| Autor |
Zpráva |
cherry
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 10:04
- Nahlásit
Chci se zeptat. Zdá se mi, že náš LR když se vrátíme z procházky a je trochu mokrý tak více smrdí. Vím, že pes více jde cítit, když je mokrý, ale teď se mi zdá, že je to cítit jako z análních žláz - tedy dost nepříjemně (syn pravil, že smrdí jak ryba). Jak uschne tak již to necítím. V létě, když jsme jednou byli u veta, tak mu anální žlázy "vytlačil".Pes měl trochu vyrážky na bříšku, prý by to mohlo být i tím. Nevím, jestli se to má dělat, vím, že je to pro psa nepříjemné. Jinak se zdá, že pes s tím problémy nemá, že by "sáňkoval" to ne, ale jestli ten zápach není začátek něčeho. Nevím jestli jsem to popsala dobře. Chci se zeptat, zda se mají ty anál.žl. nějak pravidelně "čistit".
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 10:15
- Nahlásit
Mě jednou fenka "sáňkovala", takže jsme jeli k vetovi, žlázky ji vyčistil. Sama jsem si na to netroufla, neumím to, i když spousta lidí to dělá pejsovi doma. Ale i když nesáňkuje a nemá žádné problémy, tak jednou za čas anální žlázky čistíme, teda vet. Fence je rok a čistili jsme 2x.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 10:19
- Nahlásit
Já jsem se to zkoušela naučit, ale nešlo mi to. Nechávala jsem to asi 2x dělat u veta, když fena sáňkovala, jinak to nepotřebujeme, zřejmě obsah odchází samovolně, tak jak to má být. Jinak mokrý pes prostě trochu smrdí ale těžko říct, jestli to co cítíte souvisí s anál.žláz.nebo ne. Kdyby je měl ucpané a obtěžovalo by ho to, tak by sáňkoval nebo se v oblasti zadku hodně drbal a okusoval. Taky může prostě začínat být trochu cítit jako samec.
|
cherry
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 11:08
- Nahlásit
No asi ještě počkám, jak se to vyvine. Zatím teda nemá žádný problém, občas se chce okusovat, ale není to tak časté takže ještě počkám a budu ho pozorovat.
|
Justin
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 11:17
- Nahlásit
V stredu na Prime v Receptári bola o čistení anál. žliaz reportáž z vet. ordinácie. Je to na stránke tv Prima.
|
cherry
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 12:11
- Nahlásit
Bezva, tak to se mrknu. Díky
|
Maya
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 12:12
- Nahlásit
Můj předchozí pes na ucpání análních žlázek dost trpěl, ale nikdy od nich nesmrděl. Spíš bych řekla, že ti smrdí mokrý pes, znám psy, kteří ač mokří, nejsou téměř cítit a psy, kterým stačí trochu omoknout a smrdí jak týden stará ryba. Asi máte smůlu na ten druhý případ.
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 12:35
- Nahlásit
cherry
Moje 9 měs.fenka s tím má problémy od chvíle co jsem si ji přinesla maličkou domů. smrdí a smrdí jako cap. Samá rybina a to nesáňkuje ani se nedrbe. Je úplně v pohodě, chovám ji na klíně u telky a najednou mám třeba kapičku i na kalhotech a pejsa zasmrdí až se mi obrátí žaludek. Vet ji to již 2x vymačkal,ale nepomohlo to. Uklidňoval mě, že až ji přejde puberta, že se to třeba upraví. Já tomu ale nevěřím. Jsem z toho nešťastná, třeba v autě pochrupuje na dece a ještě druhý den je tam cítit samá leklá ryba. Přitom má bobky O.K., není to ani ze stresu, není to na ničem závislé. Tak třeba vezmu papírový kapesník a trošku ji zmáčknu prcinu a ono toho trošku vyteče, ale na druhý den je to zase. V podstatě se s tím setkávám denně.
Kdoví jak na na to ať poradí!!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 14:12
- Nahlásit
odkud jí co mačkáš?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 14:19
- Nahlásit
Já jen, že anální žlázky se mačkají u análního otvoru - pod ocáskem. Tak aby nešlo o nějaký zánět pochvy nebo dělohy...
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 14:59 - Změnil/a: JanaK
- Nahlásit
Anonymní
No to snad ještě vím kde jsou anální žlázky. Zmáčknu ji mírně!! řitní otvor a z něho ji vystříkne ona smradlavá tekutina. Navíc můj pejsa má dobrou veterinářskou péči, takže nějaké "přehlídnutí" zánětu dělohy apod. nepřipadá v úvahu.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 15:09
- Nahlásit
no dobrá dobrá, u nás se "prcina" říká něčemu jinému nebylo to myšleno ve zlém.
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 15:24
- Nahlásit
Anonymní
O.K. chápu. Nevíš anonyme spíš něco o tom jak tomu předejít? Operace je až poslední krok, ale proč to pejsu takto zlobí? Z čeho,proč a jak na to. Nikdo mě zatím neporadil.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 15:30
- Nahlásit
Tak naší jezevčíkovou anální žlázky moc nezlobí, vet jí je vyprazdňoval asi 4x a jsou jí 3 a půl roku.
Pokaždý sáňkovala, iukdyž nijak drasticky, třeba jednou za pár dní, při vymačkání tam údajně mnoho nebylo, ale i tak.
Někde jsem četla, že se to děje často, když pesa trpí na zácpu nebo na průjem, ale někdy to asi vznikne i přes "pěkné bobky".
Vím, že jsem někde četla, že někdy je nejlepší operace, pokusím se to vyštrachat.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 15:36
- Nahlásit
Tady je docela zajímavé povídání
http://web.rtw.cz/www.rtw.cz/ruzne/vet_koutek/PsoviPritelem/14_analni_ zlazky.html
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 15:38
- Nahlásit
A taky nám vet poradil po vymačkání pejskové opláchnout zadek vlažnou vodou a namazat mastí na hemoroidy, že to zklidňuje.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Zář 2005 21:00
- Nahlásit
Některým našim psům jdou vymáčknout žlázky v pohodě (dělám to při koupání), ale dvěma to nejde vůbec. A oba s tím měli velké problémy. Pes se začal oblizovat a celý kanálek se mu zanítil, měl tam velkou bouli. Vet řekl, že už se s tím nedá nic dělat, že to musí samo prasknout a nasadil mu antibiotika. Dost to smrdělo a bylo to hodně bolestivé. Pak tam zůstala díra a tou jsem to musela vyplachovat. Trvalo strašně dlouho, než se to zahojilo. Vet řekl, že se to má tendenci vracet, tak se máme na co těšit. Je to prý tím, že ten obsah, co se má vymačkávat má abnormálně hustý. Rozhodně to nezanedbejte je to dost nepříjemné a psa to hodně bolí.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 21:11
- Nahlásit
Teda mému 6ti letému psu jsme nikdy žlázky nemačkali, nikdy to nepotřeboval a mladej 2 a půl roku je taky OK. Asi jim to odchází samo.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2005 21:44
- Nahlásit
Já to taky naši jezevčíkový nedokážu vymačknout, podle veta je má hlouběj uložený a proto mi to nejde, prý potřebuju praxi
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2005 06:52
- Nahlásit
JanaK
Nemůže to být alergie? Vím o feně, která má alergii na nějakou složku krmiva a ta jí způsobuje samovolný odchod obsahu anál.žlázek. Když vychytali, co jí přesně vadí, je bez problémů. Jinak radikálním řešením je operace, ale prý pak pes musí celoživotně brát nějaké léky.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Zář 2005 07:45
- Nahlásit
Asi se zeptám blbě, ale jsou plemena, u kterých se anální žlázy neřeší vůbec (myslím lidský zákrok)? Je to problém určitých plemen a jiná si poradí samovolně? Nebo co pes to ucpané anální žlázky a potřeba je ručně čistit?
Díky.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2005 07:51
- Nahlásit
Anonymní
S plemeny to asi nesouvisí. Někteří jedinci to prostě potřebují vymačkat, protože jim to samo neodchází, ale většina nejspíš problémy nemá. Já jsem spoustu let ani nevěděla, že ňáké anální žlázky jsou.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Zář 2005 08:05
- Nahlásit
No a taky je možný, že někteří páníčci si pejsků moc všímaj, jako třeba já, a tak mastí k vetemu, ikdyž by si příroda poradila
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2005 08:14
- Nahlásit
Anonymní
Dokud není problém, tak není čeho si všímat. Ale jakmile pes sáňkuje nebo se moc okusuje, tak to chce vymačkat, jinak nastoupí horší problémy - viz výše.
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 21 Zář 2005 09:15
- Nahlásit
Já si myslím že můj pejsa právě nemá problém ten, že by se mu žlázy ucpávaly, ale spí, že mu tekutiny odchází tak jako samovolně. Myslím že by měly odcházet spolu s bobky a ne vytékat samy o sobě v momentě když pejsu chovám a on spokojeně pospinkává v náruči. To je mě dosti divné.
Zda by to mohla být alergie to nevím, pejsu od začátku krmím vařenou stravou-maso,zelenina,přílohy,sýr, žádné velké změny v jídle neprovádím. Jak jsem již psala nemám vypozorované kdy a proč.
Všem děkuji za názory a rady.
|
sara03
|
# Zasláno: 21 Zář 2005 15:51
- Nahlásit
Ahojky.
Některý haf na to trpí,jiný ne.Nejsem vet,ale myslím si,že to je tím,jak má žlázky silné,jestli je má ve správném úhlu,jestli má na tom místě zrovna tak a tak vyvinuté svaly atd.Ale jen to jen moje domněnka.Prý to mají spíše psi,kteří mají řidčí stolici.Možná,že ji častěji zadržuje a tím se to trošku naplní.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Zář 2005 08:12
- Nahlásit
Pokud jsem dobře informavaná od vete-pokud pes nemá problém-má se k análním žlázka přistupovat tak,že je nevnímáme-až by pes sáňkoval,nebo měl okolí zduřené,či zarudlé-pak je to jiná věc. Čím častěji se mačkají,tím více tvoří sekretu......a dokolečka dokola.....až může být i zánět. A při neodborné manipulaci si ten zánět můžeme u psa pořídit sami.
žanda
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 08:40
- Nahlásit
My s tímhle teda problémy nemáme, ale někde jsem četla, že se mají občas psovi dávat kosti, právě proto, aby po nich měl taková ta suchá tuhá hovínka a to že přispívá k přirozenému vyprázdnění těch análních žlázek.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 09:45
- Nahlásit
My sme s tym mali problem len raz v 4 mesiacoch. Pes vtedy trpel trojtyzdnovou hnackou. Sankoval, po vytlaceni a aj ukludneni jeho traviacieho traktu, som uz nic podobne nepozorovala.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2005 12:56
- Nahlásit
moje čuba s tím mela problémi, drbala se až si odřela kožich. Americký bul. někdo mi poradil že to mají z granulí, že mají mněké hovínko. Tak jsem začala jednou týdně dávat prasečí nožičky a je po problémech. Když má kakání tužší tak se anální kanálky vymačknou kakáním a tím že musí víc tlačit. Nevím jestli je to možné ale nám to pomohlo.
|