| Autor |
Zpráva |
inari
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 22:54
- Nahlásit
v tom se tu ještě k tomu vrátím a budu chtít od Vás poradit,.asi
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2010 23:13
- Nahlásit
inari
já mám fenku GR (zlatý retrívr) a i když je sice "velká" 30kg, tak je neuvěřitelně mrštná a pohyblivá, nadšená pro každou krávovinu a cokoli, co může dělat se mnou..Takže já bych se toho zase tolik nebála..
Ale určitě bych vybírala s PP a ještě i tak..
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 06:42
- Nahlásit
moje nej jsou šeltie, krátkosrstá kolie, australský ovčák a border kolie.
inari
bych to s tou sníženou inteligencií u kolií tak neviděla
Ale jestli jsi srdcem zaháčkovanej u retrívrů, tak ten toller by byl přesně pro tebe. Ani velkej, ani malej, krásná srst a barva, akční.
|
Shanna
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 10:23
- Nahlásit
Aho... omluvám se ale nechtělo mě to přihlásit
chtěla bych fenku, střední velikosti v hodnou k dětem, a schutí pracovat mohu jí nabídnout velkou zahradu a zděný zateplený kotec. Nikdo jí nebude zakazovat přístup do domu ale spát bude minimálně jaro léto podzim venku.
Byla bych velmi ráda kdyby to bylo plemeno, které je jednodušší na výcvik tedy ne NO který potřebuje dril děkuji.
Rozhodně to není můj první pejsek a zkušenosti s výcvikem nějaké mám
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 10:25
- Nahlásit
Shanna
já osobně bych vybírala mezi ovčáckými psy, se kterýma je dobrá dohoda, jsou na spolupráci s člověkem dělaní, výcvik by tedy mohl být snadnější...
|
Shanna
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 10:27
- Nahlásit
TAky jsem se dívala na ovčáky a jsou to nádherní psy zaujal me bo malinois a holandský ovčák a pak popřípadě jiné variety belgických ovčáků. nebo včáků vůbec
|
Shanna
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 10:30
- Nahlásit
Všem děkuji za rady a pomoci jsem ráda za vaši ochotu pomoci
|
Erája
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 18:09
- Nahlásit
"Aky jsem se dívala na ovčáky a jsou to nádherní psy zaujal me bo malinois a holandský ovčák a pak popřípadě jiné variety belgických ovčáků. nebo včáků vůbec "
No tak holanďana ne, pokud se ti zdá NO "náročné", do hyeny nechoď! Mě vychází např. choďák do tvejch požadavků.
|
Shanna
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 20:13
- Nahlásit
Ahoj dík za příspěvek jen mi nějak uniká význam slova hyena vím, že je holandský ovčák taky těžšký na výchovu a sem smířená nakonec i s NO přece jen výchova psa záleží na člověku.
P.s,: vysvětlíte mi někdo pojem hyena?
|
Shanna
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 20:14
- Nahlásit
A dík určitě se na chďáka podívám
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 20:28
- Nahlásit
Shanna
Ješkovy voči, ty jsi si vybrala zrovna náročnější plemena, co kdybys nevybírala podle vzhledu, ale podle povah? Co? Jestli psu nabízíš velkou zahradu a kotec a rozhodně ne dril, tak to potěš koště Dokonce se ti zdráhám poradit plemeno, protože si nejsem jistá, jestli bych u tebe chtěla být psem s takovými vyhlídkami na budoucnost :/ Tak štastnou ruku při výběru
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 20:35
- Nahlásit
Shanna
vysvětlíte mi někdo pojem hyena?
je žíhanej
|
Shanna
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 20:43
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Nikdy jsem neřekla že bych se psem nepracovala poctivě.
Nejde mi o to jak moc bych se psem musela pracovat asi sem se špatně vyjádřila, jde mi o to aby se pes učil rychleji než NO. Hodlám pesanovi věnovat co nejvíce času protože sem spíše samotářská a zvířata miluji. je to individuální ale vím z několika případů jak je s NO práce než se naučí základní povely. A nebojte se o povahách psů mám pojem přítel má belgii a střýček již zmiňovaného německého ovčáka a já s nimi trávím dost času.
OPravdu mi jde jen o učenlivost pejska
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 20:46
- Nahlásit
Shanna
ale vím z několika případů jak je s NO práce než se naučí základní povely
sice jsem to nechtěla komentovat, ale ty mě bavíš
pořiď si malinu, nejlépe pracovní, ta jistě ocení tvojí velkou zahradu a zděný kotec, hlavně si nepořizuj NO, voni jsou přeci tak těžko učenlivý
|
Shanna
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 20:48
- Nahlásit
No jak tak koukám raději si podle vás nemám ani pořizovat psa že?
Tak promiňte že mám vůbec nějaké nároky!
Všem ostaním děkuju za pomoc ale podle toho jak strašně jste uštěpační to vidím tak, že se jak pán psa nehodím dík a sbohem
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 20:53
- Nahlásit
Shanna
samozřejmě, že jsme uštěpační, když si tu dovolíš napsat, že s NO je práce a je těžko učenlivý?! Mám ovčáky všechny, německý, holandskýho i malinu a nikdy bych si netroufla tvrdit, že němec je míň učnlivej, ba naopak, je z nich nejlíp a nejednodušeji cvičitelnej.
|
Shanna
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 21:00
- Nahlásit
Fajn,
nebudu se hádat ale vidím že evidentně psa mít nemám tudíž si psa pořizovat nebudu.
Dík že jste se obtěžovla Ebony
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 21:03
- Nahlásit
Shanna
Rozhodně to není můj první pejsek a zkušenosti s výcvikem nějaké mám
A cos mela za pejsky pred tim? A zkusenosti s vycvikem jaky? - se neptam ustepacne, jen se podivuji, ze kdyz mas zkusenosti, chces si nechat radit na netu.
Ovsem hlaska Nejde mi o to jak moc bych se psem musela pracovat asi sem se špatně vyjádřila, jde mi o to aby se pes učil rychleji než NO je skvela, nezlob se. Ale z plemen, ktery sem kdy cvicila (NO, Rtw, NB, AT, Briard, BOG) byl ten NO zcela nejmensim oriskem. Mozna bys ty svy naroky este upresnit.
|
Shanna
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 21:11
- Nahlásit
Dříve jsem cvičila psakřízence něměckého velkého špice, dobrmana a jakousi pouliční směsku a A SE STRÝČKEM NO.
Výcvikové znalosti základní - přivolání chuze u nohy na vodítku bez vodítka, sedni lehni, povel ne, aport. Asi sem teda divná ale tstrašně dlouho trvalo než se je naučila. Omlovám se vlastníkům No ale já mám s No prostě špatnou skušenost.
Dobrou noc
|
Erája
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 21:42
- Nahlásit
Nerozčiluj se, ael do holanďana ani maliny opravdu nechoď, byl bys neštěstná ty i pes, navíc nepíšeš, čemu se cheš se psem věnovat - velká zahrada opravdu nestačí a to, co ty píšeš, že máš "zkušenost s výcvikem" je spíš "výchova". Rozepiš se, co vlastně od psa chceš - aby hlídal barák, chceš se s ním věnovat sportovce, coursingu, agi, dogtrekingu, dogdancingu.... Opravdu je jen málo plemen, který by se učili snáž než NO (to, že máš jednu špatnou zkušenost....), ale hlavně, ty ostatní plemena jsou "vychcávací", oni se to sice rychle naučej, ale ještě rychlejš přijdou na to, jak tě voch*at aby to dělat nemuseli, nebo je to prostě nebaví - na to jsou moc chytří. Dále jakej je tvůj denní režim? Jde i o akčnost psa - malina i HO by ti s největší pravděpodobností nudou rozebrali jak zděný kotec tak zahradu a venku by ti lovili (HO na 99% a navíc úspěšně).
|
inari
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2010 23:03
- Nahlásit
Ebony, Lucie Kratochvílová, Fifi
musím se "trošku" zastat /Shanna/ ( ale jen trošku ).., budte na nás nově příchozí hodnější. Kdybych si to přečetl před svým dotazem o menších plemenech,..na tak bych se asi i bál že z obrazovky vyběhne ten zelený panaček od Alzy a praští mne do čela palici.
-------------------------------------------------- -----
Ale plemeno Toller,..jsme rád že jsem tuto informaci od Vás získal. Teď si budu shanět o nich další a další. A fakt za nějaký čas,..no asi příbude další pes do naší rodiny.
Takže buďte na nás nový hodní,..mne třeba ty skratky plemen dohaňej do stavu ptropickýho šilenství ( nokonec dojdu k tomu co to znamená,..ale to ineligenční utrpení)
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 06:26
- Nahlásit
Shanna
si myslím, že podle toho, cos napsala, fena NO by byla fajn. Nebo fena australskýho ovčáka. Belgický ovčák malinois a holandský ovčák jsou někdy až moc akční, mohlo by ti to vadit. Co belgický ovčák tervueren?
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 09:06
- Nahlásit
Shanna
inari
Tvůj přístup k výběru psa je hodně odlišný od Shanna a přeju ti, abys našel dobrýho parťáka pro život a aby se líbil i rodičům
A toller je dobrej nápad )) hlavně se zaměř i na zdravé rodiče a předky... u retrívrů je to důležitý.
|
inari
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 09:42
- Nahlásit
b]Lucie Kratochvílová[/b]
jjj,.děky.
-----------------------------------------------------------------------
všichni
Ale ještě jeden dotaz na Vás tu všechny,..na který asi není přesná odpověď. Když "agilního" psa, tak z pohledu takového "souznění", nebo "komunikace",..je v tomto tak nějak "statisticky" lepši pes nebo fenka. Teda já stejně nějak upředňostnuji v tomto fenky (asi ale i proto, že jsou menší a mne se to libí).
Takže v čem máte tu skušenosti pes kontra fenka.
Milan
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 09:44
- Nahlásit
inari
Asi bych šla do fenky, ale ve vašem případě, tedy myslím celou rodinu, to bude jedno, protože na tom mají velký podíl právě lidi a jejich přístup
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 10:02
- Nahlásit
inari
tak z pohledu takového "souznění", nebo "komunikace
no přesná odpověď asi nebude, to ne, páč každej to má nastavený jinak. Já zas třeba preferuju psy. Ale je tam nutný počítat s tím, že proti fence bude mít vždy tak trochu i jiné zájmy - přece jen tam bude víc tendence si číst ty psí vzkazy, zvlášť v období hárání, kdy jsou někteří jedinci přímo na odstřel a v hlavě mají místo mozku z fenky kostku . To je sice u fenky taky v nejakčnějším období hárání, ale to je jen kratší časový úsek. Kdežto když se to v okolí rozhárá, je se psem práce těžší, protože má fakt v hlavě průvan, zvlášť, když je to erotoman, jako jsem vyfásla já . Zase na druhou stranu - u fenky je tu faleška- kdy u některých fen je to taky psychicky posune jinam. Hodně pomáhá v tu dobu zvýšit zápřah.
Ale objektivně by mohl říct jen ten, kdo má odzkoušené obojí, jak fenku tak psa. Ale vlastně ani tak to nebude objektivní, páč je to zas kus od kusu, fenka může být z těch nezávislejších povah a už to bude jiný úhel pohledu. Ale - říká se, že pro začátečníka je vždy lepší fenka. Ale - ty už stejně máš rozhodnuto, tak neřeš.
|
inari
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 10:15
- Nahlásit
jo,..pravda to je pravda,.co řešit, když jsem stejně asi pro fenku.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 10:25
- Nahlásit
inari
co řešit, když jsem stejně asi pro fenku.
no ale to je normální, že člověk prostě přemýšlí, jestli třeba ta druhá varianta není vhodnější. Já ostatně takhle přemýšlím každý jaro a podzim, kdy Ešusovi vyhrožuju, že z něj udělám štěkanou a štěkanátky
|
inari
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 13:02
- Nahlásit
lidi já to tady teda beru i jako takový "bezpatný" školení ale:
jak jsem vyrozumněl tak v základu jsou z určitého pohledů psy "pracovní jako hlídači" a psy " pracovní jako lovečtí",,..tak asi tak.
Třeba hovawart je teda "praovní jako hlídač": učenlivý ( teda prý v tomto dospíva déle), rád s pánečkem spoluracuje a cvičí, ale je to spiše hlídač (nemá až tak lovecké pudy)
Třeba teda Toller je teda "teda pracovní jako lovecký" a vyžaduje větší už z podstaty "větší" zápřah v přemejšlení vlastním rozhodování, sledování panečka co děla jako vudce smečky a lovit "jako" sním.
Je to nějak tak teda. Jde mi spíše o povahové rysy těch psů. Nějak vidím, že u hlidače je to starost a ohlídaní mejetku pána ( samo sebou taky radost z toho že muže pracovat s panem, ale v podstatě v zaměření té "strosti a ohlídaní")
Nějak vidím, že u lovečáku to je trochu širší,..tady je prostě větší duraz na spolupraci ve smečce s panečkem v oblasti " lovu.
Je to tak nějak tak,..prostě tam cejtím fakt podstatný rozdíl ( v práci psa a praci se psem), ale jsem jen tak v povzdálí nevidím to podrobně.
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 13:14
- Nahlásit
inari
já to vidím takhle, protože mám možnost porovnávat..
Naše stájová smečka se skládá asi ze 16ti psů, rozdílných plemen...
GR - nejšťastnější, když může aportovat, soustředit se na to, kam jí pošlu pro aport, kdy dám povel pro "hledej"...
NO - nejšťastnější, když je "na place", milují obrany, na paničce vysí pohledem..
Slovenský čuvač - sleduje koně, hlídá svojí smečku, je spokojenej
ND - v podstatě nejšťastnější na procházkách se svojí paničkou a v podstatě tam, kam se ona hne..
Krysařík - teréňák, pořád nahání myši, sleduje, kde se co šustne..
Yorkšír - v podstatě to samý jako krysařík...
Ještě máme RR, několik kříženců a boloňáka...
Všichni dohromady hlídají stáje a spolu si hrají.
Takže asi tak..Je spousta plemen, ale každé je jiné, na něco bylo vyšlechtěno a podle toho se (by mělo) chová...
Člověk by neměl tudíž vybírat podle vzhledu, ale podle povahy..Což ty děláš...
|