| Autor |
Zpráva |
gini
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2009 19:53
- Nahlásit
Zdravím. Před pár dny jsem si přivedla pejska z útulku, je to velký kříženec (trochu jako dobrman), zhruba rok starý. Je moc hodný, ale trochu bojácný. Jízdu autobusem a vlakem zvládáme s mírným zaváháním, ale do výtahu nevleze. Zkoušela jsem lákat ho tam na piškoty, úspěch nic moc, jakmile vyvinu tah za vodítko, vzpírá se a lehá si. Nejsem si jistá, jak mám postupovat a nechci nic zkazit, tak se ptám. Mám na pár týdnů výtah úplně vypustit a chodit po schodech (7 pater)? Nebo mám pokaždé výtah přivolat a pokusit se tam psa dostat? Nechci, aby si pejsek zafixoval nějaký špatný návyk nebo aby z toho měl traumata, proto mě to dost znepokojuje :-)
Ještě jedna otázka, někde jsem se doslechla, že velkým psům nesvědčí časté chození po schodech, že prý jim to ničí klouby, tak by mě zajímalo, co je na tom pravdy?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2009 20:19
- Nahlásit
gini
My měli podobný problém, když jsme si přivezli dospělého týraného psa. Co zabralo - psovi dát postroj a do výtahu ho popostrčit,poponést... prostě postroj posune těžiště a není problém se psem manipulovat a přitom ho nemusíš tahat,prát se s ním apod. Hned jak byl ve výtahu, tak dostal piškot,ale nijak jsem to nepřehrávala,prostě aby to bral jako normální věc. Tím,že jsme výtah používali několkrát denně, si zvyknul vcelku rychle.
Ad schody - to platí především pro psy v období růstu a hlavně směrem dolů, samozřejmě ani dospělý pes by neměl lítat celý den nahoru dolů po schodech,ale když si dvakrát denně vyšlápne patro,to nevadí
|
gini
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2009 20:48
- Nahlásit
Já jsem ho do výtahu několikrát dostala, řekněme dohromady 5x. Nejdřív na piškoty a poslední "úspěch" byl násilím, prostě jsem ho tam vtáhla. Příště už věděl, o co jde a vzpíral se víc, takže jsem toho raději nechala, uškrtit ho nechci. Postroj by možná fungovat mohl.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2009 21:00 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit
gini
Ono to právě nechce přemlouvat, ani se s ním prát. Obojí je špatně a ještě to situace horší. Výhoda postroje je v tom,že psa lehce nadzvedneš, i když je velký a těžký. Vořecha jsem zas na postroji učila přecházet kovový rošty,když nám rozkopali ulici
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 09:54
- Nahlásit
gini
No, já si přivězla 5měsíců starý netýraný štěně, který do tý doby výtah taky nevidělo - samozřejmě před výtahem se zabejčila, tak jsem zkusila po dobrém, ale bez úspěchu - no a s vidinou 6ti pater se psem v náručí jsem jí prostě vzala, šoupla do výtahu a jelo se ... to se opakovalo asi pětkrát, a od tý doby tam chodí sama
|
gini
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 10:15
- Nahlásit
Dines
Taky bych ho vzala do náruče, kdyby nevážil 30kg ). Zkusím koupit postroj a napíšu, jak to šlo.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 11:00
- Nahlásit
gini
šikovný je ten gapayskej s úchytem, moc se mi to "ucho" za které můžu chňapnut líbí používala jsem ho proto se psem nejenom na obrany...
|
jfi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 13:41
- Nahlásit
giniNaše malá (v 8 měsících přišla do Brna z vesnice, s váhou 35 kg) měla podobný problém s podchodem a s tramvají. Podchod jsme naučily s psí kamarádkou, po dobrém, přemlouváním ať kámošku následuje. Bez kámošky jsem jí pak nakecala že pejsková na ni čeká dole.
Tramvaj - s kámoškou jakž takž, bez kámošky nic. Zabralo ve dvou lidech - 3 2 1 teď - lapnout a mlčky vnést dovnitř a tam hned chválit a utěšovat. V jednom člověku - lapnout za kůži za krkem a mlčky vtáhnout dovnitř. Teď jdeme kolem tramvají na konečné a psina se cpe dovnitř i když nikam jet nechci
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2009 13:47
- Nahlásit
gini
Můžu potvrdit, že postroj pomůže - mě se nejmladší fenka bála chodit po schodech a jana33 mi ho poradila, jen asi 2x nebo 3x jsem ji přes ty schody přenesla jako tašku, pak jsem jí nějaký čas ještě postroj pro jistotu dávala, ale už chodila sama. Dnes po nich lítá ani si nevzpomene že jí vadily.
|
gini
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2009 21:13
- Nahlásit
Díky všem za rady, je to každou jízdu lepší a lepší a do výtahu už jde s mírným zaváháním dobrovolně.
gini
|