| Autor |
Zpráva |
žanda
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 14:57
- Nahlásit
Na jednu stranu to i chápu, na druhou -já bych to tak nechtěla .
Už po několikáté jsem v psích časopisech narazila na útulky, kde psy kastrují a dokonce teď je v psích kusech nabídka štěňat, ale jen pod podmínkou, že do roka budou vykastrováni.
Něměl by si to majitel rozhodnout sám? Já bych kastrovat psa- fenu- jen tak pro nic za nic nechtěla a už vůbec ne v roce věku zvířete........jak to vidíte vy?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 15:09
- Nahlásit
žanda
Já myslím, že buď se lidi naučí psy hlídat a nemnožit, anebo je jiní lidi budou nutit ke kastracím. Na zodpovědnost nevěřím, takže fandím útulkům, které kastrují.
Nemyslím si, že je lepší nekastrovat a neovlivňovat majitele, a tak si stále dokola plnit útulek případně řešit utopená či jinak zabitá mláďata.
Zrovna včera jsem se od souseda dozvěděla, že naučí koťata plavat, až se narodí.
Co se týče kastrací, tak můj veterinář mi vysvětloval, že po prvním hárání vykastrované fenky nemívají později rakovinu mléčné žlázy. Takže k něčemu to dobré je.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 15:12
- Nahlásit
Vlčáčková
já neříkám, že v tom, co jsi psala, to je špatně.
jen si myslím, že mnoho zvířat změní povahu, nebo i srst- mám ve svém okolí pár fenek, který jsou ouplně jinej pes, než byly a vlastně i některým klukům se změnila srst docela rapidně.
a prostě já osobně, pokud bych si vybrat mohla, chci zvíře nekastrované.........
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 15:33
- Nahlásit
Vzhledem k tomu, že jde většinou o křížence je myslím jejich další množení naprosto nežádoucí, takže kastrace je asi nejlepším řešením.
Na druhou stranu do toho někoho nutit je asi nesmysl. Každý by měl zodpovědně svého psa/fenu hlídat nebo nechat vykastrovat, jenže já taky Na zodpovědnost nevěřím
Vlčáčková
Co se týče kastrací, tak můj veterinář mi vysvětloval, že po prvním hárání vykastrované fenky nemívají později rakovinu mléčné žlázy. Takže k něčemu to dobré je.
Z obdobného důvodu nechala moje kamarádka vykastrovat dvouletou čistokrevnou fenu. Štěňata nechtěla, tak co. Fenka neprodělala vůbec žádnou změnu povahovou ani vzhledovou.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 15:41
- Nahlásit
Vlčáčková
vykastrované fenky nemívají později rakovinu mléčné žlázy. Takže k něčemu to dobré je.
možná je menší riziko, ale i tak ji mívají i kastrované fenky
žanda
nabídka štěňat, ale jen pod podmínkou, že do roka budou vykastrováni
Já bych kastrovat psa- fenu- jen tak pro nic za nic nechtěla
a to je podle mě taky malej kámen úrazu, třeba když by si
někdo chtěl vzít právě psa s touto podmínkou a vnitřně to nechce udělat, tak jej to může odradit a tímpádem zase
může zůstat v útulku víc pejsků, takže každá mince má dvě strany
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 15:42
- Nahlásit
žanda
Moje psiska se nijak vzhledově ani povahově nezměnila.
RaduM
Z obdobného důvodu nechala moje kamarádka vykastrovat dvouletou čistokrevnou fenu
Tak to dělala zbytečně, protože ta prevence zabírá jen po prvním hárání. Ve dvou letech už po prvním hárání určitě měla, ale ještě po nějakých dalších. A tam už statisticky žádná změna oproti nekastrovaným prý prakticky není. Ale zase teda nedostane zánět nebo rakovinu dělohy. Na rakovinu ml. žlázy by to ale už nemělo mít vliv.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 15:43
- Nahlásit
Eninka
možná je menší riziko, ale i tak ji mívají i kastrované fenky
Zdůrazňuji to PRVNÍ hárání. Jen pro to první to platí.
ěkdo chtěl vzít právě psa s touto podmínkou a vnitřně to nechce udělat
Proto by to měli dělat útulky na náklady státu. A hotovo. Státu se ty peníze vyplatí za nějakou dobu, o tom nepochybuju.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 15:46
- Nahlásit
Vlčáčková
Zdůrazňuji to PRVNÍ hárání
jéje já to přehlídla
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 15:47
- Nahlásit
Vlčáčková
No já právě psala z obdobného důvodu, protože jsem přesně nevěděla co to bylo, ale nebyla přímo ta rakovina mléčných žláz. Říkal, že ridgeback na to trpí (myslím že záněty né rakovina), tak že jestli nechtěj štěňata bylo by to lepší. Jsem se asi trochu nepřesně vyjádřila
Náš veterinář tvrdí, že je to fáma, že se psi po kastraci změní, ale těžko říct, já jinou zkušenost než s touhle fenkou zatím nemám.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 15:48
- Nahlásit
Vlčáčková
nemysli si, že se chi nějak dohadovat- jen mě zajímal prostě názor vás pejskařké veřejnosti
byli to mlaďoši,když jsi dělala kastraci? (tedy chápu,že ne ty osobně na mém dědkovi,kromě toho,že je línější a sežral by,na co by dosáhl, už taky změna neproběhla.....
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 15:51
- Nahlásit
RaduM
Náš veterinář tvrdí, že je to fáma, že se psi po kastraci změní
asi jak kterej pes, ale je fakt, že jak se všude "radí" na všechny neduhy u psů, včetně alergií v rodině, hypeaktivity apod.
KASTRACE, tak se mi otvírá kudla v kapse. Prostě mi přijde,
že plno vetů co jim jde jen o prachy mají na kdeco nejlepší
radu - vykastrovat psa
|
Gi a smečka
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 15:53
- Nahlásit
žanda
Já si teda tohle ošetřuji jen smluvně - pes, kterého dám do adoptivní rodiny nesmí mít potomky. Taky bych byla vděčnější za kastrace, ale přijde mi hloupé k tomu lidi nutit. Takže jen poučím, jak nechtěnému nakrytí předejít, poučení a sankce dám do smlouvy a pak už můžu jen doufat.. Kastrovat po prvním hárání mi stejně přijde jako zhovadilost. Pes by měl napřed fyzicky a psychicky dospět. Jinak to může napáchat dost škody. A tvrdit, že kastrace v brzkém věku je neškodná, ptž zrovna můj pes to ustál bez následků, mi přijde úsměvné. Můj pes to třeba neustál bez následků a přesto netvrdím, že je škodlivá.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 16:56 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
žanda
Ne. Byli to staří psi. U pejska se neví věk, ten byl z útulku, ale byl starý. A fenečce bylo 13,5 roku, když dostala zánět dělohy. A oba si jedou svou. Pesan oplodňuje háravky, ale už mi za nimi nevyskakuje z okna. To jednou doopravdy udělal. Ale je pravda, že jeho předešlé chování neznám. Šel na kastraci asi 4 nebo 5 měsíců poté, co jsem ho dostala z útulku, a to byl nejdříve nemocný, takže jsem ho léčila, a nemusel se díky tomu chovat úplně ve svém standardu. Feňulka se nezměnila nijak, pořád je to stejná držtička.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 16:58
- Nahlásit
RaduM
Záněty jsou taky pěkný svinstvo.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 17:51
- Nahlásit
žanda
Z takového útulku bych si psa nevzala. Kdybych o něj jo stála, tak bych to prostě nedodržela , nekastrovala bych.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 19:26
- Nahlásit
žanda
Už po několikáté jsem v psích časopisech narazila na útulky, kde psy kastrují a dokonce teď je v psích kusech nabídka štěňat, ale jen pod podmínkou, že do roka budou vykastrováni
nevim no..asi bych volila ze dvou zel to menší..takže bych nebyla proti kastracím v útulcích..když vemeš běžnýho člověka co si jde pro psa do útulku,fakt neni žádoucí aby ho dál byt jen jednou množil a pro něj samotnýho je to i pohodlnější(jo,vim jak hrozně to zní)ale většina lidí je stěží schopna psa vůbec nějak vychovat,takže hárání je pro ně problém prostě..podmínka vykastrovat štěně do roka mi přijde docela nevymahatelná a nereálná.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 11 Dub 2012 19:39
- Nahlásit
Já jsem pro, každý má možnost volby jestli vzít tam a nebo jinde, je to stejný, jako když spousta kočičích útulků má podmínku, že kočka nesmí ven, když se to někomu nelíbí, jako třeba mě, tak prostě jde a vezme si jinde.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 07:17
- Nahlásit
Vlčáčková
právě starší psy- tam mám nějak pocit, že ti to už mají srovnaný a v hlavě...a že už jejich "produktivnost" klesá a že jim "pomalu nastává přechod"-tam že ty změny nejsou tak radikální,jako u mladých jedinců.
Taky mám kastráta- nedalo se nic dělat, krvácel z prostaty a měl tam ještě nějaký fujtably....tam byla situace jasná,pokud jsem chtěla psa.
ale u těch mladých mě to vadí. I když na nich chovat nechci, přirozený je mít všechno tam, kde má být....ovšem vím, že jsou i jedinci páníci, který nejsou schopný a ochotný to ohlídat-pak ovšem u mě nastává otázka jsou schopný se vůbec starat? to je ale věc názoru, já jsem v tomhle asi moc radikální
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 08:28
- Nahlásit
žanda
který nejsou schopný a ochotný to ohlídat-pak ovšem u mě nastává otázka jsou schopný se vůbec starat?
Přesně tak. Jeden zájemce o štěně mi tu prohlásil, že jak uhlídá, aby pes někde neměl štěňata. Když neuhlídá, nemůže ho dostat. Vzal si asi v Rosicích od MÚ.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 08:37
- Nahlásit
Teď budu mít možná dotaz blbce, ale berte na vědomí, že mám prvního psa a o kastraci jsem zatím nic moc nezjišťovala.
Ale tak mě napadá, když vim, že ten pes nebude mít štěňata, není pro něj lepší ta kastrace z toho důvodu, že pak nemá choutky? I když oni i kastrovaný psi to zkoušejí, jak jsem tu někde četla Ale tak to je asi taky zase pes od psa.
Nemám ten problém, že bych psa neuhlídala, nikam mi neutíká a je odvolatelný i od háravky. Ale jak prohlásil můj drahý choť "Chudák by chtěl a my mu to zakazujem. To je týrání!"
|
birma
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 09:08
- Nahlásit
RaduM
u mladého psa se může stát, že nikdy psychicky nedospěje (znám minimálně u jedné feny). Změny povahy jsou poměrně běžné - přeci jen pohlavní pud je jeden z nejsilnějších, takže je logické, že když zmizí, tak se povaha změní. Znám 2 lidi, podle nichž kastrace u jejich starého psa zhoršila nebo vyvolala agresivitu vůči nim - pes se víc uzavřel do svého světa a vadilo mu vyrušování z něj. To uzavření se ještě víc do vlastního světa vidím i u svého psa, ale tam nevím, jestli je na vině zrovna kastrace.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 09:15
- Nahlásit
RaduM
já hlavně vidím,jak pes najednou voní psům jinak,a mnozí by si s ním rádi užili- asi je blbě identifikovatelnej jako samec. Což v případě, kdy máš psa, co se zrovna s jinýma psíma klukama moc nekámoší, je prima věc na řešení.
že přibral a už to asi nesundá,je druhá věc- pokud máš mlaďocha, ten to asi vylítá, děděk už ne ( operované nohy a spešl strava,kterou vyměnit nemůžu mi v tom moc nepomůžou)
je pohodlnější, línější.....
a to si myslím, že na něm kastrace nezanechala žádné hrůzy....
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 09:15
- Nahlásit
RaduM
nejsem zrovna odborník, ale kastraci se může změnit povaha a kvalita srsti, pes se může zklidnit, pokud je třeba dominantnější ale taky nemusí a to s těma choutkama říkáš dobře, někteřým se zmírní/zmizí a některým zůstanou...
osobně by mě asi nejvíc vadilo riziko změny povahy, takže v mým případě bych si radši vzala psa už kastrovanýho, anebo kastrace kvůli zdravotním problémům, ale nevím, zda bych byla ochotná přistoupit na to že psa dokastruju časem... jenže ona asi neexistuje možnost, co by se líbíla všem. Vždycky budou dva tábory nározů, nebo i víc...
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 09:28
- Nahlásit
No on je naprosto bezproblémovej vůči jiným psům. Papírovej, povahově i vzhledově úžasnej (no to bude možná tím, že je můj) Jenže se u něj projevil kolaps trachei prvního stupně, což nějak nikdo není schopnej nám říct, jestli je to dědičné nebo ne. Takže jsme se rozhodli, že ho nenecháme uchovnit a tudíž štěňata po něm nebudou
Ale když občas vidím, že by to zkoušel i na 6měsíční štěndo se kterým si hraje a pak najedou má tendenci ho ojet, tak mi přijde, jestli to pro něj není trápení, že nemůže ukojit svoji potřebu. Na druhou stranu asi pořád mnohem lepší než všechno to, co tu popisujete.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 09:30
- Nahlásit
RaduM
ale on ho nemusí chtít ojet,jak píšeš, on může jen tomu štěndu ukazovat, že on je tam šéf..........
|
birma
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 09:31
- Nahlásit
RaduM
že by to zkoušel i na 6měsíční štěndo se kterým si hraje a pak najedou má tendenci ho ojet to bude spíš podřizování si štěněte, než že trpí nevybitou sexuální energií
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 09:38
- Nahlásit
RaduM
"Chudák by chtěl a my mu to zakazujem. To je týrání!
vezmi to takhle - bude-li ve smečce psů, tak mu ten šéfující taky zakáže si užít . Vím z vyprávění kamarádky, kde mají smíšenou smečku šesti ohařisek, všichni nekastrovaní a šéf vládne v tomto směru tlapou nekompromisní.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 09:48 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
RaduM
Můj pes-kastrát má choutky furt.
Po kastraci se na něm celkem nic nezměnilo, kromě toho, že mi už nikdy za háravkou nevyskočil z okna. Ztloustl, ale to si nejsem jistá, jestli není spíš moje blbost. Protože jsem ho dostala s těžkou podvýživou a spíš jsem nedokázala zabrzdit s krmením, než že by to nabral po kastraci. A co se týče chtíče a nepřejícnosti lidí či psů - tak přesně, jak píše PetraK. Vůdčí pes by mu to stejně nedovolil.
Ale jak psala Žanda: můj pesan byl kastrován ve vyšším věku.
Myslím, že by ses měla hlavně poradit s nějakým veterinářem (ne jedním).
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 10:02
- Nahlásit
myslim, že je ta kastrace v útulcích rozumná. Na zodpovědnost lidí se nedá spoléhat nikdy...
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2012 10:03
- Nahlásit
Já nejsem pro ani proti kastraci, myslím, že to je věc každého člověka. Nikoho za to, že nechal psa vykastrovat, rozhodně neodsoudim a ani naopak nebudu tvrdit že všechny problémy se daj kastrací odstranit. Ale tady v týhle diskusi o to nejde, jde o to zabránit přemnožování psů. Jistě že by místo kastrace stačila smlouva, že se na psovi nebude chovat, Jenže za A to v životě nikdo neohlídá a nikdo se to nedozví, kdyby se na psovi chovalo, a za B pes může někde útéct a během půl hodiny zadělat na osm dalších čoklů ... takže jo, jsem pro aby se v útulcích preventivně kastrovalo.
|