| Autor |
Zpráva |
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 16:01
- Nahlásit
Včera ve zprávách ukazovali jak prý rotvajler(navíc označený jako bojový),loví srny v lese.To by až tak divné nebylo ale těm srnám chybí hlava.Co si o tom myslíte?Je vůbec možné aby si pes odnášel hlavu srny?Mě osobně to připadá nějaké podivné...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 16:07
- Nahlásit
evina
Ja to sledovala.. a pak jsem se zase vytocila. Jakysi krizenec rtw se zabehl, a z toho Nova usoudila, ze tento "bojovy krizenec" oddeli srne hlavu, telo necha byt, ale hlavu si pysne odnese Ze by novy typ Predatora? Hlavy kvuli lebkam...
|
Klárča
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 16:21
- Nahlásit
Fifievina
Taky jsem se dívala. Hlava byla tak hezky oddělená,jak kdyby ju motorovků seřízli - tohle a rotvík ...Podle mě pytlák doprovázen nějakým pejsou,který je v tom nevině.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 16:24
- Nahlásit
Mě spíš překvapilo to upozornění, že jakmile uvidí myslivci psa bez vodítka, tak ho zastřelí... :-/
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 16:31
- Nahlásit
Eimy
no uprimne, v tomhle konkretnim pripade se nedivim. jestli se jim tam potuluje cokoliv, co devastuje srnci zver a myslivec uvidi velkeho psa v lese bez voditka a ktery evidentne neni pod kontrolou sveho pana, tak zastrelenim daneho psa bude jen delat svou povinnost ...
samozrejme neco jineho je, pokud by se to vztahovalo na kdekoliv v lese a v jakekoliv situaci ....
jinak k te reportazi. muze nas to tady stvat. ale pokud tam nekdo nebo neco davi srny a pokud majitel takoveho psa prizna, ze mu utekl a ze nevi kde ten pes je, tak je to vysvetleni, ktere se nabizi jako prvni. i kdyz je divny, ze by se ztracely ty hlavy. to fakt neodpovida psimu chovani, protoze zbytek tech tel byl evidentne bez jedineho skrabnuti ...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 16:36
- Nahlásit
Jirikovo
Dyk rikam, Predator..
myslivec uvidi velkeho psa v lese bez voditka ale oni obcas vidi treba i divokeho kance a zatim to je jejich pritel s flintou....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 16:36
- Nahlásit
Jirikovo
Jasně, jenže prostě z toho, co říkali v televizi (kdo ví jestli se tomu dá věřit přesně tak, jak to bylo prezentováno), to vyznělo tak, že každej pes bez vodítka a to se mi dvakrát moc nezamlouvá... Protože pes bez vodítka přece neznamená pes honící zvěř...
Samozřejmě, že pokud by ten pes byl fakt očividně z dohledu majitele, tak by mě to jeho zastřelení za stávající situace nepřekvapilo... Jen ta formulace se mi prostě nelíbila...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 16:39
- Nahlásit
Eimy
no jednak pokud se nepletu, tak slo o reportaz na TV ZNOVA, tudiz veskere informace musis vydelit dvema, nekdy i trema, abys ziskala realny obraz ...
jinak se to tady resilo uz mnohokrat. pes v lese musi byt pod kontrolou pana. myslivec si pod kontrolou vysvetluje jako na voditku, pejskar tak, ze na privolani pes pribehne. a naprosta vetsina sporu mezi pejskari a myslivci vznika prave z tohoto rozdilneho chapani slova kontrola ....
Fifi
ano, i o kvalite casti mysliveckeho sboru zde bylo mnoho napsano ... bohuzel je to stav, ktery my musime pouze prijmout, protoze zmenit ho nemuzeme ....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 16:50
- Nahlásit
Jirikovo
Mám pocit, že tam je, že musí být "pod vlivem" majitele samozřejmě... ale to je fuk...
Myslim, že zrovna tohle je téma pro Evičku
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 16:59
- Nahlásit
Tak se tedy musím vyjádřit. Rozhodně se nedomnívám, že by šlo o toulavého psa nebo smečku psů. Není tohle jejich styl, takhle smečka psů nikdy neloví. Pes si vždycky vybírá nejpřístupnější místo, tj. jako jiná psovitá šelma. Jde po krku, ale nikdy neodlělí hlavu s krkem takto od těla. Po stržení zvěře načíná nejdříve břicho, kýty. Můj osobní názor je, že to dělá člověk. Navíc, když jsem viděla, jak byla hlava s krkem oddělená od těla, nejsem lékař, ale šlo o relativně čistou ránu, be otřepení a výraznějších stop po rvaní a škubání. Podle mě je za tím pomsta, závist, zvrácenost nebo psychická porucha, ale rodu lidského nikoliv psího. Jinak mnohem menší pes než je rotvajler dokáže v tomto počasí strhnout zesláblé zvíře. I pes velikosti našeho foxteriera, pokud má možnost, dokáže srnčí zvěř strhnout a to bez potíží. V tomto počasí, při množství sněhu, vyčerpání organizmu zvěře to je jednoduchý problém. Apeluji, nepouštějte v tomto období své psy navolno. Myslivcům již díky kruté zimě padlo za vlast spousta kusů především srnčí zvěře a jsou na toulavé psy obzvláště citliví. V létě, kdy je zvěř v kondici a má možnost uniknout jsou poměrně benevolentní. Avšak za této situace nelze oko přimhouřit a prvotním zájmem je ochrínit zvěř, která ještě zbývá a potácí se mezi životem a smtí. Jediné prohnání , byť na krátkou vzdálenost psem, který je v kondici, znamená jistou smrt. Tak na to myslete, až budete psát témata, jako, že pse běhá za háravkou a uteče po každé srnčí stopě.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 17:18
- Nahlásit
Evicka
Ja se snazim jako kazdy rok se psy v zime do poli nevychazet, a pokud, tak jsou na snure.. zadnou zver nepronasleduji, nemaji sanci. Proc ale TV Noha presentuje tyto nesmyslne utoky na vysokou zver jako praci "bojoveho" krizence.. ?! Taky si myslim, ze to dela clovek.. kdyz muze nekdo sypat krmeni do koleji vlaku, aby si pak vzal tela zvere..
Jinak, mne spise zarazilo, ze na jinem foru se nekdo chlubi tim, ze pes v loveckem vycviku i ted ve snehu " konecne vypichnul zajice a hnal ho - a sikulka hlasil!!!"
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 17:31
- Nahlásit
taky se mi nezdá že by toto udělal jakejkoliv pes,přesně jak píše Evicka tohle je styl lidí a ne psů,ale jak bylo psáno myslím Jirikovo majitel to "přiznal"vysvětlení bylo nejjednodušší a nikdo se tím nemusel moc zabývat......
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 18:42
- Nahlásit
To oddělování hlavy od těla mi nějak nejde k žádnému zvířeti.Vlastně jen k jednomu jedinému a to je Č L O V Ě K .
Plně se ztotožňuji s Evicka
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 6 Bře 2006 19:12
- Nahlásit
tak zastrelenim daneho psa bude jen delat svou povinnost ...
Myslivec psa nesmí zastřelit vůbec, toto právo má podle platného zákona o myslivosti pouze myslivecká stráž.
Zák. č. 449/2001 Sb §14 odst. 1 písm. e):
(1) Myslivecká stráž je oprávněna...
...usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební; usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení,
|
chchvvdd
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 19:45
- Nahlásit
Vita..nevim to jiste, ale sadil bych na to, ze myslivec psa za splneni urcitych kriterii zastrelit muze...tech kriterii je sice hodne, jenze kdyby k tomu doslo, bude to zcela neprukazne z obou stran nejspis.........a pes je z hlediska legislativy stale jen vec...ktera se teda na rozdil od jinych veci da treba tyrat.....takhle blbe mame zakony......ja TV nesleduji, ale jestli je pravda preesne to, co pisete v prvnich dvou prispevcich tehle diskuze....tak uz nezbyva nez totalne rezignovat ze vseho...protoze jestli tohle predhodi Nova lidem, tak to nejspis znamena, ze to stadecko vetsinou zchroupne či stráví, prostě, že to lidem nepřijde divné, když mají senzaci.......a myslím, že Nova ví, co dělá, takže to svědčí o naši úrovni takovýhle příspěvek...no síla teda.......
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:06
- Nahlásit
chvd
bohudík se pleteš, řadový myslivec nemá právo zastřelit psa ani kočku za žádných podmínek. v mysliveckém zákoně je to jasně definováno, jen si ho přečti
jirikovo
v zákoně se píše, že pes musí být "pod vlivem psovoda" a v tomhle případě je úplně fuk, jestli si myslivec vykládá zákon tak a pejskař onak. "být pod něčím vlivem" prostě neznamená být na šňůře. vodítko je jen doporučení. takhle mi to bylo alespoň vyloženo právničkou.
mě se ta reportáž nelíbila celá.
1. už ta bojová plemena a záběr na vrata s cedulkou labradora (pokud jsem si tedy stihla všimnout správně)
2. ta precizní práce, přesně jak popisovala Evička, nemůže být výsledkem řádění zvířete
3. vyjádření toho myslivce, že tihle bojoví psi nezabíjí zvěř z hladu ale ze SPORTU, to už bylo na mě opravdu moc!
4. a už vůbec nechápu, jak si ti myslivci takhle veřejně dovolí říct, že jakéhokoliv psa bez vodítka zastřelí nehledě na majitele
Popravdě jsem zůstala v němém úžasu civět na televizi, co všechno si lidé už dovolí říct. Bohužel tomu ale stejně zase hrst lidí uvěří :-/
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:14
- Nahlásit
nefer
Nechci se dohadovat, co chvd myslel, ale pokud myslivec řekne, že ho pes třeba napadl... Ale fakt netuším, jak to chvd myslel...
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:29
- Nahlásit
evina
takhle ( oddělit hlavu ,odnést si ji a zbytek nechat) pes nikdy zvěř nestrhne ,nechápu jak taková kravina vůbec mohla někoho napadnout . Mimochodem copak asi s těmi halvami dělá, výstavku trofejí na kterou láká feny ? To je práce člověka .
|
Ronka
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:29
- Nahlásit
mě hlavně připadá že tu hlavu takhle nemohl oddělit pes ,to zvíře nebylo jinak pokousaný nic jen mělo pryč hlavu jako by jí někdo uřízl ,proč ten pes neukousne někdy třeba nohu ,proč zrovna hlavu je to dost divný.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:32
- Nahlásit
chchvvdd
nemůže - snad jen v sebeobraně
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:34
- Nahlásit
nefer
Já si myslím, že většina myslivců dělá tento koníček protože prostě rádi zabíjí zvířata, rádi střílí do živého terče.Těch myslivců, kteří nestřílí moc není. A pak každý druhý myslivec je určitě členem myslivecké stráže a hned má jednu podmínky proto aby psa mohl zastřelit splněnou. No a pak ten myslivec, který není členem myslivecké stráže a zastřelí psa řekne, že si ho prostě spletl třeba s liškou, nebo jinou škodnou v revíru. Za neúmyslné zabití člověka při lovu dostane jako trest podmínku, a za neúmyslné zastřelení psa byť téměř u plotu majitele se mu nestane už vůbec nic. Zákon je jedna věc a jeho vymahatelnost druhá. Myslím, že obava ze všech myslivců a ne jen tech co patří k myslivecké stráži je zcela oprávněná. K čemu zákony, když jsou za jejich nedodržování nízké sankce popřípadě porušení zákona nelze vůbec prokázat.
Znám myslivce, který se tím že zastřelil psa nebo kocku ještě chlubí. Je to pro něj sportovní vyžití.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:36
- Nahlásit
No jsem ráda,že mě to nezarazilo samotnou...už moje 14.letá dcera se pozastavila nad oddělenou hlavou,celkem čistým řezem.Od psa bych spíš očekávala srnu potrhanou.Trošku mi ta reportáž připadala jako,že pes loví ze zábavy a hlavu si pak odnese jako trofej.Myslím,že novinář si má zjistit pořádně fakta a ne tvrdit bludy-jako to často bývá u reportáží o psech.Trošku mi začíná připadat,zda to není od někoho účelové.Anebo senzace za každou cenu?
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:39
- Nahlásit
evina
Ty novináři ty srny určitě neusmrtili a hlavy jim taky neoddělili. Ty jen reagovali za určitý fakt.Je ale zarážející, proč nějaký zoolog to oddělení hlavy nezpochybnil.
|
Azoracek
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:43
- Nahlásit
Tak o reportáži jsem slyšela, ale neviděla jsem, jak byla ta hlava oddělená...mrknu na to v záznamu..
každopádně mě napadá, když se nad tím člověk zamyslí, tak jak říkali, že pokud uvidí pobíhat psa bez vodítka, pokud by na někoho takového narazili, dá se mezi tyto psy počítat i psi se stopovačkou?Já vím, je to pitvání v tom, co oni říkaj, ale když se nad tím člověk zamyslí.....
|
Vladus
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:50
- Nahlásit
Azoracek
Kdyz se zamyslime nad tim, ze myslivci strileji sebe navzajem, deti na sankach atd.... Tak myslim, ze pes se stopovackou, nebo bez, proste, kdyz si myslivec usmysli, ze nejakeho psa odpraskne, tak to udela a basta. No a taky jim to muze pripadat, ze se ten pes urval a kus lana taha za sebou, takze BUM!!!
|
Azoracek
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:52
- Nahlásit
Vladus
Je to možný, myslivci jsou ruzní Tak jsem zkoukla tu reportáž a dostalo mě, jak říkali ( hrozně duležitě), že tihle psi to dělají pro zábavu Jistě, pro zábavu rvou hlavu a odnášej si ji pryč Spíš mi to připadá že nějakej pytlák chtěl trofej doma, vždyt někde v chalupách jich na stěně visí tolik !
|
evina
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:54
- Nahlásit
dorfa:já vím,že novináři srnu(snad )nezabijou aby měli námět na reportáž.Jen nepochopím proč se nezeptají nějakých odborníků...pokud si dobře pamatuju mluvili tam jen myslivci.A je mi s podivem,že těm to divné nepřijde.Nebo se jim to moc hodí do krámu...vždyť i mezi myslivci (se jednou mluvilo)byl pytlák,teda jestli to zase nebyla nějaká blbost.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:55
- Nahlásit
Azoracek
V jedno starým časáku jsem četla příběh chlapa co byl se psem na vodítku (2m) v lese.Chlap byl schován za křovím a myslivec viděl jen jeho psa (NO) a střelil.Ne jen že zabil toho psa, ale protože to byla brokovnice tak řadu těch broků koupil i majitel toho psa co ho měl v lese na vodítku a řadu let se potýkal s následky svého zranění. Myslivcova výmluva byla právě ta liška, se kterou si NO spletl.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:58
- Nahlásit
evina
Mezi myslivce je právě nejvíce pytláků. Oni mají snad takové nařízení, že když uloví třeba divočáka který má víc jak (50 kg nevím jestli to není víc, ale zjistím), musí to nahlásit a odevzdat do toho svého sdružení, a to tyto úlovky nabízí k prodeji s mysliveckými přebytky. Samozřejmě, že žádný myslivec neuloví nic co by tuto váhu splňovalo a vše si nechává. Takže jasný pytlák s mysliveckými papíry.
|
Vladus
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2006 21:21
- Nahlásit
O vikendu jsme byli kousek z mestem a k memu velkemu prekvapeni jsem kousek za chatovou osadou spatrila partu myslivcu s flintami, tak jsme s manzelem zacali rozhovor, o tom, ze myslivci strileji psy. A ja jsem myslivce po ocku sledovala. No a nase Asta (NO) se sama zaradila mezi me a manzela, aniz bychom ji cokoli rekli, a jakmile jsem je videla odchazet, prestala jsem jim venovat pozornost a Asta zase vyrazila kupredu. On totiz i ten pes vi ktera bije!!
|