Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Kdo má pravdu-hárájící fena.
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
mysula
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2009 20:59
- Nahlásit

Dobrý den,
našla jsem Vaše stránky,které mě zaujaly a proto,jsem se rozhodla zaslat svůj dotaz.Předěláme domek po rodičích a protože uprostřed vesnice,kde žijem došlo k vyloupení chalup a mi bydlíme zatím v bytovce,pořídili jsme si k domu psa vlčáka na hlídání domu.Vedle nás bydleli chalupáři,mezi pozemky se dělal plot a majitel,plot nedodělal,k vůli tomu,abychom se mohli na zahradě navštěvovat,když jsme grilovali.Problém nastal,až dům prodali,mladým manželům u kterých si nechal svého psa rotvajlera-čubu,otec majitelky.Ač mohl předpokládat,že se bude fena hárat(pokud to on jako majitel pozná, o čemš pochybuji)tak přesto plot nedodělal, i když jsme ho na to upozorňovali,patří jemu,že bude jednou problém.Nestalo se,takže když se začaLA HÁRAT A BYLA VOLNĚ NA ZAHRADĚ,NÁŠ PES MĚL K NÍ VOLNÝ PŘÍSTUP.,DOSTALI JSME SE DO SPORU,ŽE NÁS PES VNIKL NA JEJICH POZEMEK A ŽE HO ZASTŘELÍ A PO NÁS ŽE CHCE ZAPLACENÍ INJEKCE.Proto jsme našeho psa zavřeli za dům,že tam bude po dobu,kdy se ona bude hárat(tudíž nám nemohl hlídat dům)dle našeho mínění se nemohl za ní dostat,ona však byla stále volně i když se s mladými dohodlo,že jí zavřou taky.Takže se stalo,že když jsme byli v práci,tak náš pes vlezl na půdu a rozebral nám střechu 12 tašek a za čubou se dostal, majitel psa řval,že ho opět zastřelí ale i se nám smál,že máme práci se střechou.Manžel si střechu opravil,protože to umí a zabezpečil jí ještě silnými prkny, přesto pes tuto překážku,když jsme byli v práci opět překonal.Mezi tím se čuba hárala ještě 2x a opět není ve voliéře,náš pes ano,takže je celý den zavřený,co jsme v práci a ona je volně a když jej pustíme,že s ním půjdeme ven neslyší a hup přeskočil jejich plot,takže tam opět vnikl, i když přes plot--plot má 2 metry.V současnosti nám vyhrožují trestním oznámením,že je obtěžujeme se psem,že naše kočka chodí na jejich písek čůrat,tak,že tam dají železa.Nejsme jediný sousedi,co s nimi mají problémy,jiným zas vyhrožují,že zastřelí kohouta nebo andulku..Dávají najevo,že zaplatili hodně za dům,tak,že je všichni musí poslouchat.Můj dotaz tedy zní kdo je na vině? Majitel čuby,která se hárá a přesto jí do voliéry nezavře a nebo náš pes,a taky mi,protože jeho je to přirozenost,že se za ní chce dostat a ač je celý den zavřený,tak když mu otevřeme utíká přes plot za ní.Děkuji..Máme dát 3 letého psa vykastrovat,abychom měli od souseda pokoj,nebo je jiná cesta.Děkuji mysula

Biluška
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2009 21:57
- Nahlásit

mysula
Jo, sousedské spory to stojí za to.
Z hlediska práva mají pravdu oni. Váš pes nesmí na jejich pozemek i kdyby tam chodilo deset háravek a navrch tam třeba dělali zabíjačku. Vy jste povinni svého psa zabezpečit.

Z hlediska morálního určitě není v pořádku, že se jejich háravka producíruje Vašemu psovi před nosem, jeho choutky se dají pochopit. Nicméně ona je na jejich pozemku, žádný zákon tedy neporušují. Morálka holt zákonodárce nezajímá.
POkud váš pes vnikne na jejich pozemek a způsobí jim škodu (nakryje fenu) mají plné právo požadovat po vás náhradu (injekci).
Vřele vám doporučuju postavit plot. Nečekat jestli to kdy udělají oni, prostě ho postavte vy. Chápu, že to není finančně levná záležitost (sama s plotem taky dost válčím), ale jinak to holt asi nepůjde.
Mimochodem, ta fena k vám nechodí? Ať už v době hárání, či jindy? Přijde mi dost divné, že pokud ji nechají volně na svém pozemku nepopojde kousek dál. Zvlášť v době kdy je svolná ke krytí.

moll
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2009 06:42
- Nahlásit

přesně - nezbudevám než dostavět plot - ale dávejte si pozor, abyste nezasáhli do jeho pozemku. prostě díru překryjte vlastním plotem. líp než riskovat zdraví a život psa a pořád se nervit.....

Strejda
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2009 08:35
- Nahlásit

Plot vám pomůže, je když nebude v okolí háravka. Jak začne hárat fena, budete muset zavřít psa do kotce. Plot vždycky nějak překoná. Pomohla by jen vysoká zeď.

corgi
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2009 08:44
- Nahlásit

Biluška moll
Teď jde o to, jestli ten zmíněný pes ten plot nepřeskočí, i když ho dostavějí - když nemá problém 2m plot překonat, jak píše tazatelka.
Každopádně sousedské vztahy se tu párkrát řešily a nikdo je asi nevyřeší, dokud živočišný druh "debilní soused" nevyhyne... Jako krajní řešení bych psa v tu dobu, kdy fena odvedle hárá, opravdu měla zavřeného, zalígrovaného, na řetězu atd. a v žádném případě nepouštěla navolno, ani při venčení. Holt ten týden nebo 14 dní nebo tři týdny bych to přežila - lepší než kdyby pan soused splnil slib a psa mi opravdu zastřelil (věřím tomu, že některá hovada jsou toho schopná)

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2009 08:45
- Nahlásit

Znám psa, co přeleze i skoro 3m zeď, přírodě neporučíš.

corgi
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2009 08:53
- Nahlásit

mysula
Máme dát 3 letého psa vykastrovat,abychom měli od souseda pokoj
Kastrace by mohla pomoct v tom, že když už se tam pes dostane a zalaškuje si, máte aspoň jistotu, že následky nebudou - a ušetříte si hádky se sousedem o proplacení potratu apod. Ovšem pokoj mít nebudete, to je myslím téměř jisté...

Strejda
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2009 10:59
- Nahlásit

Odpověď na všechny otázky je názvu tématu: Pravdu má hárající fena.

LucieS
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2009 15:26
- Nahlásit

Ad uhrazení injekce - jde o to, kde došlo ke krytí. Jestli fena prošla k vám a došlo k tomu na vašem pozemku, pak podle mě nic neplatíte, protože oni si ji nezabezpečili. Jestliže ale k tomu došlo u nich (pes prolezl k nim), tak platíte.
Psa si musíte zabezpečit, i kdyby kolem chodilo deset háravek, pes musí zůstat u vás na pozemku. Ať už to uděláte jakkoliv.
A morálně je to stejné.
Pokud mám na zahradě háravou fenu, tak ji přece kvůli hárání nebudu zavírat do kotce. Na svojí zahradě si může hárat jak chce.

Fifi
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2009 15:41
- Nahlásit

LucieS
Pokud mám na zahradě háravou fenu, tak ji přece kvůli hárání nebudu zavírat do kotce. Na svojí zahradě si může hárat jak chce.

Asi sem divna, ale kdyz mi haraji cuby ( a mam 4), jsou i na vlastnim pozemku (kdyz nejsem doma) zabezpeceny tak, aby k nim zadny zenich nemohl (v bytelnym kotci, zavreny v baraku), rozhodne je nenecham litat na volno! A kdyz doma jsem, tak mam cuby pod kontrolou. Ano, omezuju jejich i sva prava, ale radsi prevenci, nez pak resit injekce ci porod apod. (a on se ten toulavy orech najit muze, snadno)
Kdyby byla zodpovednost vzdy na obou stranach, tak se nemusi resit podobne veci.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2009 15:57
- Nahlásit

Fifi
Asi tak, zrovna mi fena hárá a ačkoliv nemám zahradu, ani na chvíli by mě nenapadlo ji nechat bez dozoru. Vynalézavost nejen psů ale i fen je v téhle době veliká. Chápu jako svoji povinnost si fenu zabezpečit, aby nedošlo k nechtěnému nakrytí.
Právo ale v případu tazatele stojí bohužel na straně majitele feny, pokud pes vnikl na jejich pozemek. To že je majitel feny nezodpovědný a nechá fenu volně dostupnou jen za plotem, je zase jeho pochybení. Ale pokud s ním není domluva, jediná šance je nechat psa v kotci a venčit jen na vodítku

Fifi
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2009 16:05
- Nahlásit

PeKrato
Právo ale v případu tazatele stojí bohužel na straně majitele feny, pokud pes vnikl na jejich pozemek.
No samozrejme, na to uz odpovedel/a Strejda.
Odpověď na všechny otázky je názvu tématu: Pravdu má hárající fena.

mysula
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2009 20:32
- Nahlásit

Dobrý den všem,co si přečetli můj dotaz a mockrát děkuji,i když jsem čekala příznivější odpověď pro našeho pejska., ale přesto Vám děkuji,že jste si můj dotaz přečetli a napsali mě.Domluva se sousedem,není v žádném případě možná,jak jsem již psala před tím dělá náschvály i jinde,měla jsem pocit,že jej můžem potrestat trochu mi,protože jinak si s ním nikdo nechce nic začínat.Padl tam dotaz zda jejich čuba byla u nás,nebyla-ona je tak trochu více zakulacená,ale zadek nastavuje ke plotu v době hárání stále.,takže jen náš pes šel za ní, ona by musela mít ten plot pryč.Takže se zařídíme,jak radíte a hlavně budeme nadále ignorovat své sousedy,vysazujeme okolo plotu keře,protože nemáme zájjem je vidět,nestojí to za to.Abych nebyla jen vážná,tak jsem si vzpoměla a doufám,že Vás tou příhodou pobavím,když měli rodiče svého Bročka,tak jen jednou utekl za fenou,ale hnal se za ní 3 km ,maminka po vyhlášené pátrací akci jej našla ve chmelnici,hledala ho celá rodina i se sousedama.,takže ho našla maminka,seřezala ho a hnala domů,po těch dalších 3 km zpátky,jí došlo,že na něj nikdy nevztáhla ruku a když došli domů,tak mu dala pekáč,kde byly 3 kotlety a omluvila se mu.Zbytek rodiny se podělil o zbývající maso a dojedl se chlebem.Ještě jednou díky Mysula-čtyřnohá a mourovatá

LucieS
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2009 10:07
- Nahlásit

Fifi
Plot je hodně bytelný, nedovedu si představit vořecha, který by ho překonal. A kdyby ano, musel by to vzít přes přední část přes psa a tam by neprošel určitě .
Sousedi vedle měli rotvíka a ten normálně chodil podél plotu a jen občas zakňučel, jinak v pohodě.

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2009 10:41
- Nahlásit

LucieS

nejsem těchto situací znalá, páč jako majitelka byťáka psa, nemám zkušenosti, ale co vím od známé, tak oni umí hodně překvapit a pak se člověk nestačí divit. Její přítel měl v psinci fenku na výcvik. Začla hárat, tak ji oddělil. A domníval se že dost dokonale. . Člověk míní a příroda mění, ten nejposlednější z celé docela početné smečky byl natolik vynalézavý, že přes veškeré protivenství se ke své lásce největší dostal (podařilo se mu rozebrat nejen svůj kotec v horní části, ale dostat se i do jejího kotce ) a výsledek je, že fenka čeká nečekaně nečekaná štěňata.
E, e, myslím, že pravdu má Fifi, když chci mít jistotu, je fenka zalígrovaná, má pás cudnosti a ešče do plotu pustim életrickej proud. pak mám snad jistotu, že mě nic nepřekvapí
Já sama bych to tedy řešila tak jako Fifi

Ketrin
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2009 12:22
- Nahlásit

Svatá pravda, mohla bych vyprávět spoustu historek o přelezených vysokých zdech, přeskočených či podlezených plotech, protažení se různýma štěrbinama háravku mám vždy aspoň trojnásobně jištěnou

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2009 12:46
- Nahlásit

Ketrin
Svatá pravda, mohla bych vyprávět spoustu historek o přelezených vysokých zdech, přeskočených či podlezených plotech, protažení se různýma štěrbinam

no! Já jsem takovej ten preventista , takže kdybych byla v majetku feny, tak mi přijde lepší řešit pár dní zalígrování a dozorování, než pak nadílku štěňat.

LucieS
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2009 16:14
- Nahlásit

PetraK
Já nevím, no. My jsme asi zvláštní případ. Ona by se od vořecha možná ani nenechala. Mému psovi taky "nedá". Minulé hárání jsem si pořád říkala, jak ještě nemá ty dny, a ještě ne a ještě ne, až když venku začala balit huňatého tmavého ovčáka, tak mi došlo, že už je dávno má. Ona je prostě na ty velké tmavé.
A i to jen za určitých okolností, když na nás venku vylítl ze vrat vlčák, tak ho zabouchala košíkem do země, že z toho musel být zmatený ještě dva dny.
No, asi jsme divná vesnice, ani zástupy nápadníků mi nikdy doma nestály... Snad to takhle zůstane.

Gerda
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2009 16:20
- Nahlásit

My to máme na sídlu blbý, měnim časy a místa venčení, vodim čubu daleko od lidí, ale bohužel přes to sídliště stejně projít musim. Pár vořechů, co se tu venčí samo a jsou neodehnatelní, prostě odhánim klackem, na zbytek lidí z dálky volám a snažim se třeba nevenčit u velkejch silnic, kdyby vořech zdrhnul, aby nebral dráhu přes silnici. Nejradši jí ale naložim do auta a vyvezu pryč. Jinak když sme ještě měli dům a zahradu, taky nezůstávala bez dozoru, protože ti čokli sou děsně vynalézaví.

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2009 16:23
- Nahlásit

LucieS

Ona by se od vořecha možná ani nenechala.

no vono až by došlo na jiskření, tak myslím, že by jí to bylo fuck, kdo za těma vratama vartuje . Naší sousedky fenka od sebe i v davajdnech psy odháněla - byla spíše lesbického zaměření , zato když se zjevil na scéně Murphy a zafuněl jí do ucha nějaký ty lichoty, hned baba zjihla a už jsme měly co dělat , naštěstí já se držím hesla Never say never, takže jsem furt jedním okem čokly sledovala. A dobře jsem udělala.

Ebony
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2009 18:56
- Nahlásit

PetraK
no nevím, mám tu pět psů a dvanáct fen, jedna je tedy kastrovaná, a že třá jezevec s Růůůfuskem jsou velmi potentní, holanďan je úplněj magor, a musím zaklepat, žádná nehoda se nám nikdy nestala....samozřejmě si musím hlídat feny, když hárají, ale taky nikdy bych si nedovolila, aby nějakej můj pes někde lítal a obšťastňoval cizí feny

mysula
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2009 21:42
- Nahlásit

mam ještě jeden dotaz, mam si pořídit kalendář a hlídat kdy se bude sousedovi fena hárat, nebo mám psa preventivně po své zahradě vodit na vodítku stále? Když nehárá tak pes nemá zájem ani o soiusedy a drží se na našem pozemku.

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2009 22:37
- Nahlásit

Ebony

ale taky nikdy bych si nedovolila, aby nějakej můj pes někde lítal a obšťastňoval cizí feny

no to jooo, to je sámoška! já nereagovala na tu situaci, kterou popisuje mysula, já reagovala spíš na to, že LuckaS spolíhá na to, že to tak jak to má, musí vyjít. Já jsem ten poslední, kdo by propagoval to, že hárající fena se bude venčit doma na plíně - ač mám psa-psa, páč jednak pochopitelně ta fenak ven a mít pohyb potřebuje a druhak pes by měl poslouchat ať je co je.
Jen jsem psala, že kdybych měla fenu já, tak v době mojí nepřítomnosti, kdy jí nebudu mít na očích, nebo jí nebudu mít na dosah, bych to třikrát - ne, při mý povaze tisíckárt jistila, protože představa, že někde něco neklapne a fenku bude nakrytá, tak jak já nechcu, se mi ježej chlupy na zádech.
Prostě a jednoduše - nejsem doma? Tak nevěřím tomu, že plot, kotec, zámky, a jánevímcoještě to ošéfujou. Fena pod zámek, s pásem cudnosti a zaletovat dveře

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2009 22:38
- Nahlásit

mysula

ve svým vlastním zájmu bych si to hlídala a zároveň bych i využívala toho, že fena hárá a na vodítku pilovala poslušnost, aby byl hafan trochu ovladatelnější- nepořeší to situaci, ale bude to pro vás hodně velké plus - mít možnost trénovat u háravky volně ložené, to je terno

Ebony
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2009 08:55
- Nahlásit

mysula
no mě spíš připadá, že vám vyhovuje, že pes lítá po zahradě a nemusí se s ním ven, jako fláknout psa samotnýho na barák, ať tam hlídá...a nemít tam plot mi není dost jasný...a najednou by měl být v kotci a páníčci musejí venčit a vlastně za to může háravka, přestože je nad míru jasné, že i kdyby háravka byla zavřená v kotci, tak váš pes se za ní stejně bude dobývat a utíkat vám, takže pořád nechápu vo co go

PetraK
že plot, kotec, zámky, a jánevímcoještě to ošéfujou.
já jo, pokud jsem pečlivá a udělám si pořádný kotce, já háravky mám taky v kotci

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2009 09:01
- Nahlásit

jj, trénovat u háravky je skvělý. U nás na cvičáku jsou háravé feny při výcviku normálka. Je na majitelých psů, aby měli takovou poslušnost, že to jejich psy moc nerozhodí.

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2009 09:32
- Nahlásit

Ebony

a udělám si pořádný kotce,

a nebojíš se takovejch těch akrobatickejch nakrytí i přes pletivo?
Já jsem právě ráda, že mám čoklida-čoklida a ne čoklidovou, že bych se bála, že to neuhlídám. I když v bytě je to pochopitelně jednodušší.

Ebony
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2009 10:41
- Nahlásit

PetraK

a nebojíš se takovejch těch akrobatickejch nakrytí i přes pletivo?
a tys to někdy viděla? já to vždy jen slyšela, hlavně od lidí, co o svoje miláčky zrovna moc zájmu nemají, a pak se svojí nezodpovědnost snaží vokecat těmahle povídačkama
možná se to někdy jednou někde stalo, ale nevěřím, že těm všem, co to vyprávějí...
a to mám na kotcích karisítě, a třeba Indo bydlí vedle háravek v kotci běžně a Ermín bydlí s Urou celý život v jednom kotci

navíc, já pořád tvrdím, že pes, kterej je zaměstnanej a unavenej, chodí mezi háravky a je mu dostatečně vysvětleno, jak se má chovat, tak to neřeší, krom pár hodně zdatných výjimek, třeba Aronek nám naposledy rozštípal boudu, ale přes železo se nedostane...jenže ten nevyrůstal u nás, holt ta socializace a nehezký mládí se někde projeví

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2009 11:24
- Nahlásit

Ebony
a tys to někdy viděla?

heh, máš pravdu, neviděla. No jo, když jak říkám, já jsem preventista , páč už zas domejšlim dál - koukej.... dobrý, svoje psy mám vošéfovaný NO ALE! co dyš se mi tam dostane cizí vořech?? A zas mám nad čim meldovat!

a je mu dostatečně vysvětleno, jak se má chovat,

no jo, ale jak vysvětleno? Myslím tím to, že se na to můžeš spolehnout i když tam nejsi? Já jim nevěřim ani ň smetákům chtivejm

wami
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2009 11:27
- Nahlásit

Ebony
chodí mezi háravky a je mu dostatečně vysvětleno, jak se má chovat
hlavně když mezi něma bydlí, když mezi ně jen chodí, tak to některé zdatné jedince nenechá klidnými, i když na tom člověk maká odmlada...

---
ale jinak myslím se vyplatí preventivně hlídat obě strany, jak háravku, tak psa, bez ohledu na to, co zrovna držím na konci vodítka (nebo zavírám do bytu nebo do kotce). Není žádná větší nebo menší míra zodpovědnosti, pokud by byli zodpovědní všichni, procento opravdu nechtěnejch nakrytí by se podstatně snížilo... nulové by nebylo, občas holt zasáhne vyšší moc, ale rozhodně by se podstatně snížilo...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání