| Autor |
Zpráva |
Filip
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2007 14:23
- Nahlásit
ahoj, chci se zeptat jakym obojkem by mel byt oznacen pes napr v lesich atd...
berme v uvahu lepsi variantu toho, ze kdyz ho myslivec uvidi takto oznaceneho, nezacne strilet...
nika00
Nikde není napsáno, jak by měl být pes označen, ale hodně lidí dává psům obojky a dečky, aby pes vypadal, jako "služební". Bez rizika postihu je dečka "červený kříž", a obojky různých barev (bílá, žlutá fosforeskující apod.).
Ideální je, mít psa kousek od sebe a nedělat v lese bordel. Když vám pes uteče, myslivec ho stejně klidně picne, obojek-neobojek a nevezmete si na něm nic.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2007 14:48 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Skypy
okrem toho myslivec moze psa zastrelit len ak su splnene iste zakonom stanovene podmienky - ale ked sa na to nejaky kreten vykasle, psovi to uz zivot nevrati.
napr. toho nasho strelca chytili, aj sa priznal, ale budeme radi, ak sa nam podari z neho vytrieskat aspon nejake financne odskodnenie. takze asi tak
Ad plemena: priznam sa, ze celkom dobre nerozumiem tejto diskriminacnej klauzule, zvyhodnujuce niektorych psov len na zaklade nejakej klasifikacie - to, ze pes prinalezei k nejakemu plemenu, este nezarucuje, ze ma aj prislusny vycvik alebo je pracovne upotrebitelny...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2007 14:57
- Nahlásit
all
diky za nazory...
je pravda, ze i kdyby mel 108 obojku a nakej magor si bude chtit zastrilet, tak to psa neochrani...
ale verim tomu, ze jsou i slusni lide...i kdyz jich je pramalo.
psum obojek koupim a budu mit svedomi, ze jsem pro jejich bezpeci udelala maximum...samozrejme i s tim ze je nenecham lovit zver a pobihat 10km prede mnou
|
Marmorata
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2007 15:11
- Nahlásit
Upřímně řečeno - nespoléhám na to, že myslivec pozná označeného od neoznačeného psa. Otázka je, jestli vůbec pozná psa od lišky nebo srny, když nerozliší kolegu od divočáka. Pokud vím, tak zelený mužíček střílí na všechno, co se pohne a teprve pak zkoumá, co to bylo. A pak se chlubí zastřekeným psíkem mývalovitým...
brut
mimochodem vůbec nejde o plemeno, zastřelí i psa vlastního, tak proč ne cizího. Podívej se na výstavě, jaký je vztah mezi psem a pánem, když je páneček v mysliveckém.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2007 15:24
- Nahlásit
Bela
Tam jde hlavně o to, aby si nezastřelili psy navzájem, protože můžou být v lese třeba dva i se psy. U těch ovčáckých je to proto, aby nezastřelili psa kterej je opravdu ovčák (no někde ve městě se ti to stane asi těžko, ale třebas někde na vesnici, nebo v horách klidně) a hlavně právě proto, že nepoznaj, kterej pes je vycvičenej a kterej ne.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2007 15:41 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
nika00
Kup jim neprůstřelné vesty :-D
Když občas se psem hlídám, je v tom případě taky služební? Podle mě ano-v zákoně přece není psáno, že to musí být služební pes ozbrojených složek-prostě je to můj služební pes, ne?
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2007 17:01
- Nahlásit
Kup jim neprůstřelné vesty :-D
A na hlavu pořádnou helmu ... a na ní majáček, aby ho bylo řádně vidět
nika00
Vrátím se ještě k jedné Tvé formulaci na začátku...
to jo...ale takovy pes muze byt napr. ztraceny a tak...
proto je jeste specialni obojek primo do lesa ktery se dava pred takovouhle prochazkou...aby bylo poznat ze pes neni ztraceny..ale ze pobliz je majitel...
Co myslíš, jak dochází nejčastěji ke "ztracení" psa? Já bych tipovala, že tím, že pes neposlechne, vyrazí za nějakým objektem zájmu a "zaběhne" se. Nemyslím, že by nějaký majitel takto ztraceného psa na začátku vycházky předpokládal, že se ten pes zaběhne a speciální obojek mu nenasazoval...
Jinak, v zákonech zkusím pohledat podrobněji, ale zatím to na mě působí, že pokud se nějaké obojky používají (a jsou myslivci respektovány), tak je to pouze u loveckých psů ve výcviku, a je to dohoda, nikoliv nařízení. Takže u mých vořechů by byly stejně naprd. Maximálně by střelci mohly posloužit ke zvýraznění cíle ...
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2007 17:20
- Nahlásit
Já ten reflexní obojek mám a používám, jenom v zimě, to předpokládám sezonu honů, no a taky ty srnky. Máme to jako mladý pes ve výcviku, na radu strýce myslivce. Ten obojek neznamená, že toho psa nesmí zastřelit nikdy nikdo. Ale může ho chránit ve smyslu, tohle používají myslivci na svoje psy (strýc má pak jinou barvu na hon pro sebe i psy), takže když někde vidí toho psa s obojkem, tak si řekne aha, někde je tady další myslivec, toho psa nezastřelím, je mladý, a jeho pán patří k nám.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2007 17:42
- Nahlásit
Hafina
ale zial nefunguje ani to. kamaratovi zastrelili niekolko psov z projektu na podporu ovciackych straznych psov
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 24 Kvě 2007 19:46
- Nahlásit
Bela
No bohužel je to o tom, že většina jich pozná jen jezevčíka a teriéra a že existuje i nějakej jinej neví. Natož aby pak poznali nějakýho ovčáckýho. A když si chce blbec střelit, tak fakt pomůže jen ta neprůstřelná vesta a na hlavu snad ještě nějaká neprůstřelná helma...
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2007 08:31
- Nahlásit
Hafina
že většina jich pozná jen jezevčíka a teriéra
s tim naprosto souhlasim...muj kolega je myslivec...prednasel zakon o myslivosti i na VS...a kdyz jsem se ho ptala jak je to s tim pravem zastrelit psa...vubec nevedel o tom, ze by nejakeho psa za urcitych podminek nemohl strelit druhy den tedy prisel...a rekl ze to tedy opravdu v zakone je...ale ze tech ras je tolik, ze je myslivci stejne vsechny neznaj
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2007 08:35
- Nahlásit
Máme to jako mladý pes ve výcviku, na radu strýce myslivce. Ten obojek neznamená, že toho psa nesmí zastřelit nikdy nikdo. Ale může ho chránit ve smyslu, tohle používají myslivci na svoje psy
AOZ
presne takhle mi to bylo taky vysvetleno...ale takze pouzivat to na psy nelovecke...nema vice mene zadny smysl...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2007 08:42
- Nahlásit
Orry
ale ze tech ras je tolik, ze je myslivci stejne vsechny neznaj
no ved to - neviem ako by reagovali na takeho karelskeho psa, lajku alebo elkunda - co su vsetko polovnicke psi. celkovo je ta klauzula dost nezmyselna a v sucasnosti straca opodstatnenie - v mojom okoli je mnozstvo polovnickych plemien, ktori su chovani cisto ako spolocnici a mnohi nemaju ziadny, nieze polovny, vycvik
|
venda
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2007 08:49
- Nahlásit
já mám psa označeného takhle - je to páska z reflexniho kříže kterej používá Skanska, ale někdy si říkám, jestli to neni horší - že ten pes je líp vidět a jde líp střelit...
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2007 09:00
- Nahlásit
elkunda
Tentokrát opravdu nevím, jestli je to pes, nebo nadávka
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2007 09:05
- Nahlásit
Meta
xa,xa, sa mi podaril dobry preklep - ale aspon si sa hned z rana pobavila. a elkhundom sa touto cestou ospravedlnujem
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 25 Kvě 2007 09:25
- Nahlásit
Bela
A já už se těšila, jak si znalosti rozšířím o nové plemeno
|