| Autor |
Zpráva |
zirly
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2009 23:21
- Nahlásit
Mám tříletou fenku hovawarta a má trochu zvláštní chování k jiným psům. Jakmile psa/fenku spatří, tak se co nejvíc přikrčí k zemi a pokud pes nejde hned k ní, tak se za ním vyřítí, nejlíp na něj ještě zavrčí a pak si chce hrát.. ale to už pes většinou nechce, v tom horším případě by na ní taky mohl vyjet, což se naštěstí ještě nestalo. Nevím jak jí to odnaučit.
Na druhou stranu když jí mám na vodítku tak je na kolemjdoucí psi zlá, vrčí a chce se k nim dostat. Pokud jí dovolím aby se k psovi dostala, tak se uklidní, očuchají se a jde se dál... Slyšela jsem, že psi na vodítku bývají agresivní často. Jediné co pomůže je mít v ruce piškot a tak projít kolem psa, aby si ho nevšímala,ale když nic nemám, tak je zase všechno stejný.
Na cvičák chodila a když byli psi na volno, tak bylo všechno v pohodě, chovala se spíš submisivně. Už je to dýl, co jsme tam chodili a teď budem chodit na agility, tak uvidím jak se ke psům bude chovat.
Nevíte proč to dělá, že vrčí, i když si pak chce hrát a jak jí to odnaučit? Děkuju
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2009 23:52
- Nahlásit
zirly
Mám tříletou fenku hovawarta....Nevíte proč to dělá?
Ve třech letech právě dospěla a ještě se i v tomhle věku změnila. Podle mých sporých zkušeností s hovawarty (cca 5 v okolí, žádného jsem sám neměl), oni se dost často takhle podobně chovají. Je to poměrně soliterní plemeno, někteří tím pádem mají trochu problémy s komunikací, jsou hodně fixovaní na psovoda, žárlí a jsou ochotni ho kdykoli bránit podle svého uvážení, zvlášť fenky jsou někdy bázlivé a řeší to útokem a tak podobně.
Podle mě se to objeví právě až v dospělosti, do té doby se to tolik nedostane na povrch.
Pokud to ještě jde, tak co nejvíc smečkovat s dopělými psy jiných velkých plemen, ale podle mne už se moc nezmění.
To je obecný názor (tvojí fenku neznám) od hovawartího laika.
Počkej, jestli ti sem nenapíše něco Tonda, ten má hovíka, který je v pohodě.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2009 08:34
- Nahlásit
Je jisté, že ve třech letech fenka dospěla. Já nemám zkušenost s fenou, ale se psem a první náznaky drzého chování se objevují již mezi prvním a druhým rokem a hned na počátku je třeba psovi podobné nežádoucí chování netolerovat- pak pes jakmile dospěje, je s ním radost pohybovat se na veřejnosti. Ale jakmile se u hovíků zanedbají hned první náznaky a nechá se zlozvyk rozvinout, pak je to dost oříšek odbourávat. Asi bych se snažila nedat psovi už žádnpu příležitost si to zkoušet. I při hře s jinými psy dávám pozor a jakmile se pes začal naparovat, či prsit, letěly po něm klíče...Důslednost...nejtěžší prvek výchovy hovíků nežádoucí chování nikdy nedovolit a pokud mi to ujede, tak se okamžitě zaměřit na vyjasnění situace a psovi vysvětlit, že tohle teda ne. Fenky jsou prý mazanější, to jsem zvědavá...v sobotu si pro jednu jedu.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2009 10:59
- Nahlásit
Meta
sobotu si pro jednu jedu.
|
zirly
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2009 17:02
- Nahlásit
v sobotu si pro jednu jedu.
tak to závidím, nebydlet v bytě, taky si ještě jednu pořídím
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2009 18:47
- Nahlásit
davidkova renata
konečně budou mít dva psovodi v jednom zase psa...
zirly
možná to není špatný nápad, už nikdy nechci mít než jednoho psa, jakmile feňulku vychovám, hned pořídím další
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2009 20:04
- Nahlásit
Meta
konečně budou mít dva psovodi v jednom zase psa...
moc vám to přeju,pani ,potřebujete nutně krapet toho povzbuzení a radosti ve vašem těžkým životním vobdobí
Přidte pak nám na foru se pochlubit fotečkama a tak
|
baruska
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2009 20:26
- Nahlásit
Já mám 18 ti měsíční fenku tosa inu a dělá mě to samé. Při hře vrčí tak, že si majitel druhého psa musí myslet, že o svého psa příjde a naježená je od krku až po konec ocasu.
Se psama si ale opravdu jen hraje, s fenama to nejde, po nich vyjíždí. A zdá se mi, že čím je starší tím je to horší. Taky jsem jí to zkoušela zatrhnout, ale moc se mi nedaří, neporadíte ?
Vím že feňulka asi s holkama kamarád nikdy nebude, ale chtěla bych jí naučit, aby alespoň zůstala v klidu dokud nás majitel s druhou fenou nemine. Hodně chválím když se zadaří, někdy můžeme projít kolem plotu za kterým se může zbláznit druhá fena vzteky, a moje holka je sice napnutá ale vydrží a navyjede a je pak šťastná za pochvalu, ale většinou se nedaří a stačí aby druhá fena jen vrkla a já svou fenku brzdím snad i očima.
Někdy mě ale připadá, že je to pro ní jen hra.
Poradíte nějaké triky jak naučit fenu nestartovat a neprovokovat a být v klidu ?
|
zirly
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2009 20:33
- Nahlásit
možná to není špatný nápad
já bych ráda, ale nevím jak s tím bytem, i když hned vedle baraku máme les, kam denně chodíme, tak by to snad nebyl zas takový problém. Asi o dalšim hafanovi budu přemýšlet, až se mi tuhle podaří trochu srovnat, aby to malá nepochytila. Budem ted zas chodit cvičit a taky ty agility, tak věřim že to zvládnem.
Chtěla bych se ještě zeptat, ona je celkem bazlivá a dřív často vyštěkávála cyklisty a běžce a všechny co se jí nezdáli, spíš ze strachu, teď se to stane už jen výjmečně. Na cvičáku nám teď doporučili obrany, že se pes přestane bát a zlepší se mu povaha, nemám s tím zkušenosti, tak se chci zeptat, jestli by to pro ni byla dobrá volba?
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2009 07:17
- Nahlásit
zirly
pokud má opravdu strachové projevy, tak já bych obrany nedoporučila. U hovíka, pokud se začne s obranou, pak je třeba ji vždy dotáhnout do konce, ta poslušnost tam musí být zcela v pořádku, jinak si zahráváte.
Rozhodně je třeba vystavovat psa s rozumem podnětům, které ho rozrušují a odměňovat správné chování. Pokud je bázlivá už od štěněte, pak je to práce skoro sysifovská, většina hovíků má však tyto problémy kvůli nedostatečné socializaci, jsou do přírody nedůvěřiví a je třeba je v ranném věku přesvědčit, že se není čeho bát...Posilovat sebevědomí ano, ale obrany ne, pokud je nemyslíte opravdu vážně. Zkusmo to nemá cenu. Ba může to vést k tomu, že pes na podnět rovnou zaútočí. Není-li tam poslušnost, je to průšvih...
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2009 15:31
- Nahlásit
Meta
Pani, to je moc dobře, že si jedete pro hafisko! Navalte hnedle ňáký fotky, jo?
|
zirly
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2009 22:57
- Nahlásit
Baruska:
koukám, že máme dost podobný problém, zkoušela jsi psát ještě někam nebo s někým o tom mluvila a dostala nějakou radu?
|
Tajson1
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 06:48
- Nahlásit
Prosim vas muže sem někdo napsat jak se ma muj znami chovad pejskovi na moje rady asy neda on ma 7 měsicu stare ho NO ale pořad na nej zvišuje hlas a takovim hrubim tonem ho přivolava ten pejsek je nebojacny ale mam strach že se začne bat tak mu sem pro sim vas napište jak se ma chovat pejskovy ja mu to dam přečist. A ještě mu na pište že když peska cviči tak ma bit klidny ane nervak když pejsek nevi co poněm chce tak ho to musi napřed naučit ane ho hned matit až si pejsek ucvrkava snad se to da ještě napravid. Zmich skuše nosti si mislim že urči tě ale musi se k pejskovi chovad mile přece neni nic straceno jemu 7 měsicu je to ješ tě přece mladej pejsek děku ji za odepsani na pište něco tomu magorovi.
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 08:40
- Nahlásit
Tajson1
Tak jemu bych tak maximálně poradila, že když je takovej magor, tak ať si nepořizuje psa.
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 08:47
- Nahlásit
zirly
Jestli je fenka bázlivá, tak obrany také nedoporučuji, kousala by pouze ze strachu a to by nemuselo dobře dopadnout. Máme na cvičáku také asi 3 letou fenu hovíka a chová se přesně jako tu popisuješ svou fenu. Jenže páníček si myslí, že jeho čubina je miláček a vůbec si nepřipouští, že ta fena při hře chodí a vyvolává konflikty. Vždy jen tak slabě zavrčí a jde pryč, jenže jiná, dominantní fena to bere jako obrovskou výzvu a stane se, že na ní vyjede. Howavartka z toho vyjde, jako že ona za nic nemůže, že to ta druhá, protože to její první zavrčení většinou nikdo neslyší.
|
ell
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 11:33
- Nahlásit
Taky to moje čubina dělá a min. tejden se jí to pěkně vymstilo. Zavrčela a vycenila zuby na cizí fenu a ta po ní ostře vyjela. Naštěstí se to obešlo bez zranění. Ale přijde mi, že od té doby to dělá ještě víc. Jak se tedy zachovat, když proti nám půjde pes? Pamlsek a odvést pozornost? Co když si toho pamlsku nevšímá a očima visí na psovi???
|
Tajson1
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 12:24
- Nahlásit
ellTak si ji dej na voditko a opakuj nesmiš a mužeš to trenovat i na cvičaku.
|
ell
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 12:29
- Nahlásit
Tajson1
Ale zase na druhou stranu, je to dobře, když jí budu takhle "izolovat" od všech psů? Nemůže to v ní nějak upevnit to, že k psům nesmí a když se stane, že tomu nezabráním, aby jim nechtěla o to víc ublížit.. ?!
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 12:30
- Nahlásit
Tajson1
Ach ta cestina...proboha to se neda cist
|
Tajson1
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 13:14
- Nahlásit
TomášW Tak to nečti nikdo tě nenuti to čist.
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 13:33
- Nahlásit
Tajson1
Se pak ale nediv, ze tady nikdo neporadi, protoze tohle lustit chce opravdu trpelivost. By me zajimal tvuj vek
|
Tajson1
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 13:55
- Nahlásit
TomášW Hele po mym věku ti je viš co ja mam akorad u znavam že nejsem žadnej genius ani veškole sem nebil žednej šprt ale už jsem 18led venku a su rad že svedu aspon tohle sice zhrubkama ale ja se nestydim.
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 13:59
- Nahlásit
Tajson1
sice je to naprosto OT to uznavam, ale proste se mi nechce verit ze nekdo nevi ze ASI se pise s mekkym I atp, to ze jsi ve skole nebyl sprt beru, ja taky ne, no a? vzdyt ty vety nedavaji smysl...
|
matti
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2009 11:28
- Nahlásit
srat na gramatiku.....ja mam tiez problem s mojou suckou nemeckeho ovciaka, ma 4 mesiace a ked s nou chodim na prechadzky a zbada cudzieho psa, tak zacne ako sprosta za nim tahat a cela sa najezi, vrci steka a podobne a moze to byt aj dospela nemecka doga alebo co ja vim aky pes a ona sa do neho pusti. ako ju to mam odnaucit alebo skor naucit aby si nevsimala druhych psov....teraz sa da udrzat ale ked bude dospela to bude tazsie
|