| Autor |
Zpráva |
lillii
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 14:51
- Nahlásit
Ahojky pejskaři,
prosím nemáte někdo nějaké tipy jak naučit psa spolehlivě chodit u nohy? Mám malého psa - lhasa apso.
Když používám pamlsky většinou za ním jde, pokud jsem skloněna v jeho výšce...když jdu však normálně, občas se podaří, že jde pěkně, ale často jde za mnou tak 2 metry, což vypadá trochu blbě a vzhledem k tomu, že potřebujem zvládnout zkoušky bysme na tom ztratili dost bodů.
Naposledy jsme zkoušeli obdobu target tréninku a klikeru, kdy když se dotkl mé ruky byl klik a odměna. Šlo to úspěšně jen do doby než jsem dala ruku výš a jsme v postatě tam kde jsme byli . Nemáte někdo nějakou radu?
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 15:02
- Nahlásit
Mě pomohl ostnáč, ale ten bych na tak malé plemeno nezkoušela . Zkus spíš nějaký malý balónek, je dost velký, aby ho viděl ze zemně. A nebo zkuzte oční kontakt, to je skvělá věc, pesan se naučí, že se musí koukat do očí a to si pak nedovolí jít dva metry za tebou.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 15:14
- Nahlásit
lillii
zkus nejdřív pomocí klikru naučit povel "dívej" nebo jak si to pojmenuješ, pak nauč psa , aby se na Tebe díval v pozici u nohy v sedě a pak přidáš po kouskách chůzi.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 15:29
- Nahlásit
a bez klikru? mám totiž podobný problém, jen se stafbulkou. na kokino jde pěkně, ale už mě z toho bolí záda
na míček chvíli jde hezky, ale ne dlouho. bude stačit trpělivost a pomalinku prodlužovat nebo poradíte ještě jinou fintu?
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 15:32
- Nahlásit
No ostnáč by asi fakt nebylo to pravé...to by se nejspíš zasekl úplně...on je to hrozná tvrdohlavá citlivka, na něj se musí pomalu a žádný nátlak.
Balónek fungoval chvíli.
Oční kontakt u nohy umí docela vzorně. Při chůzi se na něj, ale tak trochu vykašle. Ale myslím, že by to mohla být dobrá cesta...v zásadě jsem ho nikdy neučila ať ten kontakt při chůzi udržuje. Zkusím. Díky.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 15:45
- Nahlásit
liliii
a co to učit na šňůce, nějaké couračce? když začne být moc vzadu, popotáhneš si ho... šňůrku odložíš, až to bude umět spolehlivě na šňůrce...?
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 15:50
- Nahlásit
Vero
No nevím...asi by to mělo stejný efekt jako vodítko. Pokud bych potáhla zasekne se a nejde.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 15:52
- Nahlásit
Vero
taky mi to přijde stejné jako vodítko si dám pod bradu asi kus flákoty, to by mohla jít dýl krásně zaujatá
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 16:04
- Nahlásit
PeKrato
No to je nápad .
Ono to bude mít asi podobný efekt jako ji plivat pamlsky.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 16:23
- Nahlásit
lillii
Oční kontakt u nohy umí docela vzorně. Při chůzi se na něj, ale tak trochu vykašle
Tak začni ze sedu a po kouskách prodlužuj chůzi. Vždycky jen o kousek kratší úsek, než dokáže udržet pozornost. Pomalu prodlužuj.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 16:23
- Nahlásit
lillii
jo, to je možný já jsem hodně sázela na míček, ale jak jí ho po chvíli nedám, tak ji to přestane bavit, není zatím dostatečně trpělivá. ale to neustálý sklánění je fakt docela dřina
chvíli mi reagovala na vařený srdíčka jako pamlsek, to šlape docela dobře. ale zase jen chvíli. no asi budeme muset být trpělivé
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 16:39
- Nahlásit
Nestav povel na mechanickém bezmyšlenkovitém vykonání něčeho, ale stav ho na spolupráci pes+ty.
Udržovat pozornost psa po celou dobu chůze pamlskem jaksi dlouhodobě nefunguje.
Já tohle courání vyřešila tak, že jsem zavedla dva signály pro psa, že něco "dělá špatně". Při procházkách jsem tak nějak sama od sebe naučila psa rozumět slovu "honem" - znamená to, že má zrychlit. Používám ho, když se courá, někde na něj čekám u silnice že si ho připnu apod. Jakmile pes zrychlí chůzi nebo přejde do klusu, na dálku děsně chválím. V začátcích pamlskuju. Pes se naučí, že honem = zrychlit.
No a k tomu používám poklepání na nohu, který má pes spojený s povelem "k noze".
Podmínkou je chválit už při prvním náznaku splnění a neříkat to pořád dokola.
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 16:56
- Nahlásit
PeKrato
Taky jedem na srdíčko a taky to funguje jen chvilku . Jsem ani nevěděla kolik toho má společného se s stafbulíkem ).
LucieS
Spolupráce většinou funguje (děláme agility), ale ne když jde u nohy.
Honem máme zavedený taky a zrychlí, ale není u té nohy, tam to jaksi nefunguje.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 17:47
- Nahlásit
My jsme se na cvičáku učili na vodítku- povel k noze, když tak upravení mechanicky, pochvala. délka chození se prodlužovala, průběžně chválení. Naučil se to strašně rychle. Pak bez vodítka zase povel k noze když se coural, tak popohnat, pochvala. Bez problému, teď už jen občas připomenu, jinak chodí sám u nohy.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 18:10
- Nahlásit
Hele, jestli máš naklikáno, tak to zkus úplně jednoduše. Odměňuj každý pohled nahoru k tobě, ale bacha, aby zvíře sledovalo tebe a ne ruku nebo kapsu s pamlskem. A při chůzi u nohy odměňuj úsek, kdy jde dobře, tak jak chceš a pomalu požaduj delší a delší úseky dobré chůze na to, aby byla odměněna. Jen bacha ať nedopadneš jako já, bo jsem čerstvým majitelem kulhavého psa právě z nácviku chůze u nohy, kdy perfekteně sledovala mě. A to si dávám pozor, kde cvičíme
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 19:54
- Nahlásit
Máte si pořídit pořádného psa a nebudou vás bolet záda z ohýbání. Já takový problém nemám.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 19:57
- Nahlásit
Pavlina Moravcova
Náhodou zaplaťpánbůh za každého, kdo si uvědomuje, že i malý pes má stejnou psí duši jako ten velký a nestačí mu pouze venčení na flexině
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 20:37
- Nahlásit
jj, to máš pravdu. Můj první pes byl kokr, teď už je stará, ale zvládala toho hodně, je to šikulka.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2009 22:32
- Nahlásit
Já mám problém opačný. Můj pes - kokršpaněl - je raketa, která všechno dělá rychle a neskutečně zbrkle. Bojujeme s tím od štěněcího věku, teď už je mu 1,5 roku. Velmi rychle se učí, ale taky velmi rychle povel provádí, takže než se nadechnu, už je na druhé straně překážky, kde sebou majzne, protože dostane smyk.
Chůzi u nohy jsme se učili po jednotlivých krocích s klikrem: k noze - sedni - klik - můj krok - k noze - sedni - klik - atd. Jinak jsem nebyla schopna ho přinutit, aby šel stejně rychle než já. Dodneška stále bojuji s vycházkovou chůzí na vodítku. Ne u nohy, to umí, ale klidná chůze na prověšeném vodítku s tím, že s může počuchat a podívat se kolem chodníku. Myslím že, ví, co se po něm chce, protože na povel "pomalu" se zastaví nebo zpomalí. S táhnoucím psem totiž nepokračuji v chůzi ale čekám, až se vodítko zase prověsí. Ale je to vždycky jen na chvíli (v desítkách sekund) a pak zase vyráží. Jsou na to nějaké fígle nebo jako vždy trpělivost a důslednost?
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2009 07:20
- Nahlásit
Teď to rozhodně nebudu dávat jako příklad, ale řeknu ti, co se mi s kokrem stalo. 3li jsme na procházku a ona mě pořád hodně táhla, taky umí povel pomalu, jenže když jsem ji ho řekla, zabralo to, jak říkáš ty opravdu jen na chvilku. Šla jsem s kámoškou a byla jsem zabraná do kecání s ní a když ta bestie zase táhla, zapoměla jsem na to, že mám na vodítku ji a né rotíka a škubla jsem s vodítkem s povelem pomalu tak silně, že čubinka letěla tak dva metry vzduchem. Bála jsem se, jestli se jí něco nestalo, naštěstí byla v pořádku, ale musím přiznat, že od té doby netáhne , jen ucejtí, že se vodítko napne a hned zpomalí.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2009 08:24
- Nahlásit
lillii
no jo, vidíš oni jsou taky takový při zemi, jen trochu statnější
Pavlina Moravcova
nemám pocit, že by stafbul nebyl pořádný pes. navíc i čivava je pes, ač to tak skoro ani nevypadá možná by jsi se divila, jak jsou ti malý psíci pracovití i když kokřice ti to možná ukázala
|
wami
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2009 08:48
- Nahlásit
lillii
ahoj, čtu to až teď... jen se tak zeptám, jsi z OL...?
Jestli jo, tak jsme se potkaly na cvičáku, radila jsem ti tehdy s klikrem. Chůze u nohy se dá krásně naklikat na oční kontakt, mám to takhle s Meluzínkou - budeš-li chtít a jsi fakt z OL, tak se můžem domluvit a pomůžu ti.
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2009 09:30
- Nahlásit
PeKrato
hele, taky to nemam jednoduchy
a taky sme to cvicili presne tagle :
|
lillii
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2009 09:31 - Změnil/a: lillii
- Nahlásit
PeKrato
No jen "trošku" statnější
wami
Ne ne z Ol nejsem, původně jsem z Ovy, ale v životě jsem na cvičáku v ČR nebyla...žiju v Německu. Škoda no, ale díky .
Pavlina Moravcova
Tcc kdyby to četl Gerry ten by Ti dal, že není pořádný pes .
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2009 09:33
- Nahlásit
Mar
jako je mi jasný, že si nehuntuju záda sama
lillii
jen malounko
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2009 09:36
- Nahlásit
PeKrato
no a casem se proste narovnavas no ale facht "casem" (dobu ktera to byla u nas, ti radsi ani rikat nebudu )
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2009 09:42
- Nahlásit
PeKrato
jj, kokřice mi to ukázala. Je hodně učenlivá.
I teď, když ji je 9 let se má chuť učit. Ale umí spíš takový ty kravinky jako válení sudů, plazení, dělání mrtvoly atd.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2009 09:53
- Nahlásit
Mar
no je mi to jasný mi to radši neříkej
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2009 09:55
- Nahlásit
Pavlina Moravcova
to je taky větší sranda než zkouškové cviky myslím taky se do podobných cviků začínáme trochu dávat (malé je 8 měsíců ). teď učím přeskoky přes nohu
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2009 10:15
- Nahlásit
teď učím přeskoky přes nohu
To té mé moc nešlo, měla radši cviky při kterých se mohla válet, byla totiž vždy v trošku žírnější kondici.
|