře a u obou věděl, že ho potřebuji kvůli cestám do zahraničí. Ještě se mi ale nestalo, že by to někdo kontroloval, tak jsem to neřešila.

cernunnos
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2009 17:35
- Nahlásit

203 na začátku čísla čipu je tzv. "country kód" - čiliže označení země původu psa. Nic to nevypovídá o typu čipu, ani o databázi, v níž je veden. Jedině to, že je veden v databázi výrobce a tím je v tomto případě s největší pravděpodobností DataMars, který country kódy na své čipy uvádí. Pokud vím, tak country kódy nejsou obecně (tj. v EU) odsouhlasenou součástí kódu. Nejenže nejsou povinné, jejich uvedení na čipu není ani povinnou ani schválenou součástí příslušné ISO normy.
Country kód není kódem výrobce - většina (možná všechny? - to nevím) čipů se vyrábí mimo ČR, dováží se.
Platné jsou všechny typy. Kromě DataMars se čipuje Alvic, Trovan, Indexel/Planet ID, a další.
Co se týče zařazení čipovaného jedince do databáze, tak po očipování záleží na tom, zda veterinář přihlášku někam odešle. Jeho povinností je pouze poslat na Komoru veterinárních lékařů. Dobrovolně (po dohodě) někteří posílají vyplněný formulář do některé z komerčních databází, zpravidla do té která má ekonomickou souvislost s danou výrobní značkou čipu.
Např. DataMarsy (dovozce Altercan) jsou obchodně spjaty s Národním registrem (registraci do NR dělají zdarma, neboť si cenu zakalkulují již do maloobchodní ceny čipu), Trovan s MariaVet.
Databází je jak někdo psal výše více a jejich propojení není možné, neboť je to byznys. Když pominu evidence obcí, které jsou zdarma a které taky nejsou propojené, neboť na to není právní rámec (a peníze!), všechny soukromé registry potřebují na sebe vydělat, proto se jedna vůči druhé svých ekonomických aj. výhod a psi (kočky a další zvířata) jsou jen vedlejší záležitost. Informace si mezi sebou nesdělují.
Každý, kdo očipuje, si musí ohlídat nebo zajistit registraci v některé z těchto databází a je smutným konstatováním, že raději ve více z nich si registraci zaplatit. A ani to vám nezajistí 100% dohledání zvířete, jen maličko zvýší šance.
Moje osobní zkušenost: i když byli čipovaní (a registrovaní ve dvou databázích), tetovaní a na krku měli známku s telefonním číslem, nikdy se nenašli. Z žádného registru mě nikdo nekontaktoval, tam kde nebyli zapsáni, ani jsem nemohla dát informaci na vývěsku o ztracených. Některé z obvolávaných/kontaktovaných útulků neměly ani čtečku, tudíž psy nekontrolují.
Pokud se některý z těchto psů někdy dostal na veterinu, buď nikdo čip nesejmul nebo to nikoho nezajímalo, čí je.
Co se týče laicky tradované informace, že (nějaký) čip neodpovídá normě, tak většinou je to tak, že normě odpovídá, jenže těch norem je více! Když neodpovídá jedné, odpovídá jiné. Součástí konkurenčního boje jednotlivých výrobců a distributorů mikročipů je, že jednoduché, levné (a tudíž propagované) čtečky ne vždy čtou konkurenční čipy (a starší typy - podle starší normy). Ovšem dražší multireader umí číst "všechno" (berte s rezervou!). Nemá je každý, ale např. Pražská městská policie nebo Útulek v Troji ano a tak přečtou všechny běžně implantované tyypy čipů, včetně starších typů Trovanu (co mají 7-9 znaků) nebo DataMarsy bez country kódů (např. tu výrobní řadu, co se sem navezla a obsahuje jen 12 znaků!).

Rendy
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2009 17:40
- Nahlásit

cernunnos
Super, díky, vyčerpávající... Druhého psa jsem do národního registru dohlásila a hned i zaplatila. Snad to nebudu nikdy potřebovat a snad se někdo bude obtěžovat čip vůbec na psovi hledat....

nicooolca
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2009 10:44
- Nahlásit

Chtěla jsem se zeptat,když se štěnátka berou na 2 měsicích čipování už mají a je tedy i na chovatelce přihlásit je do registru nebo to dělá až majitel pejska?

lucYnka XIII
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2009 11:08
- Nahlásit

impact
Ja si psa do narodniho registru prihlasovala nedavno, protoze jsem vubec netusila, ze tam neni. Jde to i online, zaplatis asi 170 kc a cip ti zaregistrujou, pak postou poslou takovou karticku.

Maya
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2009 11:30
- Nahlásit

cernunnos
S těma více normama bych nesouhlasila. Zde byl dotaz ohledně vycestování do zahraničí a tam jsou jasně dané jen normy dvě.

K označení je možné použít pouze mikročipy splňující ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení - ISO 11784 a ISO 11785.

Rendy
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2009 13:02
- Nahlásit

Tak jsem našla, že čip Planet ID, který máme začíná 972.. tyto normy splňuje. Už jsem chtěla vetovi vynadat. Takhle stále není zaco bohudík....

cernunnos
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2009 19:21
- Nahlásit

Maya
Ok. Ta moje věta o dalších normách diskusi spíš zatemňuje, omlouvám se, zůstal mi jen poznatek z doby, kdy jsme to řešili technicky. Praxe je taková, že z 70.000 mikročipů, co jsem viděla v databázi, všechny odpovídaly těm dvěma ISO, neboť jí odpovídají i 10znakové Trovany, kterými se čipovali psi po r. 2000.
V zásadě všechny čipy, jimiž veterináři u nás standardně čipují odpovídají ISO 11784 a ISO 11785!

nicooolca
Chovatelé v CHS do registru nepřihlašují. Bylo by to velmi komplikované, protože jednak by (teoreticky vzato) museli platit za všechna štěňata po omezenou dobu poplatek (pokud by hlásili do obecního registru) a dále by byl problém s přeregistrací. A co by ti chudáci dělali v případě, že nový majitel se na přeregistraci vykašle a např. jim ani nenechá na sebe aktuální platný kontakt. Technicky vzato je to pitom.st.

Rendy
PlanetemID(dříve Indexel) jsou očipovány tisíce psů a koček a dalších zvířátek, je OK.

Marmorata
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2009 13:38
- Nahlásit

Hledala jsem sice něco jiného, ale narazila na tuto diskuzi. Dovolím si drobné upřesnění pro: ¨
cernunnos
Kde jsi narazila na čipy datamars s 12 místným kódem?? Za několik let, kdy jsem přicházela do kontaktu s datamars čipy v práci, jsme nikdy takové neměli. Pokud vím, tak všechny jejich čipy odpovídají ISO a mají 15 znaků, i ty bez country kódů. Radši se zkus zeptat dovozce. Možná ti jen špatně ukazuje čtečka, některé čtečky hodí první tři znaky na jiný řádek... A za druhé - PlanetID je něco jiného než Indexel, Indexel je čip francouzského Rhon Meriaux a amerického Destronu, PlanetID je německý.
A také veterinární komora už evidenci čipů nevede - to je informace od veterináře.

cernunnos
Člen
# Zasláno: 16 Dub 2009 20:51 - Změnil/a: cernunnos
- Nahlásit

ad Marmorata
Narazila jsem na to v r. 2005-2006, když jsem kontrolovala správnost zadaných čipů do databáze. Objevilo se jich několik a tak jsem kontaktovala posléze dovozce (jak víte, kdo je dovozcem Datamarsu...), po několika vyhýbavých odpovědích jsem se dozvěděla že dovezli jednou (tedy snad jednou...a doufám, že se moc neseknu když řeknu, že to bylo v r. 2003, už ti ten rozhovor přesně nevybavuji) sadu cca 200 mikročipů od Datamarsu, kterou výrobce vyjel bez countrykódu. Byly výrazně levnější.
Takže já se na vlastní oči setkala s těmi samolepkami na registračních kartách a na dotaz v Útulku a u paní C., jak se zobrazují ve čtečce mi bylo řečeno, že tak jak je to na samolepkách, tedy 12 znaky. Tehdy v r. 2006 bylo v databázi na cca 70.000 psů z toho přibližně 11-12 čipů té série.
Mně tehdy skutečně hodně záleželo na tom, aby ta čísla byla v databázi správně, jde přece hlavně o dohledání ztraceného psa!
Ty 12 místné v databázích ještě být musí, přece je ze psů nevyndali a i kdyby, tak lidi jsou liknaví a registrace neodhlašují.
Co se týče Indexelu a PlanetID, omlouvám se. Jak se přestaly v databázi objevovat Indexely a naopak narůstaly PlanetID, tak jsem si to asi spletla, měla jsem pocit, že tam došlo ke změně majitele.. To je opravdu moje chyba.

A také veterinární komora už evidenci čipů nevede
Jestli veterinární komora evidenci nevede, tak to je dost blbý, protože se z republiky vytrácí vážně spolehlivé registry psů. A vůle dohledat psa a jeho majitele. A to je věc, která mě vyloženě drtí. Ačkoli neumím posoudit přínos evidence čipů veterinární komory... Třeba nebyl... V tomto směru jsem měla staré informace a možná od veta zkreslené.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání