| Autor |
Zpráva |
Soňa123
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 10:21
- Nahlásit
Dobrý den,
chci se poradit: mám téměř 15-ti letou fenku pudla. Celý život byla abnormálně poslušná, klidná, nechala si provést jakýkoliv zákrok a nikdy ani nenaznačila agresi nebo nelibost. Před půl rokem onemocněla (silná artróza, výrůstky na plotýnkách - rozjíždějí se jí nožky až do "provazu"), navíc jsem zjistila, že je 100% hluchá. Zřejmě bolestí a strachem začala kousat. Při návštěvě veterináře mi bylo řečeno, že svého psa musím umět zvládnout, aby nekousal. Může mi někdo poradit, co dělat, když je fenečka hluchá a bít ji přece nebudu? Stejně by to nebylo k ničemu - když jsem jí lehce plácla novinami přes zadek, jen to vystupńovalo její "obranu". Je mi jí moc líto, byl to ten nejhodnější pes, s jakým jsem se kdy setkala. Máte někdo stejné zkušenosti? Děkuji.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 10:26
- Nahlásit
Soňa123
tak jestli se ohání jen při veterinárních úkonech, tak bych jí prostě dala k vetovi košík a snažila bych se jí co nejvíc uklidnit. Určitě netrestat.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 10:32
- Nahlásit
Soňa123
Při návštěvě veterináře mi bylo řečeno, že svého psa musím umět zvládnout, aby nekousal
at de někam .myslim že by mě tam už neviděli..za svý prachy si můžu vybrat jestli chci posllouchat takový kydy nebo ne!Nasad jí koš,třebas jen ten látkovej co vypadá jak na medvědy,prostě aby nemohla kousnout..jinak bych to neřešila a byla bych pěkně hnusná na dotyčnýho veta..psa bolí celej člověk,každá manipulace a dotek a ještě tohle poslouchat kdyby byl co k čemu,zaváže jí gázou čumák sám a vyřešeno..určitě jí nijak netrestej, neni zaco,prostě jí znemožni kousnout a hotovo
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 10:46
- Nahlásit
Soňa123
určitě bych ji netrestala, není za co.Veterináře chápu, že chce aby pes byl zafixovaný, špatně ho pes kousne a třeba ho připraví o práci..
Dávala bych jí košík nebo vázala tlamu, když bude u veterináře, vše v klidu a bez násilí
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 10:58
- Nahlásit
Soňa123
Když si tě představím s těma novinama a plácáním po zadku, je mi té fenky hodně moc líto . Už na to zapomeň, fence dej košík, změň veta na nějakého slušného a až už to nepůjde, její trápení včas ukonči...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 11:26
- Nahlásit
Veterináře pošli někam a jdi jinam. Měl by mít pro starého psa trochu pochopení a citu a umět zafixovat psovi mordu by měl umět taky (běžně mají v ordinacích textilní náhubky nebo zafiují mordu gázou).
Jinak se hlavně zamysli,zda život fenečky už není jen přežívání a neměla bys jí pomoct důstojně odejít. držím palce
|
Soňa123
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 11:27
- Nahlásit
Ahoj všichni, co jste odpověděli. Ono je to bohužel tak, že jí ten košík prostě nejde dát, ani u vet. jim to nešlo. Má atrózu i v čelistním kloubu, při jídle jí to tam hlasitě praská (brr, hrozný zvuk) a tak je háklivá na jakýkoliv dotek na oblast hlavy a hlavně "obličeje". Nakonec ji asistentka zabalila do hrubé deky, aby se nemohla hýbat a teprve pak dali ten fáč a na to ten náhubek na medvědy. A jen pro moji obhajobu, já ji fakt netrestám, skutečně není za co. To plácnutí bylo jen jednou a úplně lehoučké... Ach jo, chuděra.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 11:37
- Nahlásit
kejtlin
Veterináře chápu, že chce aby pes byl zafixovaný
to je ale přece úkol toho veterináře. Má jí vysvětlit, jak to má udělat. Mamča přesně z tohohle důvodu veterináře měnila (pominu, že Milča nebyla bolavá chuděrka, ale rozmazlenej spratek) a přesně nám vysvětlili co a jak a - světe div se, všechno bylo úplně v pohodě.
LucieS
no, jenže on člověk doktorům tak nějak podvědomě věří
Soňa123
ten tvůj popis jejího života zní fakt hrozně
jana33
já myslela, že artroza někdy bolí, někdy ne?
|
Soňa123
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 11:49
- Nahlásit
Přesně tak to je, artróza někdy bolí a moc, někdy ne. Hodně špatné pro ni je i to, že neslyší a už i hůř vidí. Musím jí dát ruku
zespodu pod čenich, aby mě poznala a pak ji teprve můžu pohladit. Veterinářů už jsem vyzkoušela několik, včetně homeopata. Tenhle poslední je vyhlášený odborník, jezdí za ním i z ciziny. Chtělaj jsem po něm, ať mi řekne, jestli se jí dá život ještě nějak ulehčit (nemyslím teď to poslední řešení). K tomu jsem se zatím neměla sílu uchýlit z toho důvodu, že pejsek je obrovský bojovník a tak jsem jí ještě chtěla dát šanci. Ještě před rokem nechtěl nikdo věřit, že má tolik let, byla naprosto zdravá, čilá a protože je bílá, nejsou vidět samozřejmě žádné šediny. Pak ale zemřela maminka, u které trávila čas, než jsem se vrátila z práce a od té doby to s ní jde z kopce. Je div, že to všechno přežila.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 11:51
- Nahlásit
kachna_
Bolí při každém pohybu, samozřejmě pokud nejsou nasazeny analgetika a pokud se jedná o pokročilou artrozu
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 11:57
- Nahlásit
jana33
Veterináře pošli někam a jdi jinam. Měl by mít pro starého psa trochu pochopení a citu a umět zafixovat psovi mordu by měl umět taky
kachna_
to je ale přece úkol toho veterináře.
přesně tak. Ať se na mě nikdo nezlobí, veterinář by měl mít pochopení pro starého psa v takové situaci. hergot to je fakt echtgold přístup
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 12:25
- Nahlásit
jana33
PetraK
Veterináře pošli někam a jdi jinam. Měl by mít pro starého psa trochu pochopení a citu
to může mít třeba stokrát, ovšem, když ho byt´ starý pes špatně hryzne a zůstanou mu třeba nepohyblivé prsty, tak už si třeba nikdy nezaoperuje a přijde o práci, ale fixaci by měl umět vysvětlit to zase ano
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 12:27
- Nahlásit
kejtlin
ale fixaci by měl umět vysvětlit to zase ano
si vždycky tak vzpomenu na pana Herriota . Já chápu, že se vet bojí o své ruce, ale kurnik pokud neumí jednat s lidma a pochopit situaci starého psa, tak měl jít dělat automechanika, tam s lidma, když je pod podvozkem mluvit nemusí a u auta je jedno jestli je starý nebo ne.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 12:35
- Nahlásit
PetraK
si vždycky tak vzpomenu na pana Herriota
no..ten by zaplakal kdyby to dneska viděl ..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 12:40
- Nahlásit
davidkova renata
jo, dneska není ve hře zvíře, ale portmonka, zvíře je až na posledním místě.
Neříkám, že všude teda, to ne. ale je to častý jev.
|
Soňa123
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 13:53
- Nahlásit
Díky, mějte se. Dneska jdeme zjistit, jak dopadla krev a co dál, dám vědět, jak to dopadlo, kdyby měl někdo stejný problém.
Jo a pan Herriot - budu si muset znovu od něho něco přečíst.
Krásná knížka je i Marley a já od Johna G. (bylo i zfilmováno).
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 14:58
- Nahlásit
Soňa123
Ten pejsek je teda dost chudák, nevim co z toho života ještě má, ale to je na vás, vy musíte vědět jestli ta kvalita psova života už je tak malá, že by měl odejít...jinak vet by měl mít látkové "košíky" v ordinaci a pokud máte normální košík,tak jí ho dejte než tam jdete třeba doma si ho nandat nechá, bez nervování u veta...jako ten vás popis z toho jde na mě smutek,aby pejsek v takovym stavu musel u veta bojovat a měl bolesti..to se mi nelíbí (((
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 15:22
- Nahlásit
Sízra Milanová
en pejsek je teda dost chudák, nevim co z toho života ještě má
těžkou soudit jen takhle na základě popisu. Člověk neví,jak je to v reálu. Když je pes starý, jsou dny horší a dny lepší. Vždy musí posoudit majitel, jestli těch horších není víc a hlavně, jestli si ten pes ten život ještě chce žít. Náš pes byl hluchý, slepý a hodně špatně chodící, protože mu po dvou mrtvicích ty zadní nohy už tak nefungaly. Nosil se ven, dovnitř. Venku si chvíli popocházel a pak si kecnul a "koukal" se tak kolem. Stejně jako starý lidi - vyjdou na zápraží,sedí na sluníčku a koukaj se tak kolem. Taky mají někdy bolesti, něco je občas bolí, něco je trápí víc. Náš pes přes svoje stáří - skoro šestnáct let - chtěl žít i s tím, že něco prostě nefunguje tak jak má a něco bolí. A na konci na tu poslední chvíli jsem taky váhala, jestli - jestli to není moc brzo, jestli on sám tu ještě nechce být a já když rozhodnu, jestli ho de-facto nezabiju. Když jsem se rozhodla, nebyla to pro mě sranda. To rozhodování nebylo těžký proto, že jsem ho tady chtěla mít já, ale že jsem se bála, že on sám ještě jít nechce. Věř mi že až se budeš muset rozhodnout jen tak sranda to nebude.
v takovym stavu musel u veta bojovat a měl bolesti..to se mi nelíbí(((
můj pes u veterináře taky bojoval - bojoval celej život a i díky tomu se veterinář po druhý mrtvici - v den který měl rozhodnout, jestli už nastal čas a nebo ne, podle toho rozhodnul, že když po něm pes jde, tak to na odchod ještě nebude. A taky nebylo. Podle toho, jestli je pes u veterináře přecitlivělý a zvlášť při bolestech, či potížích, se přece nedá rozhodovat jestli už ano.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 15:25
- Nahlásit
PetraK)
si vždycky tak vzpomenu na pana Herriota . Já chápu, že se vet bojí o své ruce, ale kurnik pokud neumí jednat s lidma a pochopit situaci starého psa, tak měl jít dělat automechanika, tam s lidma, když je pod podvozkem mluvit nemusí a u auta je jedno jestli je starý nebo ne.
myslim, že budoucí vety to na škole neučej nebo jo? Někdo mi řikal, že ani lidký doktory moc neučej psychologii a komunikaci s pacientem.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 15:37
- Nahlásit
Adiddaska
myslim, že budoucí vety to na škole neučej nebo jo? Někdo mi řikal, že ani lidký doktory moc neučej psychologii a komunikaci s pacientem.
ne, myslím, že to pro ně není podstatné a je to ztráta času, čas a prachy, to je to nejdůležitější. stejně u vetů, jako u doktorů (teď čerstvá zkušenost). Ne u všech, to je jasný, ale myslím že to převládá. Mohu-li porovnat dřív a teď. Dřív to bylo víc o těch zvířatech, teď o kšeftu. Dřív (nemyslím za komanče , ale tak po revoluci) myslím nebylo tak běžný, že vet tahal prachy a bylo mu fuck, že tím psovi prodlužuje trápení. Teď mi to přijde, že si na to člověk musí dávat hodně bacha. . najít dobrýho veta - dobrýho se vším všudy,je poklad.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 18:39
- Nahlásit
PetraK
že vet tahal prachy a bylo mu fuck, že tím psovi prodlužuje trápení. Teď mi to přijde, že si na to člověk musí dávat hodně bacha.
Moje zvěř obrážela v průběhu času 4 veterinární pracoviště a krom jednoho jsem tenhle pocit neměla nikde. Zrovna před 14 dny jsem byla se psem na kontrole a krvi (kdysi měl horší jaterní a ledvinové testy, tak je teď, kdy už na tom není dobře a dostává někdy analgetika nechávám jednou za 1/2 - 3/4 roku dělat rozbor) a prohlídku i poměrně rozsáhlou konzultaci jsme měli zdarma, platila jsem jen odběr (asi 130,-) + samotné testy, v ordinaci jsme strávili tak půl hodiny... Takže bych tak moc nezevšeobecňovala
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 18:46
- Nahlásit
PetraK
právě proto že nevíme jak je na tom v reálu tak píšu že to musí vědět ta majitelka...nelíbilo se mi jen že má mít ten pes bolesti při tom když se mu někdo dotkne hlavy...třeba je kromě vyšetření u veta relativně v pohodě, nejsem příznivec okamžitýho utracování, to vůbec ne...prostě to posoudí majitelka co jí určitě záleží na tom jestli pes trpí nebo je v klidu. A vety je třeba pečlivě vybírat...jako lidský doktory
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 19:26 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Soňa123
Může mi někdo poradit, co dělat, když je fenečka hluchá a bít ji přece nebudu? Stejně by to nebylo k ničemu - když jsem jí lehce plácla novinami přes zadek, jen to vystupńovalo její "obranu". Je mi jí moc líto, byl to ten nejhodnější pes, s jakým jsem se kdy setkala.
Ahoj, mám starou slepou a hluchou fenku (cca 16) a před 2 měsícema mi zemřel pes (17+), takže mám celkem jasnou představu, co péče o starého psa obnáší...
V žádném případě ji netrestej! U veta jí nasaď košík, a když panikaří, chovej se k ní klidně a vlídně...
U mých psů zabírá, když se u veta bojí, když je jemně pomalým krouživým pohybem drbu mezi lopatkama.
Jestli jsi nakloněná alternativním metodám, tak doporučuju bachovky (vyzkoušeno na mých psech).
Mé staré fence pomáhá Habr + Oliva (únava, deprese..). Před návštěvou veta. jednorázově Krizové kapky...
U tvé fenky, pokud se ze strachu a bolesti ohání i jindy než u veta, doporučuju přidat Slívu (strach, panika).
Tedy Habr + Oliva + Slíva. Před návštěvou veta jednorázově Krizové kapky...
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 19:37
- Nahlásit
K tomu,c o psala Hipíkatá mi napadla ještě jedna věc, pokud jí už u veta neděláš a tou je zpomalit. . Nechat fence dost času na adaptaci na novou situaci, jemnými dotyky jí napřed upozornit na nějakou činnost.Natvrdo bych brzdila i veta...pokud je nějaký způsob,jak by se fenka zvládla s vetem seznámit, popř se připravit, že na ní bude šahat někd cizí, tak bych o to veta požádala. Pokud to nebude respektovat, ta dle mého není profík, protože každej zkušenej vet ví,jak se zvířata se stářím mohou znejistět. Prostě snažit se jí signály,které je schopna vnímat dát předem vědět, co se bude dít. A klidně i pamlskovat....
|
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 19:59 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Hyena
Natvrdo bych brzdila i veta...
To teda jo...
Chápu, že vet nemá chuť nechat se sežrat a respektuju, že sice já vím, že můj pes bručí, ale nekouše, ale on ne... A tudíž psovi nasadím košík, aby byli všichni v klidu a když je třeba, držím psa u "kousacího konce".
Tvrdě (nebo jak to říct..) bych nešla u veta na žádnýho mýho psa...
Nedávno jsem byla na veterině s foxkou, když měla zranění v tlamě. Kdyby vet nebo sestra na ni šli zhurta, byla bych pokousaná (tlamičku jsem jí při vyšetření držela otevřenou já) a Žofka, i když je jak za groš kudla, by jim tam nejspíš udělala z ordinace kůlničku na dříví... Naštěstí máme rozumnýho veterináře .
|
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2012 20:11
- Nahlásit
Soňa123
Ono je to bohužel tak, že jí ten košík prostě nejde dát, ani u vet. jim to nešlo. Má atrózu
Promiň, to jsem přehlídla... a zkoušela jsi takovej ten látkovej veterinární? Ten by asi byl pohodlnější než fáč...
Dostává tvoje fenka léky proti bolesti? V tomto případě bych se na škodlivé vedlejší účinky vykašlala, i když fenečce třeba trochu zkrátí život...
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2012 11:32
- Nahlásit
lidi ale ona píše že jí ten košík neni schopna nasadit ani ona sama..tak nechápu proč pořád radíte at jí ho nasadí u veta ona v klidu,když to zřejmě neni možný
|
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2012 13:00
- Nahlásit
Sízra Milanová
tak nechápu proč pořád radíte at jí ho nasadí u veta ona v klidu
Dyk jsem se tazatelce omluvila, že jsem přehlídla její pozdější příspěvek...
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2012 14:21
- Nahlásit
Dyk jsem se tazatelce omluvila, že jsem přehlídla její pozdější příspěvek...
aha,tak já zas přehlídla tvůj soráč
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2012 18:23
- Nahlásit
Co bych za to dala, kdyby umírající Bert ty lhostejné veterináře aspoň kousl. Ale on s důvěrou přijímal všechny jejich hnusné úkony a jen trpěl. Udělali pro něj za spoustu peněz akorát tak velký PRD. Nemám je od té doby ráda. Jim je to jedno, co psovi je, dostanou zaplaceno tak jako tak. Co je jim po nějakém psisku.
Jen ať si, babča, kousne.
|