| Autor |
Zpráva |
LucinkaK
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2015 22:02
- Nahlásit
Dobrý den,
mám takový problém. Nervově už to přestávám zvládat. Mám psa Bernský honič v květnu mu bylo 15let. Cca 1 rok zpět prodělal 3 mrtvice (je nahluchlý a trochu se občas motá). Před cca 2 měsíci zjištěno selhávání srdce a zvětšená prostata. Zvětšenou prostatu jsme řešili kastrací a po větších komplikacích se z toho dostal. Momentálně bere léky na srdce, na srovnání srdečního rytmu, něco na roztažení plic (pořád kašlal), na odvodnění Furon a prednison + další vitamíny. Ranní i večerní dávky jsou stejné. Od doby, co se dostal z nejhoršího po té kastraci je úplně nepříčetný co se žrádla týče. Kdybych před něho postavila plný kýbl, tak by žral dokud by neprasknul. Na veterině mi řekli, ať jsem ráda, že mu chutná, jenže tohle už se nedá vydržet. Během dne to docela jde. Většinu dne prospí, ale po večeři to začne. Dostane nažrat, dostane léky a pak začne otravovat. Štěká v určitých intervalech a pokud se mu nevyhoví, tak se prostě vyčůrá, i když třeba chvíli předtím byl venku. Vím, že kastrace sama o sobě způsobuje žravost, že prednison tomu moc nenapomůže a hlavně po něm i víc pije, tím i čůrá, ale já už nemám na to poslouchat celý večer, kdy přijdu unavená z práce a chci mít chvíli klidu jak štěká anebo chodit s kýblem a vytírat po něm. Mam toho psa nadevše ráda, proto jsem do něho, i když mi plno lidí říkalo, že to nemá smysl, nacpala nehoráznou sumu peněz, abych mu zajistila ještě stáří v nějaké kondici. Vím, že za to asi nemůže, ale jeho výdrž mě opravdu přivádí k šílenství. Pokud máte někdo podobnou zkušenost, prosím o radu.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2015 22:19
- Nahlásit
LucinkaK
Krasny vek pro psa, gratuluju k takovemu veteranovi.
Chapu, ze chces mit svuj klid. Ale.
Ze ti cura po prednisonu a furonu, to je automaticka reakce organismu, s tou nic neudelas. Jedine zajistit opravdu cetnejsi venceni po podani leku, nebo si to nejak naplanovat, abys to zvladala.
K chronickymu hladu - klidne muze byt pes i uz senilni a mozek si mysli, ze ma telo hlad. Rozdelila bych krmeni na vice mensich casti, rano, odpoledne a vecer. Cim krmis? Muze byt klidne opravdu pocitove "nedozranej".
Prerusit jeho stekaci navyky po zradle - vychazka a pak treba ho zabavit nejakym kongem, plnenym pro nej umernou stravou. Nebo morkovou kosti, taktez zapatlanou necim, co muze zrat.
Chapu, ze te stve, ale zkus ho brat s rezervou.
Mela jsem fenu, ktera se bohuzel tak krasneho veku nedozila, ale taky to byla pojizdna jidelna. Krmila jsem syrovym mase vicekrat denne, dotovala jsem ji spoustou vlakniny - listova zelenina, vlocky, zelenina dalsi krouhana.
|
LucinkaK
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2015 22:57
- Nahlásit
To že víc čůrá vím, že je automatická reakce. Prednison už jsme měli po těch mrtvičkách a ve větších dávkách. Po Furonu to nedělal, až když k tomu přidali teď ten Prednison.
Je ale divné, že ráno ho skoro nemůžu "vykopat" z postele aby šel vůbec ven, pak dostane léky (stejnou dávku jako večer) a jde spát. Neštěká, nečůrá. Vše začne až večer co se nažere a dostane večerní dávku léků. Pak začne štěkat, otravovat a čůrat. Netvrdim, že pokaždé, ale někdy už mi to opravdu přijde, že to dělá naschvál. Přijdeme z venku, otravuje a štěká a když nic nedostane, tak udělá aspoň malou loužičku.
Jinak ho momentálně krmim vařenou stravou. Před půl rokem hodně zhubl a pak zjistili to srdeční onemocnění. Po té kastraci jsem začala doma vařit, aby trochu nabral. takže těstoviny, rýže, maso, vývar. Přibrat se opravdu povedlo, někdy mi přijde, že asi každou chvíli praskne. Když potom večer otravuje, tak mu ještě dám pár granulí, ale většinou k tomu čuchne a jde od toho. Dokonce musím už jídlo připravovat v práci, protože jakmile se blíží večeře, ten by si zlámal nohy (už ho taky 100% neposlouchají), jen aby dostal na linku a začne zrychleně dýchat, což taky není dobrý, protože se nemá rozrušovat, kvůli tomu, že je kardiak. Jenže to nejde. To bysme nemohli jíst ani my doma, protože to je pokaždý hysterická scéna. Kdyby ste ho viděli, tak byste nevěřili, že je to přes 15 let starý pes, kardiak po 3 mrtvicích a kterýmu doktoři dávají max. rok. Ten je tak živej, že jim ještě asi ukáže :-D
Jinak já vydržím dost. To co jsem si s nim užila po té kastraci bych nepřála nikomu, to bylo bezesných nocí a vzhůru jsem byla při každém jeho pohybu. Ale tohle už je fakt někdy příliš. Přijde mi, že zkouší kdo vydrží dýl. Jestli já nebo on. Nejhorší je, že jak je starý, tak na něho nechci ani řvát, ani ho mlátit a myslím si, že by to stejně ani nic nevyřešilo. Proto hledám nějaký jiný řešení, jak se nezbláznit :-D
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2015 23:24
- Nahlásit
LucinkaK
Ja bych hlavne vyradila z jidelnicku kardiaka a kastrata testoviny a ryzi, misto toho tedy ovaruj ruzne druhy masa a dodavej sparenou zeleninu nebo nakrajenou listovou, neboj se mu klidne i predhodit i neprane drstky.
Zkus to krmeni vicekrat denne. Kdyz zacne silet takhle vecer, vyvencit vicekrat, kratsi dobu a ma proste zajety ritual. Ten bych asi takovymu uctyhodnymu veteranovi nepredelavala. Taky muze vzhledem k veku uz i hur videt.
Přijde mi, že zkouší kdo vydrží dýl. Jestli já nebo on. Nejhorší je, že jak je starý, tak na něho nechci ani řvát, ani ho mlátit a myslím si, že by to stejně ani nic nevyřešilo. Proto hledám nějaký jiný řešení, jak se nezbláznit :-D
On te nezkousi, on je proste psi dedecek. Nezblaznit se? - to zvladnes, nedela ti nic naschval. Ja mam pro psi veterany slabost, vaz si kazdyho, byt ujecenyho dne, kterej spolu travite. Rady jsem ti nejaky dala, misto granuli mu nabidni po zradle a vyvenceni neco viz ma prvni rada, to pro nej bude atraktivnejsi.
|
LucinkaK
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2015 23:34
- Nahlásit
A nebude mít po té zelenině ještě vetší hlad? A jaké druhy doporučuješ?
Jinak večer ho určitě po zkušenostech venčím častěji. Chodíme min každou hodinu. Ale stejně je to asi někdy málo.
Každýho dne s ním si vážím. Jak jsem už psala, kdybych toho psa neměla ráda, jak mam, tak už jsem ho dávno poslala do psího nebe, když mi to tolik lidí doporučovalo. Ale já to neudělala a bojovala i přesto, že to nebylo levné ani psychicky lehké, nevyspala jsem se pořádně několik týdnů a na veterině jsme mohli skoro spát. Viděla jsem, že má ještě chuť žít a že se netrápí, tak proč bych to dělala.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2015 23:50 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
LucinkaK
Tak rozhodnuti o ukonceni psicho zivota je tezky, znam to. Dokud zere, chodi se sam vencit a jen te stve, proc ne.
A nebude mít po té zelenině ještě vetší hlad? A jaké druhy doporučuješ?
Coby vlakninu a balast davam vsechno mozny, kdyz to zamichas do masa, tak hlad nebude. Ja to krajim tak nejak nahrubo, smecka je zvykla. Ty zkus klidne nastrouhat ci nasekat najemno. Kapusta, cinsky zeli, bezny listovy salaty, posbiram i mlady koprivy primerene (ty je nutno sparit), spenat, kostaly od mrkvi/redkvicek/kedluben (nehnojeny, z overenych zdroju). Jinak este zelenina korenova, mrkev, celer, petrzel, kedluben, redkvicky... de facto vse, nac si vzpomenes. Primerene, jednodruhove, ne vsechno najednou. Kdyz neni zvyklej.
Podstatny je dle myho rozdeleny zradla na vic etap a ne davat jen veceri.
Btw, nebylo by foto, 15,5 letyho bernskyho honice?
|
LucinkaK
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 10:30
- Nahlásit
Tak uvidíme, dnes to vyzkoušíme. Fotku bych ráda vložila, ale opravdu netušim jak se sem vkládá.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 10:48
- Nahlásit
LucinkaK
A nemůžeš mu po tý večeři dát hlodat třeba mrkev? Že by se chvíli zabavil a nevyváděl.
A jinak mám taky postaršího hluchoně pažravce po kastraci, ale u nás je to naštěstí teda o něco mírnější.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 10:58 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
LucinkaK
já bych ještě k tomu co psaly holky přidala ještě nějakou zábavnou formu cvičení / hry. Pochopitelně něco, co stáří a fyzické možnosti pesana dovolují. Pesan se při "cvičení" nejen zabaví, a trochu i zasytí, navíc to nebude jen tak zdarma jídlo, bude se muset soustředit, ovládat atd. ale hlavně budete při tom mít společnou činnost. Nemusí to být fakt nic náročného. Mám teď feňuli - 13,5 roku - po operaci a když vidí, že cvičím s mlaďasem, nadává (páč jí cvičení baví a taky se při něm co?? No dostane k jídlu , což je její životní priorita). No takže jsem volila cvičení stylem - kraťoulinká chůze u nohou, odložení, oční kontakt, target na ruku a hledání předmětu a hry na ovládání se u jídla - tedy pamlsky na čumáku, na packách (kde se právě učí sebeovládání). To jsou všechno věci, který můžete v poho zmáknout doma. Vám to nezabare mnoho času, je to vše otázka pár minut, ale.... je to společná činnost, společně strávený čas, psa to trošku unaví, trošku zabaví, trooošinku zasytí, ale hlavně budete se věnovat jen jemu a bude to zábava. To je taky moc důležitý, ono se starým pesanům nemají brát jejich "povinnosti", udrží je to mozkově aktivní.
|
LucinkaK
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 13:35
- Nahlásit
Maya
Mrkev bych mu dát mohla, ale záleží jestli ji bude jíst, což nepředpokládam, ale zkusím. Jelikož milostpán je ještě dosti vybíravý a jen tak něco mu nejede. Dokonce i z pamlsků si vybírá co chce a co ne. S ním to bylo od mala složitý s jídlem, že nejdřív když jsme ho přivezli, tak nežral nic. Cpali jsme to do něho horem dolem, předkousávali a nic nepomohlo. Nakonec jsme mysleli, že ho ještě budeme muset vrátit k mámě, ale pak se to trochu zlepšilo. Až na to, že aby se nažral pořádně něčeho normálního, tak jeho největší pochoutkou byla hlína a kameny. Kolem půl roku se to zlepšilo, ale problém se žrádlem byl až do nějakých jeho 10let. A mlsnost přetrvává dodnes. Jen tak něco opravdu nesežere. To by radši pošel hlady.
|
LucinkaK
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 13:47
- Nahlásit
PetraK
Děkuji za radu, ale tohle je u nás taky trochu problém. Jak už jsem psala v příspěvku Maye, tak on jen tak něco nechce. Když ho táta chtěl cvičit, tak ani nemohl, jelikož pes se učí hlavně na pamlsky, ale on prostě mimo kamenů nic nechtěl a ty mu samozřejmě dávat nebudu :-D. Základní věci se tedy naučil, pak takové ty co by vůbec nemusel umět (otevírání dvěří atd.) ale poslední dobou ať řeknu cokoliv, tak vůbec neposlouchá. Když už chci aby něco udělal za pamlsek, tak začne jančit, skákat a neumí být v klidu, což je stejné jako když připravuji jídlo a on si toho všimne. Začne hysterická scéna a doktor mi řekl, že má být v klidu a já na něm vidím, že veškeré věci týkající se jídla ho velice rozrušují a začíná mu potom víc tlouct srdíčko a hůř dýchá. Takže pro mě je základ udržet ho v klidu. Dneska jsem mu vzala z práce (máme vývařovnu) jednu hovězí kost z vývaru, tak uvidíme, jak dlouho ho bude po večeři bavit. Jestli jen než ožere to maso nebo chvíli dýl. A další takový problém kolem jídla je ten, že jsme si před cca necelým rokem vzali domů fenku z útulku, protože jsem si říkala, že se mi bude lépe snášet až odejde, když budu mít ještě jednoho psa a nakonec ta mu dala ještě tolik elánu do života, že místo aby pomohla mě, tak pomohla hlavně jemu. I když je dost divoká a občas ho "šikanuje", protože moc dobře ví, že má převahu. Ale problém je hlavně v tom, že ona je dost sobecká na jídlo a dost často mu ho bere. Už jsem ji naučila, že dojíst po něm může až když odejde od misky (což v poslední době je stejně k ničemu, protože je prázdná), takže čeká, ale jakmile jde o jakýkoliv pamlsek, kost nebo něco podobného, tak ona rychle sežere ten svůj a pak mu bere ten jeho. Jasně, že většinou jí to stihnu ještě sebrat dřív, ale ona je tak rychlá, že by se zadávila, jen aby jí to nikdo nevzal. Takže teď máme na žrádlo doma dva blázny :-D
|
LucinkaK
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 14:57
- Nahlásit
Fifi
Tady jsou nějaké fotky, snad ten odkaz bude fungovat.
http://www.imgup.cz/user/lucinkak
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 15:21
- Nahlásit
LucinkaK
Teda, na svuj vek pesan vubec nevypada.
Ovsem fenka z utulku vypada jak segra myho vorecha!
|
LucinkaK
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 19:12
- Nahlásit
To teda ne. Když mu bylo 11 let, tak nam řikali, že máme krásné štěnátko Teď už je trochu šedivý a víc sešlý, ale stejně zachovalý na to kolik mu je.
Jinak čubina s tim tvým fakt vypadají jak sourozenci Třeba i jsou.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2015 19:23
- Nahlásit
LucinkaK
Třeba i jsou.
To urcite nejsou, on mel jen jednoho brasku.
Ale problém je hlavně v tom, že ona je dost sobecká na jídlo a dost často mu ho bere. Už jsem ji naučila, že dojíst po něm může až když odejde od misky (což v poslední době je stejně k ničemu, protože je prázdná), takže čeká, ale jakmile jde o jakýkoliv pamlsek, kost nebo něco podobného, tak ona rychle sežere ten svůj a pak mu bere ten jeho.
Tak takovahle konkurence starikovi akorat zvysuje ty jeho besnici vylevy. Dukladny vycvik sebekontroly fenky by nebyl od veci. Nesmi se stavat, ze by mu kradla jeho veci.
|