Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Československý vlčák
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
nels
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 11:10
- Nahlásit

Ahoj všem,

v poslední době mně začala tato rasa moc zajímat a tak se snažím najít lidi kteří ČsV mají, popřípadě s ním mají nějaké zkušenosti. také bych uvítala odkazy na knížky nebo webové linky kde se můžu dozvědet o nich víc. Samozřejmě si nedělám iluze o zvládnutí psa jako je ČsV sama,ale zajímá mně a ráda se něco nového naučím a dozvím. Děkuji předem všem

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 11:18 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

nels
www.cswolfdog.cz - oficialni klubove stranky
www.wolfdog.org - neoficialni soukrome stranky

Knizka vysla jen jedna (Ceskoslovensky vlcak), napsali ji panove Hartl a Jedlicka, ale je k dispozici pouze v elektronicke podobe (da se sehnat na strankach wolfdogu, kdyz si projdes forum). Vycuc z tehle knihy je i v knizce "Narodni plemena psu".

Jinak ja se o ne zajimam neco okolo 7 let, znam je, potkavam na akcich... Jedno polocevecko mam doma.

Samozřejmě si nedělám iluze o zvládnutí psa jako je ČsV sama
Zalezi, co jsi za cloveka. Jestli se umis ucit, mas trpelivost, dobry pozorovaci talent, jsi prirozena autorita a chces partaka do prirody, tak cevecko zvladnes, i kdyz jsi predtim psa nemela. Naopak - nekdy si cevecko poridi lide, co jsou zvykli na mnohem prizpusobivejsi psy, a jsou z nich nestastni. Musis se prizpusobit ty jemu, tomu, ze v nich je kus vlka. Da se s nimi delat, ale rozhodne uplne jinym zpusobem, nez s vetsinou ostatnich plemen. Nicmene KAZDE cevecko ma minimalne na zkousku typu ZOP, ZZO, takze pro bezny zivot jsou dobre vychovatelni. Na nejvyssi typy zkousek se s nimi dostane ale jen malokdo, a i tak to vetsinou byva hodne vydrene.

Nicmene do prirody neznam lepsiho partaka...

nels
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 11:25
- Nahlásit

wami

no po pravdě jsem poslední dobou pořád na stránkách dogtrekkařů ( teda i tvých) a chytá mně to čím dál víc. doma mám ale RR,síce není žádný dominátor, ale přece jenom jsou to dvě úplně jiné rasy. nebo ne? to je právě to co mně také zajímá. jestli by se dalo dát tyhle dva dohromady. samozřejmě je to otázka budoucnosti, Nelsnovi byl teď rok,takže minimálně rok ještě počkám. Jinak pohyb a sport by měl zaručen, teď jsem se vybodla i na práci ( můj otec skoro dostal infarkt), protože budu prostě radši věnovat čas psovi než sedět v kanclu.zatím mám štěstí že to jde.

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 11:30
- Nahlásit

nels
vyzkousej si to s RR - na dogtrekking je ejdno, co mas za psa...

Jinak znam souziti cevecka s mnoha ruznymi psy jinych ras. Ale chce to davat pozor na dve veci: cevecko je smeckove, takze se ti muze jednak stat, ze nebude-li prvni pes dostatecne uposlusneny, nikdy neuposlusnis dobre i cevecko (tak nebo tak je budes muset nejakou dobu cvicit po jednom a oddelene). A jestlize bude i druhy pes smeckovy, tak bacha na okoli, dva uz jsou smecka a smecka cevecek byva (nemusi, ale byva) ponekud nenavistna vuci jinym psum, co do smecky nepatri. Aby se ti to nestalo, musis oba psy dobre socializovat, musi akceptovat pritomnost jinych psu... Kazde cevecko je dominantni vuci jinym rasam, neznam psa CsV, ktery by si nevrkal na cizi psy-samce. Budes to muset tlumit od mala. Neznamena to ale, ze by RR nemohl byt ve vasi smecce ten dominantnejsi, jen to znamena, ze u CsV je pro pohodovy zivot s nim absolutne nutna co nejsirsi a nejvetsi SOCIALIZACE.

nels
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 11:36
- Nahlásit

wami

ten dogterkking to je jasný, už jsem přihlásená na náš první a šíleně se těším.

právě kvůli poslušnosti chci počkat až nelson zklidní ( to je moje naivita, já vím že asi nezklidní) a hlavně až bude bez problému ( naivita no. 2) ovladatelný. a co fenky ČsV?

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 11:41
- Nahlásit

nels
fenky jsou mekci, snadneji ovladatelne. Opet plati to co u psu - neznam jich moc, ktere by se nejak verejne kamaradily s jinyma fenkama. Vetsinou po nich vyjizdeji, kdyz se druha fena podridi, daji pokoj, ale prvotni reakce byva stejna, vyjeti.

Jinak jsou o neco pohodovejsi nez psi, snadneji se s nimi pracuje (resp. snadneji se podridi cloveku). Nicmene muzou byt vynalezavejsi v dobe harani.

nels
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 11:45
- Nahlásit

wami

tak se to pokusím nastudovat a uvidíme. v každém případě díky za rady, snad jednou potkám i tvoje skorovlky na nějakém dogtrekku. (já budu ta s tím zuřivým RR a s mobilem u ucha volající příteli ať pro mně okamžitě přijede protože asi umírám)

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 11:47
- Nahlásit

nels
nejblizsi, na ktery muzu jit, je Frystacky dt. Cakov mi bohuzel padl z rodinnych duvodu...

Sice mi to letos moc nevychazi, ale vetsinou jsem skoro na vsech trecich, tak neni tak tezke me nekde potkat...

A co se cevecek tyka, nech si to dlouho projit halvou, jed na par akci, vystav, setkani, koukni na cvicak, kde cevecka cvici... Mluv s lidma, ptej se... A pak teprve premejslej, jestli je to to, co bys chtela...

monika
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 11:56 - Změnil/a: monika
- Nahlásit

Jinak znam souziti cevecka s mnoha ruznymi psy jinych ras. Ale chce to davat pozor na dve veci: cevecko je smeckove, takze se ti muze jednak stat, ze nebude-li prvni pes dostatecne uposlusneny, nikdy neuposlusnis dobre i cevecko (tak nebo tak je budes muset nejakou dobu cvicit po jednom a oddelene). A jestlize bude i druhy pes smeckovy, tak bacha na okoli, dva uz jsou smecka a smecka cevecek byva (nemusi, ale byva) ponekud nenavistna vuci jinym psum, co do smecky nepatri. Aby se ti to nestalo, musis oba psy dobre socializovat, musi akceptovat pritomnost jinych psu... Kazde cevecko je dominantni vuci jinym rasam, neznam psa CsV, ktery by si nevrkal na cizi psy-samce. Budes to muset tlumit od mala. Neznamena to ale, ze by RR nemohl byt ve vasi smecce ten dominantnejsi, jen to znamena, ze u CsV je pro pohodovy zivot s nim absolutne nutna co nejsirsi a nejvetsi SOCIALIZACE
wami
tak tohle co jsi popsala, se děje v tom negativním slova smyslu u sousedů. Mají ČsV, je to moc krásná fena, ale naprosto divoká a nezvládnutelná. Není to její chyba. Pánovi se tohle plemeno líbí a tak si ji pořídil. Před tím měl psa, ten byl ještě nebezpečnější než je tahle fena, ale toho přejel vlak. Celá vesnice si oddechla, ale bohužel jen na pár dní. Pořídili si štěně. Dneska má něco přes rok, napadá chodce, cyklisty, kočárky a jiné psy, kteří jdou zrovna kolem jejich nedodělaného plotu. Se psem je venku většinou jejich 10ti letý a 6ti letý syn, který psa nemá šanci zvládnout. Na tohodle psa je třeba mít zbrojní pas a myslím to vážně. Bohužel je to plemeno opravdu krásné a nyní i modní, ale nepatří do rukou komukoliv. Já mám dva velké psy a i z dřívější doby nasbíraných dost zkušeností se psy, ale tohodle jedince se fakt bojím i já.

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:04
- Nahlásit

monika
vis, tohle je presne ten pruser. Lidi chteji mit doma "vlka". Zavrou ho na dvur a smytec. Pruser je na svete. Mlatila bych takovy blbe bejsbolkou po hlave!
Kdyz si das tu praci, a stene tahas odmala mezi lidi, psy, zvirata. Usmernujes, ukazujes mu, jak velkej je svet a ze vsechno je v pohode... Tak mas pohodovy zvire. Jasne, ze nektery instinkty neovlivnis, me je schopnej pes odskocit dva metry zpatky jen proto, ze se cestou na ulici necekane otevrely vrata baraku a on to necekal. Proste jednou z nejprirozenejsich reakci na predpokladane nebezpeci je unik. Ale dobre socializovaneho psa pak vemes, nechas mu ocuchat ty dvere a v pohode jdete dal.

Smeckove cevecko, ktere vyrusta samo a bez socializace, je jednak zvire nestastne, druhak zvire nebezpecne...

Je to jediny duvod, proc rikat, ze nepatri do rukou zacatecnikum a malo znalym kynologum. Aspon si tak toho psa neporidi kdekdo s timhle pristupem.

(Krucis, ted jsi me nastvala... ... teda ne ty, ale ten chlap... )

nels
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:16
- Nahlásit

já myslím,že tohle je průser nejen u ČsV ale u více velikých plemen. můj RR váži jenom o 5 kil míň než já, má sílu jak vlak a je v pubertě. takže minimálně 3x za den mám co dělat abych ho neuškrtila. do jeho 8 měsíců jsem s ním byla doma, pak jsem nastoupila do práce a je to vidět. pes přestává poslouchat, přišla na něj puberta...tak jsem s tím sekla. vím,že já nejsem člověk který má energii 24 hodin denně a může se naplno věnovat všemu. nemůžu, já se umím pořádně soustředit na jednu věc a ostatní pak flákám. a rozhodla jsem se,že psa flákat nebudu. takže budu mít síce míň peněz,ale tomu psovi skončí "prázdniny" které teď měl doma s přítelem a začne se makat. sportovat, cvičit,..utahám ho tak,že na blbosti mít energii nebude. nechci se k tomu stavět jako spousta lidí a říct si " tak tohodle se mi vychovat moc nepodařilo,tak si pořídím dalšího a zkusím to znova a pořádně".to je blbost a nikdy to nevyjde.

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:18
- Nahlásit

nels
me na tom fascinuje, ze jsi kvuli psa nechala prace. moje psiska 16 hodin ze 24 stejne prospi, a prijde mi normalni, ze psa musim vychovat, i kdyz chodim do prace...

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:22
- Nahlásit

hele nels

fakt nejvíc se o čévéčkách dozvíš asi na fóru Rudy Desenského nebo přímo od něho. Čévéčko je pokud se týče výchovy, výcviku a vůbec správného chování se k němu děsně náročný zvíře. Nesrovnatelně náročnější i než třeba RR....Dokonce někteří velmi zkušení výcvikáři jsou schopní "přiznat", že by do čévéčka nešli protože je to po té hlavové stránce "nad jejich síly"....

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:24 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Evik
myslim, ze se minimalne stejne tolik (spis vic) dozvi u dobrych chovatelu (Dana Matusincova, Jindra Jedlicka, Venca Zeisek...), nez u cloveka, ktery prijde do styku jen s temi "zprznenymi" spatne socializovanymi psy...

Dokonce někteří velmi zkušení výcvikáři jsou schopní "přiznat", že by do čévéčka nešli
To je logicke, a psala jsem to - na cevecko musis mit uplne jiny pristup, nez ktery mas, kdyz jsi vycvikar. CsV je proste uplne jine, nez bezny pes jakehokoliv ovcackeho plemene!

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:25
- Nahlásit

nels

ještě k Nelsonkovi....do puberty přišel ne proto, že mu "skončily prázdniny" a tys musela do práce Začal by nejspíš dělat kraviny i kdybys s ním byla 24 hodin denně. Mí psi po dobu, co nejsem doma (cca 8-9 hodin denně) taky chrápou či se zabaví štěkáním za plotem, vyháněním koček ze zahrady apod. Pokud je pes naučený, že musí na pána počkat, tak vydrží čekat i fakt dlouho

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:27
- Nahlásit

wami

já psala na fóru Rudy .....chodím tam mnoho lidí, kteří mají doma bezproblémová čévéčka - ti mohou radit podle mě stejně fundovaně jako chovatelé

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:31
- Nahlásit

Evik
ale taky jsi psala nebo přímo od něho...
myslim, ze neni treba zatloukat hrebicek pultunovym kladivem...

Netvrdim, ze forum RD neni prinosne, ale je prevazne o problemovych psech.

Promin, ale prijde mi uzitecnejsi nakontaktovat nejprve chovatele, a promluvit si s nimi.

Je to stejne, jako by se nekdo zajimal o stredoasiaty a tys mu rekla "jdi na forum RD". Zajimaji te retrivri? Jdi na forum RD. Zajimaji te NO? Jdi na forum RD...

monika
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:39
- Nahlásit

wami
ta pejsa je celý den zavřená v malém kotci a ven jde jen na pár chvilek a to těma dětma. jinak když se dostane ven (rpzkousala boudu, rozpletla plot, přeskočila ho a tak různě)tak řádí právě na vesnici. Já mám dvě neměcké dogy a jsem pořád ve střehu, protože máme jen živý plot, který čévéčko zdolá hravě a pak se mění v lítou šelmu. Ani na vlastní zahradě se necítím v bezpečí pokud je v okolí tohle zvíře. Domluvy a ani nabídnutá pomocná ruka z mé strany nepomáhají. Pán si prostě koupil pejsu a nic ho nezajímá. Já jenom trnu, kdy dojde k nejhoršímu a že se ten čas blíží je víc než jisté. Nechtěla jsem tě naštvat a ani nikoho odradit od pořízení téhle nádhery (a to myslím v dobrém, pes je to opravdu krásný), ale myslím si, že opravdu nepatří do každých rukou. Ani já a to už mám se psy ledacos za sebou bych si ho nikdy nepořídila. Nemám tolik času a ani elánu, kolik ten pes potřebuje. Tam je chudák a chudák ještě bude.

nels
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:51
- Nahlásit

Evik

jasně, já taky netvrdím,že bych to zvládla. mně zajímá momentálně jen tak, chci o něm prostě vědet víc než jenom jak vypadá

wami

hlavní problém byl v tom,že přítel byl do té doby jen " na hraní" a tak to mělo i zůstat. jenže teď je skoro všechna moje práce v čudu, protože přítel mu dává povely jen tak a netrvá na splnění, na vodítku se nechává celou cestu tahat apod. a to teda ne!

monika
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:54
- Nahlásit

nels
ty si se zdravě naštvala a rozhodla se to řešit. Seš dobrá, držím palce.

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:56
- Nahlásit

monika
porizeni psa jakehokoliv plemene je srdecni zalezitost. Kdybys to cevecko fakt chtela, tak bys ho zvladla...
K panovi nemam co dodat - snad jen, mohla bys mi prosim zjistit jmeno psa a ch.s.? Dik...

nels
no jo, me by chlap taky do toho kecal, kdyby ho pes poslouchal...

nels
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 12:57
- Nahlásit

Evik

s tou pubertou máš samozřejmě pravdu. jenže práve v tomto období se musí na psa obzvlášť důsledně a trvat na dodržování pravidel a povelů,které se předtím naučil. a v tom je to, že bohužel můj přítel na tohle není a je s ním doma teď 24 hod on, protože pracuje z domu. a mně to štve a jiná verze mně momentálně nenapadla. (dobře no,tak jsem i nespokojená v práci.. nené to trvalé řešení samozřejmě, v září se vrátím do školy, k tomu nějaký part-time job, ale teď chci dát toho psa do pořádku.

monika
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 13:03
- Nahlásit

wami
mě se ten pejsa líbí moc, ale ani moje dvě dogy nepotřebujou dohromady to, co tohle plemeno. Čsv je úžasný pes a já ti tak trochu závidím, že ho máš, aleje fakt, že srdíčko mi bije pro doginy. Odkud pejsu mají ti zkusím zjistit, ale s něma je dost těžká domluva.
nels
wami
manžel mi naštěstí do výchovy psa nekecá a ani děcka se nijak nesnaží. V tomto je to naštěstí v pohodě.

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 13:06
- Nahlásit

wami
dyť já se s Tebou nehádám Netvrdím, že Ruda je "lék na všechno" , psala jsem to jen z vlastní zkušenosti, že když jsem se chtěla něco o psech dozvědět, většinou jsem to našla právě na tom Artemisím fóru Sice tam chodí hodně lidí hlavně kvůli problémům, ale i spousta pohodářů. Podle mě je ideální, když si chce člověk pořídit plemeno, o kterém zatím třeba jen zjišťuje informace, vyptat se jak chovatelů a lidí, kteří s daným plemenem zkušenosti mají, tak si i přečíst všechny ty klady a zápory a uvědomit si z toho všeho, zda je či není schopen to zvládnout a podle toho se objektivně rozhodnout

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 13:12
- Nahlásit

monika
A vidis, me to prijde uplne v pohode a normalni... Jen proste psa vicemene neutaham...

Evik
Jasne, vsechny informace - souhlas. Ale nelibi se mi, doporucovat v prvni rade Artemisovo forum. Myslim, ze v prvni rade by meli byt chovatele a majitele, teprve pak ostatni...

monika
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 13:21
- Nahlásit

wami
Čsv je dle mého názoru (možná mylného) polodivoké zvíře. Doga je už taková domácká. Je to taky divočák a dostávám pěkně zabrat, ale je podstatně tvárnější.

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 15:56
- Nahlásit

monika
ne, neni to polodivoke zvire. Jen ma o neco vic prirozenych instinktu a trosku jine reakce (mnohem opatrnejsi), ale porad je to pes...

monika
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 15:59
- Nahlásit

wami
já to nemyslela ve smyslu přírodní primitiv, ale ve smyslu, že má v krvi vlka a psa.

wami
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 16:19
- Nahlásit

monika
no, to ale ma... to je snad jasne...

monika
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2006 17:53
- Nahlásit

wami
ten internet mě ničí. vždycky to vyzní jinak, než to myslím. prostě seš dobrá, že ho zvládáš.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání