Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Fascinována auty
Autor Zpráva
Patrinka
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2008 13:24
- Nahlásit

Ahoj, moje čubinka(7měsíců, NO) je od mala fascinována auty. Doufala jsem, že i to časem prostě přejde, ale nestalo se. Asi měsíc byla izolovaná od kolního světa(byla na operaci a pak měla bandáž, takže se rychle vyvenčila a mazali jsme domů) A teď je to ještě horší, projít s ní kolem silnice je o nervy a o ruce. Mám strach, že se mi jednou vyškubne, nebo uteče. Nejdřív jsem zkoušela odvézt její pozornost(mičky, piškoty,...( ae teď už to přestává fungovat. Když jede auto je jak v tranzu. Nemáte nějakou osvědčenou metodu jak na to? To aby ne ní nejaké auto jakoby najelo, jak se píše téměř ve všech knížkách se mi nelíbí.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2008 13:28
- Nahlásit

Patrinka
To aby ne ní nejaké auto jakoby najelo, jak se píše téměř ve všech knížkách se mi nelíbí.
Kdes to četla???????????????????????
Jinak ti poradim jedno...chod s ní do města nebo se postav u dálnice,vypadá to sice drsně,ale po chvíli to pes vzdá,tolik vjemů prostě nedokáže trvale sledovat..

Patrinka
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2008 13:39
- Nahlásit

Takové ty knížky o výcviku(100+1 rada a tak) To jsem zkoušela, mrznem tam hodinku a pořád stejný. Ona je kotcová a kotec má směřován na silnici(je teda tak 100m daleko,jsou tam keře) tak nevím jestli to nemůže být tím. A když po tom autu vylítne, mám jí něco říct? Škubnout? Nebo něco?

kachna_
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2008 14:42
- Nahlásit

Patrinka
To aby ne ní nejaké auto jakoby najelo
Počkej, ale to se dělá snad aby se pes naučil uhejbat před autem vjíždejícím do garáže né? A navíc jsem teda myslela, že vždy neplánovaně . Podle mě je to kravina a může se ti akorát začít bát aut.
Já bych to asi cvičila až s relativně unaveným psem po procházce, zpočátku v klidnější ulici, na vodítku, možná u nohy(?) a klasicky to co říkáš, když si pes něčeho nemá všímat. Já používám "kašli na to", nebo "ne" podle nálady a situace. Když řešim Cira, že nemá vyšilovat po autech za plotem (konkrétně pouze rychlejch s vozejkem, jiný mu jsou jedno), používám rázné, klidné Ne. Nepoužívám fuj, protože mi to většinou sklouzne do nepříjemný fistule.
A co změnit pamlsek? Třeba na vařený maso?
davidkova renata
nebo se postav u dálnice,...tolik vjemů prostě nedokáže trvale sledovat
Neříká se tomu pak už otrava olovem ?

Patrinka
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2008 14:50
- Nahlásit

Jenže ona právě nesmí moc na vejlety. Ještě tak tři měsíce musí být v klidu(kvůli té operované nožce, aby to pěkně srostlo) Používám NE, ale je jí to fuk, pamlsky střídám, ale prostě už chce jen lovit a lovit. Je to možná i tím, že je nevylítaná. kdyby mohla ,,pokousat" figuranta a trošku se unavit na lítačce po lese tak je to asi taky o ničem jiném. Je to hyperaktivní zvířátko, která druhý den po operaci lítala po bytě a lovila našeho westíka. Naordinovaný absolutní klid naprosto ignorujíc. Každopádně veterinář nechápe, že na tu nohu normálně šlapa, a běhá a skáče..., prostě je jinčí no

AlenaD
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2008 15:19
- Nahlásit

Patrinka
Jenže ona právě nesmí moc na vejlety.
...prostě je jinčí no
S výletama to nemá nic společného. Není jinčí to co popisuješ dělá spousta psů. Je to o zvyku, naše čubina to dělala taky, vyjížděla po autech a doslova se pod ně vrhala.
Chodíme denně na venčící louku po silnici kde je velký provoz, kamióny, náklaďáky, jinudy se tam nedá jít. Postupně si zvykla, nijak to nekomentuju, jenom když má tendenci vyletět po autu, škubnu vodítkem a řeknu rázně ne a pokračuju v chůzi. Už to udělá jenom jednou za čas, ale byl to horor.

ankaras
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2008 16:01
- Nahlásit

ahoj, mam 4 měsíční americkou akitku a taky mi od mala chtěla běhat za autama, takže používáme "ne" nebo "nesmíš" a už je to lepší, sice třeba když jsmena louce a vidí v dálce auto tak zpozorní ale písknu na ní zavolam "nesmíš" a ona si ho přestane všímat. Myslím si, že to přijde časem ale asi určitě ne samo od sebe, ale chodit kolem silnice a používat jeden povel a nebo jeslti je to pes vyprávěcí jako naše, tak já jí při chůzi povídala že nesmí za autíčkama, nebo jí přejedou a pak jí to bude bolet

petr26
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 13:56
- Nahlásit

Patrinka: Lidi to tady moc rádi neslyší, ale pokud nepomůže chození kolem silnice a bude to dělat dále, tak já bych za to trestal.

Noemi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 15:39
- Nahlásit

Nepozorný pes[b][/b]
Jak mám naučit pozornosti? Bydlíme na vesnici, takže u nás moc aut neprojede (a když už tak to stojí zato...všichni závodníci). Mám 10 měs. štěndo, výchova, cvičák vše v pohodě (krom toho, že nás teď začl "ojíždět", ale to časem snad také vyřešíme), ale v poslední době mi začal běhat za auty. Od mala jsme ho učili, že "AUTO" = sednout na kraj silnice a sedět, teď jakoby to neznal. Zatím to řeším tím, že jakmile jede kolem auto a on vyběhne (chválně ho nechám vyběhnout za autem a nepoužívám povel "auto") , pořádně trhnu zpět vodítkem a zařvu na něj NESMÍŠ, ae mám pocit, že to nepomahá...Jdu na to dobře?

Noemi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 15:46
- Nahlásit

Nepozorný pes
Problém AUTO č.2:
Pejsa pokud si hraje, je natolik zaujmutý druhým psem, že naprosto neregistruje okolí. Minulý týden se natolik rozjel, že ho málem (opravdu o fous, už jsem se viděla na veterině) přejelo auto, když jsme se všichni vraceli z prochajdy. Nejvtipnější je, že druhé štěně (zhruba o 2 měs. mladší) samozřejmě spořádaně sedělo na krajnici... Když jsem venku spolu, tak si říkám, že ho snad nic nepřejede...Ale stát se může cokoliv, třeba kdyby utekl nebo tak něco, tak mám reálné obavy, že ho něco přejede. Přitom do teď s autem problémy nebyly (viz. příspěvek výše)

Janiii
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 15:46
- Nahlásit

Noemi
a co zkusit - když jede kolem auto, nebo vidíš, že se blíží - trochu cvičit? k noze, no to je šikulkaaaaa, sedni, pašáááák ...
nezajímaly by ho víc mlsky v tvojí kapse než nějakej auťák?
já to s berni praktikuju takhle taky - je na volno, třeba na prochajdě, vidim auto, dám k noze, chytnu za obojek - ikdyž za autama neběhá - a nějaký to sedni, čekej, koukej co mam ...

co na to ostatní?

Noemi
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 15:55 - Změnil/a: Noemi
- Nahlásit

Janiii
To jsme dělali od začátku a fngovalo to, ale teď mu asi ruplo v kouli . Když jsem s ním venku, tak vcelku obavy nemám, problém je v tom, že s ním chodí na procházky i Babi s Dědou a tuhle jim vzal kramle z pole u nás pod barákem směrem domů (není zvyklý, že s nimi chodí na volno, ani bych neřekla, že utekl, spíš nechtěl bý venku až začne pršet , tak šel prostě domů), když mi Děda volal, že jim Bergeron utekl, už na mě čekal v otevřeném výběhu . Jenže musel přeběhnout silnic (frekvence cca 15 -20 aut za den) a já mám obavy, že "náhoda je blbec" a kdyby se s nějakým autem náhodou potkal, tak bude problém

Patrinka
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 14:46
- Nahlásit

No zatím jediné co dokonale odvede její pozornost je jiný pejsek, nebo míček. Dřív zabíraly i piškoty, ale na ty se teď klidně vyprdne. Jde mi hlavně o to, že když ji pustím a ona v dálce zahlídne auto, tak bere kramle, i když je silnice třeba 600metrů. Zatím jsem ji vždycky uřvala, ale bojím se, že jednou to nezvládnu...

LucieS
Člen
# Zasláno: 8 Led 2009 15:10
- Nahlásit

Nic proti NO, ale přijde mi, že ti kotcoví jsou většinou echt magoři . 23 hodin denně nic na práci, tak se nediv, že ji pak jakýkoliv podnět vyvádí z míry.
Co vzít fenku domů, trávit s ní více času a poskytnout jí více denní náplně?

tibor
Člen
# Zasláno: 12 Led 2009 07:26
- Nahlásit

Ja by som to naháňanie áut bral ako lovenie koristi...
pes vidí konečne zábavu a pre neho ide okolo konečne niečo, čo sa dá naháňať....
pes s málo rozvinutým loveckým inštinktom sa po autách neobzrie
cvičenie pri autách alebo zakazovanie prípadne trestanie pomôže, avšak iba v prípade, keď je v blízkosti psovod, ak však má pes možnosť za autami behať aj vtedy, keď psovod nie je "po ruke" rýchlo zistí, že vtedy ho nemá kto potrestať, i keď niektorým psom postačí občasný tréning a naozaj autá viac nenaháňa, to je tá individualita so psami...ja by som skúsil všetko možné čo Ti tu kto poradila možno niečo z toho zaberie...
a napokon: naháňanie áut je jedno z najrizikovejších psích aktivít, pretože tu hrosí nie len jeho zranenie ale i usmrtenie, preto na najkrajnejší spôsob činnosti ak inéí nepomôže treba použiť najkrajnešie prostriedky a hoci nie som zástancom elektrických obojkov, práve toto je činnosť, ktorú by som videl možno ako jedinú na jeho použitie...
teda psa pustiť, nechať mu el.obojok a sledovať ho cez okno za záclonou aby nemal vedomosť o prítomnosti psovoda a keď ho to párkrát kopne po tom, ako sa za autom rozbehol, rýchlo si zapamätá, že "beh za autom spôsobuje niečo nepríjemné na krku a radšej to robiť nebude"
skús viacero možností a potom bude dobre, keď sa na fóre podelíš aj so svojou skúsenosťou, čo zabralo a čo nie

Noemi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2009 08:13
- Nahlásit

že "beh za autom spôsobuje niečo nepríjemné na krku a radšej to robiť nebude"

Já jsem ho provokovala takhle na stahováku (i když ho obvykle používám na nestahování). Méďa začal za auty běhat až tak měsíc zpátky. Zřejmě tahle provokační technika zabrala, protože tenhle víkend najednou překvapeně koukám, že pes je na straně a ani se nehne...

corgi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2009 08:26
- Nahlásit

tibor
El. obojek pro tenhle účel použil v jednom díle Dog whisperer a zabralo to. Tam šlo tuším o kelpii, která nejen za auty běhala, ale snažila se je chytit za pneumatiku, což ji stálo několik zubů a jedno oko. Přesto se nepoučila a dál je honila (pásla?). Stačil doslova jeden impuls el. obojku a nechala auta být.
Noemi
Na stahováku = na vodítku, takže pes cítí, že je pod kontrolou. Výhoda el. obojku je v tom, že pes nevidí žádné vodítko a impuls je pro něj překvapení. Nerada bych za každou cenu propagovala el. obojky, ale možná by stálo za to sehnat nějakého odborníka, který by ti na tohle řekl svůj názor.

Noemi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2009 08:48
- Nahlásit

Na stahováku = na vodítku, takže pes cítí, že je pod kontrolou

Tenhle víkend už jsme chodili normálně navolno, bez vodítka a nic...Pořád mám obavy, kdyby si hrál s druhým psem, jestli by si toho auta všiml, ale to by asi nevyřešil ani ten el. obojek.

U nás naštěstí nejsou lovecké pudy moc rozvinuté (a nesnažíme se to měnit), zato "paseme". Bergeron vidí slepice, vidí kurník a okamžitě nahání slepice do kurníku . Bohužel slepice jsou neznalé a protestuji, ale i tak má slušnou úspěšnost. Jen kdo to pak má vysvětlovat majitelům, že je opravdu nechce sežrat... Už jsem přemýšlela, jestli nedooplotit zahradu a nekoupit 2 nebo 3 ovečky...

corgi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2009 09:44
- Nahlásit

Noemi
Jojo, pasení známe. Naštěstí slepice mají svého kohouta, takže si to milý Ríšánek velmi rychle rozmyslel hned při prvním pokusu. Ale jinak ovce, děti a podobná havěť, to je jeho. Přemýšlím o zkoušce z vloh pro pasení, to bychom myslím dali už teď, v 9 měsících Ten obojek skutečně není všelék a hlavně se musí umět používat. Já sama bych vyzkoušela všechny možnosti, než bych o něm začala uvažovat.
Jinak k ovečkám: my uvažujeme o miniovečkách - jsou prostě nádherný! Nejspíš z nás budou sedláci (já učitelka, přítel IT odborník)

corgi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2009 09:49
- Nahlásit

Noemi
OT - pro představu, jak jsou ty miniovce veliké:

Noemi
Člen
# Zasláno: 12 Led 2009 14:30
- Nahlásit

corgi
Ty jsou na naprosto úúúžasný. Asi budeme fakt muset dořešit plot.

Patrinka
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 09:53
- Nahlásit

LucieS
Nevím co máš proti NO, ale nechápu proč soudíš někoho a vůbec nevíš jak to tam chodí. Můj pes vážně není 23hodin v kotci. Neříkej mi, že tvůj pes nespí, mám doma malého psa a většinu dne prostě prospí. Když jsme dopoledne doma tak je nervní, že nemá svůj klid. Takže tak, podle mého NOčko patří ven, na zahrádku do kotce. Věnuju se jí to neměj strach...

LucieS
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 10:50
- Nahlásit

Když jsme dopoledne doma tak je nervní, že nemá svůj klid
To není proto, že nemá klid. To je proto, že je ve stresu z neznámého prostředí.
Když máš psa doma, naladí se lépe na tvoje chování, na tvůj "biorytmus", na tvoje zvyky. Pokud se majitel chová správně a čitelně, je pak takový pes daleko klidnější a vyrovnanější, protože je zvyklý s tebou být a spolupracovat. Taky je zvyklý na různá prostředí, různé podněty.
Tím co děláš si vyrábíš pěkného neurotika a z toho ti žádný výcvik nepomůže.

Patrinka
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 13:07
- Nahlásit

LucieS
On s náma v tom bytě žije od štěňátka, takže po pěti letech asi to prostředí zná ne? Moje první čuba NO(kotcová)byla pohodářka, měla zkoušky a byla klidná. To že je 7měsíční štěník hyperaktivní(viděla jsem mámku i tátu a byli to pěkní blázni do aportíků, figurantů,...)mi nepřijde zas tak divné. Jde mi jen o ty kola, což už se nám taky pomalu začíná zlepšovat, už na ně jen kouká, ale nestartuje po nich. Zajímalo by mě docela, jaké ty máš zkušenosti z výcvikem, co se týče sportovní kynologie, nebo tak něčeho. Možná mě utřeš a bude mít doma drbana s trojkama, každopádně znám plno kotcových psů, kteří se chovají líp než ty z bytu.

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 13:21
- Nahlásit

Patrinka
I když to bylo adresované LucieS:
Jak proboha souvisí výcvik psa s jeho ustájením?
To jako kdyby náš pes zůstal v kotci, tak už měl zkoušky? Ale protože si ho partner vzal a naučil ho žít, tak ty zkoušky nemáme?

Patrinka
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 13:28
- Nahlásit

kachna_
O ustájení právě vůbec nejde. Sám se to ten pes asi nenaučí že? Mně jde jen o to, že mi tu někdo bude říkat, že kvůli tomu, že je pes v kotci bude neurotik...

Roxana
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 13:32
- Nahlásit

Patrinka
ty brdo, proc tak zhurta??
mám doma malého psa a většinu dne prostě prospí. Když jsme dopoledne doma tak je nervní, že nemá svůj klid.
LucieS to asi pochopila, ze mluvis o te ovcande a ne o tom druhym ..
Zajímalo by mě docela, jaké ty máš zkušenosti z výcvikem, co se týče sportovní kynologie, nebo tak něčeho. Možná mě utřeš a bude mít doma drbana s trojkama,
to jako ze rikat svuj nazor popr. davat radu na foru muzou jen drbani s trojkama, jo
znám plno kotcových psů, kteří se chovají líp než ty z bytu.
hm, tak to asi nejni ani tak o kotci nebo vo byte, ale spis vo panikovi a jak umi vychovat svyho psa, ze jo ....

Patrinka
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 13:45
- Nahlásit

Roxana
Prostě mě to jen naštvalo, vůbec mě ani mého psa nezná a hned tvrdí, že je to tím, že je v kotci, přičemž jsem to ani nikam nepsala, že je v kotci. Hlavně je tam většinou na noc, ve dne jsem s ní.
to jako ze rikat svuj nazor popr. davat radu na foru muzou jen drbani s trojkama, jo
ne, to určitě né, jen by mě zajímalo kolik pesanů a jakých slečna(nebo paní) má a co už s nima všechno zvládla...

LucieS
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 13:52
- Nahlásit

Patrinka
Teda ty jsi nabroušená...
Co mám já doma ti popisovat nebudu, moc to nesouvisí.
Jen jsem napsala svůj názor, že když je kotcový pes nevyřáděný a nezvyklý na mnoho podnětů (protože v tom kotci ty podněty zkrátka nejsou), tak se s ním pak daleko hůř normálně funguje než se psem, který je s páníkem více zvyklý společně žít.
Samozřejmě kotec nerovná se problém, ale může ho to podle mého osobního názoru vystupňovat, zvlášť pokud v přístupu ke psovi není vše tak, jak má (což se často stává).

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Led 2009 13:52
- Nahlásit

Patrinka
vůbec mě ani mého psa nezná a hned tvrdí, že je to tím, že je v kotci, přičemž jsem to ani nikam nepsala, že je v kotci.
Fakt? Tak si psala nahore o jinym psovi?
Ona je kotcová a kotec má směřován na silnici(je teda tak 100m daleko,jsou tam keře) tak nevím jestli to nemůže být tím.

Jinak, znala jsem magora NO, ten proste auta lovil a lovil. Od mala. Mel slozeny myslim ZVV2, naky to IPO, ale jak ho mijelo auto, tak to byla vyzva a davaj. Pomohlo jen drilovat "stop" povel LEHNIIIII!, dojit si k nemu, pochvalit. Kdyz nedala kamoska povel vcas, byla z nej stihacka. Takze bych ti doporucila se zamerit na tohle, na snure.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání