| Autor |
Zpráva |
impact
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2013 21:47
- Nahlásit
PetraK
Já vím, že je to o tom, jaký si to uděláš, takový to má, ale chci vědět, jestli to tak udělat vůbec jde . Ale chtěla bych vědět,jestli se opravdu při běžným provozu dá ve dvou potrhlejch psech udržet ten standard co mám a nebo se připravit na to, že moje představy půjdou do kšáá i přes veškerou mou snahu
Podle mě to bude úplně jiný. Budeš mít sice dvakrát tolik práce a starostí, ale zase budeš mít dva šťastný psy.. Si myslím. Kolem mě každej, kdo si pořídil druhýho psa, tak nechápe, jak mohli žít společně jen s jedním. Už jen kvůli tomu druhýmu psovi.. Psi jsou smečkoví a smečka jim vyhovuje. Podle mě, ať si říká kdo chce co chce, tak ani sebevíc práce a zábavy prostě nenahradí to soužití psa se psem.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2013 07:27
- Nahlásit
PetraK
Tak mě napadlo teď aktuálně. Můžeš mrknout na tohle video (MS Obedience), ta fenka přišla jako druhý pes. Znám je v běžném provozu, je na paničku mnohem navázanější než první (kříženka). Ale obě jsou perfektně vychované a úžasné, každá tím svým způsobem.
Toho, že výchova bude upadat u jednoho nebo druhého bych se bála asi nejmíň Ešus už je vychovaný, takže ho vlastně kontrolovat nemusíš, jen čas od času upevňovat správné návyky a můžeš tak plně kontrolovat prcka ;)
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2013 07:31
- Nahlásit
Podle mě, ať si říká kdo chce co chce, tak ani sebevíc práce a zábavy prostě nenahradí to soužití psa se psem
Mám dva psy a pokud se můžu vyjádřit za staršího - nic nevynahradí práci a zábavu s paničkou, soužití s mladým určitě ne. Toho toleruje, ale k životu ho nepotřebuje, pořád si jede po své samostané linii.
Takhle obecně se to tvrdit nedá.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2013 08:22
- Nahlásit
impact
Kolem mě každej, kdo si pořídil druhýho psa, tak nechápe, jak mohli žít společně jen s jedním.
Můj případ, celej život jsem měla jednoho psa, teď lituju, že můj předchozí pes prožil celej život jako jedináček.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2013 09:00
- Nahlásit
akorát že jeden by cvičil klid
Lucie Kratochvílová
v tvým případě bych se vůbec nebála mít dva psy v bytě, ale s ohledem na Ešusův věk, pokud už je mu tak kolem 9 let, tak bych do druhýho psa k němu nešla
to bych asi i souhlasila. V domě, kde by měl zdatného opatrovníka, bych asi neváhala, v bytě, kde by byl sám
PetraKjestli se daří prostě ve dvou psech stopro dotahovat věci do konce, víš?
to mi přijde, že horší na tohle byly až chodící děti. Třeba s Besinkou a Májou jsem s tímhle vůbec problém neměla (tam byly spíš limity dané tím, že Máje neumělo spolupracovat, jak se prošvihl ten důležitý čas, kdy se psům vysvětluje, jak mají spolupracovat s člověkem). Ale byl tam problém v postavení ve smečce, kdy Mája měla potřebu být nad Besinkou
S Wendy a Besinkou tam taky problém nebyl (Wendy bylo 10). S Besinkou Wendy tam přišla přidaná hodnota, že toho mého času dostaly víc obě, ale zase Wendy neuměla poslouchat a cvičit. Nevím, jestli by jí to bavilo, ale ten pes fungoval i bez toho, tak jsem to neřešila.
I si vlastně spolu hrály, teď jsem si vzpomněla, že se přetahovaly o hadry.
Mája a Baty, tam už pár nedocvičení je, protože chodí furt pohromadě a toho času jen pro Batýska venku je prostě málo. Ale je to tím, že třeba nemůžu uděla dvě rychlochodné procházky jen pro ně. Problém s postavením ve smečce není vůbec, Batýsek uznává Máju jako božstvo. Nicméně nesnižuje to její poslušnost vůči mně.
Samozřejmě viděno mojí optikou, třeba se někde sakra mýlím.
Myslím, že všichni psi k tomu druhému mají vztah, to mají i psi u mamči, kde jsou na dvoře spolu se sousedovo psy a ty vztahy jsou pokřivené, ale vnímají se jako součást svýho světa. Bez těch psů by to měli jednodušší, ale to naštěstí nevědí, takže to neřeší
RaduM
A jak vychází vzájemně? Děti a psiska?
tak jako nebylo to bez práce, ale zase respektují spoustu příkazů, nejdou ke psovi bez povolení a umí se chovat ke psům.
akorát že jeden by cvičil klid
tak to se mi moc neosvědčilo, protože to snižuje nabuzení k práci. Radši zavírám odděleně nebo cvičím společně.
Možná tu nepadla jedna celkem důležitá, i když jasná,
věc, ke který třeba já občas mívám nutkání. Že jdu jen s jedním psem jje normální a je to třeba tak podat i doma zůstavšímu psovi .
hůůůf
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2013 14:01
- Nahlásit
Nemám děti, ale jinak můžu svoji zkušenost se 2 psy napsat. 7 let jsem měla jen Bessinku, šeltii, se kterou jsem se snažila cvičit atd co mi síly stačily... pak jsem si pořídila druhou šeltii a musím říct, že ten vztah s druhou je mnohem lepší a intenzivnější než s tou první, asi jsme stejná krevní skupina, sobě souzeny nebo nevím... Co se týče cvičení, dělala jsem to tak, že doma buď jedna trénovala odložení a druhá cvičila, nebo jsem jednu zavřela do jiné místnosti, což mi ale celkem trhalo srdce, protože stejně věděla (slyšela) co se vedle děje a záviděly si... na procházky chodily společně a cvičily tam společně i každá zvlášť-jedna třeba uvázaná u stromu... zase na druhou stranu to závidění si bylo i dobré, protože pak se mnohem víc snažily :P A musím říct, že mi velmi pomohlo to, že starší už byla plně vychovaná, vycvičená, klidnější... i když jsme se pořád učili třeba nové triky... S běžným provozem a poslušností nikdy nebyl problém, ale musím zdůraznit, že štěně jsem brávala ven i samostatně (i když mi bylo první líto, muselo se to přežít), aby bylo prostě navyklé fungovat i samo, neupnulo se tolik na první fenu, protože vždy se najde situace, kdy musíte vzít jen jednoho psa samotného, veterina, závody nebo nevím co a taky jednou ten první starší odejde do nebe... musím říct, že tím, že jsem ji učila fungovat i o samotě-to se týká i zůstávání doma bez první fenky, tak po odchodu první fenky nemáme žádný problém se zvládáním samoty... jelikož jsem si ihned druhého psa zase nepořídila... A podle mě 2 psi jsou nejlepší varianta, že mají k sobě někoho svého druhu, i když moje fenky si spolu moc nehrály, stejně si myslím, že byly jedna za druhou rády.. toho času zase tolik navíc nepotřebujete, jde jen o ten výcvik, kde pokud první pes již nepotřebuje tolik dohledu, jde to lehce zvládnout... a určitě se hodně věcí od sebe naučí navzájem. Hodně starý pes a malé štěně nemusí dělat dobrotu, to bych se bála, aby mládě moc neotravovalo důchodce... naopak 2 mladé psy bych taky nechtěla-s ohledem na tu výchovu a výcvik...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2013 17:31
- Nahlásit
Shelticka
eden by cvičil klid
tak to se mi moc neosvědčilo
to závidění si bylo i dobré, protože pak se mnohem víc snažily
to je sranda, jak to máme přesně obráceně
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2013 22:22
- Nahlásit
Jeden pes je na provoz rozhodně to nejjednodušší, páč starosti a problémy se nesčítaj, ale násobí.. v kravinách se hecujou a předháněj navzájem, tam kde by jeden za plotem jednou blafnul a přešel to, ve třech řvou jak krávy, o zvěři ani nemluvě.. když nemarodí jeden tak si něco vymyslí druhej a třetí chce aspoň naočkovat. Přiděláš si starosti, troufam si tvrdit že druhýho nebudeš mít tak pinktlich vychovanýho (neřikam vycvičenýho) jak prvního páč - některý věci jdou tak nějak do kytek sami, najednou přestane bejt pro tebe tak důležitý bazírovat na některejch detailech z běžnýho provozu. Na druhou stranu zase velmi rychle zatrhneš některý věci který se v jednom zdáli bejt roztomilym vrtochem, ve dvou se začne jevit jako problém a čék jim to najednou s jednoduchou rozhodností zatrhne (první pes uměl spoustu maličkostí z běžnýho chodu domácnosti, jako jak podávat tlapy za sebou při mytí a podobný drobný kravinky, ale když pak čék místo 4 tlap meje 12 tak tomu prostě nedá ten čas a energii, ani tě to nenapadne. Zase na druhou stranu byl první pes zvyklej si třá trochu vynucovat večeři, nijak to neobtěžovalo, ale jakmile by to měli dělat ve třech, tak jim to zatrhnu tak rychle že zapomenou co chtěli - pro příklad, je toho samoz. spousta )
Ale, a to je pro mě rozhodující - dáváš psovi mnohem větší možnost bejt psem. Se všema plusama a mínusama. Pes psovi dá věci který mu člověk nikdy dát nemůže.
Navázanost je jenom o povaze jedince, můj cirkus je toho dobrym příkladem .
A můžu jenom potrvdit co psala Lucka, starší pes ti otiskne do mladšího spoustu věcí - najednou zjištíš že se mladej v některejch okamžicích chová úplně stejně jako ten první, stejně kouká, používá stejný gesta, třá něco co neni úplně typický. A to je úžasný, Beluška babuška se mnou je pořád i 3 roky po smrti, kdykoliv si Bonita začne hrát - a strašně u toho ječet ) (a maká na tom aby to předala o generaci dál a momentálně to učí mladýho.. )
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2013 23:06
- Nahlásit
bonc
naprosto přesný
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2013 06:46 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
bonc
starosti a problémy se nesčítaj, ale násobí.
z čistě matematického hlediska bych podotkla, že 1+1 pes a 1x2 psi dává relativně dost podobný výsledek
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2013 08:01
- Nahlásit
Reaguju jen na první příspěvek. Já osobně bych si druhého psa k nemocnému nebrala, protože by mi vadilo jej omezovat a trávit čas s tím druhým
|
impact
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2013 09:33
- Nahlásit
bonc
Moc hezky napsaný.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2013 13:09 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
kachna_
bych podotkla, že 1+1 pes a 1x2 psi dává relativně dost podobný výsledek
Máš pravdu, ale pouze za předpokladu, že násobí dvěma. Což Ty předpokládáš, ale z původního vyjádření "páč starosti a problémy se nesčítaj, ale násobí" to nevyplývá.
Z mého pohledu je koeficient 2,5 při dvou psech. Ne 2. Co se týče kravin a žrádla.
Co se týkalo výuky, cvičení a užitečných věcí, pak se koeficient velmi blížil nule.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2013 17:51
- Nahlásit
Vlčáčková
násobí dvěma
no páč to taky měl bejt jenom vtip, nic k tématu
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2013 20:43 - Změnil/a: Monty
- Nahlásit
no tak já už si život s jedním psem neumím představit
Deset let (a vlastně i předtím) jsem měla jednoho psa, pak jsem si po těch desíti letech vyprosila druhého. Tak jak byla sranda s jedním, tak byla pak dvojnásobná, to samé i starosti. Fenka se naučila od staršího psa, třeba štěkat na povel, cvičila jsem prvního a ona se u toho rozštěkala (nemohla jsem si to ani za boha naučit) dělala přesně to, co dělal on
Bohužel staršímu psovi se zjistilo, že má špatné ledviny, žili spolu asi 7 měsíců, tak jsem ho musela nechat utratit, protože se trápil... Fena z toho byla dosti špatná, přišla k nám a byla s Montym pořád. Měl dva ledvinové záchvaty, sice jsem v té době bydlela ještě s rodiči, ale ti by se o něj v tom záchvatu nedokázali postarat a asi by zešíleli, v té době se prostě vše točilo kolem něho... Fenka sice měla taky nějaké problémy, tak se to naštěstí nějak přežilo, že se nemohla vyřádit...
Pak jsme se přestěhovaly a pořídily jsme si druhou fenku, Soph - první byla šíleně šťastná, že má parťačku Už zase to bylo to moje veselé střeštidlo
Ale když to vezmu tak zpátky, tak bych si už asi nepořídila, k desetiletému psovi štěně, kdyby se dožil třeba patnácti, tak by Soph měla pět (v patnácti už i westík je dědek) a pět let není nic... Psům věnuji veškerý čas, ale neměla bych čas, abych třeba zvlášť chodila na dlouhou procházku s mladým psem a pak se starým a jsem taková povaha, že by mi vadilo, že na toho staršího parťáka mám méně času a nechávám ho doma... Ono by to bylo něco jiného, kdyby v domácnosti bylo více členů a mohl by se staršímu psovi věnovat...
K holkám jsem si pořídila ještě třetího Mám je od sebe strašně málo, nejstarší bude příští měsíc tři roky, prostřední teď měla 2 a nejmladší bude mít dva až v listopadu. Jsem zato ráda, protože všechny aktivity děláme dohromady a pak všichni spolu zestárnou, ano vím, že pak to bude těžké, protože pokud se jim nic nestane, tak mi budou asi odcházet po sobě... ale zase si říkám, že jim celý život můžu stejně věnovat.
Pro mě je to něco úžasného mít tři psy, taky je to dost o nervy když mají svůj den, tak si to vyžeru trojnásobně, protože většinou když přijdou na nějaký "super" nápad, tak ho dělají pak všichni
Takže za mě smečka super, ale musím je mít věkově těsně od sebe. Ale pokud má někdo na to podmínky a má člena v domácnosti, který by se pak o něj staral, tak proč ne.
Monty třeba ožil při příchodu Soph, sice byl aktivní dost, ale stal se z něj ještě větší blázen než byl.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2013 20:52
- Nahlásit
Jeden pes je samozřejmě na provoz jednodušší, protože civilizovat mušíš dvě čuňata a ne jen jedno, a o to víc bolí záda !!!!!
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2013 20:57
- Nahlásit
Pro mě jsou dva psi ideální ( mám 2 ruce na drbání), starší pes naučí mladého spoustu věcí, výcvik je podstatně jednodušší, protože mlaďoch prostě chce dělat to, co starší a fakt hodně okouká. A jestli ten starší poslouchá, tak i to ten mladší okouká a pochopí, že když se pískne ( třeba) tak se běží k paničce.
|