Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Dva psi do bytu?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
RaduM
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:07
- Nahlásit

Ahoj,
nevím kam přesně tenhle dotaz zařadit, tak ho dávám do nezařaditelných
Mám psa, border kolii. Je to můj první pes a až jsem sama sebe překvapila, jak jsem se za těch 2,5 roku s ním do kynologie vrhla naplno. V několika směrech nás ale omezuje jeho zdravotní stav. Má zúženou průdušnici a při větší námaze (psychické i fyzické) začíná kašlat. Občas se stává, že i lehce kolabuje, jakoby byl nedostatečně okysličen nebo tak něco. Chvíli sedí/leží, rychle dýchá, moc nevnímá, ale za chvíli je zase v pohodě. Proto ho nechci nijak výrazněji zatěžovat (frisbee a agi můžeme jen lehce okrajově), nechci aby mi zkolaboval úplně
Proto pořád zvažuju pořízení druhého psa, kterého bych mohla zatížit naplno a pustit se tak i do fyzicky a psychicky náročnějších sportů. Ale bydlíme v paneláku, v bytě 4+1, zatím bez dětí a já pořád váhám, jestli dva psi do bytu už nejsou moc. Přemýšlím co na to sousedi, rodina a jak to pak třeba budu zvládat při dětech. Takže bych ráda znala zkušenosti někoho, kdo je na tom podobně a má víc než jednoho psa.

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:33
- Nahlásit

RaduM

přemýšlím o tomhle už hodně dlouho , tak jsem zvědavá, co se Ti tu sejde za názory. Pořád si nejsem jistá hlavě s časem. Nechci šidit ani jednoho. Špekuluju, jestli by se mi pak podařilo tomu mrněti dát, přesně to, co dostával ten první je to dilema.

kachna_
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:42
- Nahlásit

RaduM
kdo je na tom podobně
já na tom jsem líp, máme zahradu.
Dva psi jsou určitě super, dospělí s dítětem, myslím, že to trošku minimalizuje pravděpodobnost problémů - už trošku ví, že tu nejsi jen pro něj.

Máme dvě děti. Taky píšeš "dětech" a třeba letos měly od prosince do března furt nějaký chorůbky a rýmičky a jako to jsem byla za zahradu hodně ráda a se psími aktivisty by to asi bylo hodně náročné , partner má nepravidelnou pracovní dobu, takže jsem se nemohla spolehnout ani na to, že pohlídá děti. A jenom domácí cvičení fakt nestačí. S jedním zdravým dítětem to i s více psy bylo naprosto v pohodě.

Asi bych to řešila podle partnera, jestli je schopen aa ochoten tě pravidelně vyvázat z rodič. povinností nebo převzít ty psí, tak je to super relax a za mě ideální rodinný tmel. Jinak bych do toho nešla.

kachna_
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:44
- Nahlásit

PetraK
Špekuluju, jestli by se mi pak podařilo tomu mrněti dát, přesně to, co dostával ten první
ne
ale dostane úplně jiný věci od toho prvního psa, co ty mu dát nemůžeš.

Neumi
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:54
- Nahlásit

U dvou psů je zrovna ten byt to nejmenší, v pohodě.

RaduM
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 11:55
- Nahlásit

PetraK
Tak to já bych vzhledem ke zkušenostem, které jsem s prvním nabrala řekla, že druhej by na tom byl o dost líp Ale je fakt, že se hodně obávám toho, že bych šidila spíš toho stávajícího psa, když ten novej by časem mohl vlastně úplně všechno. I když to člověk taky nikdy neví, může se taky objevit něco, co by ho limitovalo.

kachna_
Tak zas ohledně aktivit, venčení apod si pořád říkám, že když už jdu s jedním, tak bych šla s dvěma, že to jakoby není takovej rozdíl. Prostě venčit musím jednoho i dva a vlastně časově náročnější to není Trošku mě ale děsí představa, že bych šla ven s dvěma malýmam dětma a dvěma psama Zas na druhou stranu lepší mít malé děti a dva už vychované psi než ke dvoum dětem pořídit štěně Jinak cvičák (agi, flyball, obedience) máme přímo ve městě, s pracovní dobou manžela by to bylo v pohodě. Z psích povinností mě vyváže už teď, když je třeba (ale psa jen obstarává/hraje, necvičí s ním), ovšem s vyvázáním z rodičovských povinností by to možná bylo horší, zvlášť v začátku

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 12:06 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

kachna_
ale dostane úplně jiný věci od toho prvního psa, co ty mu dát nemůžeš.

hm, tak nějak jsem si to myslela. Jenže - pak i ten vztah bude jinačí a se bojím, že mi ten těsneh vztah pak bude hrozně chybět

RaduM
já bych vzhledem ke zkušenostem, které jsem s prvním nabrala řekla, že druhej by na tom byl o dost líp RaduM

tak jasně, co se týče výchovy, výcviku - to je bez debaty.

Ale je fakt, že se hodně obávám toho, že bych šidila spíš toho stávajícího psa,

tohle je další vráska na mým čele , zda to půjde vybalancovat. .

a vlastně časově náročnější to nen
a to si právě nemyslím, páč to chce chodit s nimi myslím i zvlášť - tedy pokud člověk chce, aby se na něj ten novej co nejvíc navázal a nechce šidit toho původního. ČAS je - teda podle mě - v tomhle hodně důležitá veličina.

RaduM
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 12:28
- Nahlásit

PetraK
že mi ten těsneh vztah pak bude hrozně chybět
Naše chovatelka má tři fenky, nejvíc navázaná je ta nejmladší, takže ono je to spíš o té povaze asi.
Tak koukám, že nás trápí podobné věci Takže asi je to celkem normální a chce to se jen rozhoupat. Já věřím, že klady převáží zápory ;)
Já počítám, že stačí s nimi zvlášť cvičit/hrát si, venčila bych je asi pořád společně. Ale tak já stávajícího psa nijak zvlášt na sebe nacuclýho nemám, takže to myslím může být jen lepší v tomhle ohledu

kachna_
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 12:32
- Nahlásit

RaduM
v začátku
v začátku je to dobrý, to to mrně furt spí. Nikdy jsem toho se psama venku nenalítala tolik, jako když bylo první mrně malý. Hodila jsem ho do šátku (volný ruce) a tradá...
Blbý je, když je to první ještě furt pomalý (mezi holkama je 2,5 roku) a musej ven obě.
PetraK
i ten vztah bude jinačí
no ale to myslim, že vidím víc rozdílů podle plemenný příslušnosti než podle toho, kdy přišli a kolik času se mnou trávili jednotlivě. On taky každý pes to ocení jinak, třeba špic si to užívá v lese na vodítku, když tahá. Mája si to užívá jakkoliv, Besinka vůbec nechce chodit sama ven, pro Cira je asi v tomhle důležitej Michal, ne já.
PetraK
RaduM
cvičení třeba jsou přece pětiminutovky a tak půlku z toho můžete dělat společně pro oba.
RaduM
Trošku mě ale děsí představa, že bych šla ven s dvěma malýmam dětma a dvěma psama
mě taky. Už od rána

RaduM
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 12:49
- Nahlásit

kachna_
tak půlku z toho můžete dělat společně pro oba
No moje představa je taková, že by se oba taky učili být v klidu zatímco cvičí druhý, takže by vlastně cvičili oba naráz, akorát že jeden by cvičil klid
A jak vychází vzájemně? Děti a psiska?

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 12:53
- Nahlásit

kachna_
že vidím víc rozdílů podle plemenný příslušnosti než podle toho, kdy přišli a kolik času se mnou trávili jednotlivě

tak já bych zase vižlila, takže tam by to mělo být podobný,pochopitelně s přihlédnutím na jedince a právě i na to jak je čas a prostor na vybudování vztahu. a ten je pro mě úplně nejdůležitější. líbí se mi, jak s Ešusem fungujeme, chtěla bych to tak mít zase právě.

vičení třeba jsou přece pětiminutovky a tak půlku z toho můžete dělat společně pro oba.

tak takový to učení něčeho doma, to jo, toje cajk, ale jak se s tím přesuneš ven, chce to být tam jen pro toho jednoho. a u mě navíc - i vzhledem k plemeni je to o spoustě času stráveného venku, kdy, pokud chci, aby pes fungoval, tak jak mám představu, tak musím jít jen s ním, věnovat se jemu a u tý zvěře ho naučila , že je ohař a ne prase, co honí všechno co vidí - a tam fakt musím jít jen s ním, abych se na něj soustředila.
i proto furt tak váhám a

mě taky. Už od rána

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 13:57
- Nahlásit

kachna_
ale dostane úplně jiný věci od toho prvního psa, co ty mu dát nemůžeš

Což neznamená, že dalšímu štěněti nedáš nic, ale je to úplně krásně napsaný. Ben předal Britě přesně to, co na něm nejvíc miluju a tak mi to i dál zůstane.. I když to může znít sobecky..

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 14:09
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová

Ben předal Britě přesně to, co na něm nejvíc miluju a tak mi to i dál zůstane.. I když to může znít sobeck

hm - tohle zní nadějně. . Jako je mi jasný, že jak dobrý tak i špatný mrňous od toho druhýho nakouká. Může-li ovšem "nakoukat" vztah, vazbu?

a velká další moje brzda je, to, že mám nějakou představu o tom, jak by pes měl fungovat - myslím tím ve smyslu poslušnost, spolehlivosti a tak a nejsem si prostě jistá, jeeeestli časový limit dovolí vychovat toho druhýho , na kterýho nebude logicky tolik času, tak jak mám představu což je mi jasný, že mi ani nikdo neodpoví, jsou to jen moje hlasitý myšlenky Možná by ale mohl někdo dát vědět, jestli se mu u druhého psa podařilo se držet svých předsevzetí či představ, nebo jak to říct, či kapek posléze hledisko přehodnotil.

RaduM
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 14:19
- Nahlásit

PetraK
nějakou představu o tom, jak by pes měl fungovat
Já myslim, že s druhým psem to nebude nikdy stejný jako s tím prvním. Něco ti u něj zabere víc času a něco naopak míň. A něco ho nebudeš muset vůbec učit, protože to okouká od toho velkého bráchy A něco zas naučí on tebe, protože jsi to s prvním vlastně neřešila, uměl to sám od sebe
Třeba naše chovatelka má maminu vychovanou skvěle a šlo to tak nějak samo, i když taky ne všechno. Jenže ona je taková pohodářka, všechno ji baví, má ráda kontak s psama i lidma tak nějak přirozeně. Nechala si dceru ze stejného vrhu, jako je náš pes a na ni musí úplně jinak než na maminu, protože ona je prostě jiná (přitom je to rodina). Je taková měkčí, nemůže si na ní moc dovolit houknout, pač je z toho vyplesklá, ale zase je na ni navázaná víc než mamina.

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 14:38
- Nahlásit

RaduM
Já myslim, že s druhým psem to nebude nikdy stejný jako s tím prvním. Něco ti u něj zabere víc času a něco naopak míň.

ale jo, jo to je jasný, každý je z jiného těsta. Já spíš myslím to obecně, něco v tom smyslu, že člověk má představu, si to "naplánuje" i počítá s tím, že se určitých věcí vyvaruje, jiný zase ví..... atd. a pak třeba musí přehodnotit to, že ta poslušnost - vzhledem k omezenosti času, vzhledem k tomu, že smraďoši se učí jeden od druhého spíš ty horší, než ty lepší věci - není třeba tak excelentní jak si to tak představoval. Víš, že si prostě řekne, teď už jsem zase o něco dál, vím o něco víc, budem ještě lepší a........ venkoncem pak, páč jsou čoklidi v přesile , to úolně nevyjde

RaduM
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 14:50
- Nahlásit

PetraK
Tak to je určitě i v člověku no. Já to vidím i teď s tím jedním psem. Jela jsem na besedoseminář s panem Šustou. Měli jsme předem poslat dotazy, jako že s čím chcem poradit. A já nemohla na nic přijít. Ne že bysme všechno uměli, ale já mám představu o tom, jak to učit, jen se mi do některých těch věcí prostě nechce z nějakého důvodu A to nebude s druhým psem lepší. To co je pro mě důležité si myslim bude umět díky mým teoretickým znalostem a tomu, že už mě jeden pes vycvičil, daleko rychleji. S tím ostatním to bude horší
smraďoši se učí jeden od druhého spíš ty horší, než ty lepší věci
Co se naučeného chování týče tak určitě. Takže když bude Ešus vzorňák, naučí se jen to dobré

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 15:30
- Nahlásit

RaduM

Takže když bude Ešus vzorňák, naučí se jen to dobré

jasně vzorňák erotoman co se bojí vos, to je dobrej vzor

S tím ostatním to bude horší

už jsem na to přišla co mám na mysli !! To, jestli se daří prostě ve dvou psech stopro dotahovat věci do konce, víš? A teď nemyslím o cvičení jako takovém. Tam problém nevidím, naučit cokoliv, při učení prostě máš toho jednoho zvlášť, věnuješ se jen jemu. Aáááále to co mám na mysli je běžný provoz - kdy ta pozornost je zcela logicky rozdvojená, a ....oni to moc dobře vědí , víš, tak jestli tohle pak neovlivni moc tu běžnou poslušnost????? Páč koukat po jednom - toť velmi jednoduchý, ale .... koukat po dvou, to už taková čurina není /o větším počtu nemluvě/ tzn, jestli si to pak člověk právě takhle nepokazí, to co už naučil???? abych jako nečekala, že budu mít dva vzorňáky a vono houbes, ten první zvlčí, páč budu dozorovat i toho druhýho a toho druhýho nedotáhnu do konce, protože budu dozorovat i toho prvního jsem zvyklá mít na psu pozornost 100% celou dobu co jsme venku, pak to nepůjde....... si to právě neumím představit, jak to provozovat? jestli neslevit z kritérií či co?

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 15:38
- Nahlásit

PetraK
hm - tohle zní nadějně. . Jako je mi jasný, že jak dobrý tak i špatný mrňous od toho druhýho nakouká. Může-li ovšem "nakoukat" vztah, vazbu?

Co se týká vazby, tak z mých zkušeností může, i když jenom částečně, ale stejně si tu vazbu tvoříš s dalším psem individuálně podle jeho nebo jejích individuálních povahových vlastností. Vůbec nejde o okoukání špatností typu vybírání koše nebo naučení lovení například nebo že se druhej pes začne bát bouřky podle prvního vzoru. Prostě Benův duch vstoupil do Brity a tam žije dál a ona se v hodně věcech projevuje stejně jako Ben a já su tak šťastné A jsou nerozlučná dvojka ))) A možná proto že jsem to tak chtěla, tak to tak je... ) A stejně to nejde popsat tak, jak bych si představovala!

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 15:43
- Nahlásit

PetraK
kdy ta pozornost je zcela logicky rozdvojená

V mým případe roztrojená, jenže takhle to u nás nefunguje, jsou jako to hejno rybiček v moři, kdy jsou v podstatě jeden )))))

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 15:44
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
a tam žije dál a ona se v hodně věcech projevuje stejně jako Ben a já su tak šťastné

to chápu a taky by se mi to právě líbilo.
mno uvidím. třeba do toho půjdu, třeba ne - zatím to nevycházelo a teď si to tak spíš vymlouvám sama sobě

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 15:48
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová

kdy jsou v podstatě jeden )))))

hm, to při vižlí hemživosti a rozptylu by u nás nehrozilo. Akční rádius ohaře je hodně jiný než třeba u labroše. A jak jsou to hopíci a energetici - nechtěla bych aby se z nás stal postrach ulice aby to nakonec nedopadlo tak, že mě nebude poslouchat ani jeden . Ne to si dělám srandu, ale - prostě si myslím, že to třeba nebude fungovat tak jak jsem zvyklá , že třeba budu muset být důraznější - což mě neba až tak moc. líbí se mi, že fungujem převážně na dobrý slovo. No zkrátka abych si pak nedrbala hlavu, hee?

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 15:56
- Nahlásit

PetraK

Drbat hlavu by si si asi drbala Jeden pes je prostě na provoz nejjednodušší ve všech ohledech, to je bez diskuze. Pro mě jsou ideální tři psi )) i když do budoucna asi zůstanu u dvou Ale je fakt že mám prostě přizpůsobivý vořechy, takovej univerzální typ ale Brita si nejspíš může se svou praštěností s vižlou podat ruku

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 16:02 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová

Drbat hlavu by si si asi drbala

nooo vida, to potřebuju vědět - abych buď cukla a nebo se na to připravila morálně a duševně. U nás chodí baba s třeba pudlicema - nechci skončit jako baba se třema pudlicema, který svolává jak bába na rynku, kdy jedna pudlice se hrabe v popelnici a druhá do sebe futruje svačinu i s mikrotéňákem. Já vím, že je to o tom, jaký si to uděláš, takový to má, ale chci vědět, jestli to tak udělat vůbec jde . Ale chtěla bych vědět,jestli se opravdu při běžným provozu dá ve dvou potrhlejch psech udržet ten standard co mám a nebo se připravit na to, že moje představy půjdou do kšáá i přes veškerou mou snahu . je mi třebas jasný, že s Ešátorem jsem moc vodítko nepotřebovala - měla jsem volný ruce, volný a rychlý nohy, tady už to bude o něčem jiným a to vodítko potřeba bude, protože jinak si ta blecha zvykne, že ne vždycky můžu zasáhnout (což jsem s Ešusem mohla)

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 16:05
- Nahlásit

PetraK
Jestli máš na mysli takový běžný provoz, že když du domu v hodobóžových šatech z práce a říkám jednomu psovi před sebou Neskákej, tak že mám druhého nově přiběhnutýho za zádama si všimnu až když ho mám na hlavě, tak nevím, s tím asi nic nenaděláš.

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 16:08
- Nahlásit

PetraK
A teda popravdě v mým okolí si dost lidí napořizovalo druhýho psa obvykle stejného plemene a nebo dalšího psa stejného plemene a můžu teda říct, že tvoje představy půjdou nejspíš do kšáá i s dalším psem jako jedináčkem, protože předstasva, že další pes byť stejného plemene ti bude fungovat stejně nebo podobně jako Ešuš je faaaakt hodně mimo.

Gerda
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 16:08
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Jeden pes je prostě na provoz nejjednodušší ve všech ohledech, to je bez diskuze.
Naprosto souhlasim

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 16:21
- Nahlásit

Maya
protože předstasva, že další pes byť stejného plemene ti bude fungovat stejně nebo podobně jako Ešuš je faaaakt hodně mimo
ale tak jooo, to vím - nésu blbé, jde o individualitu, ale pokud by ten pes nebyl totál nekontaktní, tak si ten vztah to navázání prostě vybudujeme - třeba časem ale vybudujeme. Pochopitelně jiný, ale bude tam. Ale když jsou psi dva, je zcela logické, že dávají přednost svému druhu , že ta vazba pak není tak úzká, to mám na mysli.

Gerda

Naprosto souhlasim

já vím no. Toť naprosto jasný a právě bych ráda zjistila z praxe ostatních, jestli chci vyměnit tuhle jednoduchost za to, že ty psy zase na druhou stranu budu mít dva, budu vidět - pochopitelně, když to klapne, což taky nemusí - jak jsou spokojený, že mají kámoše pro svůj psí život, že nežijou jen ten lidskej. Jestli to dokážu vybalancovat,jestli na to mám - časově a tak.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 16:57
- Nahlásit

PetraK
Ale když jsou psi dva, je zcela logické, že dávají přednost svému druhu , že ta vazba pak není tak úzká, to mám na mysli.
To tak může být a stejně tak může být pravý opak.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 17:52
- Nahlásit

PetraK
Ale když jsou psi dva, je zcela logické, že dávají přednost svému druhu , že ta vazba pak není tak úzká, to mám na mysli.

Já bych se tohodle zas tolik nebála, zvlášť pokud chceš jako druhýho psa zase vižlu, to už by sis musela vylosovat fakt echt gold ňákej gold asociála a to si myslím, že se ti s vižlou nepovede, i když by ses o to jó snažila, si myslim.

Ale fakt nepřemlouvám, já ji mít doma nebudu

Ještě teda bych v tvým případě spíš počkala až nebude Ešus, protože pokud máš hodně starýho psa a hodně mladýho, tak to už je organizačně dooost na hovno ve všech ohledech... jako řikám, v tvým případě bych se vůbec nebála mít dva psy v bytě, ale s ohledem na Ešusův věk, pokud už je mu tak kolem 9 let, tak bych do druhýho psa k němu nešla. Je to skoro nezkloubitelný pak. Nedovedu si předavit, že bydlíme sami dva v bytě se starým psem, co už nemůže na delší procházky a zároveň s mladým psem, co je vyžaduje. Nejstarší Anetu už necháváme doma, když jsme pryč na vejletě, ale je tam s našima (bydlíme v domě) a ne sama, takže se necejtí odstrčená, jako je jí u prdele, že s náma nejezdí na výlety, ale není sama, když my jsme pryč s Benem a Britou... Spíš bych vzala v úvahu tohle, než jestli budete mít úzkej vztah s druhým psem, budete a budete mít ještě něco navíc...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2013 20:14
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Prostě Benův duch vstoupil do Brity a tam žije dál a ona se v hodně věcech projevuje stejně jako Ben a já su tak šťastné A jsou nerozlučná dvojka ))) A možná proto že jsem to tak chtěla, tak to tak je... ) A stejně to nejde popsat tak, jak bych si představovala!
popsalas to ale moc pěkně

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání