| Autor |
Zpráva |
franceska1
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 21:20
- Nahlásit
Dobrý den, mám dotaz ohledně mé roční fenky irského teriéra. Chodím s ní na cvičák, děláme agility, umí celkem slušně povely a poslouchá, ale trápí mě jedna věc. Poslední asi 3 měsíce,začala být strašně hysterická. Dám príklad- od štěněte jí pravidelně češu, to je úplně v klidu, i když jí musím vyčesávat uzlíky atd, ale např. stříhání drápků a jiné činnosti, které se nedělají každý den, jsou utrpení. Strašně u toho řve, i dříve než ještě začnu, myslela jsem že něco dělám blbě, ale i na veterině, kde jí paní doktorka opatrně stříhala drápky,jsem na ní musela doslova ležet, vyla, přímo řvala. není agresivní, ani se nějak moc neoháněla, ale bylo to fakt hrozné. P.doktorka říkala, že některé mladé fenečky to dělávají a časem by to mělo přestat, ale já nevím. Např.vůbec se nebojí lidí ani psů, to je vše ok, ale takovéhle věci, jako když se třeba naposledy zamotala do šňůry od prádla, jen jemně, chtěla jsem jí tu šňůru vymotat,tak začala úplně vyvádět. Co mám dělat? Zkouším okřikovat, dát povel,ale to nepomáhá, řve i u toho.
|
arwen
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 21:26
- Nahlásit
franceska1
řekla bych, že je to prostě v tom psovi, já mám jednu naprosto kliďasku, v životě nevřískla a druhá řve raději dopředu preventivně...zkusila bych nedělat nic, prostě to přehlížet. Nebude reakce, nebude akce...Co to ostatní, poradí něco jiného. Taky by se mi hodili rady, jak to z té malé dostat...
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 21:33
- Nahlásit
arwen
No já už jsem tady pročítala i starší příspěvky a zítim jsem narazila na bázlivost z lidí či pejsků, ale moje fenka je právě opak, má lidi i psy ráda a to jak ze cvičáku, tak i normálně, od malička byla myslím dobře socializovaná, na to jsem dbala, ale tohle prostě nechápu. Nemyslím si, že by to u ní začalo něčím konkrétním, prostě je hysterická, při stříhání drápků, když se třeba dává očkování v injekci,nebo to zapletení do něčeho.
|
arwen
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 21:39
- Nahlásit
franceska1
zkus popřemýšlet jestli se jí něco nestalo, nebo se tak chovala odmala? Pak bych prostě jen konstatovala, že je prostě taková a trochu se s tím smířila. pokud jinak je zdravě sebevědomá, neřešila bych to.
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 21:42
- Nahlásit
arwen
Já bych řekla že sebevědomí jí nechybí, už jen podle chování mezi volně hrajícími si psy. Lítá mezi nima a je jedno jak jsou velcí, ani lidi jí neublížili, mám ji od štěněte a trávím s ní veškerý volný čas, tak asi se budu muset smířit že je prostě v některých situacích hysterická
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 23:16
- Nahlásit
franceska1
Nestává se to v situacích, kdy třeba fenku někdo drží, fixuje? Už jsem se s tím u pár psů setkala, vadí jim manipulace, když třeba 2 lidi vyndavají psovi klíště, aby se necuknul, jeden drží psa, druhý drží taky jednou rukou a druhou vyndavá klíště. Psovi vadí, že se nemůže mrskat a začne hysterčit...
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 23:24
- Nahlásit
No to je možné,pak jsem si taky říkala,že to třeba vycítí, že se bude něco dít a začne už dopředu hysterčit. Ale dělá to i když jsem s ní sama, tak nevím. Po takovém výstupu se po okřiknutí jakoby naštve a snaží se mě ignorovat, třeba celý den.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 23:39
- Nahlásit
franceska1
mě tohle dělá malinkatá Meluzína ("špillon" ), hlavně u veterináře, spustí ultrazvuk, že to rve uši (doslova!) - očkování, stříhání drápků ap.
když to zkusí u mně (když jí něco dělám já), tak jí akorát říkám, ať sklapne, že se nic neděje a že jí to stejně nepomůže - ne naštvaně, spíš posměšně, celkem to zabírá...
u veta to bylo horší a tam si na to přišel sám veterinář, docela vtipně... pokaždý, když tam přijdem, tak vymyslí něco jiného, někdy jí poslouchá srdíčko a jen tak mimochodem jí džogne injekci, drápky šmikáme v rámci podávání paciček... snažím se ji fixovat spíš hlasem (kliiid, neblbni, taaaak, hodnaaaa, vydrž! - nízkým uklidňujícím tónem) než vyloženě fixovat fyzicky...
a hlavně cíleně "otužuju": prohlížím tlapky, včetně probírání prstů, dělám, že hledám klíšťata, zlehka i občas víc štípnu, češu kartáčem i kovovým hřebenem (i když ten je na ni zbytečnej), atd. atp., aby si na manipulaci co nejvíc zvykala a neřešila ji...
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 23:42
- Nahlásit
wami
Tak díky za radu,budu to takto zkoušet, i když bych řekla,že v tom prohlížení a česání to dělám skoro každý den, ale zkusím ten posměšný tón a dohodnu se s paní doktorkou, ať to vyzkoušíme.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 23:48
- Nahlásit
franceska1
s tím otužováním - ono je dobrý vypozorovat, co jí vadí nejvíc, a pak na tomhle začít pracovat třeba v úplně jiné situaci...
příklad (nevím, jestli třeba u vás to tak je nebo není, takže fakt jen příklad) - pes hysterčí, je-li fixován vleže na boku člověkem, tak ho naučím, aby si lehal vedle mě na zem, když já ležím... dám si přes něj ruku, po čase ho vleže obejmu, pak si na něj dám hlavu, pak si na něj lehnu celá... tak, aby to pes bral jako něco běžného...
podobně jestli jí vadí vymotávání z prádelní šňůry, nechala bych jí občas stopku a pak jí z ní vymotávala (i kdyby "jako"), atd. atp.
spíš než okřiknutí, které funguje jako "něco se děje" bych použila ten výsměch, "hele vole neblbni, co trojčíš, dyk o nic nejde"...
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2009 23:56
- Nahlásit
Jo,s tím bokem to zkusím, ona snese určitě v pohodě tu ruku přes ni, vedle ní si totiž sem tam lehávám, když spolu blbneme, ale tu hlavu to asi ne,tak to vyzkouším. Jo,stopovačku taky využiju,ale u ní si myslím,že ji bere v poho, spíš se lekne věcí,které normálně nevidí, viz.prádelní šňůra
Spíš mi nejde do hlavy,proč takhle dlouho kvůli takové kravině vyvádí,pochopila bych kdyby se jen lekla,ale to jak začne ječet,když jí chci já nebo někdo pomoct to nechápu.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2009 08:44
- Nahlásit
franceska1
Mě hysterčí pes při injekcích - má to získané trauma z veterinářů a hlavně s těch injekcí, kdy mi ho museli zachraňovat při zápalu plic Do té doby chodil na veterinu snad úplně nejradši ze všeho - běžně mě tam tahal smykem, ikdyž jsme jen šli okolo. Ale po cca 12 injekcích v průběhu tří dnů prostě dostal hysteráka a dalších 7 dní jsme ho na injekci museli minimálně 2 držet a jeden píchat.
NAštěstí to časem samo přechází...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2009 13:25
- Nahlásit
Mně tohle dělá Cindy, naštěstí pouze u stříhání drápků. Jako malá sice byla týraná, ale od té doby se hodně změnila, lidí se nebojí, je to mazel.
Vyplatilo se mi zůstat maximálně v klidu a paradoxně i pevná fixace (druhý člověk apod.).
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2009 13:31
- Nahlásit
Mě hysterie u feny přešla nějak úplně sama. Je jí teď rok a musím říct, že od první návštěvy veta, kdy se tam regulérně pochcala a prvního česání, kdy sme se málem porvali, je to zlatíčko. U všech akcí, u kterých je hysterická, se snažím být maximálně v klidu, neřeším, spíě si z ní dělám srandu, neutěšuju a hlavně akce opakuju pořád dokola, co nejčastěji, aby jí došlo, že vo nic nejde. Vůbec sem to neznala. První čubu sice musím na veterinu doslova dotáhnout, kdy ona pomalu hrne dlažbu úřed sebou, ale když už je tam, tak holt si tu injekci odtrpí, veme si ten piškot a šup domu, česání či střihání drápků nebo čištění zůbů nikdy neřešila, vzala to jak jasnou věc. Takže po tomhle dostat do ruky hysterika, to byl zážitek ;D
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2009 18:58
- Nahlásit
No já jsem měla dneska další "hysterický" zážitek s mou fenkou. Včera asi něco na prochajdě sežrala a dneska se nemohla vykadit. No a začala vřískat a lítat v podivném podřepu po zahradě,fakt zážitek.
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2009 07:21
- Nahlásit
franceska1
No já jsem měla dneska další "hysterický" zážitek s mou fenkou. Včera asi něco na prochajdě sežrala a dneska se nemohla vykadit. No a začala vřískat a lítat v podivném podřepu po zahradě,fakt zážitek.
- to znám, měli jsme před dvěma měsíci to samý jenže nám to trvalo dva dny, tak jsme jeli k veterináři, protože když feňule zasedla na ulici do křoví a řvala jak když jí na nože berou, tak lidi koukali co tam s ní dělam
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2009 18:35
- Nahlásit
ankaras
A bylo s ní něco, nebo ne? No každopádně to byl zážitek
|
jerabnica
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2009 11:47
- Nahlásit
Mám šestiletou čubinu čínského naháče a kvůli bobku na chlupech řve do dnes. A umí to moc dobře. Když to spustí tak ve čtvrt na šest na sídlišti, tak je to fakt paráda. Jako štěně ale řvala i kvůli lístečku na chlupech. A stříhání drápků? tak to si občas užívá celý panelák. Tak v osmi měsících jsme si je nechávaly stříhat na veterině a ležely jsme na ní tři. Tak nám bylo doporučeno, abychom si koupily nůžky a zkoušely to doma. Už je to daleko lepší. Když se ale člověk soustředí, aby nezastřihl a v tu chvíli se mi ozve ten její ječák přímo u ucha, tak bych vraždila. Takže vůbec nevím, jak to odbourat. Ale větší starosti mi dělají dělobuchy a rány. Je to horší a horší. Už mi kvůli tomu doma skáče i do vany
|