| Autor |
Zpráva |
A1sha
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 11:23
- Nahlásit
Zdravím, potřebovala bych rychlou odpověď
Učím psa být sám doma, aby mi tu neštěkal (postupně prodlužuji dobu odchodu), a přemýšlím, jestli mu při příchodu mám kliknout a dát něco dobrého za to, že vydržel. Na druhou stranu ale, vlastně nic nesplnil (žádný povel), takže nevím, jestli bude chápat, za co ta odměna je.
Otázka je - má smysl v tomto případě klikat nebo je to zbytečné?
Dík za odpověď
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 11:24
- Nahlásit
A1sha
Já si myslím, že je to úplně zbytečný. Tvůj příchod je pro něj dostatečnou odměnou sám o sobě.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 11:55
- Nahlásit
taky si myslím, že takto by to nefungovalo.
jedině to začít od vyložený nuly - tzn. pes ve vedlejší místnosti, zavřu, kliknu za to že vteřinu vydržel v pohodě a postupně zvedám čas, pak odejdu z bytu, klikám za vteřinu, zvedám čas. pak přidám třebas povel buď tu hodný, či co Možná takhle to A1sha myslela??
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 15:17
- Nahlásit
PetraK
odejdu z bytu, klikám za vteřinu, zvedám čas
To by podle mě mělo smysl, jenom pokud bys dokázala kliknout, když jsi ještě pryč z bytu. Nějaký "klikr na dálkové ovládání". Kliknout a teprve přijít a odměnit, to by mohlo fungovat... Hele teď jsem si vzpomněla, že jsem někde četla, že něco takového fakt existuje, je to krabička s dálkovým ovládáním, klikne a současně vyplivne pamlsek Ale přijde mi to zbytečně překombinovaný.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 17:07
- Nahlásit
A1sha
Odloučení není aktivní plnění povelu.
Kdybys to tak chtěla, musel by být po celou dobu, co ješ pryč, v odložení, a to by asi nebylo moc dobré. Myslím, že chceš něco trochu jiného.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 19:31
- Nahlásit
lamalucni
To by podle mě mělo smysl, jenom pokud bys dokázala kliknout, když jsi ještě pryč z bytu
myslíš? ale když cvičíš dlouhodobý odložení, tak psa taky pochválíš když k němu dojdeš zpátky, ne? Když učíš, že si pes nevezme věc v tvojí nepřítomnosti, taky klikneš, až se k němu vrátíš a žrádlo je netknutý......... nebo to motám?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 19:34
- Nahlásit
Walda
musel by být po celou dobu, co ješ pryč, v odložení
proč? mu přece od počátku klikáš za to, že pes je v pohodě a nedělá vyrvál, ne za to, že musí být na místečku.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 20:10
- Nahlásit
PetraK
ale když cvičíš dlouhodobý odložení, tak psa taky pochválíš když k němu dojdeš zpátky, ne?
To jo, ale odložení je něco jiného. U odložení musí pes zůstat bez hnutí ve stejné poloze, dokud mu neřekneš jinak.
Pokud bys ale chtěla použít klikr u zůstávání o samotě, tak jím musíš "zachytit" to žádoucí chování - když je pes v klidu o samotě. Si myslím já teda, ale třeba je to úplně blbě a jinak, co já vím... Hlavně mám pocit, že je v tomhle případě klikr fakt zbytečný, protože to, že se pán vrátil, je pro psa tak velká odměna samo o sobě, že se v tu chvíli na nějaký klik a pamlsek může vybodnout
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 20:17
- Nahlásit
lamalucni
protože to, že se pán vrátil, je pro psa tak velká odměna samo o sobě, že se v tu chvíli na nějaký klik a pamlsek může vybodnout
tak to jasně, bez debaty, ale spíš si myslím, že jdeA1sha
o to o čem klikr je - o označení žádoucího chování o tvarování chování. A to si myslím, že by šlo- nejdřív to nacvičíš v lehkých podmínkách - pes v klidu v jiném pokoji po těch vteřinkách. poté až to bude supr zvládat a bude vědět wo co go, přejdeš prostě o levl vejš. V podstatě stejné jako "hry s klecí" jen ve větším měřítku.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 20:48 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
PetraK
nejdřív to nacvičíš v lehkých podmínkách - pes v klidu v jiném pokoji po těch vteřinkách
to rozhodně ano, ale v momentě, kdy už se bavíme o odejití z bytu na nějakou dobu, tak podle mě kliknutí po příchodu nemá smysl z jednoho prostého důvodu: dávno před tím klikem tě pes slyšel přicházet, a to je pro něj ten marker, ne nějaký klik...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 21:21
- Nahlásit
lamalucni
dávno před tím klikem tě pes slyšel přicházet, a to je pro něj ten marker, ne nějaký klik...
hmmm, hmmm, já ti nevím , no ten klikr jasně označí konec té požadované činnosti, nebo jak to říct. A pro psa je to jasné označení toho co se chce, signalizuje mu to, že to dělá dobře. Nevím no.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 22:12
- Nahlásit
PetraK
v odložení ......., ne za to, že musí být na místečku.
Odložení, tedy obvykle "zůstaň", a "místo" jsou pro mě dva úplně odlišné povely.
ten klikr jasně označí konec té požadované činnosti, nebo jak to říct. A pro psa je to jasné označení toho co se chce
Takže ty mu nadšeně kliknutím označíš konec toho, že dobře nic nedělal?
Když učíš, že si pes nevezme věc v tvojí nepřítomnosti, taky klikneš, až se k němu vrátíš a žrádlo je netknutý
U tohohle prosím popiš situaci. Např. pes má při tom volno?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 22:18
- Nahlásit
Walda
Odložení, tedy obvykle "zůstaň", a "místo" jsou pro mě dva úplně odlišné povely.
no, jistě, to pro mě právě taky. proto právě nevím, proč tu to odložení zmiňuješ? tápu.
označíš konec toho, že dobře nic nedělal?
proč bych označovala že nic dobře nedělal?
U tohohle prosím popiš situaci. Např. pes má při tom volno?
někdy ano, někdy ne. V počátku cvičení - je třeba v sedni (aby to měl jednodušší) , pak už je volně loženej, důležité je to, že i když tam nejsem, tak si to prostě nevezme.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 22:36
- Nahlásit
PetraK
V počátku cvičení - je třeba v sedni
Pak tvoje pochvala nemá nic spoleného se žrádlem. Chválíš a odměňuješ za to, že celou dobu seděl.
proč bych označovala že nic dobře nedělal?
No protože to tazatelka cvičí, chlupáč nemá dělat bordel. Když přijdu zpět a všechno je OK, on doma jenom BYL, za co ho budu chválit?
proč tu to odložení zmiňuješ?
Právě proto, abych ho měl po návratu za co pochválit. Jinak nevím.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 22:44 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Walda
Pak tvoje pochvala nemá nic spoleného se žrádlem. Chválíš a odměňuješ za to, že celou dobu seděl.
edit:
no jde jen o ten počátek o ty první kroky- kdy pes sedí a žrádla těsně u čumáku si prostě nevšímne, viš co myslím? Když já neumím vysvětlovat
chlupáč nemá dělat bordel. ,
ano, to je kritérium které požaduje. Pes může chodit, ležet, ale nemá dělat určitý věci, když je nedělá - stejně jako si nevezme to žrádlo, je to dobře=klik, pes ví, že to co dělá, jak se chová, je to co se požaduje.
, abych ho měl po návratu za co pochválit.
ale tak to není. Chtělo by to někoho, kdo to narozdíl ode mne, vysvětlí pořádně
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 22:56 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
PetraK
No, myslím, že nejde o nejasné vysvětlení, ale o podstatu, jak co cvičíš.
edit:
Teda eště jednou - přijdeš zpět, pes je v pohodě, přijde k tobě, za co mu klikneš?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2013 23:41
- Nahlásit
Walda
nejde o nejasné vysvětlení
jde, páč se mi to nedaří vysvětlit tak jak chci prostě
přijdeš zpět, pes je v pohodě, přijde k tobě, za co mu klikneš?
to je špatně položená otázka. musíš to brát od začátků- kdy jdeš po těch pidi krůčkách a pes pochopí, co je to, co po něm požaduješ - ať už je to jednoduchý sedni, nebo klid v domě, nebo nevzetí si čehokoliv co je v jeho dosahu. Nemůžeš na to koukat od konce, tím jak zvyšuješ pomaloulinku kritéria rozšiřuješ to, co po psovi chceš a co se pes učí.
Sakra, fakt to neumím vyjádřit, já ne.
Je to marný, je to marný, je to marný - se mnou myslím teda
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 00:38
- Nahlásit
PetraK
to je špatně položená otázka. musíš to brát od začátků- kdy jdeš po těch pidi krůčkách
Já myslím, že je položená dobře, protože na to se tazatelka ptala. A jak závisí odpověď na ni na tom, jestli se vrátíš po pidiminutě, nebo pidipůlhodině? Protože jediný, v čem můžeš zvyšovat nároky při cvičení odloučení, je čas.
A vysvětlit se ti to daří, jenže nesouhlasím.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 10:48 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Walda
A vysvětlit se ti to daří,
No to evidentně právě ne , páč jinak bys nenapsal, že nesouhlasíš.
Pamatuješ? tehdá v hospě, jsme se o klikru bavili a taky jsem Ti to nedokázala vysvětlit, pravils, že klikr je zbytečnost. Což si fakt nemyslím, i vzhledem k tomu, že ho používají nejen u psů, ale i u zvířat - či spíš hlavně tam- kde ten dohovor je ještě složitější.
Nemám moc čas, al ezkusím to svý vysvětlení zjednoudušit - ty psovi nakouskuješ, to co po něm chceš a pak už ve výsledku označuješ celý balíček chování. Líp mi to už vysvětlit nejde. Ono v podstatě je to stejnej princip, jako když učíš psa samotě bez něj - jen mu to přesněji označíš. Huž musím,takže líp už to ze sebe nevymáčknu.
Já myslím, že je položená dobře,
já myslím, že se tazatelka ptala na něco malinko jinýho, než ty. Ale to může být pochopitelně jen můj dojem.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 11:24
- Nahlásit
Já teda myslím,že tudle bude možná lepší starý dobrý"hubudrž" a ujistit psa,že ač tam nejsem velký bratr ho stále vidí a naslouchá Mě příde,že už se ten klikřík moc přecenuje,mě taky chutná děsně česneková sůl,ale prostě odsud pocud do buchet ji prostě cpát nemůžu (tak šlo byto ale)
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2013 11:43 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
PetraK
No to evidentně právě ne , páč jinak bys nenapsal, že nesouhlasíš.
Hezká věta. Snažíš se mi osvětlit absolutní pravdu?
se tazatelka ptala na něco malinko jinýho, než ty
A1sha: jestli mu při příchodu mám kliknout a dát něco dobrého za to, že vydržel
Já: přijdeš zpět, pes je v pohodě, přijde k tobě, za co mu klikneš? - podle mě stejné, jen jsem v otázce trochu víc nastínil, že v této situaci nemáš za co kliknout. Respektive máš, ale za to, že tě přišel po návratu přivítat.
danajasa
Souhlas, k tomu směřuju. Ale česnekovou sůl nenávidím
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2013 12:13
- Nahlásit
Walda
PetraK
Aby klikla ve správný moment, musela by se v tom pokoji najednou zjevit, ne? Aby označila přesně to, co chce.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2013 15:36
- Nahlásit
Walda
nebo co třeba pocit, že oba vysvětlujete ouplně stejnej postup jen s/bez klikru?
Pokud to bude A1sha učit klasicky tak, že psa zavře na sekundy (a postupně minuty) vedle do pokoje a nebude-li dělat bordel přijde a klikne, je to nemlich to samý, jako když přijde a pochválí.
A důvod proč, to dělat s klikrem, bych viděla v tom, že je-li pes naklikanej, půjde to rychleji než bez klikru?
Dáška
musela by se v tom pokoji najednou zjevit, ne?
no ale to by bylo něco.
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2013 19:41
- Nahlásit
kachna_
no ale to by bylo něco.
Dost často bych to potřebovala
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2013 22:12
- Nahlásit
kachna_
oba vysvětlujete ouplně stejnej postup jen s/bez klikru?
Já tady přece žádnej postup nevysvětluju, kdes to četla?
Já se jen snažím upozornit na metodickou chybu, která v tomhle případě z toho klikání za každou cenu může vzejít. Nehledě na další problémy.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2013 22:56
- Nahlásit
Waldo a jaké je teda tvoje řešení? Odměnit ho "za nic" (dle tvých slov) jen odměnou nebo ho vůbec neodměňovat, když vlastně "nic dobrého nedělal, jen nedělal nic špatného"?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2013 00:21
- Nahlásit
Radecha
No ano, mě nenapadá, jak efektivně psa pochválit za odloučení.
Takže zajímavější pro mě je opačná otázka - jak navlíknout nácvik odloučení tak, aby psovod mohl po příchodu efektivně psa odměnit za odloučení? Já to nevím, ty jo?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2013 04:46
- Nahlásit
Walda
Já tady přece žádnej postup nevysvětluju, kdes to četla?
prostě mi to tak přišlo z tvých příspěvků. Jak tedy učíš nácvik samoty. Jinak než postupným prodlužováním doby o samotě?
Walda
Já to nevím, ty jo?
tak u nás se vždycky, když se pes při nácviku odloučení při odchodu pána choval žádoucím způsobem (neštěkal, nezabil gauč), při návratu chválilo a nezdá se mi, že by psi nepochopili, co se po nich chce.
metodickou chybu
je mi celkem šumák, kolik nadělám při výchově psa metodických chyb, když výsledkem bude dobře vychovaný pes
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2013 08:24 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
kachna_
To je pořád kroužení kolem. Co se u vás vždycky dělalo je pro tuto debatu šumák, stejně jako tvůj vztah k metodickým chybám.
A1sha se tu ptala, jestli má při příchodu iodměnit psa za to, že vydržel. A sama uvažuje o tom, jestli to vůbec má cenu.
Já jen několikrát vyjádřil názor že ne, protože ho chválíš za svůj příchod a jeho přivítání.
A už poněkolikáté vyzývám diskutující, aby mi odpověděli:
Jak navlíknout nácvik odloučení tak, aby psovod mohl po příchodu efektivně psa odměnit za klidné odloučení?
Miomochodem, já trénuju odloučení úplně jinak, ale to do této debaty nepatří, to nemá s klikáním vůbec nic společného.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2013 09:04
- Nahlásit
Waldo já se tě teda zeptám ještě jednou - můžeš mně odpovědět na můj dotaz vejš? Chápu to dobře, že si myslíš, že když pes "nic nedělal" tak není "za co" ho odměnit? Co je teda tvoje řešení?
Trochu jsem se ztratila v tom, jestli se řeší otázka, zdali psovi po příchodu kliknout, nebo ho jen odměnit, nebo zdli ho vůbec odměňovat. A1sha se ptala na kliknutí, ty píšeš o odměně.
|