| Autor |
Zpráva |
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 11:28
- Nahlásit
Mám doma 5-týdenní labradorku. Ještě je kojená, ale zároveň už 4x denně baští z misky. Granulím se hodlám v nejvyšší možné míře vyhnout, takže ještě nepozřela ani jednu. Z masa zatím dostává syrové krůtí. Vařené odmítá. Jinak s chutí dlabe všechno, co jí předložím. Existuje nějaký důvod, proč bych ji měla na vařené maso zvykat, nebo ji mohu krmit trvale syrovým? V budoucnu chci postupně střídat kromě drůbežího masa hovězí, rybí a různé vnitřnosti. Tuším, že rybí maso z důvodu, který jsem si nezapamatovala, povařené být musí. Ostatní tedy může být zkrmováno syrové?
Děkuji za vaše odborné postřehy
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 11:41
- Nahlásit
Ketrin
Co se týká ryb,tak by se mělo převařit maso sladkovodních ryb,u mořských to nutné není.
Jinak na maso můj názor znáš, syrové je nejlepší a malá psí slečna to zjevně ví,když baští vše,ale vařené nee Já bych se nebála namíchávat už jí třeba to krůtí s naškrábaným hovězím.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 11:47
- Nahlásit
jana33
jsem to mohla rovnou napsat k nám na celé diskusi zjevně v tyto dny frčí něco jiného
ahá - tak jen sladkovodních.
No já si spíš říkám, jestli to štěně přece jen není ještě citlivější atd...
a víš co si myslím že je dobrým důkazem kvalitní stravy? Bresta po ní stále uklízí veškerá e-e! zatímco předechozí vrhy, jakmile začaly být přikrmovány kaší z granulí, tak už se toho ani nedotkla.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 11:56
- Nahlásit
Ketrin
No já nevím,co blbneš
hele já myslím,že libový hovězí určitě vadit nebude,krůta,kuře,ne moc tučná ryba (lososa bych zatím vynechala ošiď jí a dej jí filé). Co píše Sehnerka,taky tam má kapitolu a malinkejch štěňatech,ne?
Jj instinkty se projeví, štěndo baští syrové,Bresta uklízí
|
Fuissem
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 11:57
- Nahlásit
jana33
Proc by se mely sladkovodni ryby varit? Jake je oduvodneni?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 11:59
- Nahlásit
Fuissem
Musela bych to najít,něco obsahují a to brání zase vstřebávání něčeho - ale samozřejmě to platí ve větším množství,ne když pes dostane dvakrát do měsíce kapra. A nedoporučuje se zkrmovat syrové sladkovodní ryby,které si člověk sám chytne,protože mívají parazity. Mrknu se na to
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 12:04
- Nahlásit
jana33
já to našla:
Fuissem
Syrové ryby jsou mezihostiteli hlístice jménem ledvinovec psí a syrové rybí maso obsahuje enzym thiaminázu, kt. v trávicím traktu psa likviduje vitamín B1 - z toho pak psi mají poruchy CNS - popudlivost, agresivita nebo naopak únavnost, malátnost, neschopnost se učit, výpadky paměti, v extrémních případech srdeční zástava.
autor: Irena Sehnerová
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 12:08
- Nahlásit
Ketrin
šikulka ale fakt si myslím,že s tou thiaminázou to hrozí,když by člověk krmil sladkovodníma rybama často. Spíš jsou rizikový ti paraziti. Ale když jsme třeba měli maso ze sumce z normálních lidských dodávek,tak jsem ho dávala syrové bez obav
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 12:08
- Nahlásit
jana33
jinak Sehnerka tam hodně píše o těch mlíčných kaších, jak je ochucovat a tak... ale těch už chci pomalu ubírat ve prospěch masa atd. Už teď jí je nastavuju bílým jogurtem.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 12:10
- Nahlásit
hele a losos je mořský nebo sladkovodní? (stydím se)
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 13:04
- Nahlásit
Ketrin
mořský ten je nej syrový. Ale je dost tučný,tak opatrně
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 13:58
- Nahlásit
jana33
ježíš no jasně, já si ho totiž spletla s pstruhem
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 14:11
- Nahlásit
Ketrin
no, myslím, že naučit ji žrát všechno rozhodně není na škodu (já třeba používám vařené jako pamlsky - přece jen, ze syrového je člověk dost zaprasenej a granuel na cesty se taky hoděj), i když u labradora to asi nebude problém, ne? Jinak taky nevidím nic špatného na syrovém mase, jen já bych asi měla strach o vyváženost stravy...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 14:29
- Nahlásit
Ketrin
To víš,já jsem taky ryba,tak mám o příbuznejch přehled
Mel
Proč by měl být člověk ze syrovýho zaprasenej?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 14:36 - Změnil/a: Ketrin
- Nahlásit
jana33
Mel to asi myslí tak že bys nosila po kapsách jako mňamky kusy hovězího hrubomletého případně rybích pilin
Mel
strach o vyváženost stravy...???
jinak-jasně, granule budou na cestování.
no asi to budu postupně zkoušet i občas to vařený, např.srdce a ledvinky mají být myslím aspoň trochu povařené.
Ale zatim ji s tím nebudu prudit...
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 14:41
- Nahlásit
Ketrin
Krdce dlabe můj pes syrový už asi 2 roky, tak jednou týdně a nic mu rozhodně za ty 2 roky neni )
Ledvinky bych uvařila.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 14:53
- Nahlásit
Srdíčko my dáváme syrový,tam nevidím důvod, ledvinky by se měli namočit do horké vody,aby se vyloučila močoviny. Ale třeba Pošvář už má ledvinky "spařené",takže je akorát propláchnu ve vodě a taky nevařím.
Ketrin
Mel to asi myslí tak že bys nosila po kapsách jako mňamky kusy hovězího hrubomletého případně rybích pilin
Aha to mě nenapadlo to by asi fakt nebylo ono
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 15:08
- Nahlásit
jana33
Pošvář už má ledvinky "spařené můžu se zeptat kdo to je? nějaký obchod?
Jinak mám taky doma mimčo, zatím má granule a co mám velkýho psa ten je na syrovým, ale u malýho se totiž bojím, že neodhadnu poměr fosforu a vápníku a jiných prvků. Doma mám Sehnerovou taky, ale zas až tak mi nepomohla.
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 15:45
- Nahlásit
Jimmi
Nejlepší poměr fosforu a vápníku je v hov.vemínku, nebo v zelených nepraných dršťkách. V hov. svalovině a hlavně ve vnitřnostech ( játra, srdíčko atd.) je více fosforu, proto by se měl vápník přidávat .
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 15:45
- Nahlásit
Jimmi
Pošvář je dodavatel masa, jako Vetamix nebo tak,ale kvalitou je hodně dole,mletý a hrubomletý má hnusný,ale kupujeme od něj filé drť,ta je výborná a právě ledvinky. Máme malej mrazák,takže kupujeme normálně přes zverimex, maso od Vetamixu a tyto dvě věci od Pošváře.
Jinak já si myslím,že pokud člověk používá zdravej selskej rozum,tak to zas tak velký riziko není,hlavně to chce pestrost a pesan dostane vše,co potřebuje
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 17:59
- Nahlásit
Jimmi
u malýho se totiž bojím, že neodhadnu poměr fosforu a vápníku a jiných taky jsem měla sklon podléhat těmto myšlénkám, ale pak zvítězil zdravej selskej rozum.
Dokud jsem krmila granulema, tak jsem stejně ledacos přidávala, čili tu údajnou vyváženost těch všech možných poměrů toho a onoho jsem stejně porušovala. A krmit jen suchým - to nikdy.
Věřím, že pokud tahle moje malá feňule bude nedejbože mít třeba DKK, tak to nebude kvůli krmení
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 18:10
- Nahlásit
Syrové ryby jsou mezihostiteli hlístice jménem ledvinovec psí a syrové rybí maso obsahuje enzym thiaminázu, kt. v trávicím traktu psa likviduje vitamín B1 - z toho pak psi mají poruchy CNS - popudlivost, agresivita nebo naopak únavnost, malátnost, neschopnost se učit, výpadky paměti, v extrémních případech srdeční zástava.
Tak to je drsné!!! Tohleto jsem nevěděla. Vzhledem k tomu, že do svých šesti let Aša žrala jen syrové ryby, třeba je to důvod, proč je taková, jaká je...popudlivá, nevyrovnaná, občas kousavá, neschopná učit se s výpadky paměti. Úplně to na ni sedí.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 18:18
- Nahlásit
Mucholabka
ty jo
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 18:18
- Nahlásit
Ketrin
jana33
Já vám věřím a souhlasím s oběma, ale třeba ten velkej, žádnou pestrost neuznává, žádnou zeleninu, ovoce nic, takže přidávám trochu Roboranu, řasy a olej. On dovedně vyfluše i kolínka. Sní maximálně maso obalené vločkama, nebo přílohama co kupuju v jednom obchodě. Nebo rýži, ale tu taky umí dost vytřídit.
U malého jsem si všimla, že mrkvičku, kterou má rád, tak tu v hovínku vyloučil v malinkej kousíčkách. A vařenou mi nevzal. Jí jablíčka a včera čajznul ananas. Jiné ovoce mě nenapadá. To moc velká pestrost není. Tvaroh moc dávat nemůžu, aby mu nestáli uši, takže tak jednou týdně. To samé sýr, je moc slaný. Takže mi zbývá chemická složka do masa. A to právě nevím, jestli zvládnu.
Ach jo, to jsou starosti
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 18:31
- Nahlásit
Jimmižádnou pestrost neuznává, žádnou zeleninu, ovoce nic,
aha - tak to je blbý, to ty všežraví labradoři dlabou i ten česnek a cibuli ale Roboran a řasu (na střídačku) dávám taky a mrňavce teď aktuálně ten Juniorcal.
Tvaroh moc dávat nemůžu, aby mu nestáli uši, takže tak jednou týdně. To samé sýr, po tvarohu stojí uši?? (nám ne!) a co bílý jogurt?
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 18:45
- Nahlásit
Můžete mi prosim někdo říct, kolik gramů masa na kolik kilo psa dáváte? Já nemůžu nikde najít jak by to mělo být...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 19:14
- Nahlásit
rendik
éééh, někde ten vzoreček je ale nepamatuji si ho - já dávám labradorům (od 32 do 36 kg) v průměru po 0,33 kg (dělí se tři o kilové balení) - větší mladý pes dostává o něco víc, veteránka o něco míň.
K tomu příloha, ovoce/ zelenina a doplňky.
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 20:11
- Nahlásit
Ketrin
Takže plus mínus 0,1kg masa na kilo psa? Já se to snažila hledat všude možně na netu, ale nic jsem nenašla ...
Jinak jaké doplňky dáváte? Kromě toho, co už tady zaznělo (Roboran, řasy, olej, Juniorcal)...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 20:16
- Nahlásit
rendik
kolik gramů na kilo psa? Neřeším-co se vleze Aša je schopná zflákat najednou i dvě kila, a pak zas na druhý den jíst nepotřebuje...ale spíš tak třičtvrtě kila-ona je teď stará a hubne, tak jí dávám hodně.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2007 20:18
- Nahlásit
rendik
Ono se to nedá gram/kilo, protože malý pes má vyšší spotřebu. To musí být fakt podle tabulky.
Jako doplněk multivitamíny od Giomu, Plastin, doplňky na klouby...
|