Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / pigmentace čenichu
Autor Zpráva
Martina89
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 01:01
- Nahlásit

Ahoj nevím jestli to tak úplně patří sem ale nemáte zkušenost s něčím co se používá na dopigmentování čenichu? Budu si ted pořizovat borderku a má růžový flíčky na čumáku tak jestli je něco čím se dá tomuhle pomoci?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 07:02
- Nahlásit

Je to dane geneticky. Zalezi na rozsahu vady. Jsou barvy u kterych se to vyskytuje bezne.

Biluška
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 07:05
- Nahlásit

Mucholabka
Je to dane geneticky.
Znám psa - vořecha jehož rodiče mají černočerné čumáky, bez sebemenšího flíčku. Pes jako štěně byl taky černočerný, teď je dokonale růžový . Celý. I oční víčka, všechno...vypadá jak albín, přitom před půl rokem měl ještě krásně černý čumák. Podle mě bude chyba ve stravě, ale netuším jaká.

Vikula
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 07:33
- Nahlásit

Martina89
http://www.vetcentrum.cz/stodulky/poradna/699/?pid =1843&page=0

Vikula
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 07:38
- Nahlásit

Martina89
Aještě tohle http://www.altercan.com/srst/Altercan-Rodocan-Fort e-200-g.htm
prý to zabírá, ale osobně to nemám odzkoušené

Silwuska
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 07:42
- Nahlásit

Martina89
Pokial je ta borderka merle farby, tak to bude asi geneticky...pokial nie, tak to moze byt to sezonne odpigmentovanie, aj tu na fore som videla ze baby davali fotky...ale viem ze na nasom fore, ked sa o tom pisalo tak ako pridavok do stravy na spravny pigment sa odporucala morska riasa...snad si dobre pamatam...

gabifi
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 07:56 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit

Martina89
pokud se jedná o štěňátko a flíčky nejsou velké, s největší pravděpodobností se samy zatáhnou.
Mořskou řasou nic nezkazíš.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 07:57
- Nahlásit

Biluška
hm, ono by asi bylo dobrý blíž popsat o co jde, dudley nose je opravdu genetická záležitost, akorát se to všichni snaží překrývat a maskovat...

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 08:33
- Nahlásit

Martina89

Mrkev.

Hafina
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 09:59
- Nahlásit

Walda
no, nám teda mrkev na dopigmetování čumáku nestačila ani omylem...maximálně pes po to betakarotenu hezky ztmavl, ale pro světlého psa nedoporučuju...

Martina89
Mému psovi se docela velké světlé skvrny na nosní houbě zatáhly s věkem, ale řasou nic nezkazíš...

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 11:10
- Nahlásit

Hafina

Ona se ta pigmentace dá těžko nasměrovat. Mrkev je potřeba zkusit v době, kdy pes tolik nepřesrsťuje, jinak se to oparvdu vrazí do srsti.

Nebo zkusit krém na boty

Nebo to neřešit.

Hafina
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 12:36
- Nahlásit

Walda
No to je pravda, ale na dopigmetaci čumáku bych volila něco "silnějšího" než mrkev...

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 12:42
- Nahlásit

Hafina

něco "silnějšího" než mrkev...

A co to teda je?

Hodně mrkve......

Hafina
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 12:54 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit

Walda
jo, asi tak 10 kilo a pak už ani nemusíš dávat granule...

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 13:12
- Nahlásit

Walda
mám dvě goldenky - jedna má skandinávskou krev,takže v zimě má místo nosu mrkev a v létě jí na sluníčku pěkně ztmavne.Druhá je Španělka a ta má nos černý pořád.Jo ty geny...
Žádné doplňky,ani mrkev na barvu nosu neměly vliv,pouze slunce.

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 13:36
- Nahlásit

Zuzana T
A není náhodou ta Španělka zlatá jak má goldenka být, na rozdíl od té Skandinávky, která je jak se vsadím, jak se dnes kulatně říká krémová?

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 13:42 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit

Maya
náhodou ten rozdíl není tak velký.Skandinávka je světle zlatá a Španělka sytě zlatá.Vím ,co máš na mysli tzv krémové = bílé retrievery.Dneska ale najdeš vyloženě světlé s tmavým pigmentem a zlaté s mizerným.

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 13:57
- Nahlásit

Zuzana T
Ale ano, protože už je to prokřížené, jsou ty světlé nosy všude, ale obecně přece světlý nos značí dilution, tudíž u zlatého retrívra je světlý nos občas, záleží na rodokmenu, a krémového naopak velice často.
Obecně čím světlejší golden, tím pravděpodobnější problém s pigmentem.
V retrívrech se nevyznám, ale mám dojem, že u tohoto plemene se důraz na černý pigment nosu nekladu, tudíž proto.

Baico
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 13:58
- Nahlásit

U bílých ovčáků je tzv. sezónní depigmentace nosní houby celkem běžná. Objevují se zvířata po rodičích s celoročně tmavým pigmentem a mají na zimu světlé čumáky. A rozdíl je i mezi jedinci z jednoho vrhu. Já dávám roboran na srst, dávala jsem i řasu, ale to se nám hlavně objevilo v srsti, kdy mi pes zežloutl. Takže jsem se smířila, že mám přes zimu světlýho čumáka.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 14:05
- Nahlásit

Maya
No je fakt,že už je to tak běžné,že to rozhodčí nepenalizují,ale jsou i tací,co jo - hlavně ti myslivecky založení.
Ale stejně,černý nos sluší goldíkovi víc,než mrkvička.Ta moje starší čubina má v zimě úplně jiný výraz,než v létě.

Walda
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 14:36
- Nahlásit

Baico

to se nám hlavně objevilo v srsti

Nám se pigment taky vrazil do srsti, ale nám zlatá nevadí....

Baico
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 14:47
- Nahlásit

Walda
ale nám zlatá nevadí
Nojo, ale vy máte tu zlatou v názvu plemene, ale my jsem bílý švýcarský ovčák, takže ten zrzavej pruh na hřbetě nevypadal uplně nejlíp

Maya
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 15:12
- Nahlásit

Zuzana T
Jo jo, toller s mrkvičkovým nosem a golden s černým nosem jsou největší fešáci.
Ale se obávám, že pokud se na to chovatelé goldenů nezaměří, tak těch mrkvových bude přibývat, genetika se ošálit nedá, když chcete světlejší psy, tak bez přísné kontroly to bez mrkvových nosů nejde.

Martina89
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2010 00:54
- Nahlásit

je to blue merle, nebyla jsem si jistá na 100% jestli je to standartní. Ale prý to může být takže to asi řešit nebudu a bud se čumáček dobarví postupem času sám a nebo hold bude mít růžový flíčky na nose.
Ale děkuju všem za rady

andromeda
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 15:44
- Nahlásit

Našemu bišo teď také trochu zesvětlal čumáček i tlapky. Jinak je má černočerné. Mám pocit, že je to hlavně nedostatkem slunečního svitu /v letošní zimě/ a že se to na jaře srovná. Mrkev není pro bílého pejska vhodná. Možná stojí za úvahu změnit krmivo tak, aby bylo opravdu kompletní. Nebo počkat na sluníčko...[b][/b]

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání