| Autor |
Zpráva |
staropramen
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 17:58
- Nahlásit
sem koupil polystyren,sem si říkal že s ním čokloj zateplím boudu,ale docela smrdí,asi je to polystyrenovej puch ale dost silnej,nevíte není to škodlivý?
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 18:20
- Nahlásit
Neměl tam být tedy smrtící? ))))
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 19:21
- Nahlásit
staropramen
Polystyren samozřejmě je škodlivý, proto ho nevečeříme Doufám, že přes zateplení polystyrenem hodláš ještě dát jednu vrstvu čehokoliv (OSB deska apod.) - tím by se měl smrad minimalizovat, snad... Jiný způsob odstranění smradu kromě větrání mě nenapadá
|
worick
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 06:35
- Nahlásit
staropramen
Před 20ty lety se říkalo, že polystyren vypařuje jedy a do boudy na zateplení se psu dávat nemá, neb z toho může být rakovina. Nevím, technologie výroby polystyrenu jistě pokročila, Možná se i změnilo složení. Nejsem chemik ani jsem se o složení nikdy nezajímala. Já sama bych ho ale na zateplení nepoužila. Pro jistotu. Šla bych do něčeho více eko.
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 06:55
- Nahlásit
staropramen
Mezi polystyren a poslední vrstvu dej parotěsnou zábranu - folii, kterou koupíš v Baumaxu nebo Hornbachu. Kup si i oboustranně lepivou pásku na přichycení a spojení folie. Tou poslední vrstvou myslím desku, jak píše corgi.
Nebo použij minerální vatu. Čedičovou z Orsilu nebo Rotaflex, apod. Ale parotěsnou zábranu musíš stejně použít.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 07:56
- Nahlásit
Strejda
Ahoj, já jenom tak ze zvědavosti: tu parotěsnou zábranu musí dát i k minerální vatě? Já právě, že když všude píšou ,,že dýchá, ne jako polystyren" tak, tam pak není problém s plesnivýma rohama (vztahuju to na dům)? A nemusí se tam parozábrana dávat. Tak to není?
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 08:02
- Nahlásit
worick
tu parotěsnou zábranu musí dát i k minerální vatě?
Ano. Parotěsnou zábranu musíš dát i k minerální vatě. Technologie je asi popsaná někde na Internetu nebo v Hornbachu na to mají takový leták s pracovním postupem. Jestli chceš, tak ho oskenuju a pošlu mailem.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 10:36 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Strejda
Né, dobrý, díky. Jen mně už tak ze zvyku zajímá, co ve stavebnictví nového - jde to pořád hodně dopředu. A pořád někdo z rodiny staví, tak ať můžu i popřípadě poradit. Já mám chválabohu už barák dostavěný - z bloků Porotherm 44Si a nezateplený. Prý je to dostatečné. Mě to už nejde stejně zateplit ani kdybych přeci jen chtěla - mám tam hodně obklad z lícovek a dřeva. Do polystyrenu bych stejně nikdy nešla - jedině zeď-mezera-kantka - či něco podobného. Něco co akumuluje teplo. Mamka s bráchou zateplili ,,šumperák" polystyrenem(samozřejmě nová plastová okna - je ovšem tlačili jako většinu finance) a výhodu vidím v tom, že jim průvanem nelítají při větru záclony, ale jelikož zateplili první rok jen 3 stěny (než seženou prachy na ta přední velká okna), tak jim za zimu ta stěna málem odhnila. Valily po ní přímo potoky vody - všude mokré ručníky, metr shnilých parket, zeď úplně černá - jak byla plesnivá, no děs. Po výměně zbytku oken a doteplení poslední stěny je to dobré. Akorát, že ten barák se prostě od vzduchu venku už nezahřeje. Venku je teď stále kolem 24st. a oni tam mají jako v sýrárně..
I když já nemůžu porovnat, jak by se choval normálně náš barák - my totiž topíme celý rok - máme tepelné čerpadlo.
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 11:22
- Nahlásit
a jak je s minerální vatou? nelita z toho ten pichlavej sr*č? si to pamatuju na půdě jednoho starýho baráku ,bylo to tam na podlaze a celej sem byl popichanej
|
worick
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 12:17 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
staropramen
My ti sem vlezli s blbinama co, sorry. To byla skelná vata. Minerální je z kamene, ale technologii výroby neznám. Je to takové zlisované do tuha, skoro jako polystyren. Jo Strejdo?nebo to pletu? Ale jestli to může částečně sežrat pes nevím. Snad jo. Je tu nějaký stavař?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 12:38
- Nahlásit
worick
z polystyrenu se pořád ještě styren uvolňuje a polystyren i kvuli tomu pak mění svou strukturu, aspoň co vííím... Takže pořád je to nic moc...
|
worick
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 13:11 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Eimy
A co má teda staropramen dát na to zateplení do boudy. Jako co je pro psa neškodlivé, nevíš?
Naši psi mají boudu zděnou a vevnitř jako-by vloženou ještě jednu dřevěnou. Jen vzduchová mezera bez zateplení.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 13:15
- Nahlásit
A co má teda staropramen dát na to zateplení do boudy. Jako co je pro psa neškodlivé, nevíš?
Bych prosila taky poradit. Už mám boudu konečně a též se chystám ještě zateplit.
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 13:32
- Nahlásit
Bych s dovolenim taky prispel, ikdyz lehce mimo; sem kupoval jiz zateplenou boudu, velikost na NO, s predsinkou-2100- pan Liska nekde u plzne, nasel jsem to na aukru, ale jsou nove. Dovezou vam ji za par korun, akorat treba natrit a strechu pokryt necim nepromokavym, ja i pes jsme spokojeni. A hlavne takova nizka cena!:-O
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 13:34
- Nahlásit
sem zapomel *zateplena 4 cm polystyrenem- steny + podlaha
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 13:34
- Nahlásit
worick
Minerální je z kamene, ale technologii výroby neznám. Je to takové zlisované do tuha, skoro jako polystyren.
Kámen se roztaví a přes trysky se vytvoří vata. Podobně jako cukrová vata na pouti. To se mezi válci formuje na požadovanou tloušťku a hustotu.
---
Bouda se může zateplit stejně jako barák, ale polystyren se odpařuje i když výrobce tvrdí že ne.
Z minerální vaty se taky práší, ale podstatně míň než ze skelné.
Osobně bych volil minerální vatu, parotěsnou zábranu a vnitřní stěnu z OSB. Ale boudu jsem stavěl ještě za starého režimu, tak je venkovní stěna z palubek, skelná vata, parozábrana a vnitřní stěna z překližky. Přesto, že máme jen dřevokazné psy, tak to nesežrali.
|