| Autor |
Zpráva |
handula
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 11:28 - Změnil/a: handula
- Nahlásit
Zakladam pokracování diskuse "Je možné chovat zajíce", tentokrát z pohledu vztahu psa k němu a z pohledu správné socializace tak, aby mu pes neublížil. Budu ráda za každé podněty a rady..
Tak jen tak pro úplnost. Pes našel zajíčka. U cesty, zřejmě opuštěného. Zajíček kňučel. Vzali jsme ho domu. Mame ho tyden. Zřejmě si ho necháme, pokud to prezije. A ted jak se na nej tvari pes - první den obrovská žárlivost. Hysterický výlev, v posteli se válel po zádech, upozornoval na sebe, kňučel. Opravdu hysterie. Střídavě se na zajíce nechtěl ani podívat a střídavě ho uplne hystericky ocuchaval, chtel si ho porad otacet na zada. Nelízal ho. Snazime v nem neprobouzet zarlivost, kdyz si malyho chovame, tak ani na jednoho nemluvime (jako zadny sislani na zajicka - to nesnasi), v sobotu jsme normalne lezeli v posteli, koukali na TV, pes u postele, zajicek v posteli. Obcas ho jde zkontrolovat, ocichat. Tentyz den ho olízal, nejdriv zadecek, pak hlavu. Rikam si, to je dobry znamení, ale zatím jsme se neodvazili dat malyho na zem (aby na nej treba nehrabnul packou). Musim rict, ze psa sleduju, jak se tvari, co dela a tak. Vim, ze vi, ze nesmí. A proto si rikam, ze klidne to olizovani zajicka muze byt z jeho strany póza a kalkul. Protoze nas pes takovej je. Delá jakože něco, ale přitom myslí něco jinyho. Je chytrej a vycuranej. Muzu mu krivdit, ale spis cekam od nej to horsi... Kdyz si ho chovame, tak si casto k nam sedne a podává nám pac a olizuje se. A to je ted to, co me zajímá. Proč nám dává pac? On toho zajíčka chce. A ted jde o to, proč ho chce. To že se olizuje mi přijde, že je nervozni. Ne že by měl na něj chut. A ted mi reknete? Myslite si, že si fakt na nej zvykne tak, ze bude moct běhat s nim po zahrade?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 12:38
- Nahlásit
předpokládám, že tohle slyšet asi nechceš,
ale bylo by vhodné se na věc podívat i z této stránky:
http://www.mze.cz/attachments/Starostove2.htm
Obyvatelé měst hojně chovají čilé a rychlé psíky malých plemen, jako jsou jorkšírští a silky teriéři, krysaříci, pinčové, trpasličí pudli a jezevčíci. To vše jsou lovecká nebo k likvidaci hlodavců používaná plemena, která mají silně vyvinutý lovecký pud a velmi rychlé reakce. Je pro ně přirozené pohybovat se v hustém porostu a zvědavost jim velí propátrat každou zajímavost. Nemusejí být ani puštěni na volno, stačí vést je na několikametrovém samonavíjecím vodítku. Pro tyto psíky není problém (a zkušenosti pracovníků stanic pro handicapované živočichy to potvrzují) chytit už vzletná ptačí mláďata, najít a vyhrabat hnízda ježků či najít a aportovat malé zajíčky. Na rozdíl od koček psi obvykle svou kořist nezabijí, protože neloví pro potravu, ale hrají si. Výsledkem bývají tržné rány po těle kořisti, zlomené končetiny či otevření břišní dutiny a výhřez vnitřností. Pokud se takové mládě nepodaří následně odchytit a (většinou) humánně utratit, čeká ho zdlouhavá a velmi bolestivá smrt často za asistence muších larev. U zajíčků a srnčat pak pouhé olíznutí psem stačí na to, aby matka mládě odmítla kojit pro jeho nepřirozený pach.
Proto Vás, paní starostko / primátorko, pane starosto / primátore, prosíme o pomoc při zabezpečení ploch důležitých pro rozmnožování volně žijících zvířat. Některá z nich jsou ve smyslu zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů, zvěří (zajíc, bažant, koroptev, veverka ap.), a tedy v příslušnou roční dobu bezvýhradně hájena, další chrání zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (křepelka, slavík, veverka, koroptev a další). Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, pak chrání všechny obratlovce proti týrání, a to i z nedbalosti. Za týrání se mimo jiné podle § 4 písm. j) tohoto zákona považuje i působení nepřiměřeného stresu biologické povahy, jímž útoky psů bezesporu jsou. Podle tohoto zákona lze tedy majitele útočících psíků i pokutovat za přestupek podle § 4.
V žádném případě nepodezíráme majitele psů ze zlého úmyslu - za vším je pouze neznalost skutečného stavu věci. Na nápravu však potom bývá už pozdě.
K ochraně ploch stačí málo - umístění tabulek, které s patřičným vysvětlením a upozorněním na možnost pokuty zakazují vstup psům do porostů. V případě rozlehlých luk pak vymezení prostorů, kde psi mohou volně pobíhat a kde nikoli. Vhodný je i článek v místním periodiku, který pejskaře na problém upozorní. Místní ochránci přírody, např. z řad členů Českého svazu ochránců přírody, ale i Českomoravské myslivecké jednoty, České společnosti ornitologické a dalších, Vám jistě rádi pomohou vhodné plochy ve Vašem městě vytipovat. Ochranu volně žijících zvířat před útoky psů je možno rovněž upravit v obecně závazné vyhlášce vydané podle § 24 odst. 2 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů.
Ochrana postačuje s ohledem na dobu rozmnožování ptáků a savců od 15.3. do 30.9., v případě luk, kde se rodí zajíci, pak od 1.3. do 31.10. V ostatním období roku zde psi samozřejmě pobíhat mohou.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 12:42
- Nahlásit
ZRANĚNÁ ZVÍŘATA
Poradit v případě nálezu zraněného zvířete by měly příslušné orgány veterinární správy, odbory životního prostředí krajských úřadů a pověřených obcí, Český svaz ochránců přírody a orgány Policie ČR a obecní či městské policie.
V případě nálezu zraněného volně žijícího zvířete je třeba se obrátit na stanici pro handicapované živočichy nebo kontaktovat některou zoologickou zahradu. Není vhodné se s nalezenými volně žijícími zvířaty obracet na útulky určené pro psy a kočky, neboť nejsou vybaveny k péči o tato zvířata. Taková zvířata si nelze ponechat. Tyto otázky jsou upraveny zákonem o myslivosti, zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění, a vyhláškou č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění.
Doporučení ÚKOZ "Pomoc zvířatům z naší přírody v nouzi"
http://www.mze.cz/Index.aspx?ch=275&typ=1&val=1764 8&ids=0&katId=3004
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 12:50
- Nahlásit
handula
Pokud nemáš vyloženě plemeno posedlé zabíjením (teriéři a pod) tak si myslím, že je v pohodě naučíš žít spolu. Jste na dobré cestě
Já celkem často odchovávám mladé kuny,ježky, činčily a podobnou "havěť" a nemám se psama nejmenší problémy. Ale je fakt, že si je nenechávám v dospělosti, jakmile jsou schopni samostatného života tak je vypouštím. Takže nevím jak se pes zachová až se z mimi stane dospělý zajíc vhodný k lovu.
Jednou jsem měla kuňátko a okolnosti se sešly tak, že jsem ho musela vzít na psí tábor. Měla jsem z toho děsné nervy, byla jsem přesvědčená, že ho některý pes zabije. Byli tam i takové plemena jako jack russeli, foxli a pod. Po dvou dnech kuňátko běhalo volně po celém objektu, psi si ho vůbec nevšímali, jedna fena pudla co měla ještě rozkojené struky ho dokonce jednou lehce nakojila . Jediný pes, který jevil tendence ho zabít byl paradoxně borderkoliák - čili plemeno, do kterého bych to nikdy neřekla.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 13:02 - Změnil/a: handula
- Nahlásit
Sali
ted presne nechapu, co tim chces rict...
to že jsem našemu psovi dovolila, aby zajíčka olízl? vubec jsem nevedela, ze našel zajíce, protože si normalně cmuchal a byla tma..a byl na vodítku. Až když zajic zaknucel, tak jsem pochopila, ze neco nasel. Nebyla jsem v žádném hustém porostu, našla jsem ho na konci pole u silnice - cca 1,5 od krajnice (takže to byl dalsi aspekt, který rohodl, že ho vezmu), dokonce jak jsem pochopila z článku doba hájení je od 1.3. a já ho našla 24.2.Nemam ani yorksira, ani lovecke plemeno. Místo, kde jsem ho našla není nijak značeno, je to místo, kde lidi vypouští psi navolno a ne jednou jsem potkala zajíce bez hlavy nebo na cucky roztrhaneho (opet další aspekt,proc jsem si ho vzala). Kdyby to bylo místo nějak značeno, hájeno, byla by to honitba, tak tam ani nelezu. Vím, že by pro něj bylo nejlepší, aby byl v přírodě, ale kdyby ho nesrazilo auto, tak ho užene nejakej z místních psů. Tak to jen na vysvetlenou, proč ho mam. A když už ho mam, tak jsem chtěla aby ho pes akceptoval. Mám to tedy pochopit tak, že pes ho spíš bude brát jako hračku, který ublíží? To je přesne to, co chci slyšet. Já nechci mazat med kolem huby, jak pes ho bude brat jako mensiho brasku a takovy ty kecy, chci realne vedet, kdyz pes dela to a to, znamena to a to...jestli mi rozumis...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 13:08
- Nahlásit
handula
nic nechci říct, dávám odkaz na jiný úhel pohledu na problematiku, spíš k zamyšlení,
možná toho zajíce máš proto, že už ho vydloubal pes jiný....
mě je jedno, co jsi sebrala a co máš i jak to dopadne, neber to vůbec osobně,
jen chci, aby lidi viděli přírodu z obou stran.
Na Tvém místě bych já zajíce rozhodně nějak dramaticky neochočovala, jen odkrmila do stavu, kdy se bude schopen obstarat sám, a vypustila do volné přírody,
je to divoké zvíře a nevím, proč by měl být navyklý na psa, pokud v přírodě by měl mít z predátorů rerspekt.
je to ale můj pohled.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 13:12
- Nahlásit
Sali
jen odkrmila do stavu, kdy se bude schopen obstarat sám, a vypustila do volné přírody,
nemyslím, že by tohle bylo realizovatelný tak, aby následně zajíc dokázal smysluplně v přírodě přežít. Tedy přežít dýl než jen pár dní.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 13:14
- Nahlásit
Sali
rozhodně nějak dramaticky neochočovala, jen odkrmila do stavu, kdy se bude schopen obstarat sám
jo to jsem si presne myslela taky, ale bylo mi receno - na zachranny stanici, ze ve volny prirode zemre. Nebude se bat ani lidí, ani psů a bude snadnou koristí. Je mu ted 13 dní a fakt je ochocenej, hopsá do náruče. Nechtela jsem ho ochocovat, ale tim, ze ho krmím 5krát denně, tak se proste ochoci, s tim nic nenadelam.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 17:00
- Nahlásit
handula
Já jsem měla kdysi zajíce v králíkárně. Naši mi ho nedovolili mít doma. Žil tam několik měsíců a byl spíš plachý. Choval se přesně tak, jak popisuje autorka článku v ifauně. Lítal, narážel. Jednoho dne při otevření dvířek vyskočil. Pelášil pryč a ani se neohlédl. Je na tobě jak moc ho chceš socializovat. V bytě z něj rozhodně nevyroste zajíc který si zachová své přirození instinkty.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 18:03
- Nahlásit
PetraK
nemyslím, že by tohle bylo realizovatelný tak, aby následně zajíc dokázal smysluplně v přírodě přežít. Tedy přežít dýl než jen pár dní.
Jde to.
Mého prvního kuňáka Dalbínka jsem měla od jeho cca pěti dnů. Byl ještě slepý. Puma je o dva dny mladší než on. Prakticky spolu vyrostli, máme natočené fantastické videa jak si spolu hrají. V jeho půl roce jsem ho darovala jedněm lidem na hájenku. Milý Dalbínek se u nich zabydlel tím stylem, že hned první den zabil jejich ochočenou veverku - geny jsou holt geny. Měl u nich volný výběh do přírody (u nás taky, normálně se mnou chodil po lese na procházky a vracel se na přivolání spolehlivěji než Puma), postupně se vracel z lesa míň a míň až tam jednou zůstal napořád. Drží se blízko baráku, ti lidi ho vídají, ale už k nim nepřijde. Prostě zdivočel.
Druhý kuňák Orfínek byl vypuštěn v Suché Rudné kam jsme jezdili na gulaky. Žil u mě zhruba od svých dvou týdnů. Taky byl zvyklý na psy, na děti, na kočky... zdivočel a žil v Rudné v jedné chalupě na půdě. Vztah k lidem mu zůstal, v létě chodí k sousedce a krade jí maso co dává rozmrazit za okno
Oba žijí spokojeným, divokým životem. A fakt bys to do nich neřekla ve chvíli kdy se u nás v obýváku honili s Pumou dokolečka a bojovali kdo z nich bude spát v nočníku
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 19:16
- Nahlásit
Biluška
kdo z nich bude spát v nočníku
jako fakt nerejpu (už aby se tu čék bál něco vypustit z pusy ) ale není kuňák něco trošku jiného než zajíc? Jako divočejší nátura?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 19:28
- Nahlásit
bych řekla, že jo...
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 19:48
- Nahlásit
ja bych taky rek, ze jo...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 21:40
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
jako fakt nerejpu (už aby se tu čék bál něco vypustit z pusy ) ale není kuňák něco trošku jiného než zajíc? Jako divočejší nátura?
Jako to je Třá kdyby se dostal kuňák do jedný místnosti se zajícem tak na zajíce moc nesázím Zvlášť kdyby byl kuňák drajvovej
Ale stejné zkušenosti mám i s několika desítkama ježků. I když od úplného holátka byl odchovávaný jenom jeden. Ale i ten byl vypuštěný volně do přírody.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 22:03
- Nahlásit
handula
asi také záleží ,co máš za plemeno ( já to nevím ), i když každý pes je pořád šelma . Já se svými bych to neriskovala .
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 07:49 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
Biluška
Jenže ježek a kuna jsou v potravním řetězci trošku jinde. než zajíc.
Mně se psi snášej s domácíma zvířatama doma do té míry, že zvířata můžou být na stole v kleci celý den, pod dozorem to jde i venku. Žádná zlatíčka v tomhle směru nemám.
Nevím, jestli to někde zaznělo, ale zajíče se moc ze svého místa nehýbe, prostě sedí jako pecka a čeká, až ho přijde nějaká zaječice nakojit (nemusí být ani vlastní). Jestli by přišla i po jeho oblíznutí psem, to vážně nevím, osobně si myslím, že spíš ano.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 07:57
- Nahlásit
kachna_
Jenže ježek a kuna jsou v potravním řetězci trošku jinde. než zajíc.
No to jo. Ale stejně si myslím, že psa lze navyknout na jejich přítomnost. Pokud se nepletu tak Handula má zlaťáka a u toho bych to jako velký problém neviděla. Alespoň do chvíle než zajíc dospěje. Dokud je to mimi, bude ho i ten pes vnímat jako mládě. Cizí, ale mládě. Ale to se může rapidně změnit ve chvíli kdy mládě dospěje....
Jestli by přišla i po jeho oblíznutí psem, to vážně nevím, osobně si myslím, že spíš ano.
Já tipuju že ne. Ale taky to nevím
|
handula
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 10:04
- Nahlásit
wami
skvela fotka..
Smečka
lítal a narážel první tři dny, když nežral, ted když ví, že jsem ten velkej divnej zajic bez usi, ale hodnej, kterej mu dava nekolikrat denne mlicko, tak se na me tesi a beha za mnou jako pes...v kralikarne to je neco jinyho, to chapu, ze je plachej, ale takhle doma...
Biluška
mac1
mam hovawarta, to je trosku jina kapitola nez GR... lovi jen mysi, ale evidentne zajicka za mys nepovazoval, mel dost casu na to, aby ho pripadne zakousl...coz neudelal...to by mohlo byt dobre znameni, ale taky nemusi..nevim no... kdyby to bylo jako s tim tvym kunatkem, to by bylo dobry... to me teda prekvapuje, ze mu smecka psu neublizila...
kachna_
Mně se psi snášej s domácíma zvířatama doma do té míry, že zvířata můžou být na stole v kleci celý den,
jo jo, to je stejne jako u nas, papouchove v kleci jsou v pohode, kdyz litaj venku, je to horsi, ma tendenci je honit, ale opet ne ve zlym, jako vubec se nebojim, ze kdyz by byl zajic v kleci, tak je to v pohode, to neresim...me se nejak prici predstava zajice v kleci, uz jsem se na nejaky klece divala, maximalni velikost klece cca 1,2 m, coz mi prijde nejak fakt malo, pro divoky zvire, preci jenom kdyby se psem mohli fungovat, tak by to bylo idealni, litali by si po zahrade oba dva... Jako pokud se zajoch rozhodne zdivocet a utect, zamykat ho nebudu to ne...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 12:42
- Nahlásit
Biluška
no jo , jednak jak píše Lucka, kuna je predátor, ten zajíc je ten lovený, a pak na tý hájence ten přechod byl takový pozvolný, plynulý, tady to myslím by asi tak nešlo
A další faktor - ano to zvíře vypustíš, ono se třeba rozhodne pochopitelně pro tu svobodu , ale ty ve skutečnosti nikdy nevíš, jestli vzhledem k tomu jak byl ten zajíc vychovávaný - mezi lidmi a psy, tak zda přežije týden, dva, jeden den, rok???
To že nemá přirozenou plachost před lidmi a psy je hodně, hodně velký handicap.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 12:49
- Nahlásit
Si myslím, jak kterej. Třá můj borderák si nechal od morčete okusovat fousky a můj maliňák si ho okamžitě zařadil do skupinky plyšák = rozcupovat.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 12:51
- Nahlásit
PetraK
Ten druhý kuňák byl vypuštěný ze dne na den. Tak trochu nedobrovolně. Odjížděli jsme z tábora a kuňák se nedostavil na zcela jasný pokyn "Orfíne, neser boha a pocem" Zdržovala jsem odjezd dokud to šlo, hledala ho...a pak jsme odjeli bez něho. Po všech sousedech jsem roznesla tel. číslo a požádala je ať volají až se Orfi vrátí. Volali . Jezdila jsem do Rudné jak pako třikrát týdně . Objevil se u jedné sousedky, šlohnul jí maso co na zápraží naklepávala na řízky a zmizel. Za dva dny se objevil o pár baráků dál, dal jim najevo, že umírá hlady, poobědval granule jejich kokršpaněla a zase zmizel... takhle tam žije doteď. Už teda nechodí k lidem až do kuchyně, ta jeho ochočenost naprosto zmizela. Už jim jenom krade, ale tak jak jakákoliv jiná, divoká, kuna.
Ježci jsou asi tak na stejném stupni potravního řetězce jako zajíci. Byli doby kdy jsem jich každé jaro vypouštěla cca padesát. Nevím jestli přežili všichni, ale dost velké procento ano. Přesto, že mi celou zimu žrali prakticky z ruky. Pochopitelně jsem se je snažila ochočovat co nejméně, ale moc se tomu vyhnout nedá.
Záleží na tom jaké má Handula se zajícem plány. POkud ho chce vrátit do přírody tak bych ho na psa zvykala co nejméně a spíš se je snažila držet v izolaci. To samé platí pro lidi, takže by určitě neměl být v posteli. Ale jestli si ho chce ochočit a nechat tak holt bude muset psa přivyknout.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 13:02
- Nahlásit
Biluška
Objevil se u jedné sousedky, šlohnul jí maso co na zápraží naklepávala na řízky a zmizel. Za dva dny se objevil o pár baráků dál, dal jim najevo, že umírá hlady, poobědval granule jejich kokršpaněla a zase zmizel... takhle tam žije doteď
no ale tak to je vlastně taky takovej pozvolnej přechod - aspoň já to tak vidí.
Ten zajíc je na tom fakt mnohem hůř s možností přežít. Když odmyslím ty lidi a psy, zůstávají třeba lišky- taky tady v Prahé jednu máme. A on nebude mít vůbec žádný základ co a jak . Nevím, myslím, že tohle fakt nemá velkou šanci na dlouhodobý úspěch.
Když já myslím, že ten ježek je ještě kapek jinde,než ten zajíc. Jeho obrana není utéct, ale se zakulatit. Myslím, že ten zajoch má proti němu taky ještě menší šanci. Že je proti němu v pár ohledech v nevýhodě.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 13:12
- Nahlásit
PetraK
Jistě, že tam musí být pozvolný přechod. Nemůže zajíce jen tak sebrat a říct mu "sbohem a šáteček".
Jeho obrana není utéct, ale se zakulatit. Myslím, že ten zajoch má proti němu taky ještě menší šanci. Že je proti němu v pár ohledech v nevýhodě.
No zajíc má zase rychlé nohy, když už nemá bodlinky Každého příroda vybavila něčím jiným a až tak úplně bezbranný se mi zajíc nejeví.
A on nebude mít vůbec žádný základ co a jak .
Neboj, má své geny a ty jsou zakořeněné mnohem hlouběji než výchova.
|
viky
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 13:51
- Nahlásit
Neboj, má své geny a ty jsou zakořeněné mnohem hlouběji než výchova.
no nevim, tra Fefin, poprve vide psa, mamcinu Betinu, pred tym nikdy, je zvyklej jen na kocky, misto aby zacal zdrhat, sel se na ni kouknout, zdrhla ona.
Kdyz cicinaky chytne rapl a zacnou se rvat ( a ze to stoji a to ) a nekontrolovane litat, tak ani dyz bezi primo na nej, tak neuhne, sedi a cumi nebo se dokonce prida. Takze ja bych s tim genetickym zakodovanim byla opatrna. Urcite tam neco zustane a za nejakou dobu venku se tra i plne obnovi, ale zalezi na tom jak moc rychle.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 13:54
- Nahlásit
Biluška
no zajíc má sice rychlý nohy, ale nebude mít podle mě tendenci je použít před něčím z čeho nemusel mít doposud obavy. vidím to stejně jako viky
|
handula
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 17:23
- Nahlásit
Záleží na tom jaké má Handula se zajícem plány
to je to, co taky nevim...nebrala jsem si ho za nejakym ucelem, chtela jsem mu jen zachranit zivot, o coz se stale snazim a jen hypoteticky ted resim, co dal...stejne se to uvidi casem, zalezi na spousty veci, za A) jestli prezije za B) jak se bude chovat treba za mesic, za dva, jestli se v nem budou projevovat nejaky zajeci sklony, pokud jo, tak jestli ho vypustit - varianta je, ze ho proste pustim a kdyz bude chtit, tak se bude moct vratit...(bydlime u pole), ted je otazka, jestli je vubec schopny se vratit...proste zalezi na spousty vecech no...ja fakt nevim
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 20:02 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
lítal a narážel první tři dny, když nežral, ted když ví, že jsem ten velkej divnej zajic bez usi, ale hodnej, kterej mu dava nekolikrat denne mlicko, tak se na me tesi a beha za mnou jako pes...v kralikarne to je neco jinyho, to chapu, ze je plachej, ale takhle doma...
handula
Chtěla jsem tím spíš říct že by sis měla včas uvědomit, co pro něj do budoucna považuješ za nejlepší a podle toho ho hned od začátku odchovávat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 20:14
- Nahlásit
Smečka
neškytala jsi v sobotu? Hodně a moc? Potkala jsem paní Andrlovou s jejich Bess. Jsem z toho jurodivá ještě tetkon
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 20:19
- Nahlásit
PetraK
Ne. Vy jste mě drbaly?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 20:29
- Nahlásit
Smečka
neee, já drbala Bess a sem z toho hyn ešče tetkonc . Jen jsem si vzpomněla, jak jsem se Tě tehdy ptala, jestli s nimi chodí ven. Tak už mám odpověď
já byla nadšená... nikoliv tak Ešus
|