Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / označení psa v lese
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
nika00
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:33
- Nahlásit

ahoj, chci se zeptat jakym obojkem by mel byt oznacen pes napr v lesich atd...

berme v uvahu lepsi variantu toho, ze kdyz ho myslivec uvidi takto oznaceneho, nezacne strilet...

dik

Bela
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:35
- Nahlásit

nika00
ak natrafis na takeho psychosa ako my, tak ta pred strielanim neochrani nieze oznacnie obojkom, ale dokonca ani pritomnost majitela psa...

nika00
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:37
- Nahlásit

Bela
to je mi jasny...proto pisu to abychom brali v uvahu to, ze myslivec bude slusnej a kdyz uvidi oznaceneho psa, strilet nebude

Bela
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:41
- Nahlásit

nika00
myslim, verim a dufam, ze v takom pripade by mu malo stacit, ze vidi, ze pes ma obojok a znamku. nas ma na obojku aj taku kosticku s vygravirovanym menom a tel. cislami.

nika00
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:44
- Nahlásit

Bela
to jo...ale takovy pes muze byt napr. ztraceny a tak...
proto je jeste specialni obojek primo do lesa ktery se dava pred takovouhle prochazkou...aby bylo poznat ze pes neni ztraceny..ale ze pobliz je majitel...

meli by vypadat nejak takhle:
http://www.bracco.cz/?ui=pUwR2PFVvD6784&ktg=41102

pigie
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:46
- Nahlásit

nika00
reflexny obojok?

Ako pozeram na rozmery, mojho mozu zastrelit. 56cm mu okolo krku nedam bez uskrtenia

Bela
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:49
- Nahlásit

nika00
jeje, to je super! Diki, o takom niecom som nevedela. To vyzera sikovne.
(Ale priznam, sa, ze som po tej nasej otrasnej skusenosti dost skepticka...normalny clovek nezastreli bez priciny ani toho zatulaneho psa, specialne ked vidi, ze ma obojok, a kretena neodradi ani sto reflexnych obojkov...)

nika00
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:50
- Nahlásit

pigie
heleee vy dva...tohel je vazna vec...takze zadny srandicky...
tak si najdes jinej obchod kde delaj reflexni pro medvedy, noo

sarax
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:53
- Nahlásit

pigie
případně sešiješ 2 až 3 k sobě
nika00
hele tenhle reflexní sem si kupovala na střarocha a mám ho doma...takže jako do lesa ho mám dávat??

pigie
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:55 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

nika00
mas pravdu. Ja budem drzejsia. Ja svojmu kupim toto:

Snad si to potom dva krat rozmyslia

Anu
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:57
- Nahlásit

pigie
taky jsem přemýšlala,že bych koupila Anu na záda "asistenční pes" jen nevím,jestli mi to myslivci sežerou až ho uvidí v lese honit srnky......

pigie
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:58
- Nahlásit

Anu
no, ja to chcem preto, aby si ho nepomylili s ciernou alebo medvedom

nika00
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 10:59
- Nahlásit

sarax
takže jako do lesa ho mám dávat
jojo davej.....myslivci o tomhle musi vedet...a meli by to dodrzovat...takto oznaceny pes ma v rozsahu nevim kolika metru panicka a tudiz ho NESMI zastrelit...

kez by to dodrzovali...

pigie
no tak takhle ho urcite nezastreli...oznacenyho medveda jeste urcite nevideli

tosca
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 11:02
- Nahlásit

Nechci vám brát iluze, ale jakékoliv výrazné označení psa pomůže akorát k tomu, aby měl psychopat snadnější míření a větší pravděpodobnost, že se trefí

Normálně uvažující myslivec nebude jen tak střílet po psovi v lese ať už je označený nebo ne. A úvaha, že pes označený nějakým obojkem je tam automaticky s majitelem je hodně zcestná. I pes s takovým obojkem může majiteli zdrhnout a štvát zvěř. A reflexní obojek mu v tom určitě nezabrání. :-/

tosca
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 11:03
- Nahlásit

nika00
jojo davej.....myslivci o tomhle musi vedet...a meli by to dodrzovat...takto oznaceny pes ma v rozsahu nevim kolika metru panicka a tudiz ho NESMI zastrelit...

Můžeš mě prosím navigovat na základě jakého zákona nebo nařízení by toto mělo platit? Slyším totiž poprvé o tom, že by něco takového měli myslivci vědět.

Bela
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 11:12
- Nahlásit

toscaaby měl psychopat snadnější míření a větší pravděpodobnost, že se trefí
Normálně uvažující myslivec nebude jen tak střílet po psovi v lese ať už je označený nebo ne.

plne suhlasim, presne to hovorim o kus vyssie

nika00
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 11:33
- Nahlásit

tosca
fakt nevim jaky to je zakon, je to predpis loveckych psu, kazdy kdo dela s lvoeckymi plemeny by ti o tom mel neco rict...zkus se zeptat tady: http://www.fala.estranky.cz
tahle holcina se svym psem pracuje, maji i nejake zkousky a o tom obojku vim od ni...sama ho ma a pouziva...

Orry
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 11:52
- Nahlásit

nika00
pamatuju si ze Renca rikala, ze ten obojek rika taky...pozor pes ve vycviku...s majitelem na prochazce...

Skypy
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 12:32 - Změnil/a: Skypy
- Nahlásit

Pokud narazíš na debila, tak zastřelí psa i s reflexním obojkem nebo jiným označením. Ale přes to bych se za to označení hodně přimlouval. Příklad z praxe: "na podzim jsem byl večer lovit srnčí - holou. Sedl sem na posed a čekal. Začalo se šeřit a kolem remízku sem si všiml pohybujícího rezavýho fleku. Hned mě napadlo, že je to liška. Naštechroval sem kulovnicu a zamířil. Ale v puškohledu sem neviděl lišku, ale reza věhnědýho kokra. tak sem zas zajistil a zavolal na něj, zapískal, ale pes se jen na chvilku zastavil a zas pokračoval dál. Kdyby měl ten reflexák, tak sem ho poznal už dřív, mohl bych v čas seskočit z posedu a třeba by na moje volání spíš přišel. pak sem ho ještě potkal jak přebíhal silnici, když sem jel za tmy dom - tam by se mu reflexák taky hodil.

Mel
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 12:37
- Nahlásit

nika00
je fakt, že u nás to dávaj na krk jezevčíkům lidi, kteří s nima taky dělaj (aspoň mi to tak připadá)... ale jak už tu bylo řečeno, normální myslivec jen tak střílet po psu nebude a magorovi je jedno, co má pes na krku...

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 13:00
- Nahlásit

Jediný, co je opravdu dané zákonem je to, že myslivec nesmí zastřelit loveckého psa a slepeckého, pokud je viditělně označen. Takže asi nejvýhodnější jsou opravdu ty kapsičky s červeným křížem. Akorát pak musíte asi tvrdit, že je ho venčíte slepé tetičce.

Btw. ovšem jak už bylo řečeno výše - když narazíte na k***éna, tak psovi ani kříž na zádech nepomůže...

Skypy
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 13:12
- Nahlásit

bullvnouzi

trochu se pleteš, myslivec nesmí zastřelit psa loveckého nebo ovčáckého plemene, nebo psa slepeckého, záchranářského, zdravotnického a služebního.

Ale s tím kreténem to platí furt.

Hafina
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 13:14
- Nahlásit

Skypy

Když je šero, dávám psovi svítící obojek. Před pár měsíci jsme byli s přítelem na procházce v místech, kam jezdíme s oddílem na tábor. Vyjížděli jsme z Brna po práci, zkontrolovat tábořiště a na vycházku, ale byla ještě zima, smrálako se brzy. Jdeme si tak mezi lesy a loukami a najednou slyším střelbu. Měla jsem Arise na úvaze, obojek měl na krku, ale nezapnutý. Hned jsem mu ho zapla, protože když jsem si představila co za lidi tam znám a že by to mohl být někdo z nich, tak se mi zježily všechny chlupy. Něco s blikajícím obojkem si snad nikdo s prasetem nesplete.

nika00
Jinak nejlíp je asi domluvit se s myslivci jestli můžeš cvičit u nich v honitbě (v případě loveckých psů), protože pochybuju, že by nám nějakej obojek pomohl. Ty co jsou u nás v okolí, těm by bylo fuk, jestli pes obojek má nebo nemá a ne že by snad hned stříleli, každopádně hodně seřvat tě by si neodpustili.

Hafina
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 13:19 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit

bullvnouzi
Já když se ptala na kurzu, jak by měl být pes označenej v lese, aby ho myslivec nezastřelil (protože co vím, tak někteří myslivci nepoznají jezevčíka od teriéra a že je to lovecký plemeno už vůbec, natož pak snad všechny ovčácký), poznal že je loveckej, nebo ovčáckej, tak pán moc nevěděl, prej že má mít koženej obojek, což mi přijde jako blbost, protože jednak to není z dálky ani moc vidět a druhak se loveckým psům do lesa obojky ani nedávají. Takže moc bych na to nespoléhala, že myslivec takhle označenýho psa nezastřelí. Když to bude debil, co si chce střelit, je to prostě fuk.

Skypy
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 13:26
- Nahlásit

Hafina

No tak já si myslím, že to slovní napomenutí je lepší a taky účinější než zastřelenej pes. Ale ne hned vyhrožovat, že jim ho zastřelím hend jak ho příště uvidím, jenom je důrazně upozornit, že příště by se jim pes už vrátit nemusel, buď rukou myslivce, nebo nějakou nešťastnou náhodou - sražení autem, oběšení na obojku, nebo dílem zvěře - bachyně chránící selata, i laň, daněla, muflonka bránící pár dní starého koloucha dokáže kopancem zabít většího psa.
Prostě nebýt hrubý, ale taky se ozvat.

Hafina
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 13:40
- Nahlásit

Skypy
Jenže oni právě dost hrubý jsou. Jednou na mě jeden vystartil. Prva mě seřval, když jsem se ho pak slušně zeptala, jestli by moc vadilo, kdyby jsme si tady na poli jen zkusili aport a dohledávku, tak teprve začal koukat co mám za psa a hlavně ho asi dostalo, že ho lovecky vedu. Pak mi vykládal bláboly, že mi psa může zastřelit atd. Když viděl, že mě tím nedostane (byli jsme od posledního obydlenýho domu jen pár desítek metrů, navíc když mě potkal měla jsem psa na vodítku, akorát jsem vlezla z cesty na pole, což mu asi hodně vadilo), tak se začervenal a přestal, ale pokud takhle vybafne na člověka, kterej si o tom nic nenastuduje, tak to pro toho člověka musí být hodně nepříjemný. Ono všecho jde slušně, ale mám pocit, že myslivci od nás slušnosti moc nepobrali.
Nakonec mě dokonce i pozval se psem na hon, ale ze začátku moc příjemnej nebyl a kdyby pes nebyl lovečák, určitě by se se mnou takhle nemazlil.

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 13:40
- Nahlásit

To Skypy - Dobře, trochu jsem to shrnula...

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 13:47 - Změnil/a: bullvnouzi
- Nahlásit

to Hafina - No já jsem potkala jednou člena myslivecký stráže, když jsem šmajdala po louce v lese, psa na volno. Je teda fakt, že se ode mě nevzdaluje na 5 metrů a zvěř nehoní (resp. můj hlas bývá silnější než jeho lovecký pud ). No a týpek mě dojel v autě, vylezl z auta, vytáhl placku a velice slušně mě poprosil, jestli bych si ho nepřipla na vodítko, že tam maj kdesi nějaký mladý. Na to jsem nedokázala reagovat jinak, než přikývnout, psa připnout a víc mu do rajónu nelízt. No přece nebudu chodit se psem na vodítku.

Skypy
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 13:53
- Nahlásit

Ale to už je problém v člověku, výchově a společnosti a takových je dost lidí i jinde - policajti, důchodci, "majitelé psů", zemědělci, řidiči atd...
Mě taky naštve, když si jdu teď každej večer sednůt na srnca, snažím se vyrazit co nejdpozděj a stejně pole a vinohrady jsou plný lidí ještě kolem osmé a hromada lidí šmějdí venku s chlupatýma mazlíčkama. Pak je člověk rád, že uvidí nějakej kus ještě za solidního světla. Ale nikomu nadávat nemůžu, protože každej tam má právo být stejně jak já. Jenomže někdo si to prostě neuvědomuje.

brut
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2007 14:19
- Nahlásit

nika00
přikláním se k ostatním....pokud narazíš na blba, tak ti obojek bude k ničemu. Ale na druhou stranu je fakt, že je pes lépe vidět.

Jo a k těm myslivcům..... bohužel se nedá spoléhat na to, že by znali všechna lovecká, ovčácká, služební plemena a další ( většina jich pozná tak max. ty co bývali běžně u nás dostupné....novější málopočetné druhy neznají)

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání